Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Duplo mlijeko ona, duplu kamilicu ja


Bili Tić
 Share

Recommended Posts

Duplo mlijeko ona, duplu kamilicu ja

 

Uspješne counter attack taktike će ostati moja slatka tajna, ali ću predstaviti jednu klasičniju taktiku, osmišljenu na moj način. Taktika je nastala sa Real Sociedadom.

http://i.imgur.com/3VeBnHg.png?1

S takvim profilom igrača kakav nude baskijci moguće je igrati samo napadački nogomet.

Trkačka moć i radna etika većine igrača su na visokoj razini. Osim toga, ekipa je dobro tehnićki potkovana. Time su ispunjeni osnovni preduvjeti da upotrijebim control-fluid kombinaciju. Kratki pasovi se podrazumijevaju. Omogućavaju nam kontrolu igre te smanjuju rizik. Kreativna sloboda i mijenjanje mjesta su umjereni. Stražnji igrači su zaduženi za siguran prijenos lopte, a kada ona dođe do ofanzivnijih igrača očekuje se eksplozija, kreativna i brza akcija. Samo krilima je dozvoljeno da malo odšeću sa svog mjesta jer nemaju značajnijih zadataka u obrani a povećavaju nepredvidljivost naprijed. Cilj je što prije osvojiti loptu pa se stoga vrši visoki presing na protivnika uz umjerenu agresiju. Fluidnost zahtjeva kolektivno učestovanje u pritisku na protivnike te smanjuje mogućnost ispadanja iz igre. Defanzivna liniji je nešto više postavljena zbog težnje da se uspostavi dominacija terenom i onemohući protivniku da se razigra. Igrači su, uz izuzetak krila, uže postavljeni kako bi bili u prilici nuditi se jedni drugima za dodavanje u svakoj situaciji, kao i zbog efikasnijeg spriječavanja kontranapada. Teži se što bržem oslobađanju lopte, u zadnjoj liniji radi bržeg pronalaska slobodnog suigrača, naprijed zbog bržeg izbacivanja protivničke obrane.

http://i.imgur.com/6DqPuv0.png?1

 

GK- nema filozofije, u ovakvoj formaciji nije loše koristiti sweeper keepera, ako imate brzog, tehnićki potkovanog golmana, što ja nemam.

CDL( CD-cover)- onaj koji stoji blago iz ostala 3 obrambena, kupi otpatke. Vrlo je bitna agilnost, dobro postavljanje, anticipacija, mirnoća uz ostale taktičko- tehničke atribute.

CDR( CD-stopper)- on je taj koji ide na loptu čim dođe u vlastitu trećinu terena. Bitna je snaga, skok igra, postavljanje, koncentracija uz ostale taktičko-tehnićke atribute.

DR/DL( FB´s-support)- potpora po strani, 2 beka kojima stil igre omogućava da jednako intenzivno sudjeluju u svim fazama igre. Nude se za pas, pravilno postavljaju u obrani, dolaze redovno naprijed kao dodatno rješenje kroz centaršut. Bitne su motoričke sposobnost i radne sklonosti uz ostale tehnićko-taktičke kvalitete.

DMC( DM-support)- treba to biti jedan kompletan igrač, apsolutno uključen u svaki dio igre, spona između linija, aktivan trkač. Dobro postavljanje, pas igra, odgovornost samo su neke od kvaliteta koje mora imati.

MCR( DLP-support)- ovo je primarni playmaker. On je taj koji je prva meta stražnjih suigrača. Dolazi duboko natrag kako bi pokrenuo napade i pametno raznosio loptu. I on je vrlo bitan u defanzivnim shemama, mora uvijek biti u obrambenom bloku.

MCL( AP-attack)- kreativni vezni, dobar dribler i tehničar koji se kreće između 3 prednja igrača i ostatka ekipe. On mudruje, nalazi lukava rješenjea. Zajedno sa 3 prednja igrača ima pravo na visoki presing.

AMR/AML( WN-attack)- dvojac koji unosi nemir. Krila inače ne volim zbog neupotrebljvosti u obrani. Ovdje sam to odmah riješio, oslobodivši ih bilo kakvih obrambenih zadataka. Stoje uz aut liniju, spremni da iskoriste brzinske i tehnićke sposobnosti na korist ekipe. Vrše visoki presing.

ST( DLF-attack)- najistureniji, što ne znači da je izoliran, dapače. U kanalima često dolazi na dublje i otvara prostor krilima, posluži kao mantinela i onda okomito ide prema gola očekujući dijagonalni ili paralelni pas u 16m.

 

Defanzivni i ofanzivni korneri, defanzivni i ofanzivni slobodnjaci.

 

Kao dodatak, t

renutna tablica u BBVA ligi, pobjede protiv Reala, Barce, Malage...

 

 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

kapa dolje za rezultate, stvarno je zahvalna taktika za okolinu u kojoj igras! jedino, mozda previse trazis od igraca na sredini, ja ne praktikujem puno trcanja za playmakere, to kod mene obavlja neko drugi, ali tvoji rezultati me demantuju...

prijateljski savjet: za dlp-a koga si opisao bi mozda dobro bilo da se ukljuci move into channels, da se preko njega vrsi prenos igre, cak i sa bekovskih pozicija... to samo ako imas pouzdane bekove, a vidim da imas, inace ce dosta lopti prodati protivnickim centralnim igracima... :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@FF i Sema, hvala na pohvalama za taktiku i naziv :). Nisam znao kako da ju nazovem, a inspirirao me naslov taktike "Duplu votku ona, dupli viski ja" :D

 

@Fergie, hvala na pohvalama i savjetima :) , razmorit ću to u vezi kretnje DLP-a. Inače, playmakeri trče puno dok ne uzmu loptu, a kad ju uzmu, teško ju gube ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Inače, playmakeri trče puno dok ne uzmu loptu, a kad ju uzmu, teško ju gube ;)

da, to si u pravu... vjerovatno ce relativno defanzivna orijentacija dlp-a uticati na to da rovari po odbrani trazeci loptu, a ne da trci kao cuko i ne zna il' je dos'o, il' je pos'o! dosta slicne ostale instrukcije koristimo, to sam primijetio, osim kreativnosti, ja ih malo vise stegnem... vjerovatno da cesce igram u spaniji i to bi se promijenilo...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |