Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Zauvik Ces Ostat,ljubav Mog Zivota..


PlayBoy
 Share

Recommended Posts

http://i.imgur.com/Apeaf.png

Uvod

 

Svi znamo tko je i što je Hajduk ali evo malo povijesti.HNK Hajduk je nogometni klub iz Splita.Svoje domaće utakmice igra na Gradskom stadionu u Poljudu.Kroz svoju je povijest osvojio 17 državnih prvenstava i 14 kupova, a najveći europski uspjesi su mu tri četvrtfinala Lige (Kupa) prvaka te po jedno polufinale Kupa UEFA i Kupa pobjednika kupova.Klub je u veljači 1911. u Pragu osnovala skupina splitskih studenata. Godine 2011. Hajduk je velikom proslavom obilježio 100 godina od osnutka.Od 1970. do 1980. godine bio je period zlatne generacije Hajduka koja je napravila najbolje rezultate u povijesti kluba. 1971. osvojen je naslov nakon sušnih 16 godina, i to pobjedom u Beogradu, opet, nad Partizanom sa 4:3 nakon što su gubili sa 0:3. U to vrijeme igrali su Petar Nadoveza (koji je karijeru završio početkom tog desetljeća), vratar Ivan Katalinić (kasnije uspješan trener momčadi), Dragan Holcer, Jurica Jerković, Luka Peruzović, Vilson Džoni, Brane Oblak, Dražen Mužinić, Ivica Šurjak, Ivan Buljan, Slaviša Žungul, a nadolazeće zvijezde su bili braća Zoran i Zlatko Vujović i drugi. Istaknuo se i svjetski poznati trener Tomislav Ivić koji je osvojio 3 prvenstva i 4 kupa, prezentiravši izuzetno lijep nogomet. Prema tvrdnjama samog trenera, Hajduk je već tada prakticirao igru sa dešnjakom kao lijevim krilom i ljevakom kao desnim, ono što danas radi trenutni europski prvak Barcelona, a predsjednik je bio čuveni Tito Kirigin, koji se smatra najvećim predsjednikom Hajduka svih vremena. Uz velike uspjehe u domaćim natjecanjima ( 9 trofeja u 10 godina ), u međunarodnim natjecanjima zabilježeno je polufinale Kupa pobjednika kupova sezone 1972./73. kada je izbačen od strane engleskog Leeds Uniteda, a iz 1980. pamti se "mitski" susret sa njemačkim HSV-om, kada je nakon sjajne Hajdukove utakmice na Poljudu, HSV ( tada jedna od najboljih momčadi Europe ) prošao dalje zahvaljujući golu u gostima. Bilježi se i 5 uzastopnih kupova, od 1972. do 1977. 1976. kada je Partizan pomoću suca Maksimovića osvojio naslov, Hajduk mu je nanio najveći domaći poraz od čak 6:1.

Godine 1979. Hajduk se preselio na novi stadion Poljud, tada jedno od najljepših sportskih zdanja u svijetu. Posljednji gol na "starom placu" postigao je Mišo Krstičević. Ipak, prema rezultatima u 80-ima pričalo se o svojevrsnoj ukletosti Poljudske ljepotice.80-te su ponudile manje uspjeha u državi (niti jedan naslov prvaka), iako se smatra da je Hajduk do uključujući sezonu 1985/86. trebao osvojiti barem dva naslova prvaka. Svojevremeno je hrvatski emigrantski tisak, ali i domaći hrvatski tisak, doduše pomno biranim riječima, govorio o čudnim ishodima utakmica Hajdukovih takmaca za naslov prvaka, u kojima su oni pojedina gostovanja prolazili bez problema.

Štaviše, protiv Hajduka je na tim terenima se igralo po filozofiji "lomi mu nogu!" (doslovni slučaj divljačkih startova, pri kojima je slomljena noga Blažu Sliškoviću na utakmici protiv OFK Beograda te kasnije Nenadu Gračanu protiv Rijeke, u njegovoj trećoj utakmici za Hajduka!).

Od europskih natjecanja pamte se polufinale Kupa UEFA 1984. kada je opet koban bio engleski klub, i to stari znanac Tottenham, te četvrtfinale istog natjecanja 2 godine kasnije. Uspjesi van zemlje nadoknadili su neuspjehe kod kuće, a tokom tog desetljeća Hajduk je pobjeđivao momčadi poput Valencie, Bordeauxa, Metza, VfB Stuttgarta, Torina, Marseilla i Manchester Uniteda ( čiji je poraz u prijateljskoj utakmici na Poljudu jedan od najvećih gostujućih u povijesti tog engleskog velikana ). Istaknuti igrači '80-tih bili su Blaž Slišković, popularni "Baka", Zoran Vulić, Aljoša Asanović, te Ivan Gudelj koji je zbog bolesti prisilno prekinuo vrlo obećavajuću karijeru.

8. svibnja 1991. Hajduk je osvojio posljednji jugoslavenski kup, pobijedivši, kao autsajder, usred Beograda, tadašnjeg europskog prvaka Crvenu zvezdu sa 1:0. Gol je postigao Alen Bokšić, a time je Hajduku zauvijek pripao Titov pehar. Težina ovog uspjeha je u tome što je te sezone Hajduk u jesenjem dijelu prvenstva bio na posljednjem mjestu, što je i u najlošijim sezonama bilo nepojmljivo za klubove "velike četvorice", dok je Zvezda te sezone bila nadmoćna u prvenstvu, a iste sezone je bila i pobjednik Kupa prvaka.Za uvjerit se koliko je Hajduk uistinu velik klub dosta je pogledat proslavu stotog rođendana i sve će vam biti jasno.

 

Nacin igranja

Pokusat cu se bazirati na igrace bivse jugoslavije koliko god budem mogao..Dosta igraca ce bit otjerano ili poslano na posudbe.

Ubacit cu dosta juniora u prvu ekipu tijekom priprema i koji izbore mjesto u ekipi ostat ce sa provn ekipon..Pokusat cu i vratit neke ikone kluba u klub ali to ce biti vrlo tesko zbog malo reputacije..

Necu imat previse igraca vjerovano svega 25 igraca + 2-3 golmana.

 

Ciljevi

Cilj je stvoriti momcad kao sta je prije bila,Cilj je postat konkurent u Europi,al dotad cu se posvetit osvajanju dvostruke krune.

 

 

Pozdrav od mene,nadan se da ce vam se svidit,pozdrav do pisanja.

Edited by PlayBoy
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

http://i.imgur.com/Apeaf.png

 

Pocetak sezone 2011-2012.

 

Pripreme su odradene odlicno,i zadovoljan san igron svojih momaka.

 

U Transfer roku smo vrlo malo kupovali svega 2 igraca,koja su bila prijeko potrebna,sa 5 igraca smo raskinuli ugovore,a dvojicu poslali na posudbu.

 

Taktika je ova,prominio sam dosta taktika tijekom priprema i sa ovon su najbolje igrali.

 

Pocetak Hnl-a smo jako lijepo zapoceli,nisan se tome nadao sa ovako mladon momcadi.5 pobjeda i 1 izgbuljena i nije toliko lose,iako sam odma znao dace me Osijek iznenaditi..

 

U Grupe europa lige sam usa dvjema pobjedama nad AGF-om,i nakon toga sam dobia jako tesku grupu..

 

Ako vas jos sta zanima samo recite.Sljedeci reporti ce ic opsirnije,vamo nisan imao puno podataka..

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |