Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

4-3-3 Stretch and defeat


Madridista
 Share

Recommended Posts

4-3-3 Stretch and defeat

 

Nakon što sam pokušavao razne taktike tokom ovog serijala koji traje nešto duže od mjesec dana slučajno sam došao do ove taktike pa sam htio usavršiti i vidjeti koliko je atraktivna i u istu ruku efikasna. Prvenstveno ova je taktika vrlo napadačkog mentaliteta i ne žudi za tim da ima veći posjed lopte od protivnika,da igrač skupi što više točnih dodavanja i slične te fore, ali ja sam pokušao spojiti jednu sa drugim pa ćemo vidjeti kako će funkcionirati.

 

http://i.imgur.com/RH8S6.jpg

 

Sama formacija izgleda možda čudno zbog dva krila, točnije to su napadači koji su pomaknuti gotovo u korner(u daljnjem teksu zašto). To vas ne treba zavarati da odmah bude jasno. Iako je rola kod napadača ovdje DLF-Attack bilo bi još bolje staviti na Support te golmana koji je u ovom slučaju Goalkeeper staviti na Sweeper keeper, ali ja u tom trenutku slaganja taktike nisam imao predispozicije za sve to.

 

Također, dosada nisam vidio da je ovu formaciju koristilo mnogo ekipa u Real-lifeu pa tako ne mogu naći neke primjere iz istog. Dosta je ekipa igrali 4-3-3 gdje su sva tri napadača u sredini dok je u ovom slučaju drugačije, dva napadača, ova dva sa strana se drže linije kako bi što više rastegnuli samu obranu protivnika dok srednji napadač vrlo često ulazi u sredinu te dolazi po loptu i stvara prostor iz svojih i leđa njegovog čuvara za svoje suigrače.

 

Sama taktika je vrlo komplicirana pogotovo ako u timu posjedujete nekolicinu ili većinu dobro tehnički potkovanih i inteligentnih igrača koji će svojim kretnjama bez lopte ovu taktiku totalno rasplamsati i učiti je ubojitom po protivnika. Najveću ulogu igraju upravo tri napadača od kojih svatko ima svoju ulogu koju sam već prije rekao. Također je vrlo važno imati dobro 'razigravača' s dobrim driblingom koji bi u svakom slučaju otvaranja prostora mogao uzeti pruženo i već tada zaprijetiti protivniku udarcem ili dodavanjem za jednog od igrača. Timske instrukcije izgledaju pomalo čudno i na prvi pogled ne,da tako kažem pašu uz sve što sam rekao, ali nije tako. Pomoću instrukcija za igrače se sve sredi i dobije se kontra-efekt koji je vrlo teško pročitati, dakako, FM još uvijek vas ne shvaća ozbiljno i doslovno pa je svaku taktiku vrlo teško predočiti, ali u real-lifeu je taktika vrlo opasna ukoliko je dobro uigrana.

 

Ja sam pod stil igre stavio balanced i to će igru uz smanjivanje kreativne slobode učiniti pomalo monotonom, ali opet postoji i mogućnost stavljanja opcija na fluid i kreativnosti na more expressive čime se dobije potpuno druga priča, ali mislim da bi učinak bio gotovo isti, jedina stvar koja bi se promijenila jest ta što bi igrači manje slušali vaša naređenja. Dodavanja su svedena na vrlo kratka i jednostavna kod timskih instrukcija kako bi u globalu izgledalo tako, ali ustvari većina igrača ima drugu ulogu(u daljnjem tekstu igračke instrukcije).

 

Visoki izlazak obrane i pritisak ekipe na protivnika smo izbalansirali na sredinu. Golmanova opcija sweeper keepera je vrlo dobra ukoliko ćemo staviti press more jer u tom slučaju iza leđa naše obrane ostaje puno praznog prostora kojeg će protivnik ''pokušati'' iskoristiti, ali tada bi golman stupio na snagu. Pošto smo stavili da igrači drže distancu golman se ostao standardan pa ga nismo mjenjali. Kao što u naslovu stoji 'Stretch and defeat' to nam govori da ćemo razvući protivnika širokom igrom i držanjem sa svojim pozicija kao što je i učinjeno dok će tempo biti poprilično brz kako bi uhvatili protivnika na 'spavanju'.

 

 

Golman u našem slučaju ima jedan posao za što uopće i postoji, a to je braniti dok sam već naveo prije ukoliko koristimo opciju press more da bi pametnije bilo staviti golmana na sweeper keeper. U obrani imamo jednog braniča koji će povezati konce između obranbenog i veznog reda te kolegu koji u tom slučaju se povlači iza njegovih leđa kako bi zaustavio mogući kontra-napad ukoliko dođe do toga. Dva beka imaju različite zadatke, jedan od njih će više ići u napad i stvarati dodatnu opciju u napadu dok će drugi više ostajati prema nazad i 'pametno' ići prema naprijed. Defenzivni vezni igrač je takozvani 'razbijač' koji će napade protivnika sasječi u korijenu i bit će vrlo defenzivno orijentiran što je i ključ njegovog zadatka. U veznom redu ćemo imati dva igrača, jedan će biti 'razigravač', a drugi klasični vezni sa više zadataka i jedan od bitniji atributa tog veznjaka jest izdržljivost ili u Football Manageru stamina. Njegov kolega u veznom redu će se više gurati prema naprijed i biti ključna karika igre u ovoj taktici uz naravno već prije spomenute uloge napadača koje ću sada malo pobliže objasniti. Dva napadača koja su pomaknuta uz linije će tamo praktički i ostati, povući za sobom protivničke braniče i razvući obranu što je više moguće kako bi u tom slučaju srednji napadač dobio priliku stvoriti veliku rupu iza leđa protivničke obrane svojim ulaskom u dubinu po loptu. Tada već dolaze do izražaja vezni igrači i dva krilna napadača koji će utrčavati u prazan prostor.

 

Iako se čini da je taktika i sve već riješeno, ipak nije. Sada smo došli do faze usavršavanje iste sa touchline instructions. Ja sam koristio dosta veliki broj instrukcija kako bih pokušao što bolje usavršiti i popuniti neke praznine u taktici koje nisam imao prilike prije srediti. Tako sam koristio get ball forward i pass into space kako bi igrači igrali napadački i gurali loptu u prostor što je ovdje važno. Uz to da smanjim broj udaraca iz daljine iskoristio sam mogućnost instrukcije work ball into box. Na red dolaze dvije najvažnije instrukcije, a to su play wider i exploit the middle. Pitate se zašto su one važne? Prva nam daje na znanje da ćemo igrati široko što automatski znači da će obrana protivnika imati distancu između igrača dok ćemo mi kroz sredinu proći neometano uz otvaranje prostora pomoću napadača.

 

Naravno, svaka taktika ima neku slabost. Ako gledamo ovu onda je to definitivno kada vaš protivnik u formaciji ima defenzivnog veznog ili bi automatski iz igre isključio vašeg 'razigravača' koji također ima veliku ulogu u napadu. Možda se može to riješiti tako da se u touchline instrukcijama ne koristi exploit the middle te da se igra kreće i po krilima što bi možda moglo donijeti prevagu u ovom slučaju. Također je vrlo važno da dobro zatvarate protivnička krila i bekove da ne bude mnogo centriranja u sredinu, pogotovo ako protivnik ima jednog jakog napadača koji lako zabija golove glavom.

 

 

U drugom i trećem postu nalazi se nastavak taktike, prekidi te analiza!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Set pieces

 

Attacking corners

 

http://i.imgur.com/rReuw.jpg

 

Napadački korneri su namješteni kao što vidite. Najviši igrač u ekipi napada drugu stativu koji najčešće i zabije pogodak. Napadač sa dobrim long shots čeka izvan 16erca (Lurk outside area) dok snažni igrač smeta golmanu u ovom slučaju. Jedan igrač koji mi je nepotreban kod kornera stoji na centru u slučaju da krene kontra te je jedan ispred njega da bi osigurali taj dio.

 

Defending corners

 

http://i.imgur.com/jdd5j.jpg

 

Dva igrača koji nisu snažni i pretjerano visoki idu na stative, najčešće bekovi. Dva najviša i najsnažnija igrača markiraju visoke protivničke igrače dok niski čuvaju niske. Jedan igrač zatvara korner (Close down corner) dok ostali markiraju ostale protivnike. Napadač stoji na centru da budemo spremni da napravimo kontru.

 

Attacking free kicks

 

http://i.imgur.com/schGy.jpg

 

Ovdje nema previše opcija, najvažnije je da u napadu budu visoki igrači kako bi glavom zabijali golove nakon ubačaja na drugu stativu. Snažni igrač smeta golmanu dok će tri igrača čuvati od kontre koja je ovdje jako opasna.

 

Defending set pieces

 

http://i.imgur.com/sCcsp.jpg

 

Kod obranbenih situacija kod slobodnjaka tri igrača stoje u ''živom zidu''. Jedan igrač stoji u obrani(stay back) dok svi ostali markiraju igrače. Nema velike filozofije ovdje.

Edited by Madridista
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ovdje ću vam postaviti nekoliko SSova iz igre što se tiče samih akcija, kod nekih nije bilo gola, kod nekih je i tako. Objasnit ću sve lijepo tako da znate što se zbiva gdje. Bit će i SSovi statistike nekih utakmica i slično.

 

Situacija br. 1

 

http://i.imgur.com/ZKnr6BS.jpg

 

Ovo je primjer kada se dovoljno rastegne obrana protivnika i onda se stvore ogromne rupe u obrani koje igrači odlično koriste. Najprije Serero dodaju loptu do Eriksena(crvena crta) dok igrač između protrčava u prostor između dva protivnička braniča te ga odlično upošljava Erisken loptom u prostor, a igrač odmah iz prve gura loptu na drugu stativu za Fischera. Kod ove situacije nije bilo gola.

 

Situacija br. 2

 

http://i.imgur.com/TEJoy.jpg

 

Ovdje smo u situaciji kada stvaramo polukontra-napad. Igrač sa loptom je Erisken koji dodaje prvom do sebe(Poulsenu), dok se on okreće i gura loptu u prostor za Fischera koji je loptu samo uputio u sredinu za De Jonga koji je u situaciji 1vs1 postigao pogodak.

 

Situacija br. 3

 

http://i.imgur.com/22sQe.jpg

 

Serero je igrač s loptom koji je loptu uputio u sredinu za Eriksena, a prostor za udarac mu je stvorio Sigurdsson nakon što je dvojicu braniča privukao sebi i tako oslobodio prostor suigraču, u ovom slučaju Eriksenu koji je iz prva plasira u donji lijevi kut i postiže pogodak.

 

Situacija br. 4

 

http://i.imgur.com/XpvloHb.jpg

 

Nakon što je Erisken dodao loptu De Jongu koji je iz obranbene linije povukao dva braniča na 20 metara od gola i stvorio veliku rupu iza leđa. Dodaje loptu Poulsenu(ozljeđeni igrač) koji je gura u prostor za Sulejmanija zatim je on loptu iz prve pružio na drugu stativu za Fischera koji se našao u zaleđu te je gol poništen.

 

Situacija br. 5

 

http://i.imgur.com/Iy1qBgf.jpg

 

Igrač sa loptom je Serero koji je loptu gurnuo uz liniju u prostor za De Jonga koji je automatski dobio dva braniča na leđima, ali je on iz prve gura odmah u 16erac za Eriksena koji je pratio akciju i dovršio odličnim golom u dalji kut golmana. Vidimo kako protivnički branič(žuti) odmah trči za De Jongom što je stvorilo rupu koju smo iskoristili.

 

Situacija br. 6

 

http://i.imgur.com/sxaRt.jpg

 

Ovdje vidimo kako De Jong(igrač u plavom punom krugu) odvlači protivničkog braniča iz obrane na 20at metara od gola i tako ostavlja prostor iza sebe. Erisken je igrač ko lopte koji je dao Sereru koji je čuvan od strane protivnika te nije išao naprijed nego je samo pružio loptu za Poulsena koji je završio 1vs1 bez problema.

 

Situacija br. 7

 

http://i.imgur.com/wHepvQ9.jpg

 

De Jong je igrač na sredini protivničke polovice te je ušao veoma duboko po loptu te povukao dvojicu braniča za sobom, ali Eriksen se odlučio na dugu loptu u prostor za Fischera koji je automatski primjetio Poulsena na 16ercu koji je utrčao sa centra neometano i postigao pogodak.

 

Situacija br. 8

 

http://i.imgur.com/4AOlj3v.jpg

 

U ovoj situaciji vidimo kako dva braniča čuvaju mog napadača, Sigurdssona koji ih je izvukao iz 16erca. Igrač s loptom je Poulsen koji je napravio dupli pas sa Eriksenom i iz prve gurnuo loptu u prostor za Pohjanpaloa koji je napravio cik-cak kretanje i oslobodio se svog čuvara, ali je bio neprecizan te je loptu poslao pored gola.

 

Utakmice

 

 

 

 

 

 

 

Tu sam vam predočio opću statistiku i dodavanja, bit će još neki SSovi kada upotpunosti koregiram sve!

Edited by Madridista
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jao kako odlično napisano i predstavljeno, zaista svaka čast. "Probio si led" sa taktikom za ovaj fm na forumu i za to je trebalo hrabrosti.

 

Taktika je "u najmanju ruku" zanimljiva, mada ja ne bi nikad igrao sa igračima na FWL i FWD pozicijama(napadači uz aut liniju). Također ni ne volim taktike koje se oslanjaju isključivo na napad ili obranu, današnji nogomet je takav da se mora paziti i na jedno i na drugu. Ali opet nisi ni ti potpuno zapostavio obranu, pa je to ok.

 

Sve u svemu taktika izgleda obećavajuće i vjerujem da sa pravim rosterom može i mora polučiti kvalitetne rezultate. Jedva čekam da je ti i/ili još netko testira pa da vidimo njezinu učinkovitost.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ne znam jesam to samo ja,ali ja vidim samo ovu taktiku u kutku za takticare,treba mi neka taktika 4-4-2,ili cak 4-2-2-2 da vidim kako to

"majstori" rade...btw taktika ti je zanimljiva ali po meni previse offanzivna.

 

Uskoro će biti i jedna koja će biti previše defenzivna pa ću jednu univerzalnum, bit će za svakoga po malo...

Link to comment
Share on other sites

Taktika mi ima neke elemente Arsenalove, Barcelonine i Rogersove u Liverpoolu i Swanseau. Cak mi je najbliza Rogersu. On inzistira na tim kratkim dodavanjima, ako treba unedogled, samo da su sigurna i da se cuva lopta. Uvijek je cilj potraziti rjesenje naprijed, ako ga nema onda sve iznova. Na prvu nema puno nekih nelogicnosti. Bravo za trud :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pohvale za trud, vjerujem da je trebalo dosta vremena da to tako skomponiras.

 

Samu taktiku ne preferiram jer mi je preofenzivna, sto ne znaci da nije dobra, jednostavno ne igram sa momcadima koje imaju igrace za takvu poziciju. Pretpostavljam da su barca i real najbolji za istu.

 

Malo mi je prevelika rupa izmedju bekova i tih krila (napadaca), mozda da se bekovima stavi support ili cak attack rola.

 

U svakom slucaju, zanimljiva taktika i probat cu ju cim nadjem vremena. Ozivio si ovaj dio foruma, samo tako nastavi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Prije svega pohvale za trud i na tome što si ovaj dio foruma oživio.

 

Puno sam taktika pregledao i pročitao te nigdje nisam vidio da je netko složio ovakvu pogotovo kad je riječ o pozicijama ova tri napadača.

 

Meni se to vrlo sviđa i sa pravim igračima ovo bi mogla biti ubojita taktika.

 

Samo me brine jeli ovo funkcionalno u gostujućim utakmicama protiv jakih protivnika.

 

Trebalo bi to testirati pa vidjeti, ne želim ništa prejudicirati.

 

Ako bude onda super, ako ne onda mala dorada samo za utakmice u gostima.

 

Ajde ako netko ima vremena neka testira, baš me zanimaju rezultati.

 

Bravo Madridista i neka ti ovo ne bude zadnji projekt, čekam novi uskoro

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Odlično napisano i dosta specifična i čudna taktika.Isprobaj je prvo i sa nekim jačim i slabijim timom,pa nam pokaži rezultate.Iskreno mislim da je ovo preofanzivno,ali rezultati će pokazati da li taktika valja.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Moje mišljenje je da će taktika savršeno funkcionirati u igri sa jakim timom, tipa Uniteda ili nekog još.

 

Mene samo živo zanima kakva će biti kad isti klub igra u gostima protiv neke solidne ekipe ajmo reći Tottenhama.

 

Neka sve to Madridista isproba pa ako ne radi u gore spomenutom da napravi podverziju iste baš za gostujuće utakmice.

 

Baza ista samo malo defenzivnije.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Što je s analizom ove taktike?

 

Zar nitko nije pokušao testirati da vidimo rezultate?

 

Ajde ljudi javite, nemojmo da padnemo na prvoj stepenici. Ako taktika kojim slučajem i ne funkcionira treba to napisati da se pokuša ispraviti ili da se rade nove.

Link to comment
Share on other sites

Taktika je dosta dobra , ali ipak ju treba malo doraditi. Obrana dopušta previse centarsuteva u svoj kazneni prostor a stoperi lose reagiraju na to i tako sam primio nekolicinu golova, a i svaki drugi korner primimo jer igrači necuvaju nikog, neznam dal je to do taktike ili do tima. Kad imamo napad i kad veznjak moze gurnuti loptu napadacu u prazan prostor, on krene driblat ili puca gdje god bio, a kad se nitko ne prode u prazan prostor oni gurnu loptu. Prekidi su kod ove taktike izvrsni, pogotovo centarsuti s 25-30m. A moja ekipa moze zabiti gol jedino kad netko prode po liniji protivnickog branica i ubaci nisku loptu u protivnički kazneni prostor. Kad igrači vide da nemaju kom dodat pokusaju napraviti neki svoj solo prodor i pogoditi protivnicku mrezu. Za sada tolko , dovrsit cu sutra sezonu pa cu stavit druge ss-ove i jos par dojmova o taktici

 

Player Stats Taktika Sve Utakmice Tablica lige

I evo za kraj jedan pogodak koji me se najvise svidio

http://youtu.be/ryzMjPH-470

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ne znam kakav je tvoj playmaker,ali u ovom slučaju mora imati dosta dobar dribling,brzinu,kreativnost i pasing što rijetko tko ima i zato on slabo daje lopte...Što se tiče ubačaja protivnika,na tome radim i uspjeva mi,uskoro više kada bude analiza i slično...

 

tebi hvala na testiranju,mislim da u jednu ruku opet nisu loši rezultati

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |