Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

telfa
 Share

Recommended Posts

File Name: Arsenal 2012/13

File Submitter: telfa

File Submitted: 07 Jul 2013

File Category: Taktike

 

Uvod:

 

Nakon dugog vremena vračam se kreiranju taktika. Sljedećih dana na forumu možete očekivati nekoliko mojih taktika vjerojatno ovog tipa, upravo kreiranje real life taktika. Da ne dužim, danas vam predstavljam Arsenal iz sezone 2012./2013.

 

Team instructions:

 

Iako bez nekih većih uspjeha i ove sezone Arsenal je nastavio igrati svoju prepoznatljivu igru. Brza tranzicija, posijed lopte, napadački nogomet.. sve su to karkteristike koje su krasile igru ovog engleskog velikana. Igračima je dana jedna sloboda u igri koju najbolje opisuje fluidna filozofija. Ove sezone Arsenal je iznimno jak u kontra napadima te čak 10% golova pada iz istih. Ipak posjed lopte je zadržan na oko 60% tako da sam se ipak odlučio za control strategiju, ali sam igračima dozvolio da igraju na kontre. Napadački gledano vidljiva je brza i agresivna tranzicija, okomito na gol. Dodavanja nit smrde nit miriše, u slučaju kontre ona su direktna, ali u izgradnji napada ona su brza i kratka te sam ih stoga ostavio na defaultu, a pojedinim igračima prilagodio. Markiranje je zonalno jer ono puno bolje pristaje uz kontre koje Arsenal njeguje, a i formacija se u fazi obrane mjenja iz 4-2-3-1 u 4-5-1 ili 4-3-3 te 4-4-2 u slučaju protivničkog iznošenja lopte na Arsenalovu polovicu. Defanzivna linija uglavnom stoji dublje na svojoj polovici u slučaju kontra napada.

 

Player instructions:

 

GK: Iako u manageru ima fantastične ocjene za sweeper keepera Wenger ga drži kao običnog goalkeepera. Njegova uloga je najčešće dirktnim dodavanjima pronaći bekove, ili napadača koji loptu prosljeđuje najbližem igraču. Nekada i loptu predaje Koscielnyu ili Mertesackeru koji ju prenose dalje do Artete.

 

DR: Sagna je jedan od najvažnijih kotačića u Wengerovom Arsenalu. On je uglavnom defanzivno orjentiran kako bi pruži ravnotežu ofenzivnije orjentiranom beku Gibbsu. Zajedno sa Gibbsom igra široko, a dodaje najčešće najbližoj opciji.

 

DL: Gibbs igra visoko i pruža širinu igri Arsenala. Također on dopušta Cazorli da postane neka vrsta polušpice.

 

DCL: Koscienly koji je brži igrač od Mertesackera zanimljivo ostaje višlje na terenu te sam mu zbog toga dao opciju stopera.

 

DCR: Mertesacker koji nije poznat po brzini ima ulogu covera. On uvijek ostaje iza Koscienlya. Obojica kratkim pasevima traže bekove ili Artetu koji prosljeđuje loptu dalje.

 

MCL: Najvažniji kotačić Arsenalove igre je definitivno Arteta. Igrač koji prima loptu od stopera i šalje ju bekovima ili Wilsheru. Često lopta kruži od stopera do beka pa do Artete te nazad stoperu koji traži daljnja rješenja, a ona su uglavnom vračanje lopte nazad do beka, ili slanje lopte Cazorli kada dođe dublje po nju ako nema drugih rješenja. On ima potpunu slobodu iako uvijek ostaje prilikom napada na svojoj polovici sa zadnjom linijom.

 

MCR: Ramsey ima ulogu rekao bih sličnu kao Lampard u Chelsea. On se kasno priključuje napadu i stvara višak igrača te traži Girouda/Podolskog te Cazorlu i Wallcota koji utručavaju dijagonalno u prostor.

 

AMR: Wallcot je igrač oko kojeg sam imao nedoumica. Ove sezone je značajno popravio svoju statistiku u smislu postignutih pogodaka, ali sam ga ipak stavio na winger support jer i on zapravo pruža širinu igri Arsenala, ali također stavio sam mu wide play cut inside jer često igra polušpicu svojim ulascima unutra.

 

AMC: Wilshere odnosno u stvarnom životu Rosicky često se vraća nazad po loptu te nije klasična desetka već se više ponaša kao centralni vezni igrač. Ipak u fazi završnice on također igra ulogu u napadu stvarajući višak igrača.

 

AML: Cazorla jedan od najboljih igrača ove sezone Arsenala ima 2 uloge. Jedna mu je da kao i Rosicky vrača se duboko po loptu, dok mu je druga da kao i Wallcot igra zapravo polušpicu. Na toj strani mu pomoć često pruža Gibbs pa je ta lijeva strana često izložena kontra napadima.

 

STC: Giroud/Podolski najčešći su izbori Wengera. On je zapravo jedan kompletni napadač koji prima lopte od vratara te ih brzo prosljeđuje najbližoj opciji, te stvara prilike za sebe i suigrače najčešće Wallcota koji se jako dobro razumije sa Giroudom.

 

Potencijalni problemi:

 

Najveći problem je lijeva strana. Cazorla se ne bavi previše obranom, a Gibbs je ofenzivno orjentiran. Također Arsenal nema pravog ball winning midfieldera u vezi, jedini defanzivno orjentirani igrač je Arteta koji zapravo nije toliko kvalitetan obrambeni igrač. Isto tako, možda se neki neće složiti samnom, ali Arsenal nema nekakvog lidera u ekipi, igrača koji će povesti ekipu naprijed u trenutcima kada je to potrebno. Arsenal definitivno pati i realizacija jer imaju u napadu samo Girouda i Podolskog koji su više koncentrirani na zapošljavanje drugih svojim kretnjama nego na zabijanje golova.

 

To bi bilo to od mene, nadam se da vam se sviđa ovaj tekst i ova taktika. Svaka konstruktivna kritika je naravno dobrodošla ipak ovo je samo moja vizija igre Arsenala. Imate i download link tako da slobodno skinite taktiku i promjenite te se osjećajte slobodnim ući u diskusije o taktici i postavite svoje rezultate ako ju mislite testirati. Rezultate ne garantiram i ponavljam ovo je samo pokušaj kreiranja taktike kojom Arsenal igra. Pozdrav!

 

Click here to download this file

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Popular Days

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |