Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Klasično britanski...


Bili Tić
 Share

Recommended Posts

Kakvo je tvoje mišljenje o toj temi? Kad izneseš svoje mišljenje puno je lakše dobiti kvalitetnu raspravu i odgovore nego ovako gdje očekuješ sve servirano. Teško je ljudima uletiti u nepoznato, ovako kad se potrudiš, objasniš i sam neke stvari, izložiš ideje, ljudima je puno lakše uletiti sa dvije, tri rečenice. Moje mišljenje ćeš dobiti kad vidim u kojem pravcu ti ideš.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Koje role su neophodne za igru Stokea, koji je uopće stil igre, jesu li potrebne neke posebne PI da bi se to realizirao.....? Ono najosnovnije...

 

Ja ih zamišljamsa rigidnim sistemom, uglavnom counter strategijom, sa duboko i gusto postavljenom postavljenom obranom, jednim ili čak 2 limited stoppera, 2 FB-a na defend, jednim ili 2 BWM-a. Ako je samo 1, onda je drugi BBM. Ovisno o profilu krilnih igrača rola, najčešće 2 wingera-support koja se u napadu kreću uz aut-liniju. U napadu target man kojeg se cilja u glavu i defensive forward. Dirketni pasovi, bez rizika. Zona, agresivno, stand off ili default.

Edited by Bili Tić
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1. Ključ otočke igre je u determinationu. Ako govorim kroz atribute španski mentalitet bi se ogledao kroz neki tehnički, germanski kroz teamwork i work rate, talijanski kroz neki concentration i slično. Govorim o stereotipima vezanim za pojedine narode. Kod Engleza (Škota, Iraca, Velšana... da ih ne nabrajam sve) ključ igre i dan danas je u determinantionu. Smijem se kladiti da kad su Englezi u svom elementu niko od njih nije brži na drugu loptu (spuštenu od targeta, neki odbijanac...), vjerovatno je zbog toga njihova liga zanimljiva, jer je previše dinamična.

Dakle prvi uslov imati tim sa što većim pomenutim atributom.

 

2. Englezi nikad nisu bili neki tehničari, niti su voljeli posjed. Ovo što sad gledamo kroz Arsenal, City, United je uticaj stranaca i nemogućnost takmičenja na najvišem nivou bez usvajanja nekih stvari, ali kada govorimo o osrednjoj otočkoj ekipi onda su oni povučeni u dvije linije po četiri igrača (dakle 4-4-2 ili 4-4-1-1, eventualno 4-1-4-1) i igru baziraju kroz okomitu loptu i brz kontra napad.

Zaključak: rigid, defensive ili counter, more direct, more disciplined, stand off, zonal marking, more aggressive, stick to position.

 

3. Prekidi. Običaj je reći da je kod Engleza prekid pola gola, dakle ofanzivni prekidi moraju biti uigrani do savršenstva, tome potpomažu i fizički moćni igrači.

 

4. Target man/poacher, DLF/poacher kombinacija u napadu. Dvije kombinacije koje su trademark engleskog nogometa. DF je sličan poacheru pa se i on može koristiti.

 

5. Prisustvo BWM/BTB igrača. Englezi su dosta često igrali sa ovom kombinacijom, ja zadnji put kad sam pokušao nisam se dobro proveo. Dva BTB sa različitim PPM-ovima (jedan više playmaker, jedan više destruktor) mislim da ima budućnosti. Pazi da je playmaker taj koji je povučeni jer veže igru. Generalno Englezi nemaju običaj fokusirati igru kroz klasične playmakere (deep, advanced, tq), Scholes je u mladosti bio i povučena špica i BTB, poslije je izgubio snagu pa je zahvaljujući vjerovatno najgenijalnijem nogometnom umu na Otoku i skoro pa brazilskoj mekoći pasa lako se prilagodio u ulogu povučenog playmakera. BWM (d), BTB (s) bi moglo proći.

 

6. Klasična uz crtu krila. Winger, DW, WM, bilo šta od ovoga samo da vuče uz liniju.

 

7. Bekovi koji pomažu igri preko krila, bez pretjeranih zasebnih zadaća. Neki trend je da kod kvalitetnijih ekipa jedan od bekova bude izrazito ofanzivan (Evra, Cole, Baines).

 

8. Štoperi (barem jedan od njih) dovoljno miran da ne ispuca svaku loptu u bunar, drugi može biti klasični drvosječa. Stopper/cover raspodjela vrlo često prisutna.

 

9. Golman koji brani, nikakav SK, samo osnovna uloga.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |