Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[Taktika] Madridista's 4-6-0


Madridista
 Share

Recommended Posts

Ovu taktiku sam napravio jer me je inspirirao Del Bosque koji je koristio sličnu formaciju.Riječ je o formaciji bez napadača,dosta ih je mislio da to ne može ići i da ne valja,ali suprotno.Vrlo je učinkovita,ali za to treba imati timske predispozicije.Ali neću duljiti,bacit ću se odmah na predstavljanje same taktike i da vas uvedem kroz sve što i kako,točnije kada ide.

 

Formacija:

 

http://i.imgur.com/9vvJq.png

 

Formacija izgleda vrlo čudno,bez napadača što je i glavni cilj same taktike.U obrani neć biti problema,vrlo čvrsto postavljena,full bekovi neće tako lako puštati protivnička krila,a kroz sredinu je gotovo i nemoguće.Vezni red se sastoji od jednog povućenijeg razigravača,na sredini terena je jedan 'razbijač' te BBM.Najviši red u formaciji nije napad.Dva krila će jednako igrati i u sredinu kao i preko krila,dok će 'lažna devetka' najviše ostajati u napadu i biti igrač koji će većinom raditi ono zadnje dodavanje ili udarac.

 

Team Instruction:

 

http://i.imgur.com/cICOa.png

 

Filozofija igre je da će se igrati timski nogomet,od noge do noge.Dugih lopti će biti vrlo malo i nimalo.Fluidni sistem će dozvoliti malo više slobode na terenu i svaki igrač će sudjelovati u svakom dijelu igre.Iako će vaši igrači vršiti pritisak na protivnika,obranbena linija nije previsoko stavljena,ali nije ni zabranjeno i protiv slabijih ekipa poželjno.Target man,igrač kojeg će se tražiti u igri će biti zapravo 'lažna devetka' koja će kako sam već rekao većinom raditi one zadnje pasove i udarce,ali gotovo svak će sudjelovati u akciji.

 

Player Instruction:

 

 

Golman je stavljen na 'sweeper keeper' iako obrana nije visoko,ali kao što sam rekao,poželjno je staviti više obranu ako je slabija momčad.Vrlo je važno da golman ima dobar agility,acceleration,rushing out te creativity.Od njega će se krećati akcija jer neće biti izbijanja,svaka lopta ide prvom igraču do sebe.

 

 

On će u ovoj taktici biti igrač koji će spojiti vezni red i obranu.Od njega će se krećati akcije iz obrane.Poželjno je da ima uz tackling i marking dobar passing te creativity.

 

 

Igrač koji će biti pratnja kolegi u obrani,čuvati mu leđa jer ako dođe do kontra-napada bez ovog igrača ste primili gol.On će sijeći lopte koje idu iza leđa obrane i spriječavati napade što mu je glavni zadatak.

 

Lijevi i desni bekovi:

 

Oba su stavljena na support te će se prodružiti često u napadu.Dobro je da imaju jednako dobre obranbene i napadačke ocjene da nebi negdje propuštali,bilo u napadu ili pogotovo u obrani.

 

 

Njegov zadatak je razigravati momčad,ali isto tako i čuvati veznu liniju od napada protivnika.Glavni atribut mu treba biti naravno dodavanje,ali i dovoljno dobre ocjene uklizivanja i markiranja igrača.

 

 

Stavio sam ga na BBM veznjaka koji će jednako igrati napad gdje će gurati svoje igrače prema naprijed te u obrani stvoriti potporu obrani kako bi protivnici teže kroz sredinu prošli.Ovo je jako zahtjevna rola za igrača jer mora imati gotovo sve atribute dobre i samo prvoklasni igrači su dobri na ovim pozicijama.Jako dobru staminu i work rate treba imati kako bi izdržao ritam koji mu se nameče.

 

 

Riječ je o 'razbijaču' koji će protivniče napade pokušati presijeći već na centru terena zato je i stavljen tu,a ne kao Anchor man ili slično kako bi što prije spriječili napad i krenuli u slaganje nove akcije.Veoma je bitno da ima dobar marking,tackling,bravery te work rate.Naravno,tu ima još atributa potrebnih,ali ostavimo se toga.

 

 

Lijevo krilo će imati vrlo specifičan zadatak je on neće uvijek trčati uz liniju već će raditi i to,ali i ulaženje u sredinu kako bi stvorio više prostora za beka.Ovdje je dobro staviti igrača sa boljim passingom kako bi ulaskom u sredinu pokušao i pronaći igrača u izglednoj poziciji za trk na gol ili udarac.

Važno: Poželjno je da igrač zna koristiti obe noge.

 

 

Ovo se malo razlikuje od lijevog,ovaj će više trčati uz liniji,gotovo i svaki put te će također time stvarati prostor gdje će dolaziti bek.Vrlo dobar crossing treba imati kako bi bolje centrirao loptu.

Važno: Treba voditi računa da ovo bude dešnjak ukoliko je postavljen desno ili obratno.

 

 

Igrač kojeg mnogi zovu 'lažna devetka'.Igrač koji mora biti dobro tehnički potkovan,ali i dosta drugih atrbuta vrlo visoke mora imati.On može jednim dodavanje ili prodorom riješiti utakmicu pa je zato i stavljen kao 'target man' za suigrače,pokušavati će ga pronaći u što više slučajeva kako bi on učinio ono što zapravo najbolje zna.

 

Match preparation:

 

Preporučam da se u predsezoni stavi da se tranira 'teamwork' i težinu na najviše ili jedan stupanj ispod kako bi se taktika bolje uigrala.Poslije sve zavisi od narednog protivnika i slično.

 

Touchline instruction:

 

Retain Possession - Kako bi imali što veći posjed lopte u nogama.

Pass to feet - Kako nebi bilo pogrešnih dodavanja ili pokušavaj progravanja u prostor te gubljenje lopti.

Hassle opponents - Natjeravati protivnika na muke stalnim presingom i što prije oduzimanje lopte.

Exploit the middle - Ukoliko bi išli preko krila,izgubili bi čar igre 'lažne devetke'.

Work ball into box - Smanjio bi se broj udaraca izvan 16erca i lopta bi se pokušala ugurati u kazneni prostor protivnika.

 

Može se a i ne mora se:

 

Push higher up - Da obranu primaknete što bliže centru,nebi trebalo biti brige oko kontra-napada ili prebacivanja obrane zbog golmana i jednog braniča.

Play out of defence - Instrukcija koja bi vašim igračima,konkretnije obrani i defenzivnim veznim igračima dala na znanje da trebaju što kraća dodavanja raditi kako nebi trošili lopte i bez ispucavanja.

Play through defence - Igrači bi pokušavali bez driblinga preći obranu te nebi bilo puno trke s loptom.

 

Korneri

 

http://i.imgur.com/2oONO.png

 

Napadački korneri,vrlo malo igrača u kaznenom prostoku protivnika,kratko se izvede,lopta natrag i slaganje akcije,ukoliko ide ubačaj nakon dodavanje ide na drugu stativu gdje je Pique ili povratka lopta na vrh 16erca.

 

http://i.imgur.com/4cuFs.png

 

Kod obranbenih sam stavio dva igrača da čuvaju visoke i dva da čuvaje manje igrače.Dva ostaju natrag te su dva na stativama.Jedan igrač pokriva liniju kako lopta nebi išla na prvu stativu te igrač koji čeka za kontra-napad na vrhu 16erca.

 

UTAKMICE

 

 

Kao i u gotovo svakoj utakmici dominirao sam u posjedu lopte i točnim dodavanjima.Dosta čistih prilika se stvori,ali možda malo bolja realizacija i sve bi bilo odlično.

 

 

Jedna od utakmica u kojoj sam bio jako zadovoljan dodavanjima,vrlo malo netočnih iako uvijek može bolje.

 

 

Može se vidjeti da je većina dodavanja odmah prvom braniču,samo su tri izbijanja i to netočna.

 

 

Zašto sam nju izdvojio? Zato što se može vidjeti kretanje igrača i koliko igrač s loptom ima mogućnosti.U ovoj situaciji Busquets je zatvoren od strance Bonuccia i ima četiri opcije,dodati natrag Piqueu ili Arteti,na krilo Jose Angelu i Villi.On je izabrao Villu koji opet ima dvije opcije,napraviti dupli pas Cazorlom ili dribling.On je izabrao dribling u sredinu i zabio gol.

 

-----------------------------------------------------------------

 

Švicarska 0 - 2 Španjolska

 

Opet ista stvar,dominacija u posjedu lopte i točnim dodavanjima.Također sam imao više napada,općenito više šansi i opet realizacija loša,ali ipak pobjeda se upisala.

 

 

E ovo je jedna od utakmica koja mi se nije svidjela što se tiče dodavanja.Jako je puno bilo netočnih od strane Inieste i Ville,ali opet su nas izvukli kao tim.Valjda istaknuti samo jedan netočan pas Ikera

Casillasa.

 

 

Na slici se vidi kako je Mata u trenutku primanja lopte od Cazorle(18) ima puno rješenja,odabrao je pas do Monreala koji je ima iz leđa Iniestu te gurniti loptu iz prve za Cazorlu što je i uradio te je Cazorla samo zakucao loptu u mrežu.U početku akcije je Iniesta odvukao protivnika(17) te je tako Cazorla dobio na vremenu koje je odlično iskoristio.

 

 

-----------------------------------------------------------------

 

Dosta zanimljiva utakmica sa obe strane,prijetili su i jedni i drugi.Nisam imao nekih čistih prilika i prilika za izdvojiti.Gol je glavom dao Pique nakon ubačaja Mate.Klasika,dominacija kao i u prošle dvije tekme.

 

 

Jako malo netočnih.Čak pet igrača sa više od 90% točnih dodavanja te je jedino loše reagirao Pique.


 

Komentari poželjni i nadam se da će vam se svidjeti taktika,kao i prezentacija iste.Vrijedi probati,ali pazite pri odabiru kluba i ekipe koju posjedujete.Htio sam još tekmi staviti,ali mi FM nije dopustio,ne znam ni ja zašto.Za sve nejasnoće pitajte i ako treba neki SS

:)

 

P.S. Izdvojio bi da nisam na tekme vodio sve igrače koje sam htio,asistent mi je birao,ali ipak neloše.Bez Xavija,Ramosa,Puyola i još nekoliko igrača koje sam htio!

Edited by Madridista
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ni Svicarsku nisi bas nadigrao,a kamoli Portugal i Italiju.Posjed lopte treba biti 65-70%,protiv jacih bar 60%.Vidim da si nasumicno stavljao igrace u formaciju ili su mnogi bili povrijedeni...Ali,nejasna mi je rola BBM.Nema ju tko odigrati u Spanjolskoj,a i ne uklapa se u spori,pozicioni napad sa sporim i kratkim dodavanjima.Kad se igra kratkim dodavanjim nelogicno je ukljuciti rolu "target man",jer i tu kratka dodavanja gube smisao.Preporucujem smanjivanje tempa na "slow",jer se smanjuje rizik od pogreske,a sve redom su odlicni tehnicari sa preciznim dodavanjima.Kreativnost kod Spanjolske pod Del Bosqueom je na "more disciplined".Znas i sam da igraju na sigurno i dugo kruze terenom.Kad igracima das vise kreativnosti,automatski imaju izrazeniju tendenciju da idu prema golu,pa se brze gubi lopta i nema dugog posjeda lopte.Dalje ako vec igras na pressing,manji je rizik da ispadne iz igre Fabregas ili Arteta(tko kod kreativan) nego Sergio B.Logicnije da je Sergio B. DMC ili Anchor man te da tako cini jak blok zajedno sa 2 stopera.Bar ti jedan centralni bek mora biti stopper,a drugi prije na defend nego na cover.Cilj je uzeti loptu sto prije i igrati agresivno."Lazna devetka" na manageru ne sudjeluje u obrani,dok u Spanjolskoj taj igrac itekako vrsi presing iako je ofanzivan,mijenja i mjesto s igracem iz leda(Iniesta,ovdje Arteta),tako da je prikladnija rola AMC attack.BITNO-Spanjolska kontrolira igru,sa "attack" mentality nema posjeda lopte,u pravilu.Tackling bar na "default" pa ofanzivnijim igracima na "hard" jer se igra pressing a ne catenaccio.Float crosses ide kad imas 2 napadaca od kojih je jedan Crouch.Ovdje nemas ni jednog.

Sorry,dosta nelogicnosti,ali postujem trud :)

Link to comment
Share on other sites

Ni Svicarsku nisi bas nadigrao,a kamoli Portugal i Italiju.Posjed lopte treba biti 65-70%,protiv jacih bar 60%.Vidim da si nasumicno stavljao igrace u formaciju ili su mnogi bili povrijedeni...Ali,nejasna mi je rola BBM.Nema ju tko odigrati u Spanjolskoj,a i ne uklapa se u spori,pozicioni napad sa sporim i kratkim dodavanjima.Kad se igra kratkim dodavanjim nelogicno je ukljuciti rolu "target man",jer i tu kratka dodavanja gube smisao.Preporucujem smanjivanje tempa na "slow",jer se smanjuje rizik od pogreske,a sve redom su odlicni tehnicari sa preciznim dodavanjima.Kreativnost kod Spanjolske pod Del Bosqueom je na "more disciplined".Znas i sam da igraju na sigurno i dugo kruze terenom.Kad igracima das vise kreativnosti,automatski imaju izrazeniju tendenciju da idu prema golu,pa se brze gubi lopta i nema dugog posjeda lopte.Dalje ako vec igras na pressing,manji je rizik da ispadne iz igre Fabregas ili Arteta(tko kod kreativan) nego Sergio B.Logicnije da je Sergio B. DMC ili Anchor man te da tako cini jak blok zajedno sa 2 stopera.Bar ti jedan centralni bek mora biti stopper,a drugi prije na defend nego na cover.Cilj je uzeti loptu sto prije i igrati agresivno."Lazna devetka" na manageru ne sudjeluje u obrani,dok u Spanjolskoj taj igrac itekako vrsi presing iako je ofanzivan,mijenja i mjesto s igracem iz leda(Iniesta,ovdje Arteta),tako da je prikladnija rola AMC attack.BITNO-Spanjolska kontrolira igru,sa "attack" mentality nema posjeda lopte,u pravilu.Tackling bar na "default" pa ofanzivnijim igracima na "hard" jer se igra pressing a ne catenaccio.Float crosses ide kad imas 2 napadaca od kojih je jedan Crouch.Ovdje nemas ni jednog.

Sorry,dosta nelogicnosti,ali postujem trud :)

 

Problem je u tome što je dosta igrača falilo koje sam ja htio,prve dvije tekme su pobjede od 5-0,4-0,5-1 i 3-0 sa svim igračima po mojoj želji...BBM ima tko odigrati,tu mi je ili Iniesta ili Xavi,dok sam BWM stavio u vezni red i to sam objasnio u taktici zašto...More Disciplined i Slow nema potrebe stavljati jer bi totalno usporio igru,iovako je vrlo malo netočnih dodavanja i sve se riješi sa Shoutsima...Što se tiče Float Crosses,stavio sam ih zbog opcije More Roaming i većinom igrači se nađu na drugoj stativi,točnije tu često bude jedno od krila koje vrlo lagano pospremi loptu u gol...Probaj taktiku pa ćeš vidjeti rezultate...

 

U utakmici sa Portugalom ne vidim neku dominaciju cak su oni imali 2 CCC, a ti 0, pre bi rekao neki egal da je bio.

 

Napisao sam da je bila loša realizacija,imali smo dvije odlične prilike ali Villa nije uspio zabiti,dva puta pored golmana je pucao...

 

Ovako ćemo,pokušat ću namjestiti kako je rekao Hajdukovac pa ću i za to postaviti rezultate...


Dodavanja

 

Gruzija - Španjolska

Dodavanja

 

Ja nisam impresioniran s ovim,protiv francuske žalosno,ostale dvije tekme su dobre po statistici,ali za oćekivat je,a rezultat 4-0 je glup,Pique dao tri gola,a protiv gruzije dva,iako nije near bug već onako namješteni korneri,short pa ubačaj na drugu...Namjestio sam kako je rekao Hajdukovac pa vidite...Protiv Gruzije ne mogu uploadat glupi SS,al imao sam posjed lopte i sve ostalo slično kao i kod Finske,samo oni 2-3 udarca na gol

;)

Edited by Madridista
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |