Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

AF Power by SlobaGrobar


SlobaGrobar
 Share

Recommended Posts

http://www.forsport.co.uk/wp-content/uploads/2012/06/Foldable_board_large.jpg

 

AF Power by SlobaGrobar

 

Uvod:

Taktika nosi naziv kluba koji vodim trenutno, Anortozisa. Ovo kažem zbog toga što za svaki drugi klub koji vodim i pravim novu taktiku, skoro nikada ne koristim istu, možda samo kao alternativu u nekim utakmicama. AF kao skraćenica od Anortozis Famaguesta i dodatak "Power" kao naglasak na moć koju želim da ekipa prikazuje sa ovom taktikom.

 

http://www.dodaj.rs/f/2o/u1/4WQmIEPr/tactic-screan.jpg

 

Moja zamisao:

Kao i uvek, volim da igram tako da to ne bude svakako napadački, već više orjentisano defanzivno, ali ne preterano. Svako na terenu mora da zna svoj zadatak i ka tome težim, nema atraktivnosti, šuteva iz daljjine (ako nije neko kome ja ne verujem) i slično. Jedino plej ima potpunu slobodu u ekipi, dok svi drugi imaju uglavnom ograničene mogućnosti. Kratka dodavanja, visok izlazak zadnje linije, kontra napadi posle oduzete lopte, strpljiva igra tokom većeg dela meča .. to dobro prolazi u Kiparskoj ligi zato sam se i odlučio na ovu taktiku.

 

TI:

http://www.dodaj.rs/f/2V/Ah/2aCYP6b4/ti.jpg

 

PI:

GK

DL

DCL

DCR

DR

MCL

MCR

AML

AMC

AMR

STC

 

Nema ovde mnogo filozofije pa ću probati da vam ukratko i što jednostavnije objasnim šta sam ovde želeo i koja je zamisao u instrukcijama za igrače. Kada je golman u pitanju nikada ne volim da mi golman ispucava loptu u polje, ne znam što, ali ne volim. Zadam mu da dodaje dl, dcl ili dr. U ovom slučaju sam odlučio da je najbolje da akcije kreću od desnog beka koji mi je nekako bio najpouzdaniji. Bekovi upravo kao i krila imaju prost zadatak da što više ubacuju lopti u kazneni jer jednostavno dosta će se šutirati na gol, često će naši igrači biti najviši u skoku, a od 10-15 šuteva par njih će sigurno ući, ako ne uđe to je bila samo loša sreća ili loš dan. Štoperi i ako kod mene u ekipi su i više nego dobri moraju da igraju strogo disciplinovano pa tako je ova taktika zamišljena da odigraju sigurno i oprezno kako bi se mogućnost greške kod gola svela na minimum. Centralni vezni imaju malo veća ovlašćenja i slobodu vezano za sve, ponekada koji šut iz daljine, ali kratka dodavanja i kao i svi drugi igrači u timu osim pleja bez ikakve slobode u kreiranju timskih akcija. Upravo taj plej uz napadača je najvažniji. Plej nema jedino mogućnost da šutira iz daljine, to sam mu ograničio, ali kreativna sloboda mu je najveća i jedino on ima mogućnost da bude u ovoj ekipi kreativac i ako imam mnogo igrača u ekipi koji su i više nego dobri, na skoro svim pozicijama. Isto se dosta vraća i pomaže ekipi kao i skoro svi ostali igrači. Volim da igrači što više učestvuju u odbrani, po mogućstvu svi osim napadača i ka tome sam težio i sada. Napadač vrši pritisak samo na zadnju liniju protivničke ekipe i pritiska ih samo na njihovoj polovini. Jednostavna igra. Nema zadržavanja lopte, pritisak na defanzivne igrače protivničke ekipe, napadački orjentisan igrač, lovokradica. Ovime sam želeo da omogućim što veći broj golova i uspeo sam u tome.

 

Rezultati:

Cyprus First Division 2012/2013 [2013/2014]

Anorthosi - Apollon L. 7:0

Anorthosi - Olympiakos N. 5:0

Anorthosi - Omonoia 5:0

APOEL - Anorthosi 0:3

Pafos - Anorthosi 0:5

Anorthosi - Othellos 5:1 [Coca-Cola Cup, 1st Rnd, Leg 1]

UEFA Europa League 2012/2013

Anorthosi - Slaven Belupo 2:0 [Qual.]

Anorthosi - AIK 3:1 [Qual.]

Maribor - Anorthosi 1:2 [Group Stage]

Anorthosi - PSV 2:0 [Group Stage]

Anorthosi - Maribor 3:1 [Group Stage]

PSV - Anorthosi 1:2 [Group Stage]

Anorthosi - Girodins Bordeaux 2:2 [1/16]

Anorthosis - APOEL 2:0 [LTV Super Cup 2013]

UEFA Champions League Qual. 2013/2014

Manchester United - Anorthosis 0:3 [Group Stage]

 

Odlučio sam da Vam predstavim sve veće rezultate koje sam uspeo da ostvarim u ovih nepunih godinu i po, ali i skrinove sa nekoliko utakmica kako bi se uverili u rad taktike. Nije ovo pokušaj kopiranja tiki-take ili neke druge taktike. Ovo je preslikavanje mojih zamisli na FM i mislim da sam u tome u potpunosti uspeo! Moja lična ocena za taktiku je 9/10. Nije čista 10 iz razloga što sam primetio da se ekipa dosta muči protiv klubova koji igraju u istoj formaciji i to je za sada jedini minus. Taktika najbolje deluje protiv klasične 4-4-2, protiv 4-2-1-2-1 ili potpuno defanzivne postavke rivala (5-3-2 prim. aut).

 

Moram da se osvrnem i na prekide koji su ovde posebna priča. Reći ću samo da se korneri izvode u peterac što je meni omiljeno kod izvođenja kornera. Korneri su posebno pravljeni tj taktika za kornere u napadu i defanzivi postoji kao i kod drugih prekida (slobodni udarci, ubacivanja sa strane.. prim. aut). Uostalom sve to možete videti na skrinovima PI!

 

Na skrinovima sam Vam prikazao između ostalog i stanje na tabeli prošle sezone i na startu ove. Prošle sezone loši rezultati su posledice Evropskih utakmica, ove sezone za sada maksimalan učinak, jedina tri primljena gola su bila u 2. kolu kada mi je se povredio golman, ja nisam imao zamenu pa sam tu stavio štopera. U EL sam više puta pokazao dobru igru. Maribor, PSV, Bordeaux... svi su oni poklekli ili su skoro bili slomljeni, ali na kraju nisam uspeo. Bordeaux je samo sreća spasla, kao što je nas prethodno pogledala protiv AIK-a. Protiv Bordeauxa sam igrao skoro u drugom sastavu zbog povreda i suspenzija igrača. U Super Cupu sam igrao sa skoro drugim timom, odnosno rezervistima ili onim igračima koji ne dobijaju previše prilike da igraju zbog reprezentativnih obaveza koje su se poklapale sa utakmicom Super Cup-a. O kvalifikacijama za LP / LŠ je suvišno bilo šta govoriti. U 6 utakmica je ostvareno isto toliko pobeda uz gol razliku 21:5! Grupnu fazu takmičenja smo malo lošije startovali, ali onda dolazi BOOM i dobijamo United na "Teatru Snova" sa 0:3!

 

DOWNLOAD

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

http://www.dodaj.rs/f/1e/rN/2PORAmxs/leandro-lima-overview-at.png

 

Da vam predstavim jedan od važnih delova ove taktike, sobzirom da ja sitnicama baš pridajem pažnje.. radi se o poziciji AMC. Pogledajte kakvu statistiku ima moj plej, pogotovo u Evropi.. u domaćem prvenstvu igra, ali nema realan motiv kada su tu samo tri ili četiri kluba ozbiljni rivali.

 

Statistika u prvoj sezoni:

Liga: 11(8), 6 golova i 5 asistencija, prosečna ocena 7.41..

Evropa: 8(3), 1 gol i 2 asistencije, prosečna ocena 7.33...

 

Bio je dosta povređen pa nije previše igrao. Isti slučaj ove sezone sa Danijelom Karvaljom. :)

Edited by SlobaGrobar
Link to comment
Share on other sites

Dopunjavaću temu sa pozitivnim rezultatima. Naime.. preko fb-a moje stranice, ali i na profilu, raznih foruma često dobijam zahteve za taktike, razne savete itd. Neko me je pitao taktiku na šta sam mu ja preporučio moju i evo ih rezultati:

 

1077375_641812885842464_1861587378_o.jpg

 

934647_641812839175802_635913368_n.jpg

 

:sesir:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |