Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

popaj

Član foruma
  • Posts

    710
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by popaj

  1. Uvod

    Vreme je i da krenemo sa ovim. Gotova mi je NFL sezona, NBA nesto ove godine i ne gledam, pa sam se bas posvetio fudbalu iako zadnjih par godina nisam nista osim Arsenala i PL nesto preterano pratio. Posle godina i godina igranja FM 10, resio sam da dam novoj verziji sansu. Posle malo testiranja sa mojim omiljenim klubim i Liverpulom resio da krenem jedan posten sejv i zabelezim ga ovde.

    Krenuo sam nezaposlen i plan je da dodjem do nekog veceg kluba. Kao i uvek, uzimam identitet pravog penzionisanog igraca i od njega trenera svetske klase. Potpuno random, izbor je pao na Heritu Ilungu koga se neki secaju iz par sezona koje je prveo u Vest Hemu.

    Nisam bas zeleo da igram u nekom nizem rangu, jer nisam bas najbolje upoznat sa situacijama ni u svim velikim ligama. Zbog toga sam odbio nekoliko ponuda is Serije B i Segunde. Kasnije, stigle su dve ponude iz Belgije. Izbor je pao na Oestende, klub koji nikada nisam vodio na FM-u.

     

    Klub

    2861.png?lm=1488995403

    Ako udjete na Soccerway videcete da Oestende ima idlicnu sezonu i trenutno je cetvrti u belgijskoj ligi. Ovde, stvari nisu tako sjajne. Nalazimo se na 17. odnosno predposlednjem mestu na tebeli sa 12 bodova iz 19 utakmica. Jedini gori klub je Bersot VA sa jednim bodom manje – drugi klub koji mi je nudio mesto trenera.

    Stvari stvarno ne izgledaju dobro i klub ima niz od 5 poraza, koji ukljucuje i onaj od drugog tima Briza u kupu. Jedine dve pobede u sezoni bile su protiv Anderlehta kuci (3-2) i Sent Trudena u gostima (1-2). Ispred nas je Sersel Briz sa 8 bodova vise od nas, a zatim slede jos tri kluba – Zulte Vargem, Leuven i Eupen sa po 23 boda.

     

    Screenshot-1.jpg

     

    Sanse da opstanemo nisu jako velike ali mislim da ce izazov biti zanimljiv. Po ocenama mi deluje da smo mozda i najlosiji tim u ligi, a sigurno medju 3 najgora. Dobra vest je da mislim se ovi srednji timovi mogu zaustaviti dobrom defanzivnom igrom pa nam dajem neke sanse.

     

    Tim

    Rekao sam ranije da bi trebalo igru graditi na odbrani. To bi moglo da bude problem posto, u poredjenju sa ostalim klubovima u ligi, odbrana nam bas i nije jaca strana. Tu cemo se svakako pojacati u Januaru a za sada nas u defanzivi predvodi Jack Hendry koji je tu na pozajmici iz Seltika. Jos jedan adut u odbrani bice nam Kevin Vandendriessche na poziciji zadnjeg veznog. Bekovi su okej ali svakako fali jos jedan dobar stoper.

    Plan, bar za sada, je da igramo na protiv napade jer mislim da to najvise odgovara trenutnom igrackom kadru. Sredinu ce predvoditi Maxime D'Arpino ali cemo se svakako fokusirati na igru po krilima. Tu smo najjaci i imamo cak cetiri igraca koja sasvim sigurno mogu da startuju u prvoj ligi. Pre svega tu su nas tehnicki najbolji igrac Andrew Hjulsager i Fashion Sakala, tandem koji u pocetku planiram da startujem.

    U klubu ima samo jedan posten napadac - Makhtar Gueye. Pravi target men koji bi trebao da se potrudi da i pobedimo po koju do kraja sezone.

    Ideja je da Hjulsager igra desno iako je po difoltu levo krilo, najvise kako bi ubacivao loptu i snabdevao Maktara loptom. Sakala bi sa druge strane trebao da ulece u 16 i bude nas drugi scoring option. Evo i kako bi to trebalo da izgleda.

    Screenshot-2.jpg

     

    Ostalo

    Imamo 500k u budzetu i ima mesta da se dovede neko. Za sada nisam nasao nikoga ko bi mogao sad bas da nam preokrene sezonu ali moci ce neke rupe da se popune. Moracu da sastavim i strucni stab posto nas u klubu trenutno ima samo nekoliko. Raspored deluje okej a uskoro nas cekaju i jako vazne utakmice protiv Bersota i Sersel Briza.

    Incace, ne planiram nesto preterano dugo da se zadrzavam u klubu. Cim se ukaze prilika preuzecu neki jaci klub iz Belgije a voleo bih i sto pre da odem u Englesku. PL ili Cempionsip, svejedno. Mada, videcemo kako sejv bude tekao.

    Toliko za sada. Apdejtovi nece biti jako redovni posto sam poceo novi posao a uskoro se i selim. Svakako necu stajati i gledacu da mi prva karijera na FM 21 bude za pamcenje. Sportski pozdrav!

    • Like 4
  2. Bice i jos da se cita. Na trecini druge sezone sam.

    Ni ja ne volim Bundesligu nesto posebno, cak je nikad na FM-u nisam ni osvojio tako da sada moram!

    Hmmmmm ovde nema nikakvo ogranicenje. Nije mi igrao niko ispod 17 al prilicno sam siguran da moze ako bi hteo.

    Uff videcete kakvo sam pojacanje doveo za drugu sezonu! :D

    • Like 1
  3. Osvajanje Liga Petice - Sezona 1

     

    Posle 100 godina igranja FM10, drug i ja resili da probamo FM11. Krecemo obojica u St. Pauliju (dve sezone smo isli na holiday, cisto da se malo promene sastavi u odnosu na ono na sta smo navikli). Posle toga menjamo klubove i cilj je osvojiti sve lige petice u sto kracem roku.

     

    Prva sezona sa St. Paulijem je zavrsena i vise nego dobro. 2. mesto i direktna promocija u Bundesligu. Moram da priznam da FM11 deluje puno lakse nego FM10, tako da ili cu se uskoro vratiti na 10 ili se mozda cak oprobam na 19 kad izadje (bio bi red...). Uglavnom, dosli su Jo ne free, Marcio Araujo za 925k, Mergim Mavraj za 2mil i jos nekoliko backup igraca. Ajntraht se nije mogao stici u ligi ali zato nam ostali timovi nisu zadavali puno muke u borbi za drugo mesto.

     

    Sto se tice taktike, igrao sam 4-4-1-1, uglavnom counter, dugi pasovi i brza igra. Oslanjao sam se na Jo-a (Complete Forward) u napadu, cesto se sam setao kroz protivnicku odbranu. Treba jos spomenuti da je i matori Boll odigrao jako dobro (Ball-Winning Midfielder).

     

    Ne planiram jos da menjam klub. Cekam ponudu od nekog Salkea, Leverkuzena, Verdera... Do tad sam u St. Pauliju i borim se za opstanak u Bundesligi. :)

    • Like 2
  4. Pozdrav ljudi! Ovo verovatno niste ocekivali da vidite sledeci put kada udjete na forum. xD

     

    Igram moj omiljeni FM 2010, krecem sejv sa Mantovom i skontam da nemam slike igraca za Seriju B. Ispao sam iz forme sto se tice grafike ali sam ipak uzeo da sakupim slike svih igraca iz mog tima. Kada sam zavrsio, reko aj da podelim ovo sa vama, mozda ima jos zaludjenika koji igraju ovaj FM i mozda vas ovo podstakne da krenete sejv sa Mantovom. Pravio sam ih u onom TF stilu koji smo svi nekada davno koristili. Cak sam i nasao sve slike bas iz 2010 u dresu iz te sezone. Iskreno, uzivao sam dok sam pravio ovo tako da mislim da cu da uradim jos koji tim za svoju dusu i okacim ovde. Evo ga link za download pa ko voli nek izvoli!

     

    bgEg6S5.jpg

    DOWNLOAD

    • Like 4
  5. Update #2 (jul 2013)

    VXIBZCQ.jpg

     

    Liga BBVA

    Odigrali smo nesto slabije ovaj kraj sezone ali eto opstanak je osiguran. Ocekivao sam da ranije zavrsim posao ali na kraju je zadnje kolo odlucilo i ostajemo u ligi zbog boljeg medjusobnog skora u duelima sa Salamankom (0-0, 1-0 ako se ne varam). U prvoj utakmici nakon proslog apdejta nismo imali nikakve sanse protiv Atletika I savladani smo rezultatom 4-1. Nakon toga sam ocekivao koju pobedu ali su usledila dva remija: 1-1 sa Valjadolidom a onda i neverovatnih 4-4 sa Mursijom. U obe utakmice smo bili bolji ali smo na kraju odneli samo 2 boda iz ove dve bitke. Posle toga gubimo od Zaragose 2-1 i pobedjujemo Malagu 1-0. Nakon toga je usledio duel sa Majorkom koja je tu jos imala neke minimalne sanse da opstane. Ocekivao sam pobedu ali nas je Majorka ipak savladala rezultatom 1-0 i dodatno zakuvala situaciju na zacelju tabele. Sva sreca, Salamanka je ograla podjednako lose kao i mi, tako da ni u jednom momentu nismo bili u zoni ispadanja. Odigrali smo jos I 3-3 sa Almerijom i izgubili smo od Barselone 1-0 iako smo tu bili stvarno dostojan protivnik. Onda na red dolazi zadnje kolo a mi i Salamanka imamo podjednak broj bodova. Sva sreca, imali smo gore spomenut bolji skor u medjusobnim duelima i bolju gol razliku.Iako smo gubili od Sevilje na kraju smo ipak izvukli 1-1 golom Farneruda koji je odigrao finis utakmice na poziciji spica. Salamanka je isto odigrala 1-1 i time potvrdila ispadanje u Ligu Adelante.

     

    [flash=]

     

    Ekipa

    Upoznati se sa stanjem u ekipi. Ofanzivno smo prilicno dobri mada bi i tu mozda dobro doslo neko pojacanje. Zadnji vezni i odbrana su dosta losiji. Kone, Farnerud, Eskudero, Penant i Botija su najzasluzniji za opstanak. Ruz i Moya su takodje lepo odigrali. Golman Luketi je kiksnuo par puta al nas je par puta posteno spasio. Sa golmanom cu jos videte sta cu a najvise cemo se pojacavati u odbrani. Trebace nam stoper i levi bek sigurno. Voleo bi da stoper bude snazan i dobar u skoku posto smo tu imali dosta porblema ove sezone.

     

    Skauting

    Cele sezone sam bio prilicno samueveren i verovao sam da opstajemo. Tako da sam se pri kraju vec malo okrenuo sledecoj sezoni i trazio potencijalna pojacanja za sledecu sezonu. Iako I dalje nisam siguran u kom pravcu cu ici, ima par imena za koje sam zainteresovan. Golman Karlos Kameni je visak u Liverpulu I mozda bih mogao da ga dovucem nazad u Spaniju. Dijegu Forlanu i Simaou isticu ugovori sa Atletikom pa bih mozda njih mogli da vidimo u dresu Las Palmasa sledece sezone. Mogao bih mozda da dovedem Marija iz Majorke koja je ispala. Jos jedno ime koje bih spomenuo je Artur Boka koji bi mogao da zakrpi rupu na poziciji levog beka. Ima jos i zanimljivih regena ali o njima vise u sledecem apdejtu. Naravno, ne mora da znaci da ce iko od ovih igraca doci ali eto cisto da spomenem igrace koje sam za sada drzao na radaru.

     

    PjYm7wF.jpg

     

    Finansije

    Trenutno je jul i mislim da cemo dobiti jos para pred pocetak sledece sezone ali trenutno imamo svega 224k funti u banci. Videcemo kako ce finansije sljakati pa ce od toga zavisiti kolko cemo kupovati i prodavati.

     

    Ocekivanja

    Kao sto sam rekao, necu bas da ciljam na osvajanje LS kroz 3 sezone i takve stvari jer bi sejv postao nerealan i samim tim bi mi dosadilo igranje. Sledece sezone ponovo ciljam samo na opstanak dok bi u narednih par sezona voleo da probam da se kvalifikujem za Ligu Evrope. Ipak konkurencija u ligi je stvarno ogromna i mislim da nece biti ni malo lako kvalifikovati za Ligu Evrope. Videcemo kako ce ici.

    • Like 4
  6. Update #1 (mart 2013)

    VXIBZCQ.jpg

     

    Transferi

    Ipak sam se odlucio da zavrsim transfer rok i odigram koju utakmicu pre nego sto izbacim apdejt. Idemo prvo na transfere. S obzirom da u klubu nije bilo puno para, nisam bas mogao da se razbacuem. Iskreno, nisam planirao ni ovih 3 mil da potrosim ali jednostavno sam morao da bi imali neke sanse da opstanemo. Posto je finansijska situacija takva kakva je, prvo sam prelistao igrace koji su trenutno bez ugovora. Aruna Kone je 6 meseci bez kluba i nisam ni sekundu razmisljao da li da ga dovodim. Ima iskustva u spanskoj ligi i odlicne ocene sto ga je cinilo savrsenim igracem za nas klub. Jedini problem s njim je kondicija posto je cak skoro dva meseca trebalo da mu fitness dodje do “match fit.” Drugi igrac kojeg sam doveo je Valter Gargano. U Sampi je bio na transfer listi i mislim da je 2 mil sitnica za ovakvog igraca. Idealno bi bilo da sam doveo nekog malo mladjeg igraca ali trenutno je jedini cilj da opstanemo u ligi pa godine igraca I nisu toliko bitne. Igra mi na B2B ulozi i za sada se snalazi fantasticno. Jos da napomenem da je proslu sezonu proveo na pozajmici u Zenitu gde je takodje vrhunski odigrao. I poslednje pojacanje je Ederson s kojim sam se cesto susretao na ovom FM-u. Stigao je za 1.1 milion iz Genka i zakrpio tu rupu na poziciji DM koja je bila ogroman problem za klub pre nego sto sam ja dosao. Mislio sam da necu nikoga prodavati ali na kraju je ipak otisao Alvaro Sehudo u Anderleht za 1.5 mil. I jos da napomenem da je Leonardo Sigali potpisao za Valjadolid za 1 mil i pojacace ovaj klub na kraju sezone.

     

    Ekipa

    U utakmicama gde mislim da imam sanse da pobedim, koristim taktiku 4-5-1. Uglavnom igram sa dva vingera ali kada Farnerud igra desno, promenim mu ulogu na IF. U sredini, Ederson je BWM, Gargano B2B a Dos Santos AP. Dos Santosu menjam mentalitet u zavisnosti s kim igra. Kada je Markez u spicu onda ima attack a kada je Kone napred onda ima support.

    Kada nisam favorit igram isto 4-5-1 ali sa Edersonom na DM posiziciji. Dos Santosa povucem u sredinu i bekovima mentalitet stavim na defend. Uostalom, tu su i slike obe formacije pa mozete tu sve lepse da vidite.

     

    Strucni stab

    Pisacu i ovome posto volim dosta da se igram sa sastavljanjem ovog dela ekipe. Kao sto sam i planirao, dosao je jedan igrac iz Invinsiblsa a to je Lauren koji ce pomagati igracima oko njihove tehnike. Stigli su jos i skauti Ivo Vijeira i Denis Merizo.

     

    Liga BBVA

    Posto je klub uzasno odigrao prvi deo sezone, bojao sam se kako cu se snaci kada ja preuzmem. Prvu utakmicu odigrao sam jos u toku januarskog prelaznog roka i bez mojih pojacanja. Iako smo izgubili od Viljareala 4-3, u toj utakmici sam tacno video gde smo jaki a gde slabi I to iskoristio da nadjem prva pojacanja. Nakon dolaska gore pomenute trojice, slede dve pobede od 1-0 protiv direktnih rivala u borbi za opstanak, prvo protiv Rasing Santandera a nakon toga i protiv Salamanke. Slede dve uzasno teske utakmice koje smo izgubili. Prvo protiv Hetafea 2-0 a onda i od Valensije 3-0. Igrao sam defanzivno u obe utakmice ali ni to nije bilo dosta da se izvuce bar jedan bod iz ova dva meca. Ipak, iskoristio sam ove dve utakmice da usavrsim taktiku koju koristim portiv jacih klubova i usledila je najzanimljivija utakmica ove sezone. Docekali smo Real Madrid i uspeli da ih savladamo rezultatom 1-0. Raul Albiol je dobio crveni karton u prvom poluvremenu ali sam svejedno ocekivao da me Ronaldo, Benzema I Kaka dokrajce iako imaju igraca manje. Ipak, moji su se odlicno branili i na kraju Kone odrzava lekciju Pepeu i Ramosu i asistira Garganu za pobedu. Posle toga smo igrali jednu utakmicu bez Botije I tu nismo imali sanse posto nam je odbrana i kad je on tu prilicno kilava. Izgubili mo od Espanjola iako smo ponovo imali igraca vise. Sledi neresena utkamica s Betisom i jos jedno iznenadjenje – pobeda protiv Deportiva od 2-0. Ni ovo nisam ocekivao s obzirom da govorim o ekipi u kojoj igraju Adrian I Filipe Luis. Trenutno, posle 29 kola stojimo na 17. poziciji u ligi imamo bod prednostui u odnosu na ostale ekipe koje se bore za opstanak. Ipak, nista jos nije sigurno. Salamanka I Majorka igraju skroz okej tako da ocekujem da nakupe jos bodova do kraja sezone i momacki calendzuju za to 17. mesto.

     

    [flash=]

     

    Kup

    Evo i ovo cisto da spomenem. U kupu nismo igrali posto je klub odavno ispao iz ovog takmicenja. Tako da o kupu mogu da razmisljam tek sledece sezone.

     

    Finansije

    Finansije su naravno uzasne. Nakon transfera i nastavka sezone pali smo u dug od 2.5 mil sto znaci da cu morati u junu da prodajem bez obzira u kojoj ligi tad budemo.

     

    Raspored

    Sledi teska utakmica protiv Atletika pa onda nesto malo laksi raspored. U zadnja dva kola igramo protiv Barse i Sevilje pa bih voleo pretoga da osiguram opstanak sto ce biti dosta tesko. Javljam se na kraju sezone.

     

    P.S. Poceo sam imena igraca da pisem na srpskom posto sam se skorz izgubio pokusavajuci da ih menjam po padezima a pisem onako kako se pisu na engleskom.

    • Like 3
  7. Uvod

    E ovako. Menadzere igram od kako znam za sebe. Pratio sam nove serijale do neke 2014 a nakon toga sam se vratio na moj omiljeni FM 10 i od tada igram uglavnom njega. Tako da ovo nece biti karijera na najnovijem izdanju ali ce nadam se biti zanimljiva za pracenje.

    Jos da napomenem da posto jel’te igram ovaj FM vec godinama, tacno znam koji se igrac kako razvija i koga treba dovoditi. Sto znaci da mogu da dovedem sve igrace koji se najbolje razvijaju i u ovom sejvu I osvojim Ligu Sampiona za par sezona. Ali posto mi to bas I nije zanimljivo, gledacu da se drzim transfera koji bi u tom trenutku bili mozda najrealniji za klub koji vodim. To ce me nekad mozda kostati trofeja, bodova u ligi i wonderkid-ova ali ice mi bar biti zanimljivo.

     

    Menadzer

    Kada igram, uglavnom uzimam nekog pravog menadzera ili igraca u penziji da sa njim vodim svoj klub. U ovom slucaju to ce biti Freddie Ljungberg. Clan Invincibles generacije mog omiljenog Arsenala i legenda svedskog fudbala. Iskreno, ne znam kako mi je palo na pamet da odaberem upravo njega. Video sam da je u penziji i da nije postao coach, scout ili nesto trece i momentalno sam odabrao njega. Gledacu da vremenom u njegov staff team ukljucim ili par Svedjana ili jos nekoga iz te cuvene Arsenalove generacije.

     

    OimvXqj.jpg

     

    Klub

    Posto sam kretao bezbroj sejvova na ovom FM-u, prestao sam da igram sa pocetka igrice ili vam juna-jula 2009. Obicno odem na holiday koju sezonu, pustim da se stvari malo zakuvaju i tek onda stupim na scenu. Upravo to sam uradio i ovaj put i uzivao sam na odmoru sve do januara 2013. godine. Prelistao sam sve velike evropske lige i nasao par klubova koji su u velikim problemima i samo cekaju menadzera koji ce da dodje i dovede stvari u red. Hanover kuburi u drugoj ligi, Lion je prosle sezone jedva izborio sredinu tabele dok je Parma jedva nakupila par bodova ove sezone. Ipak, ja sam se odlucio za Las Palmas koji je trenutno poslednji u BBVA ligi i tacno 13 kola ne zna za pobedu.

     

    Pored toga sto su poslednji na tabeli, Las Palmas ima jos jedan problem -  igracki kadar je prilicno los. Samo jedan spic u celoj ekipi, slab levi bek I manjak defnzivnih veznih igraca su samo neki od problema koji su sustigli ovaj tim. Jedino sto mi daje nadu je cinjaenica da sigurna zona i nije bas toliko deleko (svega 5 poena). Pa hajde sada da se malo bolje pozabavim ekipom.

     

    VXIBZCQ.jpg

     

    Golmani

    Christian Lucketti je trenutno prvi golman Las Palmasa. Iako bas nije tip golmana koji ja preferiram, trenturno mi on i nije neka briga. Pirmio je 31 gol na 19 utakmica u kojima je branio ove sezone ali mislim da cu se snaci s njim. Bekap golmani su Alberto i Jesus Coca s kojima sam zaglavio do kraja sezone.

     

    Odbrana

    U odbrani, Alberto Botia je igrac u kojeg se najvise uzdam. Definitivno je najbolji stoper kojeg imamo, mada se ni on ove sezone nije nesto posebno proslavio u prvom delu ove sezone. Pored njega tu su Samuel i Jon Moya koji su okej ali nisu dobri koliko i Botia. Tu su jos i Juanpe, Sergio Sanchez i Leonardo Sigali, koji ce krpiti kada zatreba.

    Sto se tice bekova, iznenadio sam se kad sam video da je u klubu Brazilac Cicinho. Iako je pri kraju karijere mislim da ce biti vazan deo ekipe s pozicijje desnog beka, pogotovo u drugom delu ove sezone. Manuel Ruz je zamena za njega i tu nece biti nekih vecih problema. Na drugoj strani su nesto losiji Dani Lopez i Joan Oriol, koji je vec potpisao za Zamoru i otici ce na kraju sezone.

     

    Sredina

    Ovde smo i jaki a i nismo. Na pozciji zadnjeg veznog u principu nemamo nikoga i svi vezni igraci su nam ofanzivno orijentisani sto mi u ovoj situaciji bas i ne odgovara. Zadnjeg veznog moze da igra jedino Juanpe koji je manje-vise stoper a mislim da ni on bas nije tip igraca koji ce nam pomoci da opstanemo u ligi. Nemamo cak ni nekog pravog CM-a, osim mozda igraca po imenu Pollo koji bi se tesko snasao i u drugoj ligi. S druge strane tu je nekoliko vrhunskih igraca na poziciji AMC I krilima. Tu su Julio Dos Santos, Sergio Suarez, Alexander Farnerud, Damian Escudero i Jermaine Pennant. To su sve odlicni igraci mada mi deluju dosta ofanizvno i fali nam neko ko ce pomoci da ne primamo golove. Tu su jos i Luca Moscatiello, Amiche, Jorge, Alvaro Cejudo i jos par klinaca koji ce uletati kad zatreba.

     

    Napad

    OK, ovde smo ubedljivo najtanji. Imamo samo Marcos Marquez koji ce valjda posluziti do kraja sezone. Tesko da tu neko drugi moze u spicu da zaigra. Mozda Farnerud mada tesko (Finishing 10). EDIT: Tek sada kada sam procesljao reserve i youth team sam video da imam supertalentovanog 16-godisnjeg Hector Orti koji je ove sezone igrao 7 puta i postigao 1 gol. Bas mi se svidja klinac i mislim da ce uciniti sejv dosta zanimljivijim, mada ne verujem da ce ove sezone moci puno da nam pomogne u borbi za opstanak.

     

    Strucni stab

    Ovde nema bas puno stvari o kojima treba da se prica. Staff tim deluje skroz OK sto se tice ocena. Jedino sto mi se ne svidja je sto su doveli gomilu stranaca. Ima Engleza, Skota, Francuza, Portugalaca, Srba… Ja nekako najvise volim da imam domaci staff mada cu ovde kasnije miksati I Svedjane i nadam se neke igrace iz Arsenalovih Invincables-a.

     

    Finansije

    U klubu trenutno imamo svega 1.2 miliona funti sto cini moj posao dosta tezim. Dobijam 60% od svake prodaje (kojih tesko da ce biti) da trosim a pored toga imam jos 3 miliona funti u transfer budzetu. Videcemo kolko ce se od toga trositi kada skautujem malo bolje i vidim sta se moze dovesti.

     

    YV49Ebg.jpg

     

    Raspored

    Imamo jos 18 utakmica ove sezone da se vratimo u zivot. Sledi utakmica kod kuce protiv Villareal-a sa trenutnim timom pa onda jos 5-6 dana da se zakrpi tim ukoliko to uopste bude moguce. Uskoro cemo docekati i Real Madrid dok Barseloni na Kamp Nou idemo pri kraju sezone. 

     

    To bi bilo to za sad. Sledeci update ce biti ili na kraju ovog januarskog transfer roka. Ili pre toga – da predstavim igrace koje bih voleo da dovedem. Videcemo kako ce ici posto imam samo 5-6 dana da sastavim tim za nastavak sezone. Trudicu se da apdejtujem kolko god mogu, mada moram nekako da se uklopim sa poslom i faksom.

    • Like 9
  8. Ja sam opet tu, ali zbog posla i faksa tesko da bi stigao da pomazem oko vodjenja foruma. Ali imam interesantne ideje za karijere i price pa mogu time da doprinesem forumu. Jedino sto ne verujem bas da cu kupovati 18-ku, vise uzivam kad igram starije verzije fm-a. Ali mogu pisati price sa tih fm-a ako vam odgovara. :)

    • Like 2
  9. Inter 2:1 CSKA Sofia

    7.8.2014.

     

    Za drugu pripremnu utakmicu izabrao sam malko jacu ekipu od prosle, ekipu CSKA Sofia. Ponovo je cilj bio da kontrolisemo celu utakmicu i da sto bolje cuvamo loptu. Na Dinovu preporuku Kovacic je dobio mesto u prvih jedanaest i bio je stvarno dobar, tako da ce za sada on tu i ostati. Pored njega, na utakmici su brilijirali wing backovi, Jonathan i Pereira, pored naravno odlicnih Belfodila i Klosea, koji su postigli golove za moj tim, na asistencije malo pre pomenutih wb-ova. Gol smo primili iz penala koji je proizasao iz kornera, tako da se ne brinem puno. Odbrana je delovala dobro, Ranocchia standardno dobar, Pellerano je delovao bledunjavo na ovoj utakmici ali nisam vise ni mogao ocekivati za tako male pare. Sve u svemu zadovoljan sam i ovom utakmicom.

     

    http://www.dodaj.rs/t/3B/rP/1upBsOQ/fc-internazionale-tactic.jpg http://www.dodaj.rs/t/2a/yE/4VFrpSIo/inter-v-cska-sofia-field.jpg

     

     

    Sledece utakmice:

    Hoffenheim (friendly)

    Red Bull Salzburg (Cup Internazionale)

    tba (Cup Internazionale)

    tba (Italian Cup)

     

    Sledi pripremna utakmica protiv Hofenhajma, najveca proba do sada. Pa polufinale Kupa Internazionale. Ukoliko kojim slucajem ne prodjem u finale, zakazacu jos jednu prijateljsku utakmicu protiv nekog malo jaceg tima, mada to ne ocekujem, nego da cu u finalu igrati protiv Anderlehta.

     

    Toliko za sada, svi komentari su dobrodosli.

    • Like 2
  10. Alessandria 0:3 Inter

    6.8.2014.

     

    Prva pripremna utakmica prosla je onako kako sam zeleo. Nije bas neki protivnik al ovo je bilo samo uigravanje. Igrao je skroz isti tim koji sam naveo gore. Pellerano je dobio pretnost nad Rolandom i bio je skroz dobar. Ponovo, ovo je bila lagana utakmica, videcemo kako ce kasnije biti. Na utakmici je brilijirao Isak Belfodil, postigao dva gola i stvarno pokazao sta zna. Treci gol je postigao Rodrigo Palasio u drugom poluvremenu. Negde oko 55-og minuta sam zamenio ceo tim da pogledam i ostale igrace i skoro svi su zadovoljili. S obzirom da igram sa tri stopera nisam ni ocekicao neku ogromnu pobedu, bitno mi je da se tim slagao i da smo kontrolisali igru, te da nikakvih iznenadjenja ni sokova nije bilo. Uglavnom, tim je delovao odlicno. Videcemo jos u ostalim pripremnim utakmicama u kojima ce protivnicu biti malko jaci.

     

     

    Sledece utakmice:

    CSKA Sofia (friendly)

    Hoffenheim (friendly)

    Red Bull Salzburg (Cup Internazionale)

    tba (Cup Internazionale)

     

    Cup Internazionale sam organizovao na foru Emirejts kupa koje Arsenal igra svake godine. U koliko sejv potraje nadam se da cu svake godine uspeti da organizujem ovaj turnir, i da cu sledece godine dovesti neke jace timove. Sada ce u kupu ucestvovati Red Bul Salcburg, rumunski Cluz i Anderleht. U polufinalu igram sa Red Bulom a u finalu verujem da cu cekati Anderleht, naravno, ukoliko prodjem austrijance.

     

    Hvala na komentarima, ne volim da koristim nikakve izmenjene data baze pa igram sa starom. A Kovacica nikad nisam imao u timu, za sada ce se on i Guarin menjati na advanced playmakeru pa cemo za dalje videti.

    • Like 4
  11. Hej hej, ovo ce mi biti prva karijera na FM 14, igrao sam ga po malo ali ni jedan sejv mi nije nesto dugo trajao. Sada stizu septembarski i oktobarski rok pa nemam bas previse vremena da se igram. Zato sam resio da pocnem sejv u kojem cu igrati samo po jednu utakmicu na dan. Znaci 15-ak minuta na dan zajedno sa pisanjem reporta. Verujem da ce mi biti zanimljivo da igram tako i nadam se da ce isto tako biti vama da citate. Svaki report ce sadrzati informacije o utakmici koju sam taj dan odigrao i moje utiske o istoj. Za sada u Prvom postu dobicete malo informacija o ekipi i taktikama za ovu sezonu.

     

    http://www.dodaj.rs/f/3N/SP/2ewCnZFS/interpng480480064000010.png

     

    Za pocetak malo iformacija o ekipi. Niko nas nije napustio, samo je mladi golman Dawid Smug otisao na jednogodisnju pozajmicu u SPAL. Uprkos malom budzetu za plate, uspeo sam da dovedem dva igraca. Obojica su relativno kratkorocno resenje, ali za ovu sezonu ce biti ok. Prvo sam u klub doveo najboljeg strelca Svetskih Prvenstava, Miroslava Klosea. Za njega smo Laciju platili nesto manje od 4 miliona dolara. Mozda je bilo i boljih resenja, konkretnije neki mladji igrac, ali sam zeleo da dovedem Klosea, nisam bas imao puno susreta sa njim na FM-u pa sam odlucio da mu dam priliku u Interu. Za ovu sezonu ce biti sigurno dobar, a za kasnije cemo videti. Drugo pojacanje je Hernan Pellerano koji je dosao iz Spanije, tacnije iz Almerije. S obzirom da cu igrati uglavnom sa tri stopera trebao mi je jos jedan igrac na toj poziciji, a para bas i nije bilo previse pa sam odabrao ovog igraca. Za sada ce biti bekap a videcemo, mozda upadne i prvi tim, ne deluje lose. Za njega sam izdvojio 1.5 milion dolara. To je to sto se tice transfera. ne verujem da ce niko vise otici niti doci, ali ako se to kojim slucajem dogodi bicete obavesteni.

     

     

    Sto se tice formacije, resio sam da igram sa tri stopera, dakle 5-3-2 formacija. Na golu Handanovic. Rolando (ili Pellerano, zavisi od priprema), Jesus i Ranocchia na pozicijama stopera. Jonathan i Perreira ce funkcionisati kao wing backovi. U sredini ce biti Kuzmanovic na deep lying playmaker, Taider na BBM a Guarin ce biti Advanced Playmaker. U napadu verovatno Belfodil i Klose, sa Advanced Forward, odnsno Complete Forward instrukcijama. Videcu jos kako cu Milita uklopiti u tim. Za stil igra izabrao sam Fluid - Control. Mislim da cu tako igrati i protiv jacih i protiv slabijih timova. Videcemo kako bude islo, ovakvu taktiku jos nikada nisam koristio. To je u principu to, druge dve formacije su prilicno slicne, jedna je samo malko ofanzivnija a druga malko defanzivnije.

     

    • Like 9
  12. http://www.dodaj.rs/f/Q/VZ/3C0NeBnE/fancy3566720101123154639.jpg

     

    Kao sto sam rekao ekipa je bila u opstem haosu, u dogovoru sa upravom pustili smo vecinu igraca da ode bez obestecenje ili za neke male pare. Tada se budzet za plate malo popravio i uspeo sam da sastavim tim kakav sam zeleo. Inace, ovo nisam spominjao ranije. Ali preferiram 4-5-1 taktiku, u kojoj svako zna sta mu je posao. Ne igram nesto preterano ofanzivni, niti defanzivno. Po meni je ovo taman za nize lige, kao sto je Coca Cola League 2. Da ne duzim, prvi su u klub dosli Nicolas Ledgerwood, Darran Kempson i Jason Jarrett. Sve su to igraci sa dosta iskustva i verujem da ce mi upravo oni pomoci da ekipu drzim zajedno i njih trojica oznacavaju pocetak moje ere u ovom malom engleskom klubu. Nakon njih dosli su jos i Tony Kane, Jon Taylor i Ravel Morrison. Kao i gore pomenuta trojica i oni ce biti deo mojih startnih 11. Svi su veoma dobri igraci za koje verujem da mogu, ako ne odma, onda barem sledece sezone da mi donesu promociju u visi rang. Zadovoljan sam i igracima koje sam uspeo da dovedem na pozajmice, do kraja sezone za nas ce igrati Brice Ntambwe, Connor Wickham i Sam Habergham. Sva trojica su odlicni mladi igraci i bice veoma znacajan deo naseg tima. Kada sam dosao u tim bilo je jako malo igraca, a svi su imali ogromne plate. Njihovim odlascima otvorila su se mesta za mnogo igraca sa veoma manjim platama i ako nista drugo barem jednakog kvaliteta. Zbog toga uspeo sam da dovedem jos mnogo igraca koji ce biti bekap za nas prvi tim. To je upravo ono sto je falilo ovoj ekipi prosle godine. Imali su svega nekih 15-ak igraca, ukljucujuci i nekoliko igraca iz mlade skole. Medju igracima koji su dosli da sluze kao rezerva za prvih 11 su Jon Taylor, Ben Futcher, Kris Bright, John Barber i jos nekoliko igraca. Sve u svemu pokrili smo sve pozicije i imamo svuda bar po dva igraca.

     

    Kao sto sam vec rekao preferiracu formaciju 4-5-1. Planiram da mladog Konora VIkama drzim u spicu i da mi on bude glavni golgeter ove sezone. Ako se on bas ne snadje imamo jos 2-3 opcije, mozda probam i neke kominacije sa dva napadaca. Za sada ovako funkcionisemo prilicno dobro. Sredina je najmanji problem imamo brdo igraca na svim pozicijama. Odbrana je potpuno nova i nadam se da ce se brzo uigrati. Jos nisam sasvim siguran ko ce da stoji na golu, trenutno imam 2 igraca na toj poziciji Josh Pelling i Rob Thompson. Ni jedan ni drugi mi nisu bas neka sigurna opcija pa cemo videti jos ko ce biti prvi izbor. Svaki drugi golman kojeg sam probao da dovedem se na kraju opredelio za neki drugi klub sto mi je bilo veoma frustrirajuce. Uglavnom, ekipa za ovu sezonu bi trebala da izgleda odprilike ovako. Prelazni rok jos nije gotov tako da nije iskljucena opcija da dovedem jos nekoga. Zanimljivo je da sam u plusu 6k funti sto se tice plata igraca.

     

    Pripreme su prosle veoma dobro. Zapoceli smo pobedom protiv GH Akademije a zatim smo remizirali sa ekipom Nortemptona. Nakon toga smo ocekivano savladali ekipu Redica. Usledila su dva poraza protiv mnogo jacih ekipa, Vest Hema i Carltona. Sve u svemu uzeli smo lepe parice iz ove dve utakmice. Ja sam vodio ekipu u svim utakmicama osim protiv Carltona koju je vodio moj pomocnik, koji na kraju ni nije bio Paul Groves. Iako sam ja mislio da je sve dogovreno on je ipak odlucio da nas odbije, stoga je dosao drugi asistent, bivsi fudbaler Notingema i Cesterfilda - Ian Breckin.

  13. Prica Tomasa Radzinskog

    http://www.dodaj.rs/f/1M/Mz/1Ae9BoWN/asa.jpg

     

    Zovem se Tomasz Radzinski. Rodjen sam 1973 godine i nekada sam bio fudbaler. Najvise sam uzivao u periodu izmedju 2001. i 2007. godine kada sam igrao u velikoj Premijer Ligi, nastupajuci za Everton i Fulam. Nakon toga sam igrao u Grckoj i Italiji a od kako sam se penzionisao radio sam u Lirsu u Belgiji kao direktor fudbala. Ipak, falila mi je akcija na terenu. Iako vise ne mogu da se nalazim na samom terenu, zelim da stojim tik uz njega. Na trenerskoj klupi. Pozdravio sam sve u Lirsu i pozeleo im sve najbolje u buducnosti. Od tada sam tri godine proveo na odmoru, proucavao sam taktike poznatih menadzera, gledao sve moje utakmice ponovo i analizirao svaki potez. Mislim da sam konacno spreman da preuzmem neki tim i uradim ono sto mi je oduvek bio najveci cilj - osvojim Ligu Sampiona. Necu stati dok to ne uradim. Naime, ne mogu tek tako to da uradim. Moram da krenem od najmanje poznatih klubova i liga i onda dobrim rezultatima sebe dovedemdo samog vrha evropskog fudbala. Cuo sam se sa nekim ljudima koje poznajem iz dana kada sam igrao u Engleskoj i sebi obezbedio mesto na klupi engleskog cetvrtoligasa Dagenhama i Redbridza. Klub je prosle sezone jedva obezbedio opstanak u 4. rangu takmicenja i nalazio se tek jedno mesto iznad zone ispadanja. Uprava kluba nije bila zadovoljna i otpustila je tadasnjeg trenera. Sastali smo se, popricali o ciljevima kluba i nacinu igra za sledecu sezonu. Ubrzo sam potpisao trogodisnji ugovor.

     

    Nije toliko lako voditi klub, znate? Kada sam dosao ekipa je bila u haosu. 10-ak igraca ni ne razmislja da produzi ugovore koji im isticu za mesec dana a oni koji hoce, bolje bi bilo da ne zele. Sve u svemu u klubu ima 5-6 ozbiljnih igraca dok ce sa ostalima biti problema. Trudicu se da svi ljudi koje ja dovedem budu ozbiljni i pomognu mi da napravim nesto od ovog kluba. Nazalost moji stavovi se nisu podudarali sa trenutnim asistentom tima, Terijem Herisom, te smo se nakon kraceg sastanka razisli. Dugo sam razmisljao ko bi mi mogao pomagati u vodjenju tima i na kraju je odluka pala na Paula Grouvsa, coveka kojeg poznajem jos iz dana kada sam nastupao u Engleskoj. Sada nas dvojica krecemo u izgradnju tima za sledecu sezonu, tima koji ce moci bar da se bori za sredinu tabele, tima koji ce biti moja odskocna daska za osvajanje Lige Sampiona.

    • Like 5
  14. Bas kada bih trebao da se spremam za septembarski ispitni rok javila mi se zelja za FM-om (tako to ide valjda), posle kratkog sejva sa Arsenalom poceo sam malo veci izazov. Uzeo sam ekipu iz 4. italijnske lige i cilj mi je da sa njima osvojim Ligu Sampiona. Izabrao sam ekipu Neapolis Frattese, ne znam ni sam zasto, imaju jednostavne crne dresove i malo duze ime, to je jedino sto mogu da navedem kao razlog zasto sam bas njih izabrao. Pa da krenemo.

     

    Sezona 2011/12 - Prvo pa musko!

     

    http://www.dodaj.rs/f/2S/vH/2uBdNBud/neapolis-300.png

     

    Kada sam pogledao ekipu video sam da ima dosta dobrih igraca, samo nam je falio golman i jedan dobar DM. Doveo sam nekoliko igraca i sastavio odlican tim. Rupu na golu popunio sam dovodjenjem

    Mirko Pennesi-ija, odlican golman, sjajno se pokazao u ovoj sezoni. Za poziciju zadnjeg veznog doveo sam Davide Drascek-a. Iskusan i odlican igrac. Imao sam dva dobra napadaca, treci je bio kilav pa sam rwsio i njega da zamenim, doveo sam igraca kojeg sam vodio i na proslom FM-u i znao sam da ce se odlicno pokazati. Dosao je Giorgio Noviello. Sa 32 gola i 9 asistencija, definitivno najbolji pojedinac u ovoj sezone, naravno, bio je i prvi strelac lige. Izabran je i za najboljeg igraca lige. Definitivno ce i sledece sezone biti moj glavni igrac. Doveo sam i jedno levo krilo, u pitanju je Franco Parlacino. I poslednje "veliko" pojacanje bio je Mehdy Ouchene, Alzirac, glavni kreativac u mojoj ekipi. Doslo je i jos 3-4 igraca na free i na pozajmice ali njih ne vredi pominjati. Naravno svi ovi igraci dosli su besplatno, s' obzirom da nisam imao nista transfer budzeta.

     

    Forsirao sam moju omiljenu

    4-2-4 taktiku, sa Advanced Forward-om i Poacherom u napadu. Na gostovanjima kod tezih protivnika sam igrao 4-5-1, ali dosta slabije sam prolazio, tako da sam na kraju igrao onu prvu taktiku na svim utakmicama.

     

    Takmicili smo se u Seriji C2/B, koja nije nesto preterano teska. Najveci konkurenti bili su mi u pocetku Perugia i Aversa Normanna cija je forma kasnije znatno opala. Kasnije su se u trku ukljucili Milazzo i L'Aquilla. Drzali smo prvo mesto do polusezone bez problema, onda smo malo opali u formi, jedno vreme bili 3. ali smo pred kraj igrali bolje nego ikad i time osiguralli prvo mesto.

    Utakmica koja nam je donela titulu bila je protiv Giulianove, ekipe koja je jurila plej of. Odlucujuci pogodak postigli smo u 95. minutu. Evo kako je na kraju izgledala tabela. Samnom ce u 3. luigu Milazzo i Perugia koja je pobedila u Plej Ofu.

     

    Veliki problem su mi

    finansije koje su u dosta losem stanju, uprava cesto dodaje kesha ako da se nadam da ce se to uskoro popraviti. Sledece sezone cemo se takmiciti u Seriji C1/B u kojoj cemo igrati protiv jakih ekipa pout Ascoli-ja i Frosinone-a. Ne volim da unapred dovodim igrace, potpisao sam predugovor sa samo jednim igracem, to je Alessandro Cortesi koji ce biti bekap za CM-a. Sledece sezone jurim neku sredinu tabele, mozda i plej of ukoliko sve bude islo kako treba. Javljam se na kraju sledece sezone.

     

    http://www.dodaj.rs/f/1a/KT/2dxHmLJ5/asad.jpg

    Giorgio Noviello - Prvi strelac Serije C2/B

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |