Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Real Madrid 2012/2013


Fritz
 Share

Recommended Posts

Kada govorimo o Jose Mourihnu prije svega na umu moramo imati dvije stvari, prva je da je možda najkvalitetniji na svijetu u man managmentu, a druga je da kada je riječ isključivo o zelenoj površini defanzivan menadžer. Njegov Porto je igrao oku ugodan nogomet, Chelsea je igrao strašan fizički nogomet, dok je u Interu uglavnom se fokusirao na reaktivni pristup i defanzivan nogomet. Možda je u Italiji igrao nešto otvorenije, ali kad god se je radio o većoj i značajnijoj utakmici, pogotovo u Europi, Mourinho je prije svega mislio kako će zatvoriti pristupe vlastitom golu.

 

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01318/jose_mourinho_1318202c.jpg

 

 

Prelaskom u Real Madrid našao se je u vrlo teškoj situaciji između očekivanja atraktivnog, napadačkog nogometa navijača i uprave i svog shvatanja nogometa koji se bazira na čekanju i hvatanju protivnika na krivoj nozi, a onda u punoj brzini iskorištavanja nastale situacije. Istina je da je Mourinho tokom svog perioda u Realu navijačima pružio neke nevjerovatne partije, ali teško da se i jedna od njih može svrstati pod atribut lepršavo, atraktivno ili oku ugodno, uglavnom su to bile partije u kojima je Real briljirao zahvaljujući individualnom kvalitetu i do perfekcije uvježbanim kontra napadima, zato što je Mourinho defanzivan menadžer.

 

http://www.dodaj.rs/f/0/Az/UIAnwGu/real-madrid-cf-tactics-t.png

 

 

Teško da postoji neko ko drži toliko do mikro detalja kao Portugalac, a kada pređem na FM rječnik i spojim Mourihnov omiljeni način igranja nogometa sa interesovanjem za sitnice dobijem rigidnu filozofiju.

 

Real Madrid je posljednjih sezona ima strašnih problema u utakmicama gdje moraju probiti bunker, gdje dolaze na postavljenu odbranu i gdje u zgusnutom prostoru ne mogu iskoristiti individualni kvalitet. Kada se protivnik otvori, napadne ih, Real ih se vrlo lako riješi, sjetite se petarde Valenciji na gostujućem terenu. Ako sagledam rečene stvari onda je counter strategija logičan izbor. Ona je ta koja ima problem sa postavljenom odbranom i ona je ta koju je nemoguće probiti i pobijediti kada protivnik odluči napasti. Prilično liči na Mourinha, jel da?

 

Kako Mourihno ne voli loptu, štaviše mrzi je i drži je u posjedu samo kad mora, a da bi obezbijedio što brže i efikasnije kontra napade odabrao sam direktnije pasove. Najčešće Xabi Alonso za jedno od krila, čisti šablon.

 

Kod izbora igračke slobode dolazimo do prvog konflikta Mourinha i Reala. Idealna Mourihnova ekipa ne treba slobodu, ona treba striktne zadatke i to je ono što rigidna filozofija sama po sebi daje, ali da bi zadovoljio apetite navijača i uprave Mourinho je ovdje napravio ustupak i dozvolio Ronaldu, Di Mariji i Ozilu dosta slobode, dakle more expressive kao prvi Mourinhov kompromis.

 

Ono što slijedi je izbor načina zatvaranja igrača. Real je ogromna ekipa čak i u globalnim okvirima i kao takve će ih tek par ekipa usuditi napasti, ali pošto je ovakav Real u startu rezervisan onda njemu treba brzo lopta nazad, pogotovo u utakmicama gdje je protivniku nula dovoljna, a takvih je protiv Reala većina, stoga press more opcija kako bi omogućila što više pokušaja Realovim individualcima da svojim potezom riješe utakmicu. Opet ne baš idealna situacija za Mourina i još jedan kompromis.

 

Mourinho od svojih igrača traži maksimalno zalaganje i žrtvu, sa more aggressive tacklingom upotpunio je varijantu sa agresivnijim presingom.

 

Kao domino efekat pretjerane zavisnosti od individualaca u završnici napada dolazi more roaming opcija. Praktično sva četvorica Realovih ofanzivaca imaju dozvolu lutati i mijenjati pozicije, opet je to efekat Mourihnove opće nezainteresovanosti za unaprijeđivanje napadačkog arsenala svojih ekipa. Planer kod Robsona i vođa defanzivnog drila kod Van Gaala, ništa bolje se i ne očekuje.

 

 

Kada govorimo o igračkim instrukcijama Mourinhovi golmani su uvijek imali samo osnovu zadaću, da zadrže loptu izvan mreže, nikakve bonuse u vidu igranja van šesnaesterca i sa loptom u nogama nije tražio od njih, takva situacija je i ovdje.

 

Uloga bekova je dosta različita. Već sam govorio o skromnom ofanzivnom arsenalu tako da je Mourinho jednog od bekova koristio jako visoko kako bi dobio kvalitetan overload u dijelu terena gdje igra najbolji individualac Ronaldo, dok je na drugoj strani Arbeloa bio dosta rezervisan i rijetko je odlazio u protivničku trećinu terena. Zbog toga desnom beku sam dodijelio full back (support) ulogu, a lijevom wing back (attack).

Važno je napomenuti da je protiv izuzetno teških protivnika, pogotovo u Ligi prvaka i Marcelo, odnosno Coentrao dobijao više rezervisanu ulogu tako da bi sa attack prelazio na support.

 

Kod štoperskog para također nisam primjetio nikakav ''Hummels'' pristup niti posebnu raspodjelu zadataka. Varane je možda bio cover u visoko postavljenoj zadnjoj liniji, ali što se tiče Ramos - Pepe tandema oni su imali jako sličnu ulogu.

 

Da bi nadoknadio nedostatak napadačkog potencijala sa pozicije desnog beka, ali i izvukao maksimum iz energičnog Khedire Mourinho mu je dopustio jako dosta slobode u odlascima naprijed. Kako Khedira ima jako zanimljiv set omiljenih poteza koji mu omogućavaju takvu igru ja sam ga postavio kao partnera Xabi Alonsu na poziciji zadnjeg veznog u defensive midfielder (support) ulozi. Upravo ovakva uloga omogućava igraču da se iz dubine ponaša kao box to box vezni, ali da pri tome puno više računa vodi u defanzivnoj fazi igre, nečemu što je kod Mourinha na broju jedan prioriteta.

 

Opet tražeći balans sa bekovima, ali i omogućavajući laku gradnju napada od vlastitog gola Mourinho je Xabi Alonsa držao nikad bliže svome golu, kao vodiča igre iz dubine, ali i korektora ofanzivno postavljenih Marcela i Cristiana Ronalda. Deep lye playmaker (defend) će dati ulogu koji je odrađivao Xabi Alonso, krucijalna figura Real Madrida, u opštem shvatanju igre vjerovatno bitniji i od Cristiana Ronalda za jedan ovakav sistem.

 

Di Maria je igrač koji je u ofanzivnoj četvorci Real Madrida odrađivao najveći i najbolji defanzivni posao, a uz to je dosta često učestvovao u izgradnji napada Reala. Njegova uloga mu omogućava da se spusti do polovine terena, kombinuje sa zadnjim veznim i defanzivnom trojkom trojkom ili pokušajem ''lob'' pasa traži egzekutore u vidu Ronalda i Benzeme. Ivić je davno rekao da će u budućnosti upravo lob pas (pas koji ide preko zadnje linije, a zaustavlja se dovoljno daleko od golmana da ga napadač koji traži prostor može pokupiti) rješavati utakmice, a Di Maria ima stravično kvalitetnu tu vrstu pasa.

 

Ozilova uloga je toliko napredna da ni SI ne zna kako je ubaciti u igru. Praktično on je ''central winger'', ofanzivni vezni koji vrlo malo vremena provodi na centralnoj poziciju, umjesto toga stalno radi lateralno kretanje kako bi prepunjavao prostor gdje dobri individualci driblingom pokušavaju napraviti razliku. U Madridu je jako dobro sarađivao sa Ronaldom, razlog je vrlo jednostavan, sa njim, Ronaldom i Marcelom iz pozadine to su trojica izuzetno kvalitetnih igrača gdje onda protivnik mora prebaciti čitav fokus odbrane i jako mnogo igrača da bi zaustavio takvu akciju, a sjetite se da su Mourinhove akcije, iako jednostavne, dovedene do automatizma. Uloga na linku je najbliže što sam se uspio približiti Ozilovoj stvarnoj.

 

Cristiano Ronaldo je glavna napadačka snaga ove ekipe. Toliko je dobar u postizanju golova da ga je čak i Mourinho djelimično ili potpuno oslobodio defanzivnih dužnosti. Istina je da je Real zbog toga u nekoliko utakmica žestoko patio (Barcelona i Borussia mi pada na pamet), ali tu je pitanje da li Ronaldo može više zabiti, nego što će Real primiti preko njegove strane. Ferguson je govorio o zanemarivanju defanzivnih dužnosti kod Ronalda i sjećam se da je rekao da ga je počeo koristiti centralno upravo zbog toga. Kako god, inside forward (attack) je najbolje što FM daje za ovakvu postavu i ovakvog Ronalda.

 

Konačno u napadu imamo igrača koji je zbog Ronalda samo dio ofanzivne slagalice. Ovakav napadač nema puno individualnih dužnosti, njegovo je da veže jednog štopera za sebe, obično onog udaljenijeg od Ronalda i da zabija ono čime ga se posluži. Ako uspije stvoriti sam sebi šansu, tim bolje.

 

 

OI je posebno važna stavka za Mourinha i s tim se treba strašno puno pozabaviti. Generalnih instrukcija nema tako da je potrebno prilčno dosta znanja oko tih stvari da bi se stvari kompletirale.

 

 

Također, Mourinho je poznat po izmjenama u toku utakmice, zbog takvih stvari su shoutsi tu. Opet, kao i za OI nema generalnih prijedloga, osim možda push higher up kada se igra protiv objektivno slabijih protivnika i work ball into box kod primjetno puno šuteva iz daljine koji ne donose željeni efekat. Ostale instrukcije ponovo idu sa Mourinhovom reaktivnom prirodom.

 

 

U biti to je to, Real koji se brani, Real koji ima savršenu kontru i Real koji živi na račun individualnog kvaliteta je Mourinhov Real.

 

 

 

  • Like 14
Link to comment
Share on other sites

S ovim tekstom smo uplovili u nove vode što se tiče site tima i taktičarskog dijela foruma. Ovo je ujedno najava i jednog minijaturnog projekta gdje ćemo, ukoliko sve bude išlo po planu, u narednom periodu objaviti četiri taktike najboljih klubova Europe ove sezone (Real M., Barcelona, Borussia i Bayern). Odlučili smo se za polufinaliste ovogodišnje Lige prvaka iz razloga što mnogi žele da njihovi FM timovi igraju na način kako to radi neka od ovih ekipa, tako da će kroz ove tekstove biti upoznati sa našom vizijom kako bi to trebalo izgledati.

 

Svaki komentar, prijedlog, sugestija je dobrodošao i značit će nam puno za naš budući rad, a ukoliko i sami želite pomoći da ovaj dio foruma dođe u nivo sa ostatkom budite aktivni u raspravama i u krajnjem slučaju ostvavite vašu prijavu na berzi.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Prije svega odličan tekst kakve smo od tebe navikli gledati na forumu ;)

 

Samo jedno pitanje, kod PI Khedire da nema on malo previše slobode, ako sam dobro vidio više i od Ronalda i Di Marie??

S Ronaldom je isto, a Di Maria ima manje.

 

No za mene to nije problem jer ja to gledam ovako, svaki igrač koji dolazi iz drugog plana lomi taktičku postavku kako svoje tako i protivničke ekipe, sa pozicije zadnjeg veznog ta situacija postaje još osjetljivija jer igrač mora savršeno dobro tempirati svoje kretanje kako prije svega ne bi naštetio postavci svoje ekipe, a onda i iskoristio rupe ili navukao igrače iz protivničke. Da bi to uradio potrebna mu je sloboda u biranju odluka jer je skoro pa free roler, bez obzira što je na poziciji na kojoj jeste (Toure u Cityju igra sličnu ulogu, kod njih se baš da primijetiti koliko slobode ima u igri, a sa dovoljno inteligentnim igračem ova situacija je strašno oružje. U biti ako ovaj igrač ne odigra svoju ulogu kvalitetno, tim se dijeli na šest defanzivaca i četiri ofanzivca, a onda je propast zagarantovana.

Mnogi ne shvataju koliko je Khedira inteligentan igrač, pored svih ostalih trkačkih i destrukcijskih kvaliteta, dovoljno je pogledati jednu utakmicu Njemačke kada je ekipa u takmičarskom elementu da se vidi koliko zapravo učestvuje u igri i kakvo kretanje radi.

 

Sa Ronaldom je to moglo ići još više naprijed, ali nisam želio raditi to jer i ovako je crna ovca kada nema loptu u nogama.

 

 

Voljan sam uraditi Borussiu ili Bayern. Poslao bih tebi na PM da procjeniš može li proći ili ne....

Zadaci su već podijeljeni, ako imaš volju javi se na PP pa možeš u tandemu s nekim odraditi šta želiš, svakako su svi radovi produkt timskih ideja.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Nisam gledao Njemačku baš često, ali jesam kada su dobili 4-0 u prijateljskoj, n mogu se sjetiti protiv koga -.-

 

Onaj put kada je Khedira baš dao gol na izvrsnu asistenciju Ozila, možda to i govoriš ovdje ako se ne varam...

 

Kod Reala je u nekoliko navrata Khedira dolazio u prilike za pogodak kroz igru, ali opet ne toliko često pa ne znam kako će FM reagirati na takvoj instrukciji :)

Link to comment
Share on other sites

Khediru je pod Mourihnom samo završnica koštala dvostrukih znamenki u broju golova, toliko često je bio u prilici protiv bilo koje ekipe. To je plod pažljivog tajminga dolaska iz drugog plana na već okupiranog protivnika (fokus je na Ronaldu i igračima oko njega, Di Maria daje širinu, Benzema okupira jednog štopera), Khedira dolazi u prazan prostor osim ako ga neka desetka ne isprati do ruba šesnaesterca (meni ne pada na pamet niti jedna desetka koja će se toliko žrtvovati u defanzivi iznova i iznova).

 

U Njemačkoj njegova igra je još kvalitetnija jer je Njemačka puno fluidnija u kretanju i igri sa loptom. Ako Schweinsteiger ide, Khedira ostaje da pokriva prostor, ako ovaj ide Schweini ostaje, njihovo kretanje je zasnovano na Ozilovom kretanju prema linijama. Lahm ide naprijed, Khedira je cover, ako Schweinija zatvore u organizaciji igre, Khedira uskače i iznosi loptu.

Za mene Njemci igraju najljepši nogomet na reprezentativnom planu, osim kad se zajebaju pa Ter Stegen brani, Westerman igra u prvoj i slično, na velikim takmičenjima pobjeđuju igrajući nogomet, dok ne dođe Španija.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Odličan tekst, nešto sam i naučio... Vidi se da znaš nogomet i da ne lupaš bezveze. BRAVO!

 

Jedno pitanjce...jesi li znao da iz editora možeš izvuć broj klikova za neke instrukcije u taktici? Trenutno nisam pri editoru pa ne znam napamet koje(nisam se s tim igrao jako..jako dugo). To bi možda još više približilo taktiku stvarnosti. Uglavnom iz profila trenera se to izvlači (ako netko opali neki SS iz editora mogao bih preciznije reći)

Edited by How Yes No™
Link to comment
Share on other sites

Znam to odavno, ali ne vjerujem SI-u. S takvim postavkama bih dobio taktiku Reala iz FM-a, ali ja želim taktiku Reala iz stvarnosti. Sumnjam da Mourinho iz FM-a igra kao Mourinho u stvarnosti. Ovako nakon par pregledanih snimki imam bolji uvid, nego kroz par apstraktnih atributa.

Link to comment
Share on other sites

Khediru je pod Mourihnom samo završnica koštala dvostrukih znamenki u broju golova, toliko često je bio u prilici protiv bilo koje ekipe. To je plod pažljivog tajminga dolaska iz drugog plana na već okupiranog protivnika (fokus je na Ronaldu i igračima oko njega, Di Maria daje širinu, Benzema okupira jednog štopera), Khedira dolazi u prazan prostor osim ako ga neka desetka ne isprati do ruba šesnaesterca (meni ne pada na pamet niti jedna desetka koja će se toliko žrtvovati u defanzivi iznova i iznova).

 

U Njemačkoj njegova igra je još kvalitetnija jer je Njemačka puno fluidnija u kretanju i igri sa loptom. Ako Schweinsteiger ide, Khedira ostaje da pokriva prostor, ako ovaj ide Schweini ostaje, njihovo kretanje je zasnovano na Ozilovom kretanju prema linijama. Lahm ide naprijed, Khedira je cover, ako Schweinija zatvore u organizaciji igre, Khedira uskače i iznosi loptu.

Za mene Njemci igraju najljepši nogomet na reprezentativnom planu, osim kad se zajebaju pa Ter Stegen brani, Westerman igra u prvoj i slično, na velikim takmičenjima pobjeđuju igrajući nogomet, dok ne dođe Španija.

 

 

Mislim da u Realu njega Mourinho više drži iza Ozila i ne daje mu pretjerano slobode iako se dosta puta dogodi što se dogodi. On je minule sezone postigao nekih 4-5 golova u ligi, i koliko se sjećam imao isto toliko prilika, najviše se sjećam protiv Barce, Uniteda i Atletica. Možda si i u pravu, ali mislim da Di Maria mora imati više slobode od njega, točnije on nešto manje nego sada :)

Link to comment
Share on other sites

Di Maria i nema toliko slobode u igri. Khedira je sjajan primjer veznog igraca koji se dodaje iz drugog plana. Slicno Lampardu u Chelsea. E sada, da li bas u postavkama stavi More Expressive ili to kroz PI uraditi, jer ovo je previse slobode za igrace, pa i za Khediru, kojem sloboda ne znaci mnogo zbog PPMa i Run from deep na often.

Roske, pokusali su kroz editor da emuliraju taktiku Barce prosle godine, i to poprilicno uspjesno. Ne pratim FM scenu ove godine pa ne znam jesu li opet nesto tako pokusali.

Link to comment
Share on other sites

Taktika je odlično prenesena, osim što bih Khediru postavio kao MC-a, te bi to bilo nekkavih 4-1-1-3-1. Tu bi više do izražaja dolazila njegova fizička moć, od duel igre do same trke. Bio bi BTB ili BWM-support. Slažem se da je od Moruinha dobijao dosta slobode upravo zbog inteligencije koju posjeduje, kao i iz razloga što krade dosta lopti u situaciji kad mu se otvori prostor za neki riskantniji i kreativniji pas naprijed. Također, predaleko on i Alonso stoje da bi ih se ikako moglo zamisliti postavljene jparalelno u formaciji.

Link to comment
Share on other sites

Trebaš probati ovo i vidjeti koliko Khedira i Alonso su daleko jedan od drugog, samo su u defanzivno poravnati gdje čine blok ispred zadnje linije. Sa igračem na MC poziciji ostajao bi previše defanzivno otvoren, a nije u Mourinhovom stilu da mu samo jedan igrač brani protivničku tranziciju, iako se i ovako to često desi pa Alonso dosta utakmica završi kartoniran.

Khedira ima get forward PPM čini mi se, koji postavlja kretanje slično kao da ima RFD na often što znači da će se zabijati u protivničku zonu kad god stigne sve i da ga na libera postavim. Sad ako iskoristim to, i usput ga osiguram sa defanzivnim zadaćama napravio sam strašan posao.

Link to comment
Share on other sites

Da, sve zavisi da li zelis na FMu postaviti taktiku kako onda izgleda IRL, ili ju zelis postaviti da ima funkciju kao taktika IRL. Creative freedom oznacava koliko ce igrac biti 'neposlusan', tacnije raditi ono sta zele, pa tako sljediti i svoj instinkt (ppm).

Link to comment
Share on other sites

Upravo ovo što Ling kaže. Kada radiš neku taktiku iz stvarnosti moraš praviti kompromise. Prvi je da ne možeš napraviti sličnu taktiku ako nećeš uzeti neke nedostatke. Ovdje je jasno da Real ima problem sa zatvaranjem lijeve strane, to se u FM-u da vrlo lako ispraviti, ali onda taktika klizi od stvarne. Drugi je da pokušaš napraviti funkcionalnu taktiku, pod tim podrazumijevam da moraš tražiti balans između realne situacije u stvarnosti i onoga što može funkcionisati u FM-u. Puno stvari koje vidimo na TV-u se ne može prenijeti u FM iz razloga što je igra još uvijek limitirana za kompleksne taktičke poduhvate, jer džaba savršeno preslikao nešto iz stvarnosti, ako ćeš u igri gubiti svaki meč.

 

http://www.dodaj.rs/f/a/s4/167dpML3/real-m-old-traford.jpg

 

Na slici je Real iz utakmice protiv Uniteda na Old Trafordu. Ovako bi izgledala stvarni raspored Reala iz jedne njihove utakmice, ona 4-2-3-1 sa početka priče bi izgledala na papiru, taktika koja funkcioniše bi bila nešto između, nešto što daje rezultate, sličnu igru i sličan raspored.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

svaka čast na analizi, fantastično je odrađena..

 

kad završite sve 4 zacrtane taktike, volio bih vidjeti vašu analizu Mourinhovog Intera iz 2010., Del Bosque-ove Španjolske 4-6-0 formacije ili Italije sa EP gdje je De Rossi igrao libera.. svaka čast, samo tako nastavite

Link to comment
Share on other sites

Mourinhov Inter sam baš nedavno secirao tako da čim uhvatim vremena vjerovatno ću prezentovati ovdje, iako nema pretjerane razlike između Intera i Reala.

Del Bosque traži dosta vremena sa testiranje tako da ne znam da li ću ga raditi, a analizu 3-5-2 imam na umu napraviti na jedan drugačiji način.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Samo da pojasnim pitanje Khedire, zadnjeg veznog i BTB igrača.

 

http://ss.fm-balkan.com/image.uploads/08-07-2013/original-a5f6bc45f832ce674e207571bd648918.jpg

 

Na slici je sličan 4-2-3-1 sistem sa dva zadnja vezna igrača. Igrači označeni plavom bojom su zadnji vezni. #8 je DLP(s), a #16 je anchor man sa get forward whenever possible PPM-om. Bez obzira na jako restriktivu rolu vidimo da je u prostoru u kojeg obično očekujemo centralnog veznog, tako da BTB sa DM pozicije uopšte nije pretjerano teško postići. DM(s) rola kao kod Khedire u tekstu je neuporedivo slobodnija i ofanzivnija od anchor role tako se može očekivati još više priključivanja napadu, ali i lateralnog kretanja.

Bijeli kvadrati su izmjene (štoper i dva krila) koje sam sklonio sa slike da je ne bi dodatno komplikovali.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |