Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

FF - Tactics


football-freak
 Share

Recommended Posts

FF - Tactics ( 4-2-2-2 )

 

 

 

Pozdrav svima. Idem prvi da probijem u ovoj temi led i da vam predstavim jednu od svojih taktika koju najčešće koristim u karijeri sa Bayernom. S obzirom da se svoje moje taktike zasnivaju većinom na igrama preko krila isti slučaj se ponavlja i kod ove taktike. Osim sa Bayernom ovu taktiku sam koristio i sa Hajdukom i Partizanom te se u svim slučajevima pokazala jako uspiješna. Da bi iz ove formacije izvukli maksimum u ekipi vam je potreban jedan jak Limited defender , dobar DM igrač i što je najbitnije 2 brza wingera i jednim jakim poacherom.

 

 

Role i Team Instructions

 

http://i.imgur.com/wv8eRKs.jpg

 

http://i.imgur.com/s26atu7.jpg

 

 

Kao što sam već naveo igra se zasniva na prodorima sa krila te brzoj igri i prenosu lopte. kao što vidite style je postavljen na fluid zbog sto brze igre i brzog prenosa lopte. Strategija je ovdje postavljena na attacking i ako je upravo ovaj dio team instructionsa onaj kojeg najviše mjenjam ovisno o protivniku. Ukoliko očekujem laganu utakmicu ukojoj bi trebao lagano doći do pobjede postavljam team instructions na attacking , također to koristim ako vidim da protivnička ekipa ima spore igrače. Ukoliko igram protiv ekipe koja je po snazli slična meni ili malo slabija onda utakmicu krećem sa control instrukcijom te ovisno o kretanju rezultata mjenjam na attacking ( ako vidim da sam jači i da dominiram ) ili u counter ( ukoliko je protivnik taj koji kontrolira igru ). Zadnja intrukcija koju koristim je counter a nju koristim na teškim gostovanjima veinom u Ligi prvaka. Ostatak intrukcija su u svim utakmicama isti znači samo je ovaj segment taj koji se mjenja. Passing style je more direct ali ukoliko vam je potreban veći posjed lopte i čuvate rezultat možete prebaciti na shorter. Creative freedom je uvijek na more disciplined jer se igrači pridržavaju taktike i ne ispadaju iz formacije. Također jedan bitan segment ove formacije je tackiling koji je postavljen na more aggressive. i ako će te za posledicu imati veći broj kartona u ovoj formaciji vam je ovo nepohodno jer DM igrači su ti koji drže odbranu s obzirom da se krila ne stižu uvijek vraćati nazad. Roaming je postavljen na more roaming kako bi brza krila i poacheri svojim kretnjama izludili odbranu protivnika te na taj način postizali veći broj golova. linija odbrana neka bude postavljena na sredinu odprilike , razvucite igru što više ako je protivnik slabiji od vas dok tempo neka uvijek bude na max. osim u slučaju kada čuvate rezultat i prebacite passing na shorter tad i tempo smanjite te uključite time wasting.

 

 

 

Player instructions

 

 

Ovdje nisam radio mnogo promjena tako da ću navesti samo one pozicije kod kojih sam radio promjene

 

DL i DR

 

S obzirom da se igra zasniva na prodorima po boku i krilima i od ovih igrača se očekuje da na trenutke pruže podršku krilnim igračima sa ubacivanjima prema naprijed i čestim centaršutevima pred gol protivnika.

 

DC

 

Ovdje najbitnija stvar je da jedan DC igraš bude Limited defender. Svaki put kada sam imao kvalitetnog limted defendera u ekipi bio je mešu 3 najbolja ocjenja igrača na kraju sezone jer je upravo on taj igrač koji drži odbranu i zajedno sa DMC igračem najčešće doprinosi tome da ekipa unatoč jako ofanzivnoj taktici prima mali broj golova.

 

DMCR

 

ima rolu anchon mana.zajedno sa limited defenderom ovaj igrač treba da spriječava protivnike da postižu golove. Tackiling mu treba da bude na maksimumu te upravo on treba da na 30 metara od gola razbija sve protvniče napade te pomaže ekipi da odigrava brze kontre

 

DMCL

 

Drugi DM igrač ima sasvim suprotvnu funkciju od prvog. Ovaj igrač je playmaker ekipe te je on taj koji razigrava ekipu i šalje loštu u prostor prema napadačima ili na krila. Passing , creativity i desicions su jako biti atributi ovog igrača.

 

AML i AMR

 

došli smo do igrača zbog kojih se na neki način i igra ova formacija. Igra preko krila naravno zahtjeva i jako dobre krilne igrače koji će svojom brzinom i prodorima vrllo često praviti uzbunu u odbranama protvnika bilo to svojim asistencijama prema napadačima bilo svojim golovima . jako bitni atributi su brzina , crossing , pace te solidan finishing.

 

ST

 

Oba napadča imaju rolu poachera te vrlo često jedan drugom asistiraju za golove. Brzina tehnika i jaka završnica su atributi koji su potrebni ovim igračima. Creative freedom je njima dignut na maksimum te im je dopušteno da rade sa loptom što god žele.

 

 

Zaključak

 

 

Kao što vidite taktika se čini jako ofnazivnom ali sa pravim igračima u ekipi možete doći i do velikog broja golova u protvničkoj mreži a au isto vrijeme uz pravog anchon mana i limited defendera možete završiti sezonu sa jako malo primljenih golova. U nastavku možete vidjeti i pregled mojih rezultata sa bayernom te dokaz da sam uspio uklopiti savršen napad koji puno daje i savršenu odbranu koja malo prima golova.

 

 

Uspiješnost taktike

 

 

tabela Bundeslige

statistika igračkog kadra Bayerna

 

Rezultati u Hajduku sa ovom formacijom

tabela prvog dijela sezone sa hajdukom

Edited by football-freak
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |