Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Ko kaže da izazov nije igrati sa velikanima?


SlobaGrobar
 Share

Recommended Posts

KO KAŽE DA IZAZOV NIJE IGRATI SA VELIKANIMA ?!

 

http://media.pcgamer.com/files/2012/10/Football-Manager-2013-review-header.jpg

 

Više od pet godina pratim forume za fudbal menadžer i ono što vidite u naslovu je ono što mnogi kritikuju.. naime primetio sam da veliki broj igrača FM-a.. pogotovo ovi što igraju više godina kao i ja kada vide nekoga da igra naprimer sa Manchester City-em ili Barcelonom postavlja pitanja poput "Kako ti je tako zanimljivo igrati" ili odgovori u smislu da kada se igra sa jakim timom igra gubi smisao..

 

Ja ne mislim baš tako.. ja mislim baš nasuprot.. igranje sa jakim timovima ponekada zna da bude i mnogo zanimljivije nego igranje sa Getafe-om ili tamo nekim timom iz zadnje igrive lige (LLM). Verujem da svi na forumu prate aktivno fudbal i da su kao mali sanjali o Junajtedu, Madridu... FM vam pruža tu mogućnost da te dečje snove i "oživite"..

 

http://www.hdwpapers.com/walls/jose_mourinho_wallpaper_hd_3-normal.jpg

 

Nekoliko saveta kako bi igra sa jakim klubom dobila na dodatnoj zanimljivosti..

IZBOR KLUBA:

- Mnogi kada biraju neki jak klub biraju ga po nekom kriterijumu, nema tu mnogo razmišljanja.. ili određeni klub birate zbog toga što ste uz njega odrasli ili zbog njihove finasijske situacije ili čak omiljenog igrača...

 

TRANSFER POLITIKA:

- Gledajte da radite kako i klub radi u stvarnosti.. nebitno je koga ste prethodno izabrali.. ako transfere obavljate kao i klub u stvarnosti onda nema nikakve sumnje da će vam igra biti dosta zanimljivija..

 

SAM TRENER I OKRUŽENJE:

- Svako ima svoj stil vođenja ekipe.. moj je recimo izuzetno sličan Murinju i Fergusonu, ali postoje neke stvari na koje se i mora paziti.. ako ste recimo po ponašanju.. tome što govorite na konferencijama i kako se odnosite prema igračima slični nekome kao što je Murinjo onda morate paziti i na drugu stvar.. ako vodite neki klub kao što je to naprimer Mančester Junajted ili Barselona onda svakako da morate pripaziti i na ponašanje i na to što govorite.. nije lako voditi veliku ekipu.. ali ima i još nešto..kada ste u velikom timu slobodno koristite taj svoj uticaj kako bi izvukli pozitivan rezultat protiv manjih timova i UVEK kritikujte sudiju i kada je upravu i kada nije i po cenu TOUČLAJN BAN-a kako bi vam se to nekada u budućnosti vratilo...

 

KAKO PROTIV MANJIH TIMOVA:

- Ne znam da li ovo ima toliko veze sa ovime što stoji u naslovu teme ali mnogi se žale kako im manje ekipe često skidaju poene.. ja za to imam drugačiji recept.. i meni se nekada dogodi da lošije odigram protiv slabijih ekipa, ali to bude zbog umora.. dakle idite uvek na konferencije.. možda mi neko neće verovati, ali zadnje dve verzije FM-a nisam ni jednu konferenciju propustio.. na svaku sam išao i čak i na predstavljanje igrača.. meni je ocena za medije uvek 100% i sem toga trebate stalno da pričate sa igračima.. bar dva - tri puta sa najvažnijih 16-17 igrača obaviti razgovor tokom sezone, savetovati ih da uče nove poteze.. kada odigraju malo lošije opomenuti.. takođe na odnosu sa drugim trenerima raditi.. hvaliti ili kritikovati rad drugih trenera, mada ja gledam uvek da izvršim pritisak na protivničkog trenera kako bi on ušao sa svojom ekipom pod pritiskom u utakmicu.. instrukcije za protivničke igrače su isto jako bitne.. nebitno je ko vam je rival.. uvek trebate da obratite pažnju i na taj detalj u FM.. vi možete to dati da asistent odradi umesto vas, ali ja lično ma koliko asistent bio dobar za svaku utakmicu sam to odrađujem.. tokom utakmice vrlo je važno i značajno da što češće menjate instrukcije ili drugim rečnik da im "dovikujete" nešto pored aut-linije.. veoma je važno ovo u FM.. pomoćnik je važan za nešto drugo.. pratite na svakih 15-tak minuta šta vam govori o situaciji na terenu da bi znali šta da radite.. meni prosečno par dana pre, za vreme i posle jedne važne utakmice treba više od pola sata zbog cele pripreme koju uradim za utakmicu i napora koji uložim..

 

KROZ NEKOLIKO GODINA...:

Ovo je možda i najvažnije.. igrajte pre svega za svoju dušu.. nemojte da vam trofeji budu prioritet.. već sam napomenuo.. igrajte što realnije.. nije cilj imati Ronalda i Mesija u timu i znate i sami da oni iz Reala i Barse nebi prešli trenutno u neke od sledećih timova: Manchester City, Arsenal, Chelsea, Juventus, PSG.. transfer politika neka vam bude kao što je klubu koji izaberete i u stvarnosti.. nemojte raditi stvari koje nisu realne i IGRA ĆE VAM BITI MNOGO ZANIMLJIVIJA.. sada ću vam navesti i neke klubove kao primere..

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/9/96/FCB.svg/225px-FCB.svg.png

 

Barselona je nadaleko poznata po svojoj čuvenoj fudbalskoj školi koja proizvodi igrače za prvi tim.. pa je skoro ceo prvi tim prošao kroz tu školu i skoro ceo prvi tim čine fudbaleri koji su ponikli u Barseloni.. od mlađih kategorija igraju zajedno, a na FM nastaviti to nije ni malo lako..

 

Pokušajte da i dalje skoro ceo tim bude sastavljen od igrača koji su ponikli u školi fudbalskog kluba i da ako dovodite pojačanja dovodite tek za popunjavanje rostera ili ako baš škripi negde dovodite nekog igrača koji može da napravi razliku.. ali da ne bude neko poznat u tom trenutku.. otkrite novog Ronaldinha, Deco-a, Eto-a.. ali okosnicu tima da vam čine igrači koji su prošli fudbalsku školu Barselone..

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/5/56/Real_Madrid_CF.svg/200px-Real_Madrid_CF.svg.png

 

Sa Realom ipak trofeji jesu na neki način obaveza.. kraljevski klub sa istorijom.. najtrofejniji klub na svetu.. ali nemojte da vam ime kluba ili trofeju budu opterećenje.. igrajte iz zabave, igrajte za svoju dušu..

 

Možete li da stvorite moćnije "Galaktikose" od onih iz perioda od 200-2006. godine?

 

Možete li da stvorite jedan tim od 20-25 igrača od kojih će bar 16-17 biti jedni od najboljih u Evropi? Možete li da stvorite tim i startnih 11. od kojih će skoro svaki igrač biti zvezda? Sa Ronaldom kao predvodnikom Ozila, di Marie, Pepe-a, Sergia Ramosa, Ozil-a, Kake, Benzeme i Higuaina ste već na pola puta..

 

Stvorite moćniji tim od onog koji su činili Zidane, Ronaldo, Figo, Roberto Carlos, Cannavaro i Beckham.. a vi probajte da kao trener budete bolji od jednog jedinog - Vicente del Bosque-a !

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/c/cf/Manchester_City.svg/200px-Manchester_City.svg.png

 

Tek za Manchester City mnogi će reći kako neko može uzeti da igra sa njima.. pa gde je tu zanimljivost i kako može biti motivisan da igra sa klubom sa kojim ima sve na tacni?

 

Gde će te bre veću motivaciju od toga da zadate sebi zadatak za koji bi vam najmanje trebalo nekih 10-13 ili čak 14-15 sezona? Da pokuša da pokuša da postane Evropski najtrofejniji klub.. uspešniji od Reala.. eto motivacije.. ili još teži zadatak, a to je da postane najtrofejniji klub na svetu što bi značilo oko 30-tak sezona igranja..

 

Pokušajte da kupujete najbolje i pametno, ali opet da ne preterujete u smislu da poželite da u isto vreme u ekipi imate Ronalda i Mesija bez obzira i ako oni požele da pređu.. pokažite karakter.. tek sa City-em motivacije i inspiracije treba da vam bude na pretek !

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/7/7a/Manchester_United_FC_crest.svg/220px-Manchester_United_FC_crest.svg.png

 

Tek sa "Crvenim đavolima" motivacija uvek mora da postoji.. Engleski najtrofejniji klub.. jedan od najpoznatijih klubova u svetu fudbala, a pogotovo u Aziji gde je njihova popularnost možda i veća nego u Evropi.. imaju trenera koji na klupi ovog kluba i više od 25. godina i za to vreme je uzeo bezbroj trofeja..

 

Možda bi za Junajted i više nego dobar izazov bio za vas kao trenera da sednete na klupu Junajteda i da probate da sa klupe klub predvodite i više nego što je do sada Ferguson.. da probate uz to i da postanete trofejniji trener od njega što bi i značilo 1. mesto u Hall of fame..

 

Mislim da bi to bio još i veći izazov nego sve ono što sam rekao za Barsu, Real i Siti.. i pritom naravno da probate da poštujete i veoma zanimljivu transfer politiku koju on sprovodi kao i neke druge stvari koje su jako vezane sa klubom.. znate sigurno i da on u toku januara retko kada dovede igrača.. a da klub stalno vodi na pripreme u Južnu Afriku i Aziju... i još nešto jako važno.. probajte da svake godine u prvom timu pružite šansu nekom igraču iz omladinskog tima..

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c5/Logo_FC_Bayern_M%C3%BCnchen.svg/220px-Logo_FC_Bayern_M%C3%BCnchen.svg.png

 

Njih sam namerno ostavio za kraj.. ja ih iskreno i ne volim... ne podnosim.. ali su ekipa koja mora da se poštuje i da se ceni cela njihova istorija i ono što su sve oni napravili kroz istoriju..

 

Gledajte da jednostavno poštujete njihovu transfer politiku.. ja koliko sam primetio oni gledaju uglavnom da dovedu ono najkvalitetnije domaće kako bi pokazali svoju veličinu..

 

Nemam šta puno da kažem o Bajernu, a znam dosta toga.. to ostavljam vama.. ako vam se igra, a ne znate baš mnogo o pozadini ovog kluba, guglajte malo.. pronaćete i više nego zanimljive stvari koje će vam dati neverovatnu inspiraciju..

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

I da ne zaboravim.. na kraju da kažem da znate da ja uglavnom igram sa Partizanom.. skoro ceo FM 12 sam igrao sa Partizanom.. više od 10. godina i sve stvari koje sam napisao ovde sam i sa Partizanom radio..

 

Moja transfer politika je mnogo drugačija od većine.. ima par pravila u smislu da ne dovodim toliko isfurane igrače.. da sam previše oštar sa svojim igračima i da protiv tima kakav je Real zalaganje se nedozvoljava, a konferencije i razne načine za kominakicuju sam koristio da bi rivala snizio i uneo im nesigurnost..

 

Mnogi su i za prošlu verziju FM-a, ali i prethodne moju transfer politiku, moj odnos prema igri i sl. dosta ismejavali i dodavali neznanju i podsmevali se.. ali.. ja igram uvek za dušu.. meni trofeji nisu bitni niti mi je bitno da imam velika imena u ekipi.. i tako ću uvek raditi bar kada igram sa Partizanom..

 

Ako se ja zabavljam i ako mi takav stil igre donosi inspiraciju ne vidim razlog da ga menjam zbog drugih..

 

A generalno vezano za temu.. volim kada vidim da neko igra sa velikim timom, ali samo pod uslovom da što realnije prenese dešavanja iz RL na FM.. čak i da nije tako mislim da imam pravo samo da ukažem na neke stvari, ali ne i da kritikujem jer je to njegova igra.. neko voli tako, a neko ovako i svestan sam da jako mali broj igrača igra kao ja (mada ovde na forumu ih ima solidan broj), da pokuša da uživa u fm i da shvati da nije sve u titulama i trofejima, a opet kada ih osvoji da zna da je to i više nego zasluženo i da u tom trenutku uživa.. da iskoristi na neki način što više ovu igru..

 

Ja iskreno i nemam takav vid inspiracije sa nekim drugim osim kada igram sa Partizanom.. a možda je to samo zato što sam uz taj klub odrastao i što ga volim, što sam tako učen i što kada igram sa njim sam i više nego motivisan..

 

Ako u potpunosti uđete u svet FOTBALL MANAGER-a i što više toga prenesete iz real lifea.. FM postaje deo vašeg života.. i zato..

 

Football Manager isn't just a game, it's a way of life

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ZABRANJENO JE KOPIRANJE OVOG TEKSTA BEZ DOZVOLE AUTORA !

 

SlobaGrobar (FM-BALKAN.COM)

 

This post has been promoted to an article

  • Like 12
Link to comment
Share on other sites

Vidi Slobe što se u zadnjih par dana raspisao,jednako je dobar tekst kao i onaj,čak mi se ovaj više sviđa...Samo da ti kažem da možeš dovest Messija u Man City,imamo čak negdje i dokaz o tome na forumu,samo ne znam gdje je :D

 

Hvala.. :D Ma može.. ja sam rekao za stvarnost.. te ko god igra sa velikim timovima da proba iz stvarnosti da kopira pogotovo transfer politiku tog kluba.. :D Messi nikada neće u RL napustiti Barsu što bi u prevodu značilo da ko igra sa City-em da ne pokušava da ga dovede da bi dobio na realnosti.. :D Ronaldo ako napusti Real verovatno će se onda vratiti u UTD a mislim da ni on nikada u City nebi prešao.. :)

Edited by SlobaGrobar™
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

odličan tekst, meni se isto više svidio od prethodnog tvog teksta(što ne znači da je onaj loš, dapače). O ovoj temi sam govorio prilikom jedne diskusije na temi "kako vam ide", i dalje tvrdim da je sa velikim timom jednaki izazov igrati kao i sa malim.

 

jednostavno morate postaviti neke ciljeve, stvoriti viziju kluba i onda će inspiracija teško nestati jer se morate jako truditi da klub stalno ispunjavate ciljeve i viziju. igranje sa velikim klubom je naporno i teško jer je pritisak ogroman, konkurencija iznimno jaka, a očekivanja često i nerealna.

 

pogotovo napeto i zanimljivo postane nakon 10-ak sezona kad ostanu velikom većinom samo regani i morate se stalno truditi da otkrivate nove mlade talente i "tući" se sa konkurencijom za te mlade igrače. a i da ne spominjem kad za jednu poziciju imate dva igrača podjednke kvalitete i potencijala, a možete samo jednoga odabrati! Da li će te odabrati pravoga?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hvala i tebi.. :)

 

Eto i sada si se izrazio u ovoj kraćoj poruci bolje nego ja u ovoliko velikom tekstu.. :D Baš sam na to i pokušao da ukažem u ovom tekstu.. iskreno meni po malo i smeta kada se kritikuje igranje sa velikim timovima.. ne vidim zašto bi bilo glupo igrati sa Realom i Junajtedom.. pogotovo zbog ovoga svega što si ti sada naveo.. i jeste jednako zanimljivo igrati sa "velikim" i "malim" klubom, bar tako i ja mislim.. ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Slobo, još jednom.. WEEEER

Čovek kada ima volju može da igra sa bilo kojim klubom, nebitno da li je bogat ili siromašniji klub, tu je bitna volja za igrom.

Meni je izazov igrati sa City-em, baš kao što si napisao u tvom tekstu, a izazov mi je i igrati sa nekim slabijim klubom, tipa Firence. E, sada nekada zna da mi dosadi FM kao FM, jednostavno dođe period kada mi je mrsko da ga palim i da odigram koju utakmicu, a nekada bih igrao 24h. Opet kažem, samo dobra volja.

Još jednom svaka čast na dobroj temi i tekstu. :thumbup:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Evo kad imamo ovako finu temu i uvodni tekst, da i ja predstavim svoju transfer politiku kad igram sa velikim timovima.

 

 

Dakle igram trenutno sa Realom i gotovo cijeli roster mi čine Španjolci! Jednostavno smatram da domaći igrači bolje shvaćaju veličinu kluba od većine stranaca i da je domaćim igračima ipak veća čast i da igraju sa više "duha". Ja uveo protiv Barce mladog Sarabiu, a on grize na terenu i zabije dva gola, meni "srce ko stadion". A i domaći igrači na neki način predstavljaju klub. Tako mi je većina u Man Utd-u na prošlom fm-u bila engleske nacijonalnosti, sa Juveom kad sam igrao talijanske, itd. S Hajdukom sam mogao dovoditi one "bolesne" regane iz afrike i južne amerike, ali tim su činili hrvati u većini i ostalo zemlje ex-yu(isto fm 12).

 

Također iznimno mi je važno da imam što više moguće igrača koji su ponikli iz moje škole. Tako sam na prošlom fm-u mogao za mc(dlp) dovest Verrattija u Man Utd, ali ne, ja sam forsirao Kleverlija i odigrao je odličnih 10+ sezona i razvio se u odličnog igrača. Na ovom fm-u umjesto da kupim De Rossia, ja sam doveo Javia Garciu.

 

Pritom naravno i gledam kvalitet, a stranca dovodim ako baš nemam domaćeg igrača na toj poziciji kojeg mogu kupiti. Između stranca i domaćeg igrača, prednost će dobiti domaći igrač čak i ako je po ocjenama lošiji.

 

Taj moj način kupovanja i "slaganja" momčadi nije npr kakav je Realov u stvarnosti, ali je po mom mišljenju moj način teži, zahtjevniji, ali mi zato pruža puno veću inspiraciju i zabavu za igranje.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

CASILLAS@

Bogami ti još i bolje to radiš.. :D Ma važno je da tebi bude zanimljivo i ja na to idem.. a šta drugi pričaju mi i nije bitno.. ali recimo volim kada neko kaže neku konstruktivnu kritiku, ali ne i kada bez razloga kritikuje nešto samo jer mu se ne sviđa tim koji ti vodiš.. :)

 

Sema^@

Heh hvala ti.. :D Zaista sam imao mnogo volje i inspiracije i za ovaj i za prethodni tekst..

 

Hugo Boss@

Hvala. :) Pa dobijaš pitanje na konferenciji posle neke utakmice ako je na njoj bila sporna odluka oni te o tome pitaju i ti onda možeš da uputiš kritiku (ili pohvalu) na račun sudije.. zavisi kako si ti to video.. Ja uvek kritikujem sudiju osim ako sporna situacija nije u moju korist.. :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Od velikih volim da igram sa Zvezdom, a od ostalih igram sa Man Utd, Realom... :D

Sto se tice transfer politike, uvek volim mlade i domace igrace. Evo sad sam se upustio u projekat da u Zvezdi svih 25 igraca budu iz moje skole, u odnosu na prvu sezonu kada sam imao samo 4 takva igraca, sada na pocetku trece imam 15-16 igraca iz moje skole. Uz to rezultati nisu trpeli, za dve godine, osvojeno prvenstvo jednom, jednom kup i dva puta sam igrao LE (jednom treci u grupi, drugi put sam stigao do 1/8 finala). Sad na pocetku trece ja sam glavni favorit u Srbiji i stigao sam do play-off LS, nadam se grupnom takmicenju LS.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Prvo isprika, jer sam tek sad otkrio ovaj članak, mogu, da rečem samo, svaka čast! :) Igranje za dušu, da, to je ono pravo... Poznajem jednog kolega iz drugog foruma, koji uvek igra samo sa Man Utd-om, i pitaju ga, pa što ne probaš neki LLM. A on kaže, jedino sa Unitedom imam želju, imam volju, imam PASSION! Taj passion je kao srce, koje poganja celu igru, celu tvoju karijeru. I sa velikim klubovima se može gubiti, i staviti si neka ograničenja. Recimo, igraš u jednoj zemlji i kao prioritetu si zadaš dovođenje igrača iz ex-kolonija te zemlje; dovođenje igrača za džabe i prodaja za velike pare (Ajax, Porto); sve to u klubovima, koji su giganti za svoju zemlju, a i u Europi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Drago mi je da ti je svideo tekst. Najvažnije je igrati srcem i sebi zadati ciljeve od kojih će ti se igrati sve više i više.. nema razlike da li se igralo sa Ofk-om ili Barselonom ako uživaš u tome.. bar po meni.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |