Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

David Moyes Signature


Fritz
 Share

Recommended Posts

David Moyes je uskočio u najluđi voz. Iako postoji širom svijeta mnogo velikih klubova osim Uniteda dugovječnost Alexa Fergusona je crvenu stolicu na Old Trafordu učinila najpoželjnijom na svijetu. Teško da bi bilo koji ambiziozni menadžer mogao odbiti to mjesto nakon što se je veliki Škot povukao, no Alex je odabrao Moyesa kao legitimnog nasljednika, vjerovatno iz razloga što u njemu vidi djelić sebe u vidu dugovječnosti, napornog rada, želje za pobjedom i sistemskog rada. Pored nabrojanih sličnosti jedna koja FM menadžerima možda je i najzanimljivija je taktička sličnost dva Škota. Upravo o tome ću govoriti o nastavku teksta, konkretno kako Moyes maksimalno iskorištava potencijal u Evertonu i kako vidi svoj United. Krenut ću od Evertona, sistema kojeg se Moyes drži sa manjim prilagodbama jako dugo, a onda u drugom dijelu teksta ću preći na viziju Uniteda.

 

http://www.dodaj.rs/f/42/T2/1HTDz0AI/1/slika1.jpg

 

 

Na gornjoj slici je vidljiva standardna postava Evertona u 4-4-1-1 formaciji iako se može tumačiti i kao o 4-4-2. Ono što karakteriše Moyesa kao trenera je izrazito reaktivan pristup. Niti jedan menadžer u Premiershipu ne posjećuje više utakmica u cilju uvida u igru protivnika od njega. Zbog toga je jako teško uklopiti čitav pristup u jednu taktičku postavku, ali da se i to sa ‘’igranjem’’ Moyesa u samoj igrici.

 

S tim na umu odlučio sam se za sljedeće timske instrukcije. Na prvi pogled ništa naročito, većina po defaultu, zato krenimo redom.

 

 

Moyes je strašan planer, svoju ekipu priprema tako da neutrališe protivnikove prednosti i iskoristi njegove nedostatke. Kako rigidna filozofija u FM-u omogućava upravo striktnu specifikaciju igračeve uloge na terenu onda na kraju priče ispada logičan izbor.

 

Strategija je parameter koji se najviše mijenja. Moyes za razliku od mnogih menadžera danas nije opsjednut posjedom lopte i njenim čuvanjem po svaku cijenu, nego želi maksimalno iskoristiti njeno prisustvo. Zbog toga koristi pozitivan ishod akcija, šut ili centaršut. Kada neko 33% vremena loptu drži na protivničkoj trećini terena onda je attacking strategija očigledan izbor. Vjerujem da je i Moyes koristi protiv objektivno slabijih protivnika, protiv jačih strategija varira ili je counter ili je defensive. Zbog fleksibilnosti taktike i ovako nužnih izmjena većina slajdera i postavki je defaultna.

 

Izbor vrste pasova mislim da nema potrebe pretjerano objašnjavati. Moyes je čovjek koji ne bira ni dugu ni kratku loptu, kod njega se sve vrti oko prave lopte.

 

Igračka sloboda nije mijenjana. Ovisno o protivniku nekada je potrebno stisnuti, nekada olabaviti igrače. O izboru strategije dosta ovisi ponašanje igrača na terenu, a kako je ta stavka fleksibilna onda sam i ovo ostavio nepromijenjeno.

 

Ono što je zanimljivo kod Moyesa jeste da su predominantni kada je u pitanju oplemenjivanje prve ili druge lopte i dok prva lopta prvenstveno ovisi o Fellainiju, druga ovisi o agresivnom pristupu čitavog tima. Kako ne postoji baš pravi mehanizam osim izbora tacklinga za ovo u FM-u onda sam se odlučio za agresivniji.

 

Crossing je default iz razloga što je Jelavić strašan igrač prvog dodira i prve stative, Fellaini je dominantan na drugoj, dok ostatak ekipe zna biti vrlo opasan iz drugog plana. Ovako kako je, dobro je.

 

Dvije linije po četiri igrača i srednji defanzivni blok su trademark Moyesa, zato čuvanje zone iskače samo po sebi.

 

Default roaming ostavlja uključen roaming trojici igrača, krilima i ofanzivnom veznom. Ako pažljivije pogledate Everton upravo Pienaar, Fellaini i Mirallas imaju slobodu napuštanja pozicije i stvaranja viška.

 

To bi bilo to glede timskih instrukcija, vidljiva je opcija target mana za Fellainija, ali o njoj ću kad dođem do toga, a o eventualnim shoutima vjerovatno na kraju teksta.

 

 

Moyes koristi klasičnog golmana, a Tim Howard je jako solidan u toj ulozi.

 

Desno je Seamus Coleman koji svojom ulogom tvori izvrsno partnerstvo sa krilom ispred koje daje širinu igri Evertona. Uz to je poziciono jako odgovoran i kao takav protuteža izrazito ofanzivnom Bainesu koji je glavna kreativna uzdanica Moyesa. Moyes na desnoj strani nikad nije imao problema u defanzivnom dijelu igre bez obzira ko se nalazio sa druge strane, a to dosta govori o ovom tandemu.

 

Jagielka je all round štoper koji je žargonski rečeno stub odbrane. Jedna standardna uloga koju izvrsno odrađuje i koja mu je donijela i mjesto u reprezentaciji.

 

Tandem sa Jagielkom u srcu odbrane čini teretni štoper Distin. Francuz je u jednoj jako čudnoj ulozi s obzirom na njegovu konstituciju i tu se možda i oslikava nedostatak kupovne moći Evertona. Bilo kako bilo, njegova uloga je da čuva prostor i leđa Bainesu.

 

Ključni igrač sistema je definitivno Baines. Najbolji bek lige i vjerovatno u siromašnoj konkurenciji jedan od najboljih na svijetu na svojoj poziciji. Fobija ga drži u Evertonu inače bi davno digao sidro. Karakteristična uloga gdje bek daje širinu je jedan od osnovnih šablona u igri Evertona. Sa Pienaarom ispred i Fellainijem koji često prepunjava taj prostor na lijevom krilu čini kreativnu snagu i inspiraciju tima.

 

O ulozi desnog krila u igri sam već govorio. Dovoljno je reći da je to produžena ruka beka iza koji ordiniranjem uz liniju razvlači protivnika i odvlači pažnju sa kreativnog centra lijevo. Naravno da svojom brzinom, kretanjem i centaršutem i sam može biti opasan po gol. Ono što je važno napomenuti kod krilnih igrača jeste da oni uvijek, ali baš uvijek moraju pomagati odbrani u defanzivi. Specific man marking na protivničkog beka iznad će osigurati to. Winger (attack) rola je izuzetno ofanzivna, zato protiv jačih protivnika Moyes često zna koristiti defensive wingera (attack) sa blagim izmjenama u igračkim instrukcijama. Wide play je hug line i igrač ne zadržava loptu.

 

Lijevo krilo koje to zapravo nije je opet nastavak priče o slaganju sa bekom iza. Radi osiguravanja kvalitetnog overlapa Pienaar ulazi u sredinu, odvlači svog igrača i pažnju sa Bainesa kojem ostavlja ogroman koridor ispred, dok sa Fellainijem prepunjava opasnu zonu ispred protivničkog šesnaesterca. Što se tiče defanzivne uloge važi isto kao i sa krilom na drugoj strani, s tim što ovdje wide midfielder ostaje to u svakoj situaciji neovisno o protivniku.

 

Tandem u sredini je opet vrlo zanimljiv. Moyes od svojih centralnih veznih igrača traži jednostavnu igru i brzo okretanje strana kada je lopta u posjedu, dok defanzivno traži inteligentno čuvanje prostora ispred štopera. Tandem GibsonNeville upravo to i daje.

Gibson je povučeni playmaker koji je zapravo vodič igre i diktator tempa. Support može preći u defend kada je protivnik izuzetno jak u sredini terena, ali ključ uloge u defanzivi je nizak closing down. Moyes ne voli holdere koji su previše agresivni sa svojim kretanjem, čak je i Fellainija dobro srezao u tom segment kada ovaj zaigra na jednoj od dvije dostupne pozicije.

Zbog gore navedenog uloga Nevilla je centar midfielder (defend), nikako ball winning midfiedler. Opet ponavljam, ključ je u niskom closing downu što isključuje BWM rolu.

 

Fellaini je alfa i omega tima. Fizički strašno potentan, sa izvrsnim smislom za koordinaciju sa suigračima i osjećajem za prostor Fellaini je ofanzivni vezni, target man i polušpica u jednom. O target manu sam već govorio, tu je radi stavljanja pod kontrolu prve lopte, ofanzivni vezni jer je potreban all round veznjak i polušpica koja koristi inteligentno kretanje i postavljanje Jelavića.

 

Jelavić je vrh strijele u ovom sistemu. Moyes ga je vrlo inteligentno pomakao više desno kako bi sigurno okupirao jednog štopera i time smanjio broj igrača kojima će focus biti trio lijevo. Njegov osjećaj za gol i prvi dodir čine ga idealnim poacherom koji uz to svoju fizičku konstituciju izvrsno koristi.

 

 

 

Shouti korištenja prostora i prilagodbe protivniku su jako bitni za Moyesa i njegovu ekipu:

Exploit the flanks + play narrower (kada je protivnik brojčano superioran u sredini pri čemu ofanzivno se koristi moćna postavka krila).

Play wider + exploit the flanks ( protiv slabijih ekipa kada je potrebno probiti bunker ofanzivnom moći).

 

 

Dosta vremena sam proveo analizirajući kornere, tako da je i taj segment taktike potpuno prilagođen Moyesovom načinu razmišljanja.

 

 

 

 

 

Uz link za download ovdje ću stati, priča o Unitedu će nažalost morati doći u nastavku. Bojim se da je previše teksta, premalo slika, još manje dokaza. Namjerno nisam stavljao rezultate utakmica jer je to toliko relativno da je skoro pa zanemarljivo, pogotovo u ovom slučaju gdje od utakmice do utakmice varira postavka tima. Treba napomenuti da ovo nije idealna taktika za Everton, niti da je taktika bez nedostataka, ovo je pokušaj realnog prenosa taktike šeste ekipe Premiershipa u FM sa svim njenjim prednostima i nedostacima.

 

 

Do čitanja...

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Veoma lijep tekst, nema slika, ali tekst je ukomponiran da uopće ne obraćaš pažnju na ostale stvari....

 

Uz to, taktika je sigurno i dobra ako je koristi pravi ''trener'' jer kako si rekao, treba mijenjati u zavisnosti od protivnika jer je dosta stvari na default opciji. Također si dobro izdvojio shoutse i vjerujem da uz njih je ova taktika upotpunjena.

 

Već smo viđali tvojih par stvarčica na forumu i ovo je korak naprijed, samo nastavi tako ;)

Link to comment
Share on other sites

dosta zanimljiv sistem i dosta sebe pronalazim u tvojim riječima... siguran sam da će uz predanog vođu s klupe ova taktika dati sjajne rezultate, te da je karakteristika samo pojedinih timova, da je ne zaslužuje svako...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Odlično si ovo uradio, pohvale. Drago mi je da će baš Moyes zamjeniti Fergusona, ne sumnjam da će se odlično uklopiti sam si rekao zašto. Inače i ja sam baš kreirao njegovu taktiku, doduše ofanzivniju verziju (Rigid - Attacking) i pokazala je odlične rezultate. Osim Fellainija koji se sjajno uklopio u sistem(AM/S,proglašen najboljim igračem lige), najviše me je iznenadio tandem Pienaar-Baines. Pienaar mi je igrao AML (AP-A) sa Wide play na Cut inside da otvara prostor Bejnsu, te sezonu završio sa čak 23 asistencije u ligi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |