Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

SS-ovi - prethodne verzije


Ventus
 Share

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

KRAJ SEZONE 2010/11

 

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/05/22/article-1389772-0C35386500000578-346_306x423.jpg

 

12. januara su crveni vragovi jedva izvukli bod na City Groundu kod več tad ubedljivo poslednjeg Foresta, a tri dana kasnije na White Hart Laneu poraženi su od Tottenhama od 0:1.

 

Tad je Arsenal, iako je prošlo tek pola sezone, bio več u pole positionu za naslov prvaka, iako je na isti dan izgubio kod Sunderlanda. Topničari su do domačeg derbija sa Unitedom, 9. aprila, u sledečih osam kola osigurali sedam pobeda i remi. United je isto tako krenuo u pobednički niz - osam pobeda u nizu. U svakoj drugoj ligi to bi bilo dovoljno za prvo mesto, ali napad Topničara nije se dao i sve je bilo 9. aprila na Emiratesu spremno, da Arsene Wenger (rekao, da je več zaboravio 1:4 na jesen) i njegovi steknu odlučujuču prednost (tad je bilo +4).

 

Ali to nije bilo u planovu gostiju, koji su na krilima fenomenalnog Ristića na golu i Gyana (gol u 49. minutu) prvi put u tom sejvu pobedili na Emiratesu i domačima se na tabeli približali samo na -1.

 

I to je bio početak kraja za Topničare, koji su u narednih pet kola osvojili samo tri boda. Nakon poraza u derbiju sledio  je najšokantniji poraz sezone kod Newcastla (4:5) - gosti su vodili 1:0 i 3:2, na kraju promili dva gola. Sledili su remiji protiv Ipswicha,West Broma i Aston Villi i poraz kod West Hama. A United je broj vezanih pobeda povisio na 13 - nakon Arsenala sledilo je još pet i titula se zvanično osvojila nakon petarde nad Forestom (5:0) dve utakmice pre kraja. Sa "tek" četvrtim najboljim napadom lige, ali daleko najboljom odbranom.

 

http://i.imgur.com/NjaChAH.jpg

 

Za kraj sezone imali smo priliku osvojiti duplu krunu. U LŠ eliminirani su Milan i Inter na krilima najboljeg jokera nakon Olea Gunnara Solskjaera- Giuseppeja Rossija (sa 7 golova sa CR-om najbolji naš strelac u Evropi). U finalu nas čekao znan suparnik - Real Madrid.

 

Tim, kojeg smo prošle sezone nadigrali, ali pobedili tek nakon penala; tim, kojeg vodi Capello, i igra veoma defenzivno, 4-2-2-2 sa dvojicom zadnjih veznih. Pre godinu dana oba tima su bila vicešampioni svoje zemlje, a sad jedan je šampion, a drugom preti, da se uopče neče plasirati LŠ i zato mu je jedina šansa zato pobeda u briselskom finalu. Nije pomoglo Capellu ni 126 milijuna za transfere - u finalu zaigrao je bez pravih ofanzivnih krila.

 

http://i.imgur.com/kqfB2yL.jpg

 

Kod Uniteda 6 igrača je počelo marsejski finale 2010 (Vidić, Pique, Alves, Raul Garcia, CR, Gyan i Huntelaar), kod Reala 5 (Felipe, Kompany,  Mascherano, Malouda i Higuain). Pre godinu dana, Alves (strelac odlučujučeg penala) provocirao je, da uopče nije osečao, da je igrao finale LŠ nego više neku utakmicu ranijeg kola FA kupa. Mislio je naravno, na Realov bunker.

 

Capello, majstor taktike, godinu dana kasnije pokazao je, da taj bunker može igrati i fudbal. U prvih pet minuta pala su več dva gola, United je poveo golom Rooneyja, a Real uzvratio sa Higuainom. Onda smo videli prave Galaktike. United je bio neprepoznatljiv - u drugom delu prvog poluvremena trebalo je biti 4 ili 5:1 za Real, da nije bilo odličnog Ristića na golu. Šuti su padali iz daljine, blizine...

 

Na poluvremenu sledila je naša promena - iz 4-3-3 smo prošli ma 4-2-3-1, iz igre je izašao slabi Raul Garcia, a ušao Gyan, Rooney se iz desnog krila pomakao na poziciju broj 10. Ta promena rezultirala je u pobedničkom golu za 2:1, velik dio posla obavio je Gyan, koji je zauzeo AML poziciju, dodavši do dr. Waynea, koji je u drugom šutu u okvir gola (koji su bili i jedini Uniteda u okvir gola na utakmici!) postigao pobednički gol za 2:1. 

 

http://i.imgur.com/G5DUChC.jpg

 

Bukvalno sva statistika je bila na strani Reala, a u oči bode 92% osvojenih startova "Galaktika", neverovatno.

 

Ipak, taj podatak če iči u zaborav, to če sad na Red Cafe forumu fanovi analizirati, a mi čemo se malo odmoriti. Ili...? Baš ta finalna utakmica ponudila je nekoliko novih pitanja...

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

http://i663.photobucket.com/albums/uu357/martinc09/mufc.gif


 


2011 / 12


 


Evo, prvo, da predstavimo, šta sve i kako smo osvojili ove sezone:


 


http://i.imgur.com/ToPGFmp.jpg


 


 


 


http://i.imgur.com/YlAArXL.jpg


 


http://i.imgur.com/ywxnTq9.jpg


 


Plus engleski superkup (pobedom nad Villom 4:1) i svetski kup (Cruzeiro 2:0).


 


Sad. Prošle sezone na kraju je bilo +9, ove sezone +8. Ali sezone se razlikuju kao zora i mrak. Ove sezone predvodili smo vrh tabele praktično od početka, i tamo smo konačno bez straha sve od 20. kola. Strahovali smo jedino trikola pre kraja, kad se nam Arsenal približio na -5, ali smo jim pobedom od 3:1 zatvorili usta. Nije bio to isti Arsenal nego prošle sezone, jeste imao je opat ubitačan napad, ali katastrofalnu obranu - koja je primila 5 protiv West Hama i 7 protiv Evertona.


 


Ova sezona bila je u znaku comebacka. Nebroj utakmica na početku smo zaostajali, da bi potpuno preokrenuli rezultat. Protiv Atletica iz 0:2 u 3:2, a lepotica sezone bila je protiv Liverpoola. Konačno smo osvojili i jednog od domačih kupova, a u LŠ zaustavio nas je u 1/4 finalu buduči europski šampion Chelsea (2:2, 1:0-pobeda na Old Traffordu), kojeg uspešno vodi Mancini (Mou je otišao u Sevillu). Plavi so u finalu pobedili Gunnerse sa 3:0, a dominaciju EPL potvrdio je Tottenham pobedom u kupu UEFA.


 


Od igrača pojedinačno treba izdvojiti Ronalda (13 golova, 21 asistencija), Gyana te Rossija (20 golova). Inače napadači su razočarali, postigli smo samo 69 golova na 38 utakmica. Največe razočaranje je Huntelaar, kojeg sam stavio na transfer listu, a na proleče dolazi bezplatno francuski napadač iz Juvea, više o njemu u sledečem reportu. Inače, da izdvojim - u ovo doba ima malo more odličnih igrača iz Serie A, na shortlistu imam več dva braniča.


 


No, pre nego predstavim svetlu budučnost tima, evo, kako smo odradili transfere pred sezonu:


 


http://i.imgur.com/oE1p1Nv.jpg


 


http://i.imgur.com/5rQB4sS.jpg


 


Evo jih (Richardsa svi znate):


 


http://i.imgur.com/DbKCJ93.jpg


 


Doveden kao buduči Carrick, ali njegove zadače su više usmerene ka čuvanju sredine. Odličan plejmejker, koji je bio prošle godine proglašen kao druga najgora kupovina lige.


 


http://i.imgur.com/A4neStA.jpg


 


Novi Francesco Totti, tako kažu, jedan od najboljih pojedinaca našeg u18 tima, koji je prekosio svu konkurenciju.


 


http://i.imgur.com/g8mYCrn.jpg


 


 


http://i.imgur.com/9NEEzhY.jpg


 


Evo, kao nekad Fabio i Rafael, u duetu je došla i ta dvojica, sa time, da je prvi poslan na pozajmicu u Belgiju, jer nije odmah dobio radne dozvole, ali sad na kraju te sezone mogu reči sa zadovoljstvom, da su svi papiri sređeni.


 


I evo još dominacije našeg mladog tima:


 


http://i.imgur.com/2ZcFBhY.jpg


 


Michel "Platini" Abramian - armensko zlatno dete, postigao je 29 golova u ligi. U18 tim uverljivo je dobio i kup u neverovatnoj sezoni, u kojoj nisu izgubili ni jedne utakmice. Svi osim Bencivenge, produkt su naše škole.


 


http://i.imgur.com/t6rHq0Q.jpg


 


 


I za kraj predstavljamo vam dve diametralno suprotne sudbine dva kluba:


 


http://i.imgur.com/0bnwODZ.jpg


 


Francuskom outsideru su mediji predviđali poslednje, 20. mesto, ali početak sezone za njih je bio iz snova. No, streznjenje je došlo na kraju - 18. mesto i ispad.


 


http://i.imgur.com/Y5LoJoM.jpg


 


Sa druge strane Juventusu su previđali naslov, ali je startao katastrofalno - izgubivši prva 4 kola. Kasnije se to popravilo, ali u LŠ su završili kao 4. u grupi sa Steauom, Atleticom i Kolnom, u kojoj su osvojili samo 4 boda. U januaru 2012 Lippija menja Rijkaard, a Juve na kraju osvaja čak 2. mesto.


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Završena je i sezona 2012/13. Zašto su se stvari tako desile? Prosto, ne znam odgovora.


 


Ovo nije bila sezona comebacka, "The United Way-a", ovo je bila sezona pre svega brojnih frustracija, čak i kažnjavanja igrača za slabe igre. Da če se sezona završiti TAKO? Pa to ni Nostradamus nije predvideo.


 


Kaos je počeo več na početku, zbog olimpijskih igara mnogo utakmica bilo je prestavljenih pa se dugo nije znalo ko pije i ko plača. Mi smo do kraja sezone izgubili čak 9 utakmica, naravno skoro sve u gostima. Ali sa tim su očigledno imali probleme i ostali. Arsenal je dobio novog trenera (Ancelottija) i  njihovi uspehi sesuli su se u prah. Mi smo u gostima izgubili BAŠ sve velike derbije. Dobro, kod Cityja (ali to je onaj stari City) bilo je 2:2, ali su nas oni pobedili na OT pogotkom u 90. Na OT nas je pobedio i Chelsea i to na jednaki način kao u LŠ prošle sezone, slobodnim udarcem Zaratea.


 


Za naslov bilo je puno pretendenata, koji su se menjali na čelu tabele: Liverpool, West Ham, Tottehnam, iz pozadine napadao je Chelsea. Mi smo tri kola pre kraja kod Leedsa upisali važnu pobedu od 1:0 (Rooney), onda smo pobedili kuči Everton. Ali - Spursi su se izvukali utakmicom manje. Oni su kolo pre kraja pobedili Redse sa 2:0, da bi tabela kolo pre kraja izgledala ovako: Spurs 71, United 70 i Chelsea 70. U poslednjem kolu mi smo očekivali Charlton kuči, Spursi su gostovali kod Middlesbrougha, a najteži zadatak imali su Plavi, gostovanjem kod Liverpoola.


 


U nervoznoj drami sezone, 0:0 bilo je na obe strane (Chelsea je ispao i igre, jer je več gubio 0:2 na Anfieldu).


 


Sve do 81. minute, kad je Lepiller (došao na free iz Juvea) zabio gol nakon promašaja armenskog wonderkida (menjava za Rooneyja). Sad je United bio prvak, ali u 85. minutu zabija i Lennon za Spurse kod Boro-a. 


 


93. minut na Riversideu. Kontra domačih, Kikin Fonseca promašuje, ali tu je Yakubu. U 93. minutu izjednačuje za konačnih 1:1 i poklanja 3. uzastopnu titulu prvaka Unitedu.


 


http://i.imgur.com/EKSF9Xq.jpg


 


To nama je dalo krila. Kao 1999. Prvi put osvojen je i FA KUP!


 


http://i.imgur.com/YWw0zLD.jpg


 


I sad neočekivano i prilika za treble. Kuči igramo finale LŠ protiv Arsenala! Ali kako smo došli do "kuči"? U grupi imali smo Fiorentinu, Sochaux i Wislu. Poljake smo pregazili 11:0, da bi onda izgubili i u Italiji (3:4) i Francuskoj. Nakon toga dobili smo sve uakmice, ali završili kao 2. u grupi i za kaznu dobili madridski Real. Casillas je na OT imao  utakmicu karijere i našu neefikasnost kaznio je Higuain u 90.! Ali to nas je razpištoljilo.


 


http://i.imgur.com/dtCh8Eg.jpg


 


U četvrtfinalu još jednom neugodna Fiora. Još jednom poraz na gostovanju (u 90.) ali smo jih i drugi put pobedili 2:0 kuči i sledila je Barca u polufinalu. Kod nje je na OT Buffon parao živce domačim, ali u uzvratu Lepiller zabija i konačnih 1:1 kaže Full speed ahead Manchester, Old Trafford!


 


Kuči se naravno ne izgublja od rivala.


 


http://i.imgur.com/lf0zfL2.jpg


 


Glavne snage tima: Rooney (24) i Lepiller (25) golova-nakon kritika na njihov račun taj duo se poboljšao za 180% Tu su naravno i stara imena: CR7, Gyan, kralji asistencija. 


 


Lepiller (prvi put čuo za njega, mislio prvo, da je to neki regen) je naravno presegao sva očekivanja od pojačanja. Ostali novi igrači pre sezone su bili: Tomas Hellstrom, mladi finski golman iz HJK-a,  naše filijale, koji je sezonu proveo kod Galatasaraya na pozajmici. Tu je i Reginald Renard, dinamični centralni vezni, dobar i u defenzivi i ofanzivi (za 25. milijuna stigao iz Sochauxa). Iz Barce kao zamena za Vidića stigao je mladi danski wonderkid, libero, danski Momčilović (sejv sa Partizanom), Mikkel Nikolajsen. Ruke se mi previše tresu od završetka sezone, pa če SS-i neki drugi put.


 


Da ne pričam o armenskom wonderkidu, stvorenom u našoj akademiji, koji če sledeče sezone biti prebačen u prvi tim. 


 


http://i.imgur.com/SboTKvj.jpg


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

FM 2015 Classic-Slovan Bratislava, završena sezona 2019/20


 


5nsX6jr.png


 


Peti naslov prvaka zaredom i treča i treča dupla kruna (liga+kup) zaredom. Liga je postala relaksacija, u sezoni smo doživeli samo dva poraza, ali smo jih dugo pamtili.


 


Prvi je bio od našeg največeg rivala Spartaka Trnave 0:3, kojeg bi mogli igrati između duela plejofa kvalifikacija za LŠ protiv Zvezde. Ali su nam derbi prestavili baš pre prvog meča sa Zvezdom. Tako smo za nedelju dana izgubili i derbi te ostali bez LŠ (0:2, 0:1). Drugi meč u sezoni smo izgubili u poslednjem jesenskom kolu kuči protiv poslednjeplasiraneg DAC-a (1:2), gde smo prokockali vodstvo 1:0, i to nije bio slučaj. Par dana pre toga smo u grupnoj fazi LE isto kuči prokockali vodstvo od 2:1 protiv Sociedada (2:3), a par dana kasnije skoro vodstvo od 5:2 protiv Jabloneca u odlučujučem meču za prolazak dalje u LE. Na sreču smo izdržali i slavili sa 5:4. 


 


U toj sezoni smo u Evropi ustvarili največi uspeh do sad, to je osmina finala LE. Prvo smo izbacili Dinamo Kijev (5:3, 2:0), a Leicester je bio premočan (2:0, 6:2). Što se Evrope tiče, od mojeg mini updejta, na  nekom drugo mestu, to su naši uspehi u tom sejvu:


 


2014/15: ispad u 4. pretkolu LE protiv Lecha


 


2015/16: grupna faza LE (Lazio, D. Kijev, PAO)


 


2016/17: Grupa LE, gde smo bili kanta za nabijanje (Stuttgart, Sporting, Lech), 1 bod.


 


2017/18: Grupna faza LŠ, do koje smo izbacili između ostalih Celtic (2:4, 4:1) i RB Salzburg (0:0, 1:0 u gostima). U grupi sa Arsenalom, Atleticom i Spartakom Moskvo smo dostigli do 2 boda, oba u gostima,  na Emiratesima 1:1 (navijači nisu bili veseli, jer sam izvadio rezervni tim prepun lesenih igrača) i u Moskvi isto 1:1.


 


2018/19: Grupa LŠ nakon izbacivanja Olympiakosa i grupa sa Barcom, Dortmundom i Sampdoriom. 0 bodova, ali smo protiv Barce vodili 4:2 kuči, da bi izgubili 5:6. Inače, protiv Barce, Slovan je u istoriji doživeo  največi uspeh u povijesti- g. 1969 pobeda u kupu kupova 3:2.


 


Do kraja te sezone smo se fokusirali na domača takmičenja, gde nismo imali problema, ali treba izdvojiti barem dve neobične stvari. Prvo je to, da su nam opet prerazporedili dve derbi utakmice sa Spartakom iz Trnave. U sedam dana smo tako igrali prvo domači derbi (sreda), zatim u petak (!) finale kupa protiv timu Mihalovce, i onda u sredu opet ligaški derbi u gostima. Ali smo pobedili sve - 6:0, 4:1 i 2:0.


 


Druga, strašnija stvar je, da je naš fudbaler Nikolas Špalek staknuo resnu virusnu infekciju u aprilu i odsutan če biti oko 8-10 meseci. To se desilo par dana pre okršaja za Žilinom - a Žilina je njegov nekadašnji klub, iz kojeg je prešao kod nas...


 


Evo i tima plus SS-a najboljih igrača i par budučih nada naše akademije:


 


bUrx3Ji.png


 


Večina igrača je dovedena na free ili za malo. Neki (Bero, Bruggeman) su bili kod nas par godina na pozajmici pre nego jim je istekao ugovor. Največi transfer smo napravili za Mihu Dodleka (zaboravio sam staviti SS-regen) iz slovenačke Gorice (1.9 mil. eura), napadača...


 


 


XdtiZ4W.png


 


Ikona kluba, najbolji ligaški strelac Slovana svoh vremena (74). Obično igra na poziciji DLF(s). Kad igra sam, igra isto kao DLF(s), ali sam probavao i Trequartistu.


 


 

hmJ6evb.png


 


Eksplodirao u paru sa Juliennom kao AF ili Poacher, najbolji strelac u ligi, postavio rekord sa 23 golova.


 


 


kQZZ71E.png


 


Igra na krilima, na sredini i kao polušpica. Odsutan 5 meseci zbog povrede ali se vratio i sad je još bolji.


 


Par produkta Slovanove akademije:


 


 


26WcFdu.png


 


 


LWtHIfp.png


 


 


 


HohY8p5.png


 


m06Odj5.png


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

24025.png?lm=1476510858


 


 


Da malo popestrimo događanje na forumu... Pre par meseci sam si u FM 2013 poželeo, da vodim neki skandinavski tim. Loadovane su sve raspoložljive skandinavske lige plus Engleska do L2. Prvi klub, kojeg sam uzeo, bio je finski Lahti, ali moja avantura tamo  nije trajala dugo. Nepoznavanje igrača, taktične greške, rezultirali su poslednjem mestu na tabeli i otkazu usred leta 2012. Obično bi taj sejv obrisao i krenuo odmah FM 2007, ali sam si rekao, da ču potražiti drugi izazov. Otišao sam na odmor i čekao, ko če mi ponuditi posao. 


 


Nisam dugo čekao. Moj novi klub postao je Ytterby IS, koji se tad nalazio u donjem delu tabele 4. švedske lige Zapadnog Gotlanda. Kungalv je grad, odakle dolazi, a taj grad se nalazi samo oko 20 kilometara severno od Goteborga. 


 


NIsam si mislio, da ču tu provesti čak devet godina. Prvi igrač tad u 2012., bio je 41-godišnji finski napadač Ville Viljanen. Ali taj klub me blagoslovio nekom drugom srečom. Več u prvoj godini (pre youth intejka 2012) su se u njemu stvorili neki regeni, da popune ekipu, kod mene čak trojica veoma dobrih napadača, i sva trojica bili su tip targetmena. A komandant veznog reda bio je stvarni igrač i legenda tima, Kristian Olausson.


 


Nakon tri uzastopna treča mesta, u 2015. godini izborili smo prvu promociju, u 3. švedsku ligu zapad. Prvi put u životu igrao sam formaciju sa dva targetmena. Regen duo iz vlastne škole Christer Johansson (TMs)-Adam Holmen (TMa) dominirao je naš napad, a zanimivo je bilo, da je u glavnom više golova postigao prvi. To se sasvim promenulu u dve sezone u 3. rangu, gde je proradio drugi, Holmen. No, polako smo dolazili do zaključka, da nama treba taktička preformacija. Pre smo u glavnom igrali sa 3 braniča i 2 napadača, a posle smo prebacili na 4-5-1, gde nama je polako glavni igrač- i to poacher-postao turski igrač iz naše vlastite škole. U 2017. godini smo tom taktikom izdominirali i ostvarili istorijski plasman u 2. rang švedskog fudbala.


 


I tamo smo saznali, da su razlike između timova veoma male. Imali smo i pre izkustvo pobeđivati profesionalne timove, pre svega u švedskom kupu. Novo takmičenje nama je donelo nove lekcije. Naša reputacija je narasla. Polako smo postali puno bolji tim od naše prve filijale, Geflea, zato smo sa njim otkazali suradnju te povezali se sa jedinim logičnim izborom-Goteborgom. Ali pozajmice nisu bile one, koje su ikad odlučivale. 


 


Ako smo u debitantskoj sezoni (2018) valjali za na papiru kantu za nabijanje i glavne kandidate za ispad, nije nama bilo teško izboriti opstanak. Čak više, do zadnjih utakmica bili smo u borbi za promociju. Ali u poslednjih par mečeva zakazao je do tad najsigurniji, naš prvi golman, koji nije umeo, da odbrani ni jedan šut u okvir gola. 


 


Slično se desilo u sezoni 2019. Tad je došla druga lekcija. Timovi su nas respektirali i više puta se povukli nazad. Mi tega nismo bili vajeni,a pogotovo pošto smo daleko najslabiji tim lige, što se kreativnosti i odluka u vezno redu tiče. U poslednjem kolu je mirisalo po direktnoj promociji, ali smo po našoj staroj navadi prokockali i u najvažnijem meču sezone protiv Brageja izgubili 0:2, bez borbe, te ostali čak bez plejofa. Zadobile su nas i povrede dva glavna igrača po skoro pola godine.


 


Onda je došla sezona 2020.


 


Katastrofalan start, veči dio sezone u borbi za opstanak. Na sredi sezone razgovor sa predsednikom, gde sam ga molio, da nama ovu sezonu zaboravi. Možda 5 sastanka sa timom. 


 


owvuV1r.jpg


 


nriqSyN.jpg


 


IYGBRj8.jpg


 


Evo, zbog toga se igra FM. Neverovatan niz u samoj završnici, gde smo napadali kao ludi. Čak smo u gostima pobedili ubedljivo naj tim lige. U poslednjem kolu nama je trebao samo bod za drugo mesto, kojeg smo jedva spasili.


 


 


Za izdvojiti:


 


Zyz4w2N.jpg


 


Produkt naše škole i prvi napadač tima. Treči strelac 2. lige sa 21 golova. Može se igrati i sa Poacherom u napadu. 


 


RjI57Df.jpg


 


Prva (ili druga) zvezda tima, isto produkt naše škole. Isto, mladi reprezentativac.


 


ttv7ykU.jpg


 


Nije naš produkt. Ali jedan od motora našeg pobedničkog niza u 2020., gde je zbog promene taktike u 4-2-3-1 iz MC prebačen na poziciju AMC, gde je sa svojih 190 cm dominirao. Ali morate priznati, da liči na Scholesa.


 


 


2OAxujR.jpg


 


Produkt naše škole, po ocenama najbolji tim iz u19, koji če u sledečoj sezoni verovatno biti prebačen u prvi tim, pošto su naši targetmani prve generacije nekako izgubili formu. Ima još nekih potenciala, o njima možda drugi put. Da napredujemo, vidi se i po tome, što je naš u19 tim več dve sezone zaredom osvojio kup.


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

Kratko je trajala naša epizoda u najelitnijom švedskom fudbalskom rangu, nije falilo ni crnog humora.


 


V5l37ld.jpg


 


 


9Pdz1Ve.jpg


 


To je to, kad prvu pobedu postigneš nakon 15 kola. Sve nama je išlo naopako, kad smo igrali bolje (malo manje slabo), okrale su nas sudije, pre svega protiv Malmoja, protiv koga smo čak, ako se ne varam, ostali neporaženi u sva tri navrata (liga i kup). 


 


To je tako, kad jedan manager prvi put u životu oseti brojne promocije, i kad njegov klub odjedno postane profesionalan i iznenada se oseča kao dete u tvornici slatkiša, jer se mu otvori sasvim drug svet i dostup to igrača iz cele Evrope. Očigledno nismo bili spremni na to. Naš prelazni period bio je milo rečeno katastrofa. Iako smo doveli neke igrače, za 2-3 puta kvalitetnije, od onih, koji su nas poveli kroz 2. ligu, ti se nisu izkazali. Možda sam u toku sezone proveo jedno pet različitih formacija, pre svega me zanimalo, zašto ne funkcioniraju wingeri, iako bi trebali po atributima biti najbolji igrači. 


 


Loše vesti su se kazale i u odlazcima, pre početka sezone smo ostali bez  našeg bisera Westina. Prihvatili smo ponudu od 140k od Djurgadernsa. Naš turski biser i prvi strelac tima, u toku nove sezone je potražio odlazak. A kako sam bio totalno nespremljen za naš profesionalni status i agresivne transfer ponude: našem prvom štoperu Bellingeru sam zaboravio produžiti ugovor (obično, kad smo bili semi pro, to sam mogao, da uradim kasno), i tako smo posle ispadanja u drugi rang ostali i bez njega.


 


Pre početka sezone 2022 tako sam napravio največi remont tima ikad u životu. 


 


s4yxOc8.jpg


 


Pre godinu dana sam, pre učestovanja u Allsvenskan, potrošio 15k eura, sad za drugu ligu čak 250k. Potršio sam ceo transfer budžet, a za plate sam otišao za 4k u minus. Od igrača, koji su nas doveli u ispad, su od prvog tima preživeli samo 3 ili 4. Internacionalizacija kluba je i zvanično potvrđena, od 23 igrača prvih tima, "samo još" 13 ima HG status, i biče zanimljivo boriti se sa pravilom, da mora biti u 18-članskom timu polovina igrača HG statusa. U potpunosti je promenjena obrana,dovedeni su igrači iz Afrike, Litve i u ofanzivi Brazilci, čak jedan Francuz, kiparski veznjak... Zapravo sve pare smo potrošili za pet domačih igrača, od kojih je najviše, 100k, bio vredan ovaj igrač.


 


IzwATHV.jpg


 


 Uprava zanimljivo, NE OČEKUJE promocije, nego plasma u gornji dio tabele. Ja bi želeo promociju odmah, pre svega zbog toga, da se nama povrate potrošene pare u obliki sponzora i TV prava. A drugo-u decembru 2022. biče izgrađen novi stadion, i lepo bi bilo, da se prva zvanična utakmica na njemu odigra u top rangu. Biče (samo) duplo veči od trenutnog (1.500+razširenje za 375), koji je bio rasprodat na baš svakoj utakmici.


 


Što se taktike tiče, igračemo bez wingera, 4-1-2-1-2, sa ofanzivnim (ali ne previše) bekovima. 


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

5oRiK74.jpg

 

N8UcjRf.jpg

 

Slikano na ekspres, zato slabija kvaliteta. U porodici se sve oprašta. Vodim Paok, FM 2013, 2. sezona i Ščepakadabra nas je koštao europskog proleča u poslednjem kolu grupa EL, no dva meseca kasnije moj pomočni trener osigurao je njegov buduči transfer na Tumbu na leto 2014. 

 

:cestitam:

Link to comment
Share on other sites

PAOK_BC.jpg


 


Završena je druga sezona sa Paokom. Ali pre nje, par reči u vezi prve. To su transferi, sa time, da igram sa updejtom za sezonu 2013/14, zbog kojeg su u timu več na početku bili članovi tria fantastikus iz pozajmica-Sotiris Ninis (AMC), Tomaš Necid (ST) i Miroslav Stoch (AML). Ostali glavni igrači su bili štoperi Inigo Lopez i Vitor; Lucas na desnom krilu, koji je zvanično odkupljen u januaru 2013 te glavni napadač tima, Stefanos Anasthasiadis. Najkritičnije pozicije su bekovske, tu sam probao stvar rešiti sa Ivom Pintom, što se pokazalo kao pun pogodak, tok se rešenje levog beka pokazalo kao manje uspešno. U timu je ogroman višak igrača na centralnim veznim pozicijama, ali za moje pojme veoma nezbalansiran u godinama. Zvonimir Vukić je recimo u prvom timu kod mene izdržao pola godine. 


 


Nismo se nadali, ali smo sezonu otvorili odlično, pre svega sam bio iznenađen ulaskom u Ligu Šampiona odnosno izbacivanjem PSV-a i Šalkeja u plejofu. U grupi sa Realom, Marsejem i Leverkusenom smo osvojili poslednje, 4. mesto, ali smo u poslednje dve utakmice remizirali u Nemačkoj i pobedili Francuze. Na domačoj sceni, iako smo puno puta predvodili čelo tabele, na kraju nismo uspeli ni jedan put pobediti Olympiakos sa Saviolom na čelu. U spektakularnom okršaju u Pireju prokockali smo vodstvo od 3:0 i 4:1. Šampionat je bio prelomljen, kad su nas posetili u Solunu u prolječu i pobedili nas 2:0, ali mi smo ga izgubili več pre, na utakmicama, koje bi morali dobiti. FM 2013 je stručnjak za stvaranje niza bez pobeda, i imao sam sa tim probleme u svim svojim sejvovima ovde, od Partizana, Man Utd-a, Rome i Ytterbyja, ali ne pamtim, da li sam ikad prokockao vodstvo od 4:0-to se desilo protiv Verioie. 


 


Olympiakos nama je presudio i u finalu kupa (2:1). Pored njih, mi smo bili daleko "najozbiljniji" tim sezone 2012/13, pošto je Panathinaikos sezonu počeo sa minus bodovima (-2) i borio se za opstanak. Nakon 30 kola rednog dela za nevaspitanog mene bio je pravi šok nastavak- ubedljivo drugo mesto morali smo braniti još u posebni mini ligi za Evropu, u kojoj igraju klubovi od 2. do 5. mesta. Svi bodovi se brišu i tim broj 2 startuje sa 3, tima broj 3 i 4 svako sa jednim, dok petoplasirani tim ulazi u završnicu sa 0 bodova. Na kraju sa 5 pobeda u 1 remijem potvrdili smo još jednom drugo mesto i novi nastup u kvalifikacijama za LŠ putem rute za neprvake. 


 


Glavni nosioci prve sezone: Anasthasiadis 25 golova, Necid 20, Ninis 4 gola i 22 asistencija i Stoch sa 13 golova i 17 asistencija. Za što više bi trebali malo bolju odbranu i još nekog zdravog napadača i boljeg od Bojinova. Nisam spomenuo, da je Dimitris Salpingidis, po rangu zame 3. napadač nakon odličnog početka sezone slomio nogu, i nakon toga nikad više nije bio isti.. 


 


 


S E Z O N A   2 0 1 3 / 1 4


 


Za tu sezonu sam neke od veterana, i ako su bili povratnici iz 2012/13 stavio ne u drugi, nego u treči plan. Znao sam, da če biti nemoguče nadomestiti trio fantastikus, pošto su se svi vratili svojim matičnim klubovima i bili nezainteresirani za nove pozajmice. Zato je bio prelazni period veoma intenzivan, ali da ne radim sve sam, odlučio sam, da djelomično odstupim dio tog zadatka predsedniku Ivanu Savvidisu. Pored mene, i on če biti zadužen za traženje igrača i dogovaranje detalja, ali poslednja reč, da li če igrač na kraju doči ili ne, biče moja.


 


MPPKcki.jpg


 


Prvi njegov transfer-potvrdio sam. Alen Šarić je inače regen iz prve sezone, doveden iz Zagreba, obrambeni vezni, koji je u prvoj sezoni bio solidan, ali ništa više od toga. Ivić je zaslužen i za dovođenje dvojice veznjaka iz Olympiakosa odnosno Arouce, ali najviše me oduševio pošto je na zimu uspeo dogovoriti novu pozajmicu mladog Grka, DLP-a iz Briža; to meni na leto nije uspelo. Uspeo je dovesti i Eltona, i Banguru, dvojicu igrača na pozajmicu u novoj kritičnoj poziciji-ST. Za moj največi "koup" smatram transfer ofanzivca iz Bologne i štopera iz PAO-a, koji če biti uskoro u prvom timu.


 


 


Početak sezone i cela jesen bili su-turbulentni i skoro sve je išlo naopako. Počevši sa zamenom kapitena (Salpingidis->Inigo Lopez) i vicekapitena, koja je uzrokovala uzbuni. Sledio je kolaps protiv Briža i  nestabilna jesen, koja je kulminirala izbacivanjem iz LE- u Humskoj. Bile su to utakmice preokreta, u kojima smo u glavnom mi bili na gubitničkoj strani. Jedino smo u Norveškoj uspeli do junačkog preokreta od 0:2 do 1:1. U Kazanu smo vodili do 90., na Tumbi smo od Partizana primili gol pet minuta pre kraja. Dve pobede u 4. i 5. kolu i samo bod Partizana u to vreme dale su nas u pole-position pre gostovanja u Beogradu, gde se desilo ono, što se več videli. 


 


08sXZBf.jpg


 


Za dodatan crveni alarm se pobrinula povreda prvog (i do tad jedinog) čoveka, koji je bio sposoban dati gol-Anasthasiadisa, kraj januara, ali se ispostavilo, da njega nismo ni trebali. Neke promene u taktici (4-2-3-1) lansirale su neočekivana imena. Na levom krilu je eksplodirao do sad neviđeni Christodopoulos, ali to je blaga reč. Na kraju sezone postao je naš najbolji strelac sa 20 golova i 8 asistencija. Naša igra se polako stabilizirala, ali još smo svake toliko gubili previše bodova. U prvenstvu smo sad zaostajali več za dvojicom, neuništljivim Pirejcima se pridružio Pananathinaikos, koji protiv nas još nema pobede. Liga je te sezone bila proširena na 18 ekipa i nakon rednog dela PAO nama je bežao na +10. Ali u kvalifikacijama za Evropu pre mini lige četvorice, to je značilo samo +2. Mi smo nastavili, da budemo otrov zanje, pobedili smo jih 4:0 i odlučujučem meču pretposlednjeg kola 2:1 u Atini sa 2 gola Simaa osigirali još jednom 2. mesto. PAO se sad može žaliti na sistem takmičenja, ali tu je, šta je. Mini detalj: ispala su dva tima iz Soluna.


 


hKmnCIJ.jpg


 


 


2LJH8mg.jpg


 


 


4Mbi3y5.jpg


 


OcoVCHc.jpg


 


Ako bi mi ko u decembru rekao, da če biti ta sezona bolja od prošle, ne bi mu poverovao, ali u drugoj sezoni smo konačno osvojili i pehar. Pitanje, da li če se pre nači lek za koronu ili za Olympakos? Mi smo ga za crveno-bele te sezone konačno pronašli, pošto smo jih izbacili u osmini finala kupa veličastvenom pobedom na Tumbi, a onda smo jih pregazili i u prvenstvu. U nervoznom finalu je odlučujuči gol postigao naš mladi štoper Tryantafyllopoulos. 


 


vg3hh9D.jpg


 


 


Za sledeču sezonu jedin garantovan transfer jeste Ščepovića. Za Partizan je postigao 26 golova, a crno-beli su na kraju dogurali do respektabilnog 3. mesta, iza Zvezde i Bežanije. Naša glavna potraga biče još uvek za kvalitetnim levim bekom! Marek Čeh je bio na pozajmici samo do kraja zime, i nije se izkazao, dok je madžarski ofanzivac, doveden iz Pescare, više ili manje krilo nego bek. Kao najbolje kratkoručno rešenje tako se pokazalo prekomandovanje Gassame na DL, ali to nije to...


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

paok-eist-actie-van-uefa-na-schandelijke


 


 


Paokovo samoubistvo sezone 2014/15: pirejski mini se priključila i atinska


 


Nova sezona je bila početa na čudan način: iako je bio povratak igrača zakazan za kraj juna, oni su na odmoru ostali nedelju duže od zamišljenog, a neki su bili očajno fizički spremni.


 


UEMB1jj.jpg


 


QfQwJoT.jpg


 


 


A evo, kako je to izgledalo u maratonskoj kampanji.


 


ti0uqw5.jpg


 


hzP800F.jpg


 


REhyRhu.jpg


 


 


Prvi cilj sezone smo ostvarili ulaskom u Ligu Šampiona, opet smo eliminirali nizozemskog predstavnika, a onda još baskijsku ekipu. U šampionatu smo več u prvom kolu gostovali u Pireju, gde smo opet, u sudijskoj nadoknadi, ostali bez pobede. Nastavak prvenstva bio je drukčiji-obe sezone pragmatični PAOK je non stop disao za vrat Pirejcima, koji su bodove gubili samo kojim remijem. Transferi so se u glavnom pokazali kao pun pogodak. Dolaskom Amada dobili smo novi element stabilnosti u veznom redu, gruzijski golman je branio tako dobro, da je odmah postao broj 1, dok se kao prvo ime na levom boku pokazao ne onaj, od kojeg sam to očekivao (Obradović), nego Salama. Bangura i Falorni su naši  znanci več iz prošlih godina, dok je Marclay argentinski regen, desno krilo, kojeg sam na jesen zaboravio registrirati za ligu, a onda se pokazalo, da imam previše igrača »izvan« EU-ja. Sve u svemu, sem poraza od Asterasa, jesen je bila odlična. Pošto smo se fokusirali na ligu, u grupama LŠ smo malo eksperimentirali protiv nedostižnih Engleza i Talijana, igrajuči bunker sa 5 braniča, ali glavni zadatak smo postigli remijem i pobedom protiv Celtica u poslednjem kolu (2:1), i plasmanom u 1/16 finala EL.


 


Krajem godine i početkom 2015. počele su se dešavati povrede važnih igrača, veznjaka i krila. Uz to, početkom februara imali smo zbog odloženih utakmica tri utakmice manje od Olympiakosa, koji nama je u 23. kolu sad bežao na plus 6 i stavio nas je pod psihološki pritisak. Mi smo se još uvek dobro držali, ali FM nije dao više; Olympiakos je recimo u revanšu i kod nas ostao neporažen, a gol za 1:1 su postigli nakon prekršaja nad našim igračem. U 29. kolu su Pirejci doživeli prvi poraz sezone protiv Ergotelisa, dok smo mi u novoj formaciji 4-4-2 pregazili Apolon 5:2 i za to platili skup ceh: naše prvo desno krilo Lucas, glavni asistent tima, povredom je završio sezonu! Uz i neke ostale povrede krilnih igrača i važnih veznjaka, te neke brojne mini detalje, dočekali smo dramatični rasplet sezone. U to vreme sa 2 utakmice više, Olympakos je imao +2.


 


U 30. kolu, igrajuči dan pre, crveno-beli su golom iz penala u 90. savladali Atromitos, dok smo se mi izvukli protiv Asterasa 3:2 golom Ščepakadabre u 93. U sledečem kolu smo obojica pobedili, sa time, da smo za sledeči meč zbog žuteg kartona izgubili Šarića (čovek požuteo več nakon 7 minuta).


 


Prva skoro meč lopta igrala se u meču nadoknade protiv Eth. Gazoroua, gde smo imali priliku za skok na vrh. I naravno-odigrali najslabiji meč u sezoni, kojeg je golom u 81. presudio Dario Zahora. Vrag je dobio mlade  i par dana kasnije: Ščepović je na srpski turneji dobio virus; Bangura je prestao zabijati, povedio se prvi golman, dok je Obradović bio još nezadovoljan zbog slabe minutaže- i zbog tega je bio stavljen u očajni tim prošlog meča… Moja greška.


 


U 32. kolu konačno, da oba rivala igraju u isto vreme: oba igraju 0:0. A za nas za par dana nova brejk prilika: domači meč protiv Veroie, posle toga čemo biti po broju mečeva poravnani. I novi neviđeni kiks: poraz kuči od Veroie sa 1:2 uz tri puta pogođenu stativu.  U 33. kolu sledila je domača pobeda protiv Ksantija uz kiks Pirejaca protiv Panoniosu 0:0. Uoči poslednjeg kola i mi i Pirejci imali smo 76 bodova; a pošto su se oba međusobna meča  završila 1:1, u tom slučaju, presudiče gol razlika, gde su za pet golova bili u prednosti gosti. U poslednjem kolu njih je čekao lagani posao kuči protiv Apolona, dok je nas čekao PAO. U gostima.


 


Zeleno-beli nikad u tom sejvu nisu pobedili Paoka. Do sad. Marcus Berg je bio presudan za nas u najgore moguče vreme. I kakva je to prilika bila-Olympiakos je kuči samo remizirao 1:1, što znači, da smo za bod izgubili titulu. 


 


CZSb5My.jpg


 


Psihološko izcrpljiva sezona, gde smo igrali na tri fronta, očigledno je presudila.  Povrede krilnih igrača naterale su nas, da probamo čak 4-3-2-1, što je funkcioniralo u prvom meču protiv Ajaksa; u drugom ne. Umesto slavja u Solunu posle tačno 30 godina, čekala nas je još mini liga odnosno europske kvalifikacije, novih šest napornih kola. Očigledno imaju neka pravila, kako se dele bodovi, pošto za razliku od prošlih sezona, kad su bili podeljeni 3-1-1-0, ove sezone mi smo štartali sa 4, PAO 2, Levadiakos sa 1, a Atromitos sa 0 bodova. Uz dva poraza, novi u Atini i domači u 5. kolu, svoju kožu smo spašavali u gostima protiv Atromitosa, kojeg smo ipak pobedili sa 2:0 i obezbedili nove kvalifikacije za LŠ.


 


Dew5Xrn.jpg


 


Ali teško mi je sad reči, da smo sa boljim timom u toj sezoni napravili korak napred ili nazad? Jer smo za razliku od prošle sezone ostali bez trofeja: u finalu kupa nas je pobedio poslednjeplasirani tim lige sa 1:0. Izuzevši finale, još uvek je prisutna več znana misterija: kako odigrati dva koliko toliko ekvivalentna meča protiv istog suparnika u utakmicama na eliminiranje?


 


Sledi odmor a onda razmislek, kako dalje, kako se boriti protiv svih demona FM-a 2013 u Solunu.

Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

Započela je nova sezona, 2015/16, trenutno smo još na početku augusta, a prelazni rok za sad izgleda ovako: 


 


NCgOekx.jpg


 


Uspeli smo se otarasiti Bojinova, koji je za svoje (ne) predstave primao previsoku platu. Njegova nova destinacija je povratnik u elitu, atinski AEK, a do kraja isteka njegovog ugovora u Partizanu če od nas još primati mesečnu platu od oko 20k+ hiljada eura  


 


Finansijski ne možemo se još uvek uspoređivati sa Olympiakosom; do tog trenutka za transfere su potrošili 7.5, a zaradili 6.5 milijuna eura. Baš u toj drugoj brojki se skriva drug problem, pošto para ne možemo zaraditi ni prodajom glavnim igrača. Cene naših igrača su smešno nizke u odnosu na njihove atribute. Tako smo bili prisiljeni odbiti za mene uvređujuče ponude za prvog napadača Athanasiadisa (1.3 milijuna eura), a za Ščepakadabru Sampdoria je ponudila svega 800 k. Kad bi bila stvar obrnuta, klubovi bi cene stavili na faktor 5-10x. Za prvog sam stavio klauzulu od 8, a za drugog 10 milijuna eura, naravno, da su oba kluba odustala i još sam jih čuo od obojice zašto jim nisam pustio otiči. 


 


Tako nema druge, da se fokusiramo na male transfere odnosno na igrače bez obeštečenja i na drugoj strani maksimiziramo fond za plate. Probao samo prvo i razgovor sa Ivanom Obradovićem, koji prima najvišu platu u timu (a nije prvi levi bek) i milo rečeno, probao sam ga "naterati" iz kluba, što ga je šokiralo. Možda se baš zato pre početka "kampa" povredio. Probao sam eksperiment, ako bi on otišao, da doveden neku jeftiniju variantu, sa EU pasošem, ali za sad očigledno "Obrad" ostaje u timu. Treča stvar je registracija igrača za LŠ, koja polako postaje problematična. Nije imao PAOK puno talenata iz vlastite škole (a to če se polako menjati-više u sledečim reportima), prednjače uvoženi igrači, pa treba kod transfera i paziti, da ima dovoljno igrača iz grčke lige. 


 


Do sad novodošli igrači: 


 


GoswicM.jpg


 


"Novi Michael Owen". 


 


01pdI9r.jpg


 


 


aqtBlEB.jpg


 


Krilni igrači če zaostriti konkurenciju na obe strane, gde čemo očigledno opet imati problema: Lucas (kojeg nedostatak smo u zaključku prošle sezone skupo platili) se opet povredio i propustiče veči dio jeseni.


 


 


RoYJ54a.jpg


 


Najzvučnije ime, koje je došlo u PAOK, barem, odkad sam na čelu tima. Na pripremnim utakmicama je imao probleme sa kondicijom, tako, da njegovu ekploziju tek čekamo. 


 


 


 


1lsU7h0.jpg


 


Dosadašnji tok sezone. U Belgiji smo izgubili nakon vodstva od 2:0 i 100% učinka domačih u šutevima u okvir gola i podaljšali naš čuveni niz bez europske pobede u gostima.* Na poslednjoj prijateljskoj utakmici smo (iako ide za niželigaša) odigrali najbolji meč u 3 godine, i to sa asimetrijskom formacijom bez desnog krila i sa ofanzivnim desnim bekom.


 


Za ulazak u LŠ nas čeka portugalski vicešampion, i sa obzirom na to, kakav kadar imaju, očekuje nas misija nemoguče. Važan podatak u vezi Evrope. grčka liga če sledeču sezonu izgubiti direktan plasman u grupama LŠ, pošto su na nacionalnoj tabeli pali iz 16. na 17. mesto. 


 


* U tom sejvu je PAOK u gostima na 17 utakmicama zabeležio samo jednu (1) pobedu, i to kraj augusta 2013 na kvalifikacijskom meču EL protiv Gaziantespora (1:0). Evropska gostovanja nikad nisu bila tako zakleta kao sad - evo, kako smo igrali sve od 2012.: 


 


2012/13


PSV 1:1 (kvalifikacije za LŠ)


Schalke 2:2 (kvalifikacije za LŠ)


Marseille 1:2 (grupe LŠ)


Real Madrid 1:3 (grupe LŠ)


Leverkusen 0:0 (grupe LŠ)


 


2013/14


Club Brugge 0:2 (kvalifikacije za LŠ)


Gaziantepspor 1:0 (kvalifikacije za EL)


Molde 2:2 (grupe EL)


Rubin 1:1 (grupe EL)


Partizan 1:2 (grupe EL)


 


2014/15


Feyenoord 0:1 (kvalifikacije za LŠ)


Athletic Bilbao 2:2 (kvalifikacije za LŠ)


Celtic 0:0 (grupe LŠ)


Juventus 0:2 (grupe LŠ)


Man Utd 0:3 (grupe LŠ)


Ajax 0:2 (1/16 finala EL)


 


2015/16 (u toku)


Standard 2:3 (kvalifikacije za LŠ)


Edited by Sir Aleš
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Uzeo FM 13, zaigrala se mi neka "novija" verzija (usporedivši sa FM 2007). Odigrao par utakmica sa Colchesterom.... posle par dana sam se setio, da imam u toj verziji neporavnane račune sa Milanom. Tako sam krenuo sa njima, sa updejtom za sezonu 13/14.

U Serie A smo posle 9 kola lideri, sa skorom od 6 pobeda, 3 remija i gol razlikom 11:0. Od velikih derbija kuči smo pobedili Romu sa 3:0, i igrali nerešeno sa Juveom 0:0. Največi neuspeh je neulazak u LŠ, gde nas je izbacio Fenerbahče (2:2, 2:0). U LE imamo laku grupu sa Spartakom, Maccabi Haifom i Wiganom, tamo imamo nakon polovine takmičenja 7 bodova, Englezi su nama na San Siru uzeli 2 (0:0). 

Od pojačanja stigao je samo Barsin Adriano, dok je prodat Emanuelson. Veče prodaje se očekuju na zimu odnosno na kraju sezone. Glavna karakteristika tima je neprobojna odbrana, agresivan vezni red (de Jong, Muntari), u kojem uvek neko od trojice na prvom poluvremenu zaradi žuti karton; te nekonstantni napadači. Matri je imao nakon šest mečeva osam golova, ali sad se ugasio; Balotelli ima više kartona nego golova, Robinho je nikakav, Niang premlad, El Sharaawy tako tako, a največi fantazista Kaka u večini utakmica neviden. Utakmice su u glavnem dosadne, 1 ili najviše 2 gola max po utakmici. Mlađe kategorije su katastrofa, jedini potencial je 16-godišnji Mastour uz Maldinija jr. Ako preživim sezonu, biče i SS-i, ali ide sporo...

Link to comment
Share on other sites

Kod mene je suprotno, kad bi uzeo novi FM, večina igrača bi zame bila kao regeni. :)

Moja trenutna situacija: osečam se kao Mourinho- da mi je vreme isteklo.

Moja epizoda kod Milana se završila na slično neslavan način kao u prvom pokušaju pre osam godina u stvarnom životu. Nakon povrede Mexesa odbrana je otišla nizbrdo. Prvi poraz smo doživeli kuči od Parme i od tad dalje igrali smo toplo hladno. Bilo koji klub, koji sam vodio u tom FM-u, od Milanav1, Man Utd-a, Ytterbyja (sa kojim imam sejv, kojeg nisam igrao 2 godine)..., je nakon jednog slabog rezultata ušao u zonu slabih rezultata. 

Sa Milanom sam doživeo i jednog od največih debakla ikad- poraz od Spartaka Moskve (naša filjala) u poslednjem kolu grupe EL na San Siru 1:5, gde smo bili potpuno nadigrani (šutevi 3:27!). Na zimu smo se probali oterasiti igrača sa visokom platom, ala Robinho i Kaka, ali jih nitko nije hteo. Stagnaciji rezultata se pridružila i igra. Nekako smo uspeli izbaciti Inter u polufinalu kupa, gde smo bili za najmanje klasu slabiji, ali su se nama revanširali u Serie A (2:0). Uz neke povrede, nervoza je bila tako velika, da sam se nakon sukoba sa Balotellijem odlučio u februaru, par dana uoči meča 1/16 finala EL, napustiti klub.

Obično bi sejv izbrisao, ali sam se odlučio ostati u tom svetu, pa bude, šta bude. Otišao sam na odmor, i probao  nači neki drugi posao. U glavi nisam znao, šta očem. Neku večer sam primio ponudu Newcastla, potpisao ugovor i sejvao, ali sam se dan kasnije predomislio. Nakon dva meseca sam ipak pronašao novu (neočekivanu sredinu) - ostao sam u Italiji ali se preselio tri ranga niže, u Serie C2, i postao novi trener kluba Foligno. 

To je tim, kojemu je bila predviđena promocija u viši rang; trenutno su se nalazili na sredini tablice. Počelo je odlično, sa dve pobede u gostima, koje su bile kompenzirale sa remijem i porazom kod kuče-baš protiv timova, koje bi morali pobediti. Opet smo kasnije ušli u crnu conu, vezali četiri poraze zaredom i promocija a kamoli plejof su naravno ostali samo san. 

Ali ta san ču morati u drugoj sezoni (2013/14) ostvariti, kažu šefovi, iako je sezonu 12/13 zaključio tim u finansijskim problemima, sa budžetom za plate, koji je bio 40k eura veči od dozvoljenog. Tako smo bili primorati "prodati" (= free) večinu od igrača. Pošto u Serie C koliko sam video, uopšte nema limita kod pozajmica, u novoj sezoni skoro 50% igrača čine tovrstni igrači, neki čak iz Serie A (Falcinelli recimo). Drugo su večinoma mladi igrači, nekoliko je čak i regena, koji su se stvorili več usred prve sezone. 

Šampionat nas tek čeka. Trenutno smo osim priprema (gde nismo blistali) odigrali dve utakmice u kupu Serie C, gde smo u grupi pobedili Teramo i Vitterbese. Koji SS če biti stavljen u zavisnosti kako če iči sezona.

 

Link to comment
Share on other sites

Bella Italia verso Sud: početak sezone 2014/15 u več četvrtom klubu u karijeri

 

KEiu05P.jpg

 

Sejv, koji trenutno igram u FM 13, je eksperimentalni, journeyman-ski. Tom menadžeru sam puno puta nastavljao više lica. I doživljavao šamare. Zato sam si rekao, da u ovoj mini pustolovini, koju sam započeo spontano (=od otkaza u Milanu), emocije neče odigrati velike uloge; nego če to biti  karijera, u kojoj če na prvom mestu biti učenje na greškama.

Rekao sam več, da sam se nakon neuspešne avanture na San Siru preselio na jug, u Umbriju, gde sam dobio posao u Folignu. Na leto sam sasvim promenio tim, kojemu se predviđala promocija u Serie C1; jedno skoro pola igrača bilo je dovedenih iz pozajmica., drugo su bili večinoma mlađi slobodni igrači. Zbog malog WB nemoguče je bilo dovesti neke izkusne igrače. Iako sam planirao igrati u formaciji 4-1-2-1-2, za svaki slučaj sam imao u timu i nekoliko krilnih igrača. Sezona je počela odlično sa dve pobede u Serie C kupu, ali kad je počeo šampionat, sve je išlo dole. Nakon samo pet kola, u kojima smo osvojili samo bod, dobio sam otkaz. Ispljen u Folignu: 15 utakmica, 5 pobeda, 2 remija i 8 poraza.

Time je moja reputacija dobila dodatni šamar. Otišao sam na odmor i potražio novi posao- i dobio ga u istoj zemlji, u čak istoj ligi. Novi tim bio je još  južnije, Aversa Normanna, a došao sam baš na dan utakmice protiv Savone. Tim sam upoznao u garderobi, a meč smo dobili nakon preokreta golovima u 84. i 90. minutu. Zanimljivo, da je bio tim na papiru bolji od Foligna, a predviđanja su mu bila "slabija":  plasman u plejof. Sledio je domači poraz i onda gostovanje kod bivšeg kluba, kojeg smo pregazili sa 3:0. No, problemi su tek počeli: dok smo u gostima bili solidni, smo prvu domaču pobedu dočekali tek u petom pokušaju. Bila je ta pobeda na žalost i poslednja: kraj januarja i u početku februara je tim doživeo kolaps. Nakon što sam konačno pronašao solidnu taktiku bez wingera, so se mi u skoro isto vreme povredili praktično svi centralni veznjaki-ne prvi put!  Nakon poraza od 0:4 od Aprilie je postalo dokonačno jasno, da če plejof biti samo san, zato sam dobio več drugi otkaz. U Aversi je moj ispljen: 12 utakmica, 4 pobede, remija i poraza.

14. marta sam pronašao 3. klub, u istoj ligi nego moja bivša 2: Foldi. Tom timu se predviđala sredina tabele, dok je paradoksalno po mom okusu posedovao još bolje igrače nego Aversa. U (poslednjih) 6 kola smo zabeležili četiri pobede (tri zaredom) i 2 poraza i na kraju osvojili 13. mesto. Moglo bi i bolje, da se mi u isto vreme nije desilo isto kao u Aversi: kad sam sastavio 4-1-2-1-2, sam u neko vreme ostao bez 5 centralnih veznjaka zbog povrede. Aversa Normanna je ispala u Serie D nakon plejauta. 

Na kraju sezone iste muke kao kod Foligna. WB su čak smanjili na slabih 60k, dok je u prošloj sezoni za plate išlo dobrih 80k/mesec. To je  značilo, da skoro nikome nisam mogao produžiti ugovora: 1. jula 2014 je prvi tim Foldija sastavljalo samo 9 igrača. Slaba dva meseca kasnije situacija je drukčija, dok je budžet za plače presežen samo za slabih 3k/mesec.

 

it4JdZe.png

 

Pripreme smo odradili solidno, sezona je počela u Serie C kupu, gde smo se sa porazom  i pobedom kao jedna od sedam najbolje plasiranih ekipa u grupi sa 3 ekipe plasirali dalje. Dve glavne formacije biče 4-1-2-1-2 i 4-1-3-2 sa krilima, ali sa fokusom igre kroz sredinu. Nemam nekih ciljeva, osim, da ne stagniramo i da pokažemo neki napredak. Samo se nadam, da nas povrede neče kažnjavati kao do sad, kad se neretko desi, da se povređuju ili sva krila ili svi MC-i. U mlađim kategorijama naše škole osim jednog igrača isto se nemamo na koga osloniti: u poslednjem YI ni jedan od igrača nije imao više od 1* PA. 

Taj iznimak je ovaj igrač, koji je bio u timu več pre nego sam došao, i koji je na poslednjem meču zabio tri gola. Imače puno prilika te sezone.

CDEIRjt.png

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

FONDI  - sezona 2014/15 - Serie C2B

 

Uz dve male krize, koje su nas postavile tad na realna tla-večinu prve polovine smo taborili negde na 8.-10. mestu. Početkom godine se je polako sav naš trud počeo konsolidirati. Na početku februara je ličilo. da nas čeka i treči crveni val, ali je jedna od presudnih utakmica bila ona kod vodečeg Terama, koju smo neočekivano nakon preokreta dobili sa 2:1. Sledio je niz bez poraza, dug dva meseca, u kojem smo si ne samo zajamčili plejof nego opasno napadali i izravnu promociju. Taj niz su prekinula poslednja tri kola, koja su zbog važnosti morale u timu verovatno pripomogla ka konačnom ispljenu protiv Viareggia u plejofu. 

Protiv petoplasiranog tima sezone morali smo igrati bez najboljeg napadača, Martinozzija (pozajmica iz Napolija) i protiv prvog levog beka. Reporti su kazali, da bi trebali imati probleme sa 4-1-2-1-2, zato smo ušli sa tom formacijom. Izgubili smo zasluženo sa 0:2, sa time, da je utakmica bila odlučena, nakon je protiv nas prestrogo dosuđen penal za prvi gol domačina. U revanšu smo išli na sve ili ništa i imali sigru u našim rukama, dok sudija nije izravno isključio našeg veznjaka več  nakon par minuta igre. Imali su gosti i jedan penal, kojeg su promašili, ali svejedno još jednom pobedili 2:0. 

Naše glavne tri taktike ove sezone: 4-1-3-2 sa wingerom na levoj i DW na desnoj strani; 4-4-1-1 i par puta 3-5-2. Dva napadača su postigla po 13 (Martinozzi, la Mantia) a Ivan Febbraio po 12 golova. WB je sad prestižen več za skoro 20k eura, pošto smo potpisali par ugovora sa igračima iz youth intejka. Moračemo se opet rešiti nekih igrača, a izbor če biti malo lakši pošto sam od nekih očekivao više. 

U toku sezone smo uspeli doči i do filijale, između Catanzara i Modene izabrao sam slednju, tako da čemo imati nešto lakši put do nekih potencialnih pozajmica.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

FONDI CALCIO - Updejt sezone 2015/16 i 2016/17 (u toku)- status 11.2.2017

 

U TRAŽENJU MIDASOVOG DODIRA

 

Jovo na novo smo išli u pokušaj izgradnje koliko toliko solidnog tima u sezonu 2015/16. Nema pritiska u Fondiju, zato je posao u tom smislu lakši, ali ono što je sve više kucalo na vrata, je bila sve grozljivija finansijska situacija. Ponovo smo se u glavnom bazirali na pozajmice, doveli nama poznate igrače, a dobra stvar jeste bila ta, da smo uspeli na leto izgubljene igrače dobro nadomestiti. 

Do srede oktobra smo bili dobro situirani, skoro čitavo vreme u zoni plejofa. Velik korak napred smo napravili i u kupu Serie C, gde smo prvi put eliminirali tim iz lige iznad nas (Trapani). Nakon duple povrede najboljeg napadača, pozajmljenog iz Ascolija, Catinarija i La Mantie, smo ušli u crveno-žutu zonu. Igre toplo-hladno su se nastavile skoro do kraja, ali su nas prvo remiji i posle par poraza izbacili iz zone plejofa. Poraz protiv Poggibonsija par kola pre kraja je bio skoro koban, mislim, da smo u to vreme bili oddaljeni 5 bodova od 6. mesta. Po katastrofi je mirisalo i kod Celana, gde smo gubili 2- a možda čak i 3-0 (ne sečam se uopšte), i preokrenuli na 4-3. Dva kola pre kraja smo opet bili u top 6, nakon poraza od boljeg tima Feralpija nama je trebala pomoč Bellarie protiv Poggbonsija. I točno to se desilo (1:1), dok smo mi pobedili Campobasso i pet minuta pre 12 ujeli plejof. 

Naš prvi protivnik je bio Melfi (2x 1:1 u sezoni), kojeg smo taktično prevarili, odigravši defanzivnih 0:0 kuči, da bi u gostima napali, i uspeli pobediti 2:0. U finalu plejofa-poslednja stepenica pre promocija-nas je čekao tim, kojeg smo oba puta u sezoni pobedili. Barletta je poražena u prvom meču 1:0 golom još jednog pozajmljenog napadača, koji se na žalost povredio. 90 minuta nas je delilo do sna; u revanšu smo igrali dobro, ali zbog autogola našeg najboljeg braniča Petrucciola (Roma) i onda još jednog izgubili 0:2 i time obezbedili još jednu sezonu u C2... Jedan od najgorkijih poraza u karijeri. 

 

UTAKMICE 1

UTAKMICE 2

TABELA

Ipak, ozbiljnija stvar od toga su bile finansije več u toku sezone. U martu sam dobio obaveštenje, da če klub zbog duga iči u administraciju, dok su mi budžet za plače u toku sezone dodatno smanjili, tako, da sam bio još u dodatnom minusu. Sve to je pripomoglo, da na kraju sezone 2015/16 nisam mogao obnoviti ni jedan ugovor sa nijednim igračem. Takve kalvarije još nisam doživeo, u zori 1. jula 2016 smo u prvom timu ostali samo sa četvoricom igrača. 

 

Sezona 2016/17

Transfer embargo je stigao tek na sredini augusta, do tad smo hvala bogu, več probali formirati tim, za kojeg smatram, da je po kvaliteti puno slabiji od onog iz predhodne sezone.  Razlog je nikakav manevrski prostor: više od 3/4 budžeta za plače je uprkos eksodusu igrača več bilo popunjeno, zahvaljujuči platama za staff +  u19 igračima, od kojih imaju neki več profesionalni ugovor.

Bio sam tako iritiran, da sam planirao odlazak iz kluba; sejvao sam 1.7. i za foru raskinuo ugovor i potražio drug klub. Imao sam osečaj, da sve, čega se taknem, ide u crnu rupu. Aversa Normanna, moj bivši klub je u Serie D, tok je Foligno (isto moj ex klub)  u toku mog boravka u Fondiju promenio več dva trenera i u prošloj sezoni se jedva spasio ispada. No, očigledno me izvan Italije nitko više ne pozna, pa sam dobio odmah novu ponudu. Kluba Pro Cavese, koji se je iz Serie D plasirao u Serie C2. Kad sam pogledao igrače, video sam, da imaju čak neke bolje igrače od naših, ali budžet za plate skoro pola manji od Fondijevo plus to, da osim jednog doktora nisu imali nijednog skauta, ni trenera. Zaključio sam, da ipak može biti i gore nego u Fondiju, pa sam tako ponovo loadovao taj sejv iz 1.7.

Par igračima iz u19  sam probao raskinuti ugovor, ali bez uspeha. U praksi to znači, da sam za plate "morao" potrošiti svega još dobrih 10k eura/mesečno za nakup novih igrača. Između njih su najkvalitetniji veznjaki Mazzafera i Adamo,a pre  svega štoper Spirito, koji je došao iz Lecca, inače dete Lazia. U prvi tim sam  morao staviti i par igrača lastne škole (smo najmlađi tim lige sa prosjekom od dobrih 20 godina), pre svega one na desnom krilu, a od veznjaka se izpostavio Mirko Goracci (regen). Od naše zvanične filijale Modene osim para nemamo koristi, pošto nitko od njihovih igrača nije zainteresiran za pozajmicu, a odbilo nas je i par igrača iz Serie A, koji su u proteklim sezonama došli ovde.

 

spacer.png

Kako je sezona počela, finansije su se popravile; uprava je sanirala dug, budžet za plate igrača je prestižen za samo oko 2k eura, ali finansije ne mogu iz crvene boje. Početak sezone nije bio inače uspešan, što se rezultata tiče- veči dio polovine jeseni smo preživeli u coni za izpadanje. Neverovatna "kompetitivnost" talijanskog fudbala se vidi i u činjenici, da smo u prvom kolu doživeli poraz od Viboneseja- daleko najslabijeg tima ispred 2 sezone, koji je primio više od 100 golova u ligi. Na drugoj strani se Teramo, tim, koji se pre dve godine plasirao u C1, sad bori čak za opstanak u C2. 

spacer.png

 

Preokret? Kraj godine 2016 i početak 2017 smo naišli na zlatno polje. Nakon probavanja jedno 5 novih formacija ipd. smo nekako naišli na 4-3-1-2 sa samo jednim MC-em. Ta formacija nama je neočekivano pomogla, kad smo lovili rezultat i dovela nam neke lepe preokrete. Trenutno imamo niz od čak sedam pobeda u osam kola i ne samo, da smo ubedljivo u plejof coni, nego imamo šanse i za drugo mesto, ako ovako nastavimo (naravno, da nečemo). 

spacer.png

 

Edited by Sir Aleš
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kraj prošlog reporta: 

"Trenutno imamo niz od čak sedam pobeda u osam kola i ne samo, da smo ubedljivo u plejof coni, nego imamo šanse i za drugo mesto, ako ovako nastavimo (naravno, da nečemo). "

 

spacer.png

 

Poudarak na poslednje tri rečenice.

spacer.png

Niz uzastopnih pobeda smo proširili na neverovatnih 9 i mirisali direktnu promociju. Uprkos dobrim rezultatima redno sam dobivao mesečne reporte, da je atmosfera u timu slaba. Prvo sam se pitao odakle te dezinformacije. Onda sam otkrio, da su razlog tih vesti grupa nezadovoljnih rezervnih /u19 igrača, koja ne igra i koji sam obečao pozajmicu. No, problem je bio ta, što su tako slabi, ta jih nitko ne želi, a i uprava ne želi neke filijale (feeder club), kamo bi ti igrači otišli na pozajmicu. Bez obzira na to, što to (barem tako mislim, da) nije utecalo na prvi tim, slušati to redovno nije bilo lepo.

U ovom FM-u sam redovno doživeo kolapse, igravši i sa Man Utd-om i sa timom iz švedske četvrte lige, doživeo sam šamare, ali to, što doživljavam u Italiji, je vrh svega. U manje od  mesec dana smo do kraja sezone ostali bez obojice najboljih napadača, pozajmica iz Ascolija odnosno Frosinoneja (svako zabio po 12 golova). Naši spasitelji su morali tako postati igrači naše škole: La Mantia (koji je do tad postigao svega dva gola-imate ga na SS-u gore) i Coppola-ide za igrača tipa Targetman, koji je u par navrata pokazao, da može biti bolji od La Mantie. 

No, ofanzivni dio je svoj posao odradio po očekivanju, dok smo u poslednjih osam kola doživeli totalni kolaps zadnje četvorice u odbrani plus golmana, primivši čak 19 golova (u 22 kola 25) uz čak čest poraza. Odjednom su štoperi dobivali ocene ispod 6, čak najbolji (Spirito) je počeo podbacivati, da o isto tako najboljem levom beku (Seriju-4.7) ne pričam. Skoro svi protivnički šutevi su završili u našoj mreži, dok smo mi obično pogađali smo, kad smo išli na sve ili ništa. Kolaps je bio takve razine, da je pod pitanje doveo i učestvovanje u plejofu! Do njega smo na kraju stigli samo zbog boljeg međusobnog ishoda protiv Foligna, pazite, i mi i oni smo na kraju imali identičnu gol razliku. Da moj nekadašnji tim u poslednjem kolu nije neočekivano poražen, na kraju bi ispali mi, jer smo i mi doživeli poraz. Poraz protiv Poggibonsija, tima, koji je prošle sezone za las ostao bez plejofa. Protiv njih smo vodili 2:1, onda je naš rezervni levi bek zaradio isključenje. Odmah su to gosti iskoristili i zabili dva gola i nadigrali nas (na drugoj strani mi ni pod razno ne znamo igrati sa igračem više). 

Atmosfera u timu pre dvomeča polufinala plejofa sa Renatejem je bila nikakva i dobro sam znao, šta nas čeka. Iako se je u prvi tim vratio napadač Catinari (pozajmljen iz Ascolija), njegova spremnost nije bila na zadovoljivoj razini. Renate nas je več u prvom meču razvalio kod nas 4:1 i ubedljivije nego kaže rezultat, dobio i revanš sa 3:2. Za razliku od godine pre,  nisam bio previše razočaran, jer sam znao, da ako bi po čudu dobili Renate, u finalu protiv Taranta ne bi imali ni % šansi. 

 

spacer.png

Treči uzastopni poraz u plejofu-ubija. Ali ja sam nakon prespavane noči-otišao dalje. U četvrti pokušaj. Testiram granice ove igre i granice, ko če prvi popustiti. Pre sezone 2017/18 se opet moralo iči u remont tima. Trenutno se nalazim na skoro istom vremenskom periodu nego pre godinu dana, ali za sad neču izdati, kako mi ide. To če biti u sledečem sezonskom reportu, gde čete između ostalih upoznati največu FM malverzaciju ikad, zbog koje sam izgubio važna tri boda.

Ciao. 

Edited by Sir Aleš
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

FONDI CALCIO 2017/18 - SERIE C2B - U ČETVRTO IDE RADO?

 

spacer.png

 

Posle tri godine lagane sredine tabele, i zvanični ciljevi uprave su se pojačali: plejof! Glavni ciljevi pre sezone: pojačati napad! Zato je u klub dovedena čak petorica, ali samo dva od njih su imala dovoljno brzine za tipa Poachera /AF: Alex Margutti, kojeg smo doveli iz Borga a Buggiana te Cavallere. Iz Juvea Stabie je doveden dvojac Strangio / Elia, ide za sporije, ali snažnije centarfore tipa CF/Targetman, koji u nekim uslovima mogu igrati i na krilu. Takav je i 16-godišnji Francuz sa portugalskim poreklom Diogo Costa, koji se kalio u u19 timu.  

Zbog obilice igrača tima TM (uz naravno Coppolu*), naša glavna formacija nije bila (kako sam to ja očekivao) sa dva napadača (osim, kad jurimo rezultat), nego 4-4-1-1. Zato smo u veznom redu tražili (koliko se to može reči za 4. italijanski rang) više ili manje kompletne veznjake za 2 CM. Imali smo več u timu Mazzaferu i Mira Goraccija* (može i kao AMC), kojim smo prirodali igrače, koji več znaju atmosferu na našom stadionu: Adama, Martina i zvučnu pozajmicu iz Lazia. Juve Stabia nama je na pozajmicu poslao čak četiri igrača-onaj, za kojeg još ne znate, se u toku sezone ispostavio kao pravi diamant, oko kojeg če se vrteti sva igra Fondija. To je ofanzivni vezni Mario Angelini; igrač, kojemu smo prilagodili čitavu formaciju i zbog kojeg je u konici napada  morao igrati napadač tima TM.

Iako smo na kraju sezone imali probleme u odbrani, smatrali smo, da je taj segment onaj, koji ne treba previše pojačati. Računao sam na Spirita, daleko najbolješ štopera, da če se popraviti; isto i na golmana de Luciu, kojem sam poverio kapetansku traku (Petković je bio smatran kao bekap!) Ipak, dovedeni su još univerzalni branič Vivaldi, ofanzivna bekova/ krila Cavallaro  i Girasole, štoper Moro, levi bek sa frizurom iz 80-ih Rosato. Za poziciju ML smo doveli Mariana, koji če biti rotacija sa Federicijem, dok smo za poziciju MR čuvali naše igrače di Ludovica* i Morru*, koju su po kvaliteti zapravo najslabiji dio tima. 

Od boljih igrača izpostavimo odlazak levog beka Faverata i napadača Mantie*, koji je postao novi član Venezie.

Početak sezone nama je nastavio novo lice.

 

NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA

Kad u prvom kolu izgubiš u sudijskoj nadoknadi 3:4, a u drugom pobediš na isti način sa istim rezultatom, to se može smatrati kao slučaj. Ali kako se sezona razvijala, goliade nisu bile slučajne: rezultat 4:3 smo do kraja jeseni videli još čak dvaput. Utakmice bez primljenog golova su bile tako retke kao čupa na Angelinijevi glavi: pozajmica iz Juva Stabie je bio u životnoj formi, iz pozicije AMC je u prvih osam utakmica zabio čak deset golova. Napad je bio taj, koji je spašavao brojne i katastrofalne greške poslednje linije, ali to naravno nije moglo iči i nedogled. I tu se jasno pokazao moj glavni promašaj prelaznog perioda: dovođenje očigledno prosječnih braniča- na tapeti je bio posobno Rosato a glavnina štopera i bekova. 

spacer.png

 

Opet smo veči dio sezone proveli na ivici plejofa; prvo mesto je bilo več oddano za Cuneo, a drugo za moj nekadašnji klub Foligno. Krajem godine smo ipak otišli na zelenu veju, i najavili napad na barem 6. poziciju, zahvaljujuči dobroj formi Strangia i Angelinija, koji se nakon povrede vratio, ali nije bio više isti. Dobru formu je, kao pre dve godine, opet pokvarila vest, da je uprava usred sezone smanjila budžet za plate, tako, da sam ga odjednom presegao za više od 20k. A u početku godine sam prisostvovao  najbanalnijem meču ikad. 

spacer.png

Protiv tima, koji je prošle sezone započeo naš kolaps, smo na gostovanju imali 1:1. Za par sekundi sam se okrenuo od monitora i kad sam ga opet pogledao, nisam mogao poverovati- vodimo 4:2. Nisam si predstavljao, kako sam mogao promašiti četiri gola, zato sam otišao na drugi Screen i u doljnem desnom kotu je bio rezultat 1:1. Ali pošto je rezultat na glavnom Screenu bio 4:2, njemu sam poverovao, sve dok par minuta pre kraja nismo primili gol i komentar se glasio, da ide verovatno za pobednički gol domačih. Na kraju se to izpostavilo kao tačno - meč smo izgubili 1:2!

spacer.png

 

Nakon ovog smo nanizali tri pobede u nizu, sve dok nije došao crni početak februara, gde smo u tri meča osvojili samo bod. Kulminacija i meč, koji je u nekim stvarima presudio, je bio poraz od vodečeg Cunea sa 2:6 - svih šest njihovih šuteva je ušlu u mrežu pijanog di Lucie, našeg kapetana, koji je zatajio več na kraju prošle sezone. Od tog trenutka Lucia (kritikovan i u medijima) je smenjen kao prvi golman i do kraja sezone če braniti Petković.

Zahvaljujuči rasporedu (u naredna tri kola smo igrali protiv dvojice od trojice outsidera) smo opet otišli na zelenu granicu. U napad smo umesto Strangia stavili bržeg Marguttija i pomerili ga desno, dok je Angelini imao slobodniji put do gola. Jesmo primali pogotke, ali manje- ali najvažnije je bilo to, kako smo se odzvali nanje- nebroj puta smo bili u zaostacima, i sa Overloadom sa napadačkim 4-4-1-1 ili čak 4-1-3-2 (čini se,da radi samo na Overloadu) počeli pobeđivati. U vreme, kad smo pre godine dana bili crveni, sad smo se promenili u zelene. Karakter tima, nedavno smatran kao rak rana, počeo se graditi i tim je rasao iz meča u meč. Da če to biti neka druga sezona, je dao slutiti i neverovatan triler protiv Viboneseja, gde smo zaostajali 1:3, bodili 4:3 i na kraju izborili diamantna tri boda u sudijskoj nadoknadi, gde smo zabili iz - promašenog penala.

spacer.png

 

Dok je plejof postao više ili manje siguran, najavili smo i ozbiljan napad na direktnu promociju i drugo mesto. Posle te pobede smo za drugoplasiranim Folignom zaostajali samo još bod. U 30. kolu su nebesko plavi ponovo izgubili, a naša pobeda nad Bellariom nas je slala na +2 na mesto broj 2.  U 31. kolu protiv Arzachene smo si plejof zagarantirali i matematički, i na drugom mestu imali +3. Ali ne ispred Foligna, nego ispred novog vručeg tima, Arzaneseja. 

Dva kola kasnije odnosno kolo pre kraja smo (konačno) izgubili, od Virtusa Entelle uz novu pobedu Arzaneseja. Pre meča se povredio naš prvi levi bek, pa sam prvog štopera stavio na DL, a prosječnu rezervu, Mora, na DC. Greška! Kolo pre kraja smo bili sa njima poravnani, ali u slučaju istog bodovnog ispljena bi drugo mesto osvojili mi zbog boljeg međusobnog ishoda (1:0, 1:2). 

spacer.png

 

FM je opet priredio dramu. Protiv Bassana smo dvaput gubili, dok je Arzanese vodio (i na kraju pobedio 2:0). Opet smo se morali zateči na sve ili ništa i ovaj put dobili-sve. Pobeda od 4:2 nama je zagarantirala drugo mesto i- u četvrtom pokušaju čak- direktnu promociju u treči rang italijanskog fudbala, paklenu ligu C1. 

spacer.png

 

Glavni igrači:

 

spacer.png

 

spacer.png

 

spacer.png

 

Uz obstoječ WB (max 1.500/eur na mesec) na leto ču opet ostati bez skoro celog tima, pregovori oko novih ugovora  nekih nosioca igre su trenutno nemoguči: da li če promocija to promeniti? 

 

 

 

 

 

Edited by Sir Aleš
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

FONDI CALCIO - SERIE C1B - "PLESALA JE JEDNO LETO"

 

Znao sam več na leto 2018., da nas u višem rangu čeka pakao. Moj pesimizam je bio baziran pre svega na utakmicama u kupu Italije i Serie C kupu, gde smo protiv timova iz Serie C1 izgledali kao miši napram mačke. Možda rezultatsko ne, ali u igri se itekako poznaju brojne male stvari- broj igrača sa dvocifrenim atributima, druge lopte, koje po pravilima idu ka protivniku etc. Zato sam bio na leto 2018. spreman, da i u naš tim dovedem neke takve igrače, ohrabren i sa podatkom, da je naša reputacija zbog našeg uspeha "porasla".

Zato sam bio toliko više šokiran, kad je zanimanje igrača za igranje za naš klub bilo obratno sorazmerno sa rangom, u kojem igramo. U četiri sezone igranja u C2 sam bio sposoban dovesti bolje igrače nego sad, a to ne pričam toliko o kupovanju igrača, nego o pozajmicama - skoro nitko od kvalitetnijih igrača, ni igrača, koji su u prethodnim sezonama nosili naš dres, nije bio zainteresiran, da dođe. Drugo veliko razočaranje su bili moji suradnici, verovali ili ne, kad sam od njih potražio, da mi sami pronađu igrače za pozajmicu, i to više puta, javljali su se, da nisu pronašli ni jednog igrača (?). 

Zato nije bio slučaj, da se desilo ono najgorije.

spacer.png

spacer.png

 

Šanse za plejout (=da izbegnemo poslednje, 16. mesto) imali smo sve do poslednjeg kola ( i onako bi spušili i u kvalifikacijama), kad smo protiv Crotoneja vodili 1-0, a na kraju izgubili 1-3. O samim utakmicama u toku sezone ne treba trošiti reči. Osim one protiv Paganeseja, kad sam prvi i poslednji put u igri video lažnu zoru, sve ostalo je bilo preslabo. Sad znam, kako se osečaju timovi poput San Marina i Andore. Za svak naš zabijeni gol primili smo 2-3. 

 A ja sam- treči put u sejvu - dobio otkaz.

 

spacer.png

 

Da li bi moglo bolje? Teško.

spacer.png

Kao prvo- do januara nikako nismo uspeli dovesti kvalitetnog golmana, pa smo tako bili "prezadovoljni", što smo na pozajmicu dobili golmana iz mojeg bivšeg kluba, koji čak ne igra u nijednoj aktivnoj ligi. Druga rak rana su ponovo bili levi bekovi-Torricelli i Malvestiti su se izkazali kao ispod prosječna klasa. Očekivao sam puno od štopera- onog iz Ascolija i Martinellija, koji su bili upareni sa Spiritom. Novog Angelinija smo probali pronači sa Grillijem; de Martino je obrambeni vezni sa višegodišnjim izkustvom kod nas; Davina i Santos su wingeri (prosjek), a Marko Vukelič je bio doveden, da pojača napad. Zablistao je u debiju protiv Beneventa (oba gola), dok je sve ostalo bilo za zaborav.

Kao daleko največe pojačanje-ali prekasno-se izkazao novi golman, kojeg smo pozajmili na zimu iz Grosseta. Vidi se i na početku godine, da smo ustvarili niz od par tesnih mečeva, koje smo na žalost izgubili. Najbolji meč sezone smo odigrali tek februara protiv Paganeseja, ali FM nas je i tad kaznio i povredio nama najboljeg štopera Spirita (koji je igrao na DL zbog znanih razloga) za mesec dana. Do kraja sezone se nama je na DC istovremeno povredila i dvojica, a novi niz slabih rezultata bez povrede je uzrokovao i koji suspenziji. 

U tom sejvu sam vajen otkaza, i pre početka sezone mi je bilo dano, da je cilj opstanak, a ne hrabro se boriti protiv ispadu. Očekivao sam otkaz, iako mi je dio mozga rekao, da ako bi obdržao posao, da bi išao u još jedan projekat i rekonstrukciju. Ali sa takvim finansijama- nemoguče. Drago mi je, što sam u poslednjoj sezoni upoznao još neke igrače mlade škole, koje, na žalost neču moči videti, kako izrastu.

Sad je pitanje, koji če biti moj sledeči izazov i dali če biti u tom sejvu. Nakon otkaza otišao sam na odmor i dobio par ponuda, jedne 3-4 sam sejvao, pa ču se odlučiti kad prespavam. Po jednoj strani mi je Italije dosta (jedna od opcija jeste Holandija-Cambuur), po drugoj mi je zanimljivo spremljati, kako se neki klubi razvijaju i neuspešno se bore sa ispadima i promocijama. Na mizi imam npr i sledeče zanimljive ponude uoči sezone 2019/2020: 

 * Spezia (Serie B- 8. plasirani tim Serie B. Ako zanemarimo, da sam na početku vodio Milan, to bi bio velik korak u karijeri.

* Carpi (Serie C1)- 22., poslednje mesto u Serie B i ispad u 3. rang- gde sam več bio. To bi bio nekakav logičan izbor, i uprava bi verovatno tražila odmah promociju nazad. Veliki izazov. 

*Foligno (Serie C2) - ne bi verovali, ali dobio sam ponudu i kluba, gde sam pre pet godina dobio otkaz. Što se samog izazova tiče, to bi bilo sigurno zanimljivo, ali po drugoj strani to bi bio korak nazad- u Serie C2. Foligno naime brzo menjava trenere- opet su se neuspešno borili za promociju u 3. ligu i ispali u plejofu. 

 

Videčemo...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Sir Aleš
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Carriera italiana: stagione 2019/2020

 

spacer.png

 

Za nastavak ponovog građenja moje reputacije na leto 2019 odabrao sam novi izazov. Kako ste mogli zaključiti na osnovi kraja prošlog reporta, otišao sam severnije.

 

 

spacer.png

Zaključio sam, da moram direktan prelazak u Seriu B zaslužiti i to ne bi bio slučaj sa Speziom, koja je več tamo. Ostao sam u istom rangu (3.), samo sam otišao u novu. Otišao sam u tim, koji je pet od sedam sezona proveo u Serii B, iz koje su čak tri puta ispali. Glavni cilj sezone je bio tako več postavljen, iako ga uprava nije htela reči na glas, te je zvanično pred mene postavila »samo« plasman u plejof- to znači na mesta od 2 do 5.

U Carpiju sam dobio novu potvrdu,kakav je recimo raspon od kluba, koji se bori za vrh do tima, koji se bori za opstanak.Budžet za plate je za razliku od Fondija (70k/mesec) znašao 125k/mesec. Pomoglo mi je i to, da sam u klubu več imao:

*neke ne samo kvalitetne, nego i starije i iskusne igrače, recimo prvog golmana Danila Russa (31), kome sam poverio kapetansku traku i malo slabijeg, ali ipak solidnog Aneddu, tako da su golmanske brige odmah odpale;

* prvo ime tima, 24-godišnjeg ofanzivca, koji  može igrati na sva tri mesta iza, a i na mestu napadača, Davida Floridiju;

*odličnog mladog ali kompletnog napadača, Thomasa Pivu, koji je za svoju visinu izuzetno brz.

 

spacer.png

 

Oko te trojice sam probao izgraditi tim, kojeg su na leto pojačali brojni igrači; po segmentima igre su bili podeljeni ovako:

 

ŠTOPERI. Logična stvar je prvo pojačati odbranu. Na toj poziciji smo doveli starog znanca iz Fondija, koji nas je pre tri godine koštao promocije u C1, Petrucciola. Smatrali smo, da če bio on prvo ime zadnje linije, ali je sezona pokazala drukčiji pogled. Ostali igrači na DC: Allievi (i kao DL), Giordano, Caricola (D/MC), Crotti, Agazzi

BEKOVI. Nakritičinja pozicija pored štopera. Doveden je Mancini kao prvi desni bek i još jedan moj prijatelj iz Fondija, Benvenga, koji može igrati i kao desno krilo.Na suprotnu stranu smo nakon neuspešnih igara Allievija morali pozajmiti dvojicu igrača, Cavalla i Evangelista.

CENTRALNI VEZNI RED. Ovde se izkazalo, da smo kao pre dve godine u Fondiju sa Angelinijem, dobili novog, još za klasu boljeg igrača, regena, AMC-a sa zvaničnim prezimenom- Maicol Vieri i to bez odštete. Igrač več odličnihih kvaliteta, brzinom i kreativnošču, zato smo se odlučili, da čemo igru bazirati oko njega i probati igrati tako kako smo sa Fondijem pre dve godine, 4-4-1-1.  Sličan, ali možda manje kvaliteta, igrač, je Bozzini, kojeg smo dobili na pozajmicu iz Parme. Defanzivni vezni red če pored Ancore tvoriti Marano (jedini igrač, koji ima atribute na DLP) odnosno Pedretti, a u slučaju povreda ili Vieri ili Bozzini če iči na dublju poziciju.

KRILA I NAPADAČI. Sa dolaskom Fioreja, Rovinija i Cioceja (ofanzivci, koji mogu igrati ili na desni, levi ili na sredini iza napadača) smo prvotnu ideju o 4-4-1-1 u toku sezone pretvorili u 4-2-3-1, gde imaju AMR i AML manje zadataka u odbrani. U tom sistemu napadač mora biti okretan i snažan, više CF ili TM nego Poacher, zato če sa Pivom rotirati Melloni i Cotti (več pre u klubu).

  

PRVI DIO

Početak sezone je pokazao naše dobre i malo manje dobre strane. Copy/paste Fondija, naša ofanzivna četvorica je više ili manje briljirala, dok se polako pokazalo, da su moja počajanja u poslednji liniji- u najboljem slučaju samo malo iznad prosjeka. Dobro, ne toliko kao u Fondiju, ali ipak. Prvi dio sezone smo proveli večinoma u gornjem delu tabele, blistali su Floridia, Melloni i pre svega Vieri svojim golovima. U prvom delu sezone smo na FC tako koristili pre svega Mellonija, tok je brži Piva večinoma ušao u igru, kad smo lovili rezultat i nekoliko puta zabio u zaključku utakmica. U nastavku sezone pokazalo se, da može igrati i kao jedini napadač.

Da se ne opuštamo prerano, pobrinuli su se (kao uvek u tom FM-u) neki neočekivani i šokantni porazi od timova odnosno za klasu slabijih igrača. Izpostavši domači poraz protiv Lecca i dva put primljenih po četiri komada od tima Tritium!

 

NOVA GODINA DO SREDE MARTA

Za novu godinu sam se nadao, da če nam dovesti više konstantnosti, zato je dovedena još četvorica. Nezadovoljan zadnjom linijom, pre svega bekovima, doveo sam još: Jeffersona (snažan štoper, koji može igrati i kao desni bek), Bertucciolija (univerzalni bek), Marlona (DC/MC), a odobrio sam i pozajmicu, za koju je bio zaslužen sportski direktor- ofanzivca Silvu.

Nakon vezanih pobeda nad Cuneom i Varesejem-prevarao sam se i sledio je mini niz od manje očekivanih pobeda u gostima i još manje očekivanih kikseva kod kuče. Bertucciolo je zbog povrede Mancinija debitovao na meču protiv Portoguara, gde smo popili 4 komada. Zatim smo pobedili dobar Treviso u gostima, a protiv Venezie smo kuči bod spasili tek u završnici, iz penala. Šta če se desiti protiv tad vodeče Mantove, znala je samo Baba Vanga, bum- i pobeda od 5:3. Začuda je onda kuči razvaljena i Pavia (5:0), protiv Pro Vercellija smo respektabilno remizirali, a zatim kuči- opet  bez primljenog gola-pobedili Reggianu. To je bilo srede marta i tom pobedom smo se plasirali na vrh tabele i najavili borbu za direktnu promociju (samo pobednik ide direktno u Serie B).

 

»28.- 32.« (za nas)  KOLO. COMO? ALBINOLEFFE? PADOVA?

Od te utakmice do kraja sezone za nas je bilo »samo« još pet utakmica, za večinu ostalih ekipa šest. Razlog je ta, da je u Serie C1 (star format) iz meni neznanog razloga 17 timova, i svako kolo je jedna ekipa slobodna.

Mi čemo biti slobodni – u poslednjem kolu.

Do tad je bila još dugačak put, prepun makadama i FM Kinder iznenađenja.

Nakon što je Como remizirao 1:1 protiv Lecca, tabela prvih pet je bila sledeča:


CARPI 49 (27 odigranih utakmica)

ALBINOLEFFE 46 (27)

PADOVA 45 (26)

COMO 43 (26)

MANTOVA 43 (27)

 

28. KOLO. Nas je u 28. kolu čekalo gostovanje protiv Coma, koji je dugo vreme vodio,  a sad su malo pali u formi. Da gostovanje uz čarobno jezero ne bi bilo prelepo, pobrinule su se sledeče stvari: u Comu čemo zbog dva žuta Jeffersona igrati bez daleko najboljeg desnog beka + Floridia je zatražio transfer zbog viših ambicija+baš u to vreme završio se takeover.

Meč smo nakon vodstva 1:0 izgubili 1:3 ali više od izgubljenih bodova šokirala nas je povreda Vierija, koji če biti odsutan do kraja sezone. Time smo još ostali na prvom mestu, ali sad smo imali jednak broj bodova kao Albinoleffe (koji je pobedio), jedan više od Padove i dva od Coma.

 

29. KOLO (Tritium H, Albinoleffe slobodan)

U tom kolu je bio Albinoleffe slobodan, a mi smo kuči očekivali tim, koji nas je dva put šokirao-Tritium, boreči se za opstanak. Magarac nije išao sam dva put, nego čak triput na led: na našom terenu ne samo da su nas pobedili, nego treči put u sezoni nadigrali- 3:2. Pošto je Como pobedio drugi put zaredom, tabela ne bi mogla biti dramatičnija:

COMO 49 (28)

ALBINOLEFFE 49 (28)

CARPI 49 (28)

PADOVA 48 (28)

MANTOVA 44 (28)

 

30. KOLO (Lumezane A)

Treči put, i treča propuštena prilika za vrh tabele uz osečaj, da to zapravo nije najslabija vest. Kako to? Na gostovanju protiv Lumezzaneja (1:1) smo ostali još bez jednog centralnog veznog (Caricola). Brojke na poziciji MC su sve tanje pošto smo več duže vreme bez Pedrettija. Pole poziciju je na vrhu preuzeo Albinoleffe pobedom (52), dok je Como (50-isti broj bodova sad kao mi) remizirao, kao i Padova (49). Mantovu je na 5. mestu zamenio Varese (45).

 

31. KOLO (Albinoleffe H, Como slobodan)

Derbi, kojeg smo morali dobiti. Test karaktera, test sezone. U konačno tipičnoj talijanskoj utakmici slavili smo 1:0 golom Mellonija u 62. minutu i ponovo zauzeli vrh tabele ali opet nas zadobila neverovatna nesreča, tako tipična zame u tom FM-u. Na meču se povredila još dvojica vezista, Bozzini (AMC) i Marano, koji je bio nakon pada forme ponovo rekrutiran iz rezervnog tima. Situacija je uoči za nas poslednjeg meča sezone, što se veznog reda tiče, izgledala surealno- uz napomenu, da je poslednji »normalan« MC, D̍ ̍ Ancora, karton oddaljen od suspenzije.

Pobedila je i Padova, za dodatnu komplikaciju na tabeli:

CARPI 53 (31)

ALBINOLEFFE 52 (30)

PADOVA 52 (30)

COMO 51 (30)

VARESE 48 (30)

 

32. KOLO (Lecco A)

Protiv pretposlednjeg tima lige pobeda je bila više od imperativa; to je tim, koji nas je iznenadio kuči (1:2). I svi znamo, da su to najteži mečevi. Za nas je utakmica značila dodatne rošade u ofanzivni četvorici- Floridia je prvi put u sezoni prešao na AMC, iza špica. Pošto je Piva u finišu sezone prestao zabijati, počeli smo sa Mellonijem, i ponovo pogodili. Dva put je odličan TM pogodio mrežu Lecca, i time u poslednja tri kola bio strelac 4 od 5 zabijenih pogotka. Konačni rezultat 3:1 za nas. Prvi od ciljeva bio je odrađen, svoje smo uradili, a sad smo morali računati i na druge. Izpostavilo se, da je od svih konkurenata samo jedan još preostao za borbu za prvo mesto. To je bio Albinoleffe, koji je sa 4:0 pregazio Bassano, dok se Padova od 1. mesta oprostila porazom u 92. minutu kod Lumezzaneja.

spacer.png

 

Upravo u Padovu bile su usmerene sve oči Carpija u generalno poslednjem kolu sezone, za sedam dana, u kojem smo bili Biancorossi slobodni i kao Lester 2016 negde u restoranu čekali ispljen. Padova je bila domačin Albinoleffeju i sve osim pobede gostiju značilo bi našu pobedu u šampionatu i direktan plasman u Serie B. Pobeda Albinoleffeja značila bi suprotno i Carpi bi morao za jedinu još preostali kartu u Serie C1A igrati naporne plejofe, praktično bez centralnog veznog reda.

 

spacer.png

A sa plejofima, generalno i onako osobno nemam sreče.

Došao je i prvi majski vikend i pritisak na NEXT nikad nije bio nervozniji

PADOVA 4

ALBINOLEFFE 0

 

spacer.png

 

Carpi je pobednik Serie C1 i izborio je promociju u Serie B! Uz njega, dobili smo još jednog pobednika »kroz šivankino uho« - Pro Vercelli je pobedom nad Veneziom zahvaljujuči porazu Vareseja izborio plejof.

 

UTAKMICE 1

UTAKMICE 2

 

Evo i SS-a glavnih igrača:

spacer.png

 Izpostavio se kao prvi štoper tima. 

 

spacer.png

Ključno zimsko pojačanje-samo što je pozajmica. Zaključao je DR poziciju.

 

spacer.png

 Da li če ga promocija ubediti, da če ipak ostati još sledeči sezonu?

 

spacer.png

 Retko razočarao-jedan od mnogih AMRLC u timu.

 

spacer.png

Zablistao na početku, onda ušao malo u hibernaciju, da bi se probudio, kada je to bilo najviše potrebno. 

 

spacer.png

Suprotno, što važi za Mellonija. Kad bi igrali upareno, verovatno bi to bila ubitačna kombinacija, ali u Serie B previše riskantna. Ali prvo- da obnovi ugovor.

 

spacer.png

 Za kraj- junak i tragičar sezone, ali  nedvojbeno prvo ime tima.

 

Edited by Sir Aleš
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Talijanski sejv je na odmoru, Carpi mi za sad nekako nije seo u srce, a youth intejk je bio katastrofalan. Tako, da sam se odlučio za probu druge vrste sadomazohizma,  isto u FM 13. Dafuge challenge, malo sam čitao neke reporte na drugom forumu, video, da večina nije imela problema ne samo sa promocijama, nego i sa back to back promocijama, pa ajde, da probamo. Loadovane su samo engleske lige, otišlo se na odmor za godinu dana i sa reputacijom Nedeljskog fudbalera izabralo jednog od novopromoviranih timova 6. lige. Izbor je pao na londonski Wealdstone i ispit- nije prošao, pošto smo završili na pretposlednjoj poziciji, a oba kupa ispali več na prvoj probi. Imali smo par dobrih rezultata, ali su se izkazale kao lažne zore: prva na početku sezone, kad je kanadski AMC, kojeg smo povukli iz rezerva, bio u fenomenalnoj formi- sva tri meča, zato smo baš za njega pripremili formaciju 4-2-3-1, ali kad sam se drugi dan vratio i loadovao sejv, lik je prestao zabijati i ušli smo u niz jedno 10 mečeva bez pobede. Druga lažna zora je došla, kad smo (čini se) pronašli neku 4-4-2 rigid formaciju sa 33-godišnjim Marvinom Robinsonom kao TM i pronašli dva dobra brža igrača, sa kojima smo ga uparili. To je trajalo isto tako samo malo, jedan od njih (Shaquille Jordan i nešto je njegovo ime i prezime) je imao kratku eksploziju, onda se, kao TM povredio-uvek, kad igramo dobro, se netko povredi-zatim je slabu formu ušlo 3/4 tima i tako dalje i tako dalje. Žao  mi je zbog nekih regena, koje smo dobili u YI. 

 

Nakon otkaza, pokušaču drugi put, opet je pravljen novi menager sa istom reputacijom, i preuzet je novi tim, koji se pre sezone 2014/15 probio u viši rang. Grad je isti, a tim Hampton i Richmond. Nakon 10 mečeva, jedva smo iznad cone ispada, za sad nas spašava i to, što su čak dva tima počela sezonu sa 10 bodova manka zbog slabe finansijske situacije. WB več presegamo za cca 3k eur/mesec, iako imamo puno manje igrača kao u mom bivšem klubu- čak sam trojici "sivih" igrača u rezervama ponudio ugovor. Povrede boljih igrača, kad god prorade, su več navika. Taktika se od 4-4-2 trenutno promenila u 4-5-1, sa kad asimetričnom situacijom na krilima, pošto imamo dva glavna ML povređena. U FA kupu je to iznenađenje-jeste protiv slabijeg tima-obrodilo sad...

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

24025.png?lm=1476510858

 

26. februar 2019 je u realnom životu dan, kad sam poslednji put igrao švedski sejv u FM 13. Vidim čak, da tad nisam ostavio updejte sezona 2022, 2023 i 2024. Nakon dve i po godine malo za odmor od FM 2007 evo malo Skandinavije, da se ohladimo.

Moj poslednji updejt iz sejva sa Ytterbyjem je bio iz kraja sezone 2021. To je bila premierna sezona tima iz okružja Geteborga u eliti i završila se eliminacijom. Vidim, da sam nakazao več brojne transfere, na taj broj nisam navikao, ali pre početka i usred sezone 2022. doveli smo čak 20 novih igrača.

To se izkazalo skoro kobno, iako je kvalitet bio veči zbog profesionalnog statusa i veče stature tima, uvod u sezonu 2022. u drugom rangu bio je katastrofalan, sezonu smo otvorili sa tri poraza i remijem. U prvoj trečini smo bili bliže ispadu u treči rang nego promociji. U drugom delu sezone smo konačno proradili i sa fantastičnim finišem (osam pobeda u poslednjih devet kola) obezbedili (samo drugo mesto i) direktnu promociju nazad u elitu.

Zbog več odlične širine tima, sezona 2023. je značila dovođenje »samo« petorice pojačanja i konsolidaciju u eliti i na kraju konačno 8. mesto.

Sezona 2024. je dovela največi uspeh tima u istoriji, iako smo izgubili par igrača, ponovo smo se dobro pojačali. Nastavili smo proverenom formacijom 4-1-2-1-2 bez krila, u kojoj su briljirali naš najbolji produkt naše škole- Zlatan alias Semir Mujezinović* (23 golova) i Brazilac Polaco, kojeg smo doveli iz Avala. Osvojili smo treče mesto u ligi i plasman u Ligi Evrope, a nadomak smo bili prvog trofeja. U finalu švedskog kupa smo izgubili protiv Siriusa na penale.

spacer.png

 

Nakon dve i po godine sad sam ponovo loadovao taj sejv i započeo sezonu 2025 iako samo to imao u vidu više puta. Imam osečaj, da sam sa tim timom napravio najviše i da prostora za napredak više nema. Švedska liga mi je postala malo dosadna, razmišljao sam i o nekom drugom klubu. Treča stvar, možda zvuči čudno, je naša formacija. Kao fan stare škole 4-4-2, igranje bez krila mi je kao, da sam riba na suvom. Ali za takvu formaciju bi trebao barem četiri krilna igrača, što je skuplje nego nabrati 5-6 centralnih veznih. Na kraju je presudila želja, da prvi put vodim tim, koji je nekad igrao u 4. ligi, u Evropi. Pa možda da odigram još tu sezonu ovde i onda promenim klub.

Zbog moje malomarnosti, transfer period 2025 nije prošao baš po planu. Zbog malih izlaznih klauzula, na koje nisam ni obraćao pažnju, izgubili smo dva odlična ofanzivca- Enivala i Polaca. Zamena za prvog (AMC) je postao Maurinho, zamena za drugog bosanski napadać Grbović, kjeg smo doveli iz Borca. U timu tako imamo četiri napadača, pored Mujezinovića* i Grbovića još dva Šveđana. Ove godine u fokusu je bilo dovođenje što više HG igrača, što znači na papiru malo manji kvalitet, međutim uprava ima očigledno više ambicija i očekuje ponovni plasman u Evropi.

Trenutni prvi tim:

spacer.png

 

Dosadašnji rezultati sezone 2025. Nismo ponovili lanski uspeh u kupu, ispadavši iz kupa od vicešampiona Elfsborga. Trenutno smo na petom mestu, vodi Geteborg (trostruki prvak zaredom) ispred Elfsborga (koji je pre Geteborga osvajao ligu četiri puta zaredom).

spacer.png

 

A to je napredak crvenog tima.

spacer.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |