Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[Taktika] Catenaccio


Madridista
 Share

Recommended Posts

Catenaccio

 

http://i.imgur.com/8MbjL.jpg

 

Taktika Catenaccio nastala je 1960-tih godina, za vrijeme Interova trenera Helenia Herrera. Taktika se temelji na defanzivi, odnosno obrani, kojoj je cilj što manji broj primljenih golova. Meni je to uspjelo, što ćete vidjeti i u sljedećim slikama sa utakmica. Ja sam ju malo preuredio, tako da vrlo često vaša ekipa ima veći posjed lopte od protivnika.

Filozofiju igre postavio sam na rigid, a strategiju na control s obzirom da nam se igra temelji na defenzivi i kontroli igre, te se ne želimo previše otvarati, odnosno želimo zadržati "pravilan" oblik formacije.

 

Team instruction

 

http://i.imgur.com/t6V5W.jpg

Passing style - more direct; kao što sam već napisao pošto igramo defenzivno ne želimo se previše otvoriti i stvoriti priliku protivniku da nam iz nekakve molu kontre zabije gol, te tako igramo na duge lopte koje kreću iz obrane prema našem jedinome špicu.

 

Creative freedom - more disciplinated; igramo sa jednim playmakerom, te je i on postavljen na deep lying playmakera, s toga želimo svesti pogreške na minimum i stavljamo more disciplinated.

 

Closing down - press more; press more sam stavio zbog toga što protivnikove akcije želim odmah na sredini terena probati zaustaviti, a i tu nam kao osigurač služi naš libero :)

 

Tackling - agressive; tackling na agressive čisto zato što ja osobno volim čvršću igru, te nevolim da mi protivnik kruži oko 16-erca, makar je ovdje rizik od kartona.

 

Roaming - stick to position; stick to position sam stavio zbog toga što, kako sam već i napisao, želim zadržati početni oblik formacije :)

 

Preporučam da 'workload' stavite na 'high' dok vam se taktika ne uigra, te da se fokusirate na 'defensive positioning', makar sam ja imao odlične rezultate dok se još nije taktika uigrala.

 

Player Instruction

Golman - stavljen standardno na goalkepper i automatski defend, bez previše razmišljanja

Sweeper - pošto igramo catenaccio, standardno je da igramo sa liberom odnosno sweeperom, on je ovdje postavljen najviše kao osigurač ukoliko obrambeni igrači pogriješe i naravno za podosta presjecanja lopti i brzo proigravanje dugim loptama u napad (heading,jumping,composure,marking,passing,tackling,anticipation,positioning,concetration,balance)

Cental back(stopper) - prvenstvena zadaća im je zaustaviti protivničke napade, i "očistiti" kada je potrebno, sa rolom stopera pokušavaju pritisnuti protivniče igrače i spriječiti napad prije nego protivnik dode do našega 16-erca (isto kao i sweeper, plus strenght,decision i determination)

Wing back(attack) - po toj lijevoj strani vaš igrač pokušavati će se probiti do protivniče "korner" strane to pokušavati što više ubačaja na napadača, stoga bi trebao imati dobar pace,team work, dribling te crossing,acceleration i normalno uobičajene obrambene atribute)

Defensive midfeler(anchor man) - poveznica, odnosno karika izmenu obrane i veznoga reda, on je tu da se kreće izmedu obrane i veznoga reda te dijeli loptu pravim playmakerima. A u obrani služi naravno za osvajanje lopte. (work rate, strenght,tackling,marking,anticipation.positioning,decisions)

DLP - u ovoj našoj taktici jedini "pravi" playmaker, služi da bi što prije loptu iz obrane probao progurati u prostor napadaču ili opaliti udarac iz daljine (passing,technique,teamwork,creativity,composure,tackling)

Defensive winger(support) - ubiti služi kao full back samo što je postavljen malo višlje, naravno služi za osvajanje lopte te "rano" ubacivanje, to jest on nejde toliko naprijed do protivnckog sesnaesterca (crossing,dribling,marking,pace,work rate, teamwork,decision)

Advanced playmaker - kao što ste primjetili ovaj advanced playmaker je ubiti na poziciji wingera. Postavljen je tu kako bi malo raširio igru na bok i naravno upošljavao napadača. (first touch,passing,technique,teamwork,flair,creativity)

Attacking midfielder(attack) - on gleda da što bolje utrči prostor te se ponudi da zabije gol, i stvara šanse ( isto kao advance playmakeru uz work rate i off the ball)

Complete forward - utrčava u prostor, otvara se suigračima da ga uposle te da postigne pogodak, ali isto tako možete ga i malo "pliće" postaviti da prilazi i dijeli lopte (dribling,finishing,first touch,agility,balance,jumping,creativity,decisions,teamwork,off the ball)

 

Utakmice:

 

 

 

Taktiku napravio: bodybuilder

Edited by Madridista
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dva pitanja... Zašto control i šta nije svrha katenaća čisti bunker i igra na kontru tako da se možda zabije gol iz dva-tri udarca,a ovdje se ima po 17 udaraca na protivnički gol?

Edited by How Yes No™
Link to comment
Share on other sites

Točno, nije pravi Catenaccio, ali ubiti igrače na terenu sam tako postavio :)

Rosque, stavio sam na control čisto iz razloga što ne volim da protivnik kontorlira previše igru, makar kao što kažete više nije pravi Catenaccio. Ali i ovako sam zbilja imao minimalne prijetnje prema svome golu od strane protivnika, a dok sam igrao na counter rezultati nisu bili ovakavi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |