Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Cavani

Član foruma
  • Posts

    255
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Cavani

  1. Nisam ovih dana bas imao vremena za dugacak report, ali bice za par dana :thumbup:

    Inace, stigao sam do posljednje utakmice i ovako izgleda tabela :D

    http://www.dodaj.rs/f/8/Ps/1vdjuBRU/barclays-premier-league-.png

    U posljednjem mecu igram sa Arsenalom, a City i Tottenham igraju medjusobno :D znaci oni moraju remizirati a ja pobijediti da bi osvojio titulu facepalm

    Sretno mi WEEEER

  2. TAKTIKA ZA MJESEC RUJAN/SEPTEMBAR

     

    Ovog mjeseca cu vam detaljno predstaviti taktiku koju koristim u Unitedu i koju najvise praktikujem, taktiku 4-2-3-1. Ova taktika je kroz istoriju mnogo napredovala, i dospjela u skoro sve lige. Nekada je bila neuobicajena za engleski stil i englesku ligu, ali vremenom su je i oni poprimili. Ova taktika je postala ovako uspjesna zahvaljujuci najvise Spancima, gdje se igrao otvoren napadacki fudbal. Cesto se iz ove taktike vrse transformacije u 4-3-3, jos ofanzivniju varijantu ove taktike, gdje krila preuzimaju ulogu napadaca (Inside Forward). Pa da pocnemo sa objasnjenjem.

     

    REZULTATI:

    http://www.dodaj.rs/f/i/QB/nhhSgG3/taktika.png

    TAKTIKA:

    http://www.dodaj.rs/f/1P/Up/1tspszks/manchester-united-tactic.png

    Ova taktika se uglavnom zasniva na brzom i napadackom fudbalu, prilike za gol se stvaraju iz brzih napada ili kontri, bez pretjeranog "davljenja" lopte. Po meni, glavna napadacka karika u ovoj taktici pored napadaca jesu krila. Ali tu je i trekarista, ili kako se sad popularno naziva "lazna devetka". Takodje ima bitnu ulogu, i cesto zna rijesiti mec jednim potezom. Dva povucenija vezna igraca moraju ciniti tandem koji ima savrsenu saradnju i medjusobno se moraju savrseno razumjeti. Odbrana mora biti disciplinovana, u ovom mom slucaju lijevi bek ima nesto ofanzivniju ulogu u skladu sa svojim mogucnostima.

    GK: U svakoj taktici, pa i u ovoj vazno je imati dobrog golmana. Golmani ne smiju imati previse mana, jer cesto znaju biti oni koji odlucuju mec. Na srecu, imam mladog i talentovanog De Geu, koji ce sasvim sam siguran, biti golman Uniteda barem jos deceniju. Uloga mu je G/D.

    WB/FB: Desni bek Rafael ovdje ima ulogu Full Back-a, dok je Buttner Wing Back. Po meni, tezi posao ima Buttner, koji istovremeno mora biti i Full i Wing Back. On mora pokrivati citavu lijevu stranu, napadati i braniti. Naprijed on ima zadatak da uputi centarsut u kazneni prostor ili pomoci krilu, dok u odbrani ima zadatak zaustaviti protivnickog igraca. Rafael ima nesto defanzivniji zadatak od Buttnera. On mora zatvoriti desnu stranu i ne dozvoliti protivnickim krilima prodor po toj strani a ni centriranje lopte u svoj kazneni prostor. Buttnerova uloga je WB/S, dok Rafaelova FB/S.

    CD: Ovdje je neophodno imati tandem koji se savrseno razumije u svakoj prilici. Oni imaju nesto drugacije zadatke ali sustina je ista. Vidic igra klasicnog stopera, dok Ferdinand ima ulogu da pokriva kazneni prostor. Obojica moraju uvijek biti hladnokrvni, da dobro citaju protivnicku igru te da imaju dobro markiranje i dobru sposobnost oduzimanja lopte (Tackling). Ferdinand ovdje ima nesto slozeniji zadatak jer nije toliko ogranicen kao Vidic, tj. moze otvorenije igrati sa loptom. Njegova uloga je BPD/C, dok je Vidicu CD/X.

    DLP: Imam srece jer na ovoj poziciji imam zaista briljantnog plejmejkera kao sto je Scholes. O njegovim kvalitetima je suvisno govoriti, jer on vec citave dvije decenije igra na jednako dobrom nivou. Svima je poznat glavni zadatak plejmejkera. U ovoj situaciji, imam plejmejkera koji je defanzivnije orijentisan, sto znaci da on prilike uglavnom stvara iz same odbrane, te da ne ide previse naprijed. Moramo razlikovati plejmejkera koji stvara igru i plejmejkera koji stvara napad. Scholes je onaj koji stvara igru, svojim savrsenim pasovima pronalazeci krila, trekaristu ili samog napadaca. Posto nam je stil kratki pasovi, on ce teziti da odigra pas do najblizeg igraca sebi. Uloga mu je DLP/S.

    BWM: Na ovoj poziciji imam igraca koji ima poprilicno jednostavan zatadak koji zahtjeva mnogo fizicke spreme. Darren Fletcher je oduvijek bio poznat kao jedan od fizicki najspremnijih igraca. Njegov zadatak je poprilicno jednostavan - oduzeti loptu protivniku, uglavnom na sredini terena. Mora zna dobro citati igru protivnika u namjeri da prekine kontru. On mora imati mnogo dobru kondiciju jer mora mnogo trcati. S obzirom na to da mu je uloga postavljena na support on moze i na trenutke da se prikljuci stvaranju akcije, te cesto zna uputiti i sut na gol sa distance. Uloga mu je BMW/S.

    W: Krila u ovoj taktici imaju poprilicno zahtjevan zadatak, jer se vecina napada stvara upravo preko njih. Oni loptu uglavnom primaju od plejmejkera, spoljnih bekova ili trekariste. Imaju takodje jednostavan zadatak, a to je napraviti prodor po svojoj strani i uputiti centarsut da bi pronasli napadacu u kaznenom prostoru. Moraju posjedovati odlicnu brzinu i tehniku te znati poslati odlican centarsut (Crossing). Uloga Naniju i Valenciji je W/A.

    T: Ovaj igrac ima najvise slobode u cijelom timu. Cesto sam zna donijeti pobjedu svom timu. On mora imati sposobnost da dobro procijeni situaciju i da donese dobru odluku (Decisions), da li ce sam krenuti na gol ili asistirati. Zato je neophodno da ima dobar i precizan pas i zavrsnicu. Kagawa ovdje ima ulogu T/A.

    P: U ovoj taktici napadacu svakako nece nedostajati podrske. Jer ovdje cesto mec rijesavaju drugi igraci, znaci nije toliko iznenadjenje ako se napadac ne upise u listu strijelaca. Opet imam srece jer imam vrhunskog napadaca kao sto je Robin van Persie, koji ima sve karakteristike koje su neophodne jednom napadacu. Ima sjajan osjecaj za gol, zavrsnicu, hladnokrvnost, tehniku i dobre fizicke osobine. Uloga mu je P/A.

     

    KRETANJE IGRACA:

    http://www.dodaj.rs/f/3V/9I/4aHjxrKq/copy-of-pitch.jpg

    Na ovoj slici koju sam odradio prikazao sam kretanje igraca u ovoj taktici. Najvise se u odbrani krece lijevi bek, koji ima i ofanzivne zadatke. Ostali su na svojim pozicijama, ali desni centralni ima malo vise zadataka u kaznenom, te ni njemu nece biti strano da se vise krece. U veznom redu, plejmejker nema previse kretanja ali mora imati savrsen pas koji ce to nadoknaditi. Za razliku od njega, "osvajac lopti" ima mnogo vise prostora da se krece. On mora osvojiti prostor i ne dozvoliti protivnickim igracima da stvore napad. Mozete ga vidjeti skoro na svim djelovima terena. Trekarista ima najslobodnije kretanje u cijelom timu, dok krila se uglavnom krecu uz aut liniju.

     

    INSTRUKCIJE:

    http://www.dodaj.rs/f/i/hD/1XhwzKRS/taktika2.jpg

    Vec sam rekao da je ovo taktika koja je ofanzivno orijentisana. Igra je ovdje "tecna" (fluid), to prouzrokuje trekarista koji ima veliku slobodu da odstupi sa svoje pozicije, te krila koja se cesto mogu ponasati kao i napadaci. Koristeci ovu taktiku mozete postici veliki broj golova upravo iz kontre, koje obicno idu preko krila. Brzi tempo pomaze da se kontre sto brze i bolje organizuju, ali takodje i ostavlja manje vremena protivniku za razmisljanje.

    • Like 1
  3. Ne svidja se ni meni toliko, ali na trzistu je tesko naci boljeg lijevog beka, osim ako nisi City ili PSG pa ti nije zao potrositi 30M :D Strootman je mlad dosta, u ove dvije utakmice je bio odlican, nema suvisnih poteza sto mi se svidja, ali opet i tu je bio problem jer za manje para nemoguce je naci kvalitetnijeg igraca :thumbup:

  4. 2012/2013

     

    Kao sto znate, prosle sezone smo osvojili Ligu Sampiona i Premijer Ligu. Iskreno, ocekujem da ce ove sezone biti nemoguce odbraniti ta 2 trofeja, ali pruzicemo svoj maksimum. Najavio sam prethodne sezone makar jedno World-class pojacanje, ali nazalost, nismo uspjeli da to realizujemo. U planu sam imao dovesti plejmejkera svjetske klase, 1. izbor je pao na Fabregasa, ali nakon kontakta, celnici Barse su nam stavili do znanja da ce to biti nemoguca misija.

     

     

    Ocekivanja za ovu sezonu su velika kao i uvijek. Ovog puta nismo isli na turneju, samo smo obavili 5 prijateljskih meceva, u kojima smo pobijedili. Ali, to i nije toliko znacajno. Evo rezultata:

    http://www.dodaj.rs/f/2g/GA/4dfDf4Cp/fixt.png

     

    Da odmah predjem na transfere. Moje misljenje je da smo sasvim dobro odradili ovaj prelazni rok. Pod tim dobro podrazumijevam da smo ostvarili profit ali i pojacali ekipu. Kako sam vec ranije najavio, klub je napustio Anderson, i to je bila nasa najveca zarada ovog ljeta. Takodje su otisli i Fuchs, Fabio, Lindegaard. Ukupan profit je iznosio 51 milion eura. Potrosili smo svega 36, ali uprkos tome, postali smo jaci u odnosu na prethodnu sezonu. U klub su dosli (od zvucnijih imena): Kevin Strootman, Cheik Tiote, Natxo Monreal. Mozda oni nisu svjetska klasa, ali po meni su odlicni igraci, poprilicno potcijenjeni i dobijeni po povoljnim cijenama.

    http://www.dodaj.rs/f/1a/d7/44IV4HiZ/man-utd-transfers-histor.png

     

     

    Kevin Strootman

     

    Cheik Tiote

     

    Prvi tim za narednu sezonu ce izgledati ovako:

     

     

     

     

     

    Naravno, ovo ne znaci, da ce Wayne Rooney, Darren Fletcher, Rio Ferdinand i ostali biti iskljuceni iz tima, vec da ovi igraci imaju trenutno prednost u odnosu na njih te da ce biti u stalnoj rotaciji, koja ce zavisiti od forme i meceva.

     

    COMMUNITY SHIELD

    Mec u Engleskom super kupu, poznatim pod nazivom Community Shield smo trebali igrati protiv Tottenhama. Mec u kojem smo blagi favoriti i koji obecava neizvjestan susret. Odmah na pocetku se vidjela neuigranost naseg tima. Tottenham je vec u 50. minutu vodio 2-0, ali na srecu, do kraja smo uspjeli izjednaciti. Golove su postigli krila Young i Valencia. Posebno me je iznenadio dobrom igrom novajlija Strootman, imao je jednu asistenciju, 0 suvisnih pasova, i samom igrom me je podsjetio na Scholes-a, koga ce upravo i naslijediti. Ali uprkos sjajnoj igri, on ce postati tragicar. U ovom kupu nema produzetaka. tako da mec odmah ide na penale poslije odigranih 90 minuta. Igraci Tottenhama su bili 100% sigurni u izvodjenu penala, dok smo mi uspjesno izveli 4 od 5. Promasio je upravo Strootman, ali mu ne zamjeram, to se moze desiti svakom.

    http://www.dodaj.rs/f/1Z/CB/3Zo1R4u0/man-utd-v-tottenham-spli.png

     

    UEFA SUPER CUP

    U Uefinom super kupu nas je docekao pobjednik Lige Evrope, francuski Lyon. U ovaj mec smo vec usli kao veliki favoriti, ali iznenadjenja se cesto desavaju upravo u ovom takmicenju. Poveli smo u 14. minutu autogolom Reveiliiera, a do kraja nismo prikazali nista posebno. Bili smo bolji u svakom segmentu, i u sudijskoj nadoknadi pobjedu je sjajnim golom potvrdio Robin van Persie.

    http://www.dodaj.rs/f/3l/j5/KIjQJfO/man-utd-v-olympique-lyon.png

  5.  

    Bio je to jedan od najupecatljivijih preokreta svih vremena. Mozda i najveci u istoriji fudbala. Pamti ga svako, i uvijek ce pamtiti. Ja sam postigao 2.gol, mozda najvazniji gol u karijeri. Podici pehar lige sampiona - neprocjenjivo...

     

     

    Ko bi rekao da cu cekati 13 godina da to uradim sledeci put, ali o tom malo kasnije.

     

    Mozda ce se ciniti da pretjerujem, ali atmosfera u klubu je tokom citave godine bila prosto savrsena. Nijedan klub ne funkcionise kao Man United. Upravo je to kljuc naseg uspjeha. Mozda i nemamo bas najbolje moguce igrace na svim pozicijama, ali poznati smo po tome sto iz tih igraca mozemo izvuci bas ono najbolje. Mislim da to ne moze vise nijedan klub. Jedino su u nasem klubu svjesni da jedan igrac ne cini tim, i da nijedan igrac nije veci od samog kluba. To je usadio Sir Alex, dok ja nastavljam po tim principima. Mozda nismo imali savrsenu sezonu, ali znam da smo iz igraca izvukli 150%. Vec imam u planovima izmjene rostera za narednu sezonu, ali to cu opisati nekom drugom prilikom. Jedino sto mogu otkriti je da cemo dati sve od sebe da u klub dovedemo bar jos jednog "World-class" igraca za kojeg necu zaliti da potrosim previse novca. Pa da sumiramo sezonu.

     

    PREMIJER LIGA

     

    Tokom cijele sezone smo dominirali ligom, i ni u jednom trenutku nismo doveli u pitanje osvajaca lige. Od svih klubova najvise me je razocarao nas gradski rival, zavrsili su 5. na tabeli te na kraju sezone su otpustili Mancinia. Ocekujem da ce uloziti ogromne pare u ljetnjem prelaznom roku kako bi se vratili u top 4. Zvanicni sampioni smo postali u predposlednjem kolu, jer smo imali par meceva manje u odnosu na Celsi. Kad malo pogledamo rezultate mozemo zakljuciti da smo dozivjeli blagi pad forme u martu, ali ipak nismo dozvolili Celsiju da izbije na 1. mjesto. Prema statistici najbolji igrac sezone je bio nas

    Robin van Persie, dok je titulu najboljeg strijelca ponio napadac gradjana Segio Aguero.

     

    TABELA

    http://www.dodaj.rs/f/3z/Tu/4E1tuapO/barclays-premier-league-.png

     

    REZULTATI

    http://www.dodaj.rs/f/1u/rN/45PFAYE7/manchester-united-fixtur.png

     

    STATISTIKA

    http://www.dodaj.rs/f/3a/Y2/7ykTEA5/barclays-premier-league-.png

     

     

     

    LIGA SAMPIONA

     

     

    Pohod na trofej LS smo zapoceli dvomecom protiv njemackog Bajerna. Iskreno, generalna ocekivanja ove sezone je da se plasiramo u 1/2 finale, eventualno finale. Poslije prikazane igre u prvom mecu protiv Bajerna, samo najoptimisticniji navijaci United-a su mogli ocekivati prolaz dalje, bilo je potrebno cudo. Ali cuda se desavaju. Poslije poraza od 3-1 na gostovanju, bilo nam je potrebno pobijediti sa minimum 2-0. Na srecu, tako je i zavrseno. Ohrabrujuca igra u revansu nam je donijela plasman u narednu rundu.

    Tu nas je docekao, po meni najslabiji tim od svih cetvrtfinalista, CSKA iz Moskve. Navijaci su mogli da odahnu. Bili smo apsolutni favoriti za prolaz u 1/2 finale, sto smo i dokazali na terenu. Prvi mec na Old Traffordu smo pobijedili sa rezultatom od 4-1 i tako osigurali plasman medju 4 najbolje ekipe evrope.U Moskvi smo odigrali poprilicno solidno i slavili 2-1, tako da je ukupan rezultat bio 6-2.

    U 1/2 finalu zrijeb nas je poslao na rivale iz lige, na Arsenal. Znali smo kako da igramo s njima i osjecali smo se blagim favoritima. Moj zakljucak je da kada mi igramo protiv ekipa iz top 4, nemamo neku "sredinu" sto se tice prikazane igre, tj ili odigramo isuvise dobro ili isuvise lose. Sve zavisi od motivacije igraca tog dana. Prvi mec u Londonu smo odigrali Isuvise lose, cak smo imali i srece sto nismo izgubili sa vise od 1-0. Ali u revansu je bilo drugacije, bio je to apsolutno nas dan. Prikazali smo savrsenu igru i savladali Arsenal sa 3-1. Jos jedan dokaz moje tvrdnje.

    U finalu nas je docekao niko drugi do nas stari rival iz finala LS, Barselona. Bilo je ovo pravo vrijeme za osvetu. Ono sto nismo mogli 2009. i 2011. mozemo sad, ili nikad. Definitvno najveci mec sezone. Usli smo u njega otvoreno, igrali nas uobicajan napadacki fudbal, stvarali prilike, sto je isto radila i Barselona. Bili smo poprilicno ujednaceni, pa je takav i bio rezultat na kraju meca, 2-2. Produzeci nisu donijeli ama bas nista, tako da su penali rijesavali pitanje sampiona. Primjetilo se da su svi igraci bili mnogo nervozni i bilo im je uzasno tesko skoncentrisati se. Moram zaista pohvaliti odlicnog golmana De Geu, koji je bio najzasluzniji za nas trijumf poslije penal ruleta, koji je zavrsen sa 2-1 u nasu korist.

     

    PUT DO TROFEJA

    http://www.dodaj.rs/f/E/Db/2pv2WrSF/uefa-champions-league-ov.png

     

    REZULTATI

    http://www.dodaj.rs/f/26/mh/3LjeeiAN/manchester-united-fixtur.png

     

    FA CUP/CAPITAL ONE CUP

     

    Ovu sezonu svakako necemo pamtiti po kupovima. Mozda ova 2 takmicenja nisu toliko bitna koliko LS i PL, ali svakako ne mozemo prezaliti sto nismo osvojili makar jedan kup. Pogotovo u Capital One kupu, gdje smo porazeni u finalu od Newcastle-a sa 4-3. U FA kupu smo imali poprilicno lak put do 1/2 finala, gdje nas je docekao Tottenham. Igrali smo ne toliko savrseno, jednostavno su bili bolji, i uzvratili nam za onaj sramotan poraz na pocetku sezone. Izgubili smo 2-1.

     

    FA CUP

    http://www.dodaj.rs/f/U/LZ/4ltdAcTd/manchester-united-fixtur.png

     

    CAPITAL ONE CUP

    http://www.dodaj.rs/f/m/zF/1VlY2dTi/manchester-united-fixtur.png

     

    ______________________________________________________________________________________________________________________________

    Pratite i komentarisite BOKICIC

  6. http://www.dodaj.rs/f/P/P2/vACI6PA/ryan-giggs-gq-men-year-a.jpg

     

    "Giggs will tear you apart" je nesto sto ste mogli cuti mnogo cesto na tribinama Old Trafforda, nekada. Nekada. Danasnji navijaci prosto nisu navijaci u pravom smislu te rijeci. Ali to sad nije bitno. Bitan je Ryan. Covjek koji je cijeli svoj zivot posvijetio Unitedu, covjek bez kojeg se United ne moze zamisliti. Covjek koji vec 20 godina svake subote gine na terenu za United. Covjek koji je najveca legenda ovog kluba. Zato mi je on i bio prvi izbor za asistenta kad je Mike Phelan odlucio prihvatiti ponudu West Hema. Naravno on je zasluzio mnogo vise od toga. Mada ko zna, mozda i on jednog dana bude na mom mjestu.

     

    Ali tesko da ce se to desiti. Bar u skorije vrijeme. Jer negdje do sredine Januara, igrali smo prosto savrseno. 2011.godinu smo zavrsili na 1.mjestu samo sa jednim remijem. Pocet cu sa prelaznim rokom, za koji sam vjerovao da necemo biti aktivni, ali nikad se ne zna. Za Patrisa Evru je stigla ponuda Italijanskog sampiona Juventusa, od 25.000.000. Trazio sam 27.500.000 sto sam na kraju i dobio, i naravno prihvatio. Moram priznati da je Patris za mene trenutno najbolji lijevi bek na svijetu, ali u maju on puni 31 a 27.500.000 je mnogo, mnogo novca. Ocekivano Patris nije bio zadovoljan time, ali nisam imao izbora, odnosno svima je poznata finansijska situacija.

    http://www.dodaj.rs/f/2k/E8/4iXHEMz5/66976856893ce426a9e9z.jpg

    Mec protiv Norwich-a je bio Evrin poslednji mec u dresu Uniteda. Bilo je to jedno od najdramaticnijih oprostenja nekog igraca Uniteda. Mec je zavrsen

    2-2, ali Patris je u tom mecu dobio direktni crveni karton. Do kraja prelaznog roka veoma blizu Unitedu je bio i Marcos Rojo te Neil Taylor, ali na zalost, ti transferi nisu realizovani. Na poslednji dan prelaznog roka doveden je Christian Fuchs za 13.000.000. Od sledece sezone dres Uniteda ce nositi i Andres Palop te Yaya Sanogo, koji ce doci besplatno.

    http://www.dodaj.rs/f/G/mV/1mgOSiK0/200px-christianfuchs2011.jpg

     

    Na

    tabeli smo i dalje bili 1. 9 bodova bolji od drugoplasiranog Celsija. U Capital One kupu smo stigli do finala, tamo nas docekuje Newcastle, u polu finalu smo izbacili Tottenham. Evo i svih rezultata.

    http://www.dodaj.rs/f/M/b4/4PS31edO/manchester-united-fixtur.png

     

    U

    grupi Lige Sampiona smo bili ubjedljivo 1. u 1/8 finala smo izvukli Bayern iz Minhena i realno, ocekujem tezak dvomec.

     

    Evo po meni par zanimljivih meceva:

    Manchester United - Chelsea 4-0

    Iskreno, ocekivao sam neuporedivo tezi mec. Nasi igraci su doslovno "letjeli" po terenu, unistavajuci odbranu Celsija. Zaista ocajna zavrsnica Celsija, uprkos tome sto su na gol uputili priblizan broj suteva kao i mi. Van Persie, Rooney i Valencia postigli golove za nevjerovatnu pobjedu.

     

    Manchester United - Sunderland

    1-3

    Zaista ironican mec. Gledajuci statistiku bili smo mnogo bolji,ali.. Pobjedu Sanderlendu je donio niko drugi do nas dojucerasnji napadac Dimitar Berbatov, postigavsi 2 gola za 2 minuta, zaista ironicno.

  7. Taktika za mjesec Kolovoz/Avgust

     

     

    Bio je to svakako jedan od najzanimljivijih takticih dvoboja prosle sezone, ali takodje i jedan od najtezih. Svi smo lako mogli predvidjeti stil koji ce oba tima koristiti, Barselona - ofanzivno, Celsi - defanzivno. Po mnogima, Barselona je bila u prednosti, upravo zbog stila igre, koji se pokazao efektnim vec duzi niz godina. Ali ne i ovog puta. Uz kombinaciju mudrosti i srece, Di Matteo je taj koji je izasao kao pobjednik iz ovog taktickog dvoboja.

    Velikoj vecini je Messi najvaznija karika u igri Barselone, ali po meni nije. Po meni, najvaznija karika njihovog sistema je dvojac na sredini terena Xavi-Iniesta, od kojeg sve pocinje, dok je Messi tu "egzekutor". Znaci, cilj je bio zaustaviti Iniestu i Xavija, oduzeti im prostor, sto su savrseno radili Obi Mikel i Meireles, natjeravsi Barsu da igra siroko, u cemu se oni bas i nisu najbolje snalazili. Postavivsi ne previse ofanzivnu 4-2-3-1, Di Matteo je u isto vrijeme ukrotio velemajstore poput Inieste i Xavija te je iskoristio slabosti Barsine odbrane postigavsi im pogodak iz kontre.

    TAKTIKA:

    http://www.dodaj.rs/f/1G/DT/3X914mzt/chelsea-tactics-overview.png

    Ovom taktikom Celsi prepusta inicijativu protivniku, cekajcu njihovu gresku da bi iz kontre, koju organizuje Lampard, dugackim pasom pronasao Drogbu u napadu ciji je glavni cilj realizacija. Krila su ovom prilikom "potpomognuta" od bekova, tj. vracaju se nazad da bi pokupili loptu od njih, i tako izbjegavaju rizik da bekovi "odlutaju" previse naprijed u cilju organizacije napada.

    Sad cu malo detaljnije objasniti uloge igraca.

     

    GOLMAN: Naravno dugogodisnji Celsijev izbor #1, iskusni Petr Cech. (Inace zaboravio sam ga postaviti na gol u taktici, izvinjavam se zbog toga

    :) ) Po meni on je kljucni igrac za Celsi u ovoj utakmici, naravno uz odbranu. Njegovo iskustvo u ovakvim mecevima je od nejvjerovatnog znacaja, sto moze biti presudno.

    ODBRANA: RLB:U ovoj prilici, uloga igraca koji igraju na ovoj poziciji je veoma ogranicena. Em sto Barselona je najopasnija kad napada preko tih pozicija, em sto odbrana mora biti maksimalno disciplinovana. Ivanovic i Cole su jedni od najboljih na svijetu na svojoj poziciji, ali ovog puta imali su vise defanzivnih zadataka nego ofanzivnih. Njihov glavni zadatak u ofanzivi je bio proslijeti loptu za Matu/Ramiresa. Obojici je uloga FB/S.

    CB:S obzirom na to da je Celsi koristio zonalno markiranje (sto su igraci Barselone na trenutke znali dobro da iskoriste, izbacivsi cijelu odbranu duplim pasovima), jedan od stopera je morao imati ulogu da pokriva kazneni prostor. U ovom slucaju to je bio Terry. Njegov zadatak je bio da "ocisti" svaku loptu koju bi igraci Barselone uputili u sesnaesterac. Dok je Cahil (kod mene Luiz) imao zadatak da oduzme protivnickim igracima loptu ako bi oni usli u sesnaesterac, znaci njegova uloga je Limited Defender/X, dok je Terijeva CD/C.

    VEZNI RED: DM: Takodje jedna od najbitnijih karika Celsijevog sistema u ovom dvomecu. Po meni, uz odbranu su imali najtezi zadatak, koji je bio zaustaviti kreativnost Barsinog veznog reda. Barsa je bila ta koja je vrsila presing cijelo vrijeme, sto znaci da Mikel i Meireles su imali pune ruke posla zaustaviti napade. Kao sto sam vec rekao, "suzili" su prostor za Barsinu prepoznatljivu igru, i tako su im rijetko kad dozvolili da se usetaju u sesnaesterac. Obi Mikel ima izuzetne fizicke predispozicije, dok je Meirelesu gruba igra nije nepoznanica, sto znaci da mogu biti savrsen tandem za zaustavljanje Barsinih kreativaca. Obojica imaju ulogu Anchor Man/D.

    MRLC: Pocet cu sa Lampardom. Ovog puta on igra plejmejkera, ali ne previse ofanzivnog (Advanced Playmaker). Njegov glavni zadatak je da primi loptu i da je proslijedi krilima ili napadacu. Posto su krila malo povucenija, a stil igre je kontra, njegovi pasovi moraju biti precizni i u prostor, dok orijentacija direktno prema napadacu je malo drugacija. Drogba ima izuzetne fizicke predispozicije, tako da ga najbolje uposliti dugackom loptom u sensaesterac. Ovdje Lampard ima ulogu Deep Lying Playmaker/S. Sto se tice krila, vec sam rekao da oni ovdje nisu previse ofanzivna kao obicno, vec se moraju vratiti u odbranu da bi primili loptu i uposlili Drogbu. Obijici je uloga Winger/S.

    NAPAD:Bez ikakve dileme, izbor za jedinog napadaca je pao na Drogbu. On ima daleko bolje fizicke osobine od odbrambenih igraca Barse, i mnogo se bolje snalazi sa dugim loptama, koje ovaj sistem najvise forsira. Drogba moze postici gol na bilo koji nacin, zato sam i stavio mixed kod izbora na koji nacin ce primati lopte. Razlog zbog kojeg nisam stavio Attacking, je zato sto sam ga mnogo, mnogo puta u toku utakmice vidio kako u svom sesnaestercu pomaze odbrambenim igracima u oduzimanju lopti protivniku. Uloga mu je Target Man/S

     

    STRATEGIJA:

    http://www.dodaj.rs/f/J/12T/45vvoQgr/chelsea-tactics-team-ins.png

     

    Po meni je ovo strategija koja najvise odgovara ovakvoj taktici. Disciplinovana odbrana koja agresivno oduzima lopte protivniku i napada preko brzih kontri. Zbog toga sam i stavio Stand-off More, tako cekajuci gresku protivnike, bez pritiskanja i ostavljanja previse prostora. Markiranje sam izabrao zonalno, jer nije pametno cuvati napadace Barse na drugaciji nacin, tj covjek na covjeka. Odbrambena linija mora biti izuzetno povucena, jer igrati protiv Barse sa visoko postavljenom zadnjom linijom je jednako samoubistvu. Kreativci Barse to mogu lako iskoristiti, pogotovo dugackim loptama. Tu je jos spori tempo i zadrzavanje lopte da bi potrosili vrijeme, sto je neophodno raditi u ovakvim mecevima.

     

    ______________________________________________________________________________________________________________________________

    Ovo mi je prvi put da pisem nesto u vezi taktika na ovom forumu, potrudio sam se, nadam se da je ok

    :)

  8. Eh da hoce RVP ovako u nedelju davati golove bilo bi veoma lagano :D

    Ide ti, svidja mi se stil pisanja, al' prodaj Andersona sto prije, jednostavno je los za United.

     

    Ne sumnjam uopste u RVP-a, donose nam njegovi golovi #20, ubijedjen sam :D

    Sto se tica Andersona, slazem se da je los, ali covjek jednostvano odbi Totenhem :D tako da ga moram isforsirati ove sezone da bi na kraju sto vise uzeo za njega, i naravno doveo novog veznjaka :thumbup:

  9.  

    2h nakon utakmice sa WH, kad sam vec ispred stigao pred kucu, zazvonio mi je telefon. Bio je to Mike Phelan.

    Ja: Halo

    Mike: Hey, jesi jos ovdje? dosli su dvojica iz Totenhema, potreban si im.

    Ja: Kuci sam, ali stizem.

    I tako krenem prema Traffordu, nagadjajuci sta dvoje ljudi iz Totenhema treba od mene. Kad sam stigao, uveo sam ih u moju kancelariju. Bili su to njihovi skauti, koji su dosli sa ponudom za Andersona.

    Ja: Ne znam da li ste dovoljno obavijesteni, ali necu vam ga prodati ispod 20.000.000

    Skaut: Polako druze (uz to zapali cigaretu), dovoljno smo obavijesteni. Mislim da Levy ovo Heriju ne bi nikad ispunio, ali sa Andreom je druga prica, eto vam formalna ponuda (pruzio mi je papir).

    Pisalo je 20.000.000, bas kao sto sam i trazio, cak mi se svidio i nacin isplate (16.000.000 je bilo u ratama). Naravno, ponudu sam prihvatio.

    http://www.dodaj.rs/f/2M/uk/3qkOIffD/1/ole-gunnar-solskjaer-new.png

     

    Sutradan sam zvao Andersona, ali nisam ga mogao dobiti. Trazio sam ga po citavom klubu, niko nije znao gdje je. Malo kasnije, trener Rene mi donosi pismo koje je Anderson ostavio u njegovoj kancelariji. Sokiralo me je. Napisao je da je tog jutra otputovao u Brazil, jer je nezadovoljan time sto sam prihvatio ponudu i odbio da pregovara sa Totenhemom.

     

     

    Nisam se nadao ovome, iskreno nisam znao sta da radim. Obratio sam se njegovom najboljem prijatelju Naniju, i zamolio ga da pokusa srediti situaciju. Ipak, na kraju se vratio, najvise zahvaljujuci Naniju, i bio je u prvom timu za mec protiv Ville. Nije bio previse komunikativan prema meni ali obavljao je svoj zadatak na terenu...

     

    Sad cu opisati po meni do sad najinteresantnije meceve.

     

    Sto se tice meca sa Villom, bio nam je treci u ovoj sezoni. Poveli su golom Benta ali vodjstvo im je trajalo svega 3min, Kagawa je izjednacio. 5 min nakon toga, Rio opet katastrofalan u odbrani, Ireland za 2-1. Na poluvremenu sam izvrsio transformaciju iz 4-2-3-1 u 4-4-2 i uveo Valenciu u igru. Taj potez se vise nego isplatio. Prvo je Antonio donio izjednacenje, 7 min kasnije Welbeck donosi vodjstvo efektnim pogodtkom, da bi u 88.minutu RVP postigao gol za konacnih 4-2.

    Man Utd - Aston Villa

    4-2

     

    Poslije toga izdvojio bih mec protiv Totenhema, koji sam ocekivao da ce biti vise nego tezak. Ispostavilo se da nije. Vec u 19" imali smo 3-1, a u 62" Rio je postavio za nevjerovatnih 6-1. Zaista ocajna odbrana Totenhema. Do kraja uspjeli su da smanje na 6-2 pogotkom Adebajora.

    Man Utd - Tottenham

    6-2

     

    Mozda igra nece podsjecati na ono sto bi se moglo nazvati derbijem, ali ovo svakako jeste jedno od najvecih rivalstava na ostrvu. U liga kupu izvukli smo jednog od nasih najvecih rivala, ekipu Lidsa. Ali, ima li sta sladje od pobjede od 8-0 nad takvim rivalom?

    Man Utd - Leeds Utd

    8-0

     

     

     

    Mecevi sa nasim najvecim rivalom Sitijem svake godine budu u centru paznje. Suvisno je govoriti o rivalitetu ova 2 kluba. Sto se tice utakmice, priznajem da sam po prvi put otkako sam na klupi Uniteda bio nadigran. Bili su bolji u svakom pogledu, ali nisu imali srece, sto smo mi i iskoristili. Efektan gol je postigao Wayne Rooney i tako nam donio pobjedu nad nasim najvecim rivalom.

    Man Utd - Man City

    1-0

     

     

    Evo i svih rezultata, do sad smo imali 100% ucinak i po meni favorit smo #1 za titulu u engleskoj.

    http://www.dodaj.rs/f/w/eQ/2gp60Yae/manchester-united-fixtur.png

     

    Moram se i osvrnuti na LS, u kojoj, moram priznati jos nisam gledao bolji United. U grupi smo dobili PSG, Salcburg i Sahtjor. Parizanima smo dokazali da novac nije najbitnija stvar u fudbalu, savladavsi ih sa

    2-0, dok smo ponizili ekipu Salcburga sa nevjerovatnih 8-0. Na kraju grupa je izgledala ovako.

    U premijer ligi smo bili ubjedljivi na 1. mjestu, ali najvecu prednost za borbu do kraja sa nama bi dao Celsiju, koji ima mnogo bolji ucinak od 3.plasiranog Sitija.

    ____________________________________________________________________________________________________________

     

     

    Sledeci report pocetkom 2. mjeseca.

    BOKICIC

  10. Oho, mislim da si prvi koji je krenuo pricu sa Unitedom. Bas me zanima kako ces odraditi posao. Sretno.

    Hvala :thumbup: Inace igrao sam mnogo, mnogo puta s njima na 12, i interesantno je to sto sam uvijek najbolje rezultate postizao sa timom koji mi je odmah na raspolaganju, tj. bez ikakvih pojacanja :wink:

     

    Proslo je skoro 2 i po mjeseca otkako sam na klupi United-a. Moram priznati, nikad tezih 2 mjeseca u zivotu...

     

     

    Bllo je svakako lijepo vratiti se u grad kao sto je Manchester, pogotovo poslije toliko provedenih godina u njemu. Zaista jedinstven grad na svijetu, nekadasnja prijestonica Britanske muzicke scene, uvijek podijeljen na 2 boje, plavu i crvenu. Mozda je plavi dio grada bio nesretniji poslije neuspjelog pokusaja osvajanja titule, ali ovonedjeljne novosti su im sigurno vratile osmjeh na lica. Svakog fana Sitija je obradovala vijest da je SAF zavrsio, ali to se ipak moze razumjeti, nije im sigurno bilo lako sve ove godine. Bio sam ovdje, sam u hotelu, bez ikakvih novosti, par puta sam zvao Alexa, i objasnio mi je da je trenutno u sukobu sa Glejzerima. Bili su skepticni u vezi mog preuzimanja, ali ne mogu im zamjeriti, Molde i nije bas klub kakvim bi se mogao neko pohvaliti.

     

     

    http://img41.imageshack.us/img41/4448/twitteros.jpg

     

    I tako je sve pocelo. A onda mi je telefon neprestano zvonio....

     

    Ubrzo su me zvali i sami Glejzeri, radi obavljanja formalnosti i potpisivanja ugovora. A odmah poslije toga je uslijedila i pres konferencija.

     

    http://img10.imageshack.us/img10/8994/779976e463d1449c8a17e9e.jpg

     

    Novinar: Cestitamo. Da li smatrate da mozete biti dostici slavu SAF-a?

    Ja: Prvo da se zahvalim rukovodstvu kluba, koje mi je ukazalo ovu izuzetnu priliku. Vjerujte da sam svim ovim iznenadjen bas koliko i vi. Poznajem ekipu vrlo dobro i bice mi zadovoljsvo raditi s njima opet, sto se tice slave o tome bas i nisam razmisljao, mislim da niko vise nece dostici ono sto je SAF uradio.

    Novinar: Obracajuci paznju na vase meceve na klupi Molde-a primjetili smo da forsirate napadacki fudbal, da li cete takav pristup imati i u United-u?

    Ja: Pa Molde nije bas United, potrudit cu se prilagoditi strategiju timu sa kojim raspolazem, a ne tim strategiji.

    Novinar: Da li imate u planu aktivnost na trzistu?

    Ja: Zadovoljan sam onim sto sam vidio tako da iskljucujem bilo kakav dolazak.

    Postavljali su jos mnogo uobicajenih pitanja, o kojima nisam previse razmisljao...

     

    11.8.2011 je bio moj zvanicni debi na klupi United-a. Pripreme smo odradili odlicno, pobijedili sve meceve, isprobali obje taktike koje ce biti u opticaju. Moram priznati da me je posebno odusevio Anderson,koji se prosto preporodio odlaskom SAF-a, tako da nam je kao pojacanje.

     

     

    Sto se tice pojacanja, bilo je kao i sto sam najavio, nije bilo nikakvih dolazaka, u prvi tim iz rezervi su promovisani Davide Petrucci i Sam Johnstone. Klub je napustilo vise igraca, trajno samo Dimitar Berbatov koji je pojacao Sunderland. Kontaktiralo me je vise ljudi iz uprave Dortmunda u vezi Andersona ali sam im dao do znanja da se taj transfer nece realizovati, bar ne ovog ljeta.

     

     

    Taktika koju sam koristio jos dok sam poceo u Molde-u bila je 4-2-3-1, napadacki orijentisana, sa brzim tempom, brzim krilima, plejmejkerom i osvajacem lopti na sredini, trekaristom i brzim i agilnim napadacem. Ali to ne znaci da cu odustati od stare dobre 4-4-2, koju tim vec poznaje i prilagodjen joj je.

     

     

     

    U mec smo ocekivano usli otvoreno, igrali nas brzi napadacki fudbal, ali ipak vidjelo se da nepoznavanje Kagawe engleskog uticalo na blago nesnalazenje. Nekoliko prvotimaca je izostalo jer nisu bili dovoljno u formi, ali ono sto je United-ova tradicija vec godinama, mnogo povreda kljucnih igraca, nastavljena je, jer se povrijedio Rooney. Krila su briljirala i donijela nam pobjedu od 3-0...

     

  11. What's the Story United Glory?

     

    Ovo ce biti prica sa kojom cu se oprostiti od FM12... Vodicu klub kojeg sam fan cijelog zivota sto ce mi biti dodatna i najveca motivacija da igram i da doguram sto dalje :) Igrat cu u ulozi legende United-a, uskoro cete saznazi koje... Nadam se da cete ispratiti, trudicu se maximalno, imam vremena za igranje i dam sve od sebe da prica bude sto zanimljivija... Pa da pocnemo :)

     

    http://img215.imageshack.us/img215/9241/manchesterunitedclubcre.jpg

     

    Te sedmice je prakticno sve bilo u znaku finala LS. Nije to bila mala stvar ni za nas, a ni za Katalonce. Ali 4 dana prije toga, odigrao se takodje bitan dogadjaj za United, ne bas za sve toliko bitan, ali za mene posebno. Tog 24.5.2011. je sve i pocelo...

     

    http://img52.imageshack.us/img52/4428/utdjv.jpg

     

    Bio je to Gerijev oprostajni mec, protiv Juventusa. Mec koji ce okupiti nekoliko bivsih legendi United-a, medju kojima sam mogao biti i ja, ali sam ipak odbio. Ali svakako nisam mogao odbiti Gerijev poziv da prisutstvujem mecu, ali se na kraju ispostavilo, da to nije bila samo njegova ideja. Doletio sam u Manchester i naravno odmah otisao na Old Trafford.

     

    http://img838.imageshack.us/img838/5500/401559manunitedvjuventu.jpg

     

    Svi su bili tu, cak je i stari, dobri Beckham obukao dres United-a, po prvi put od 2003. Ishod meca za sve je bio u drugom planu, pa tako i za mene. Cak je i Ian Brown pjevao na toj utakmici, sto me je prijatno iznenadilo. Imao je taj Geri ukusa...

     

    Uzivao sam u utakmici, kao i svi ostali, ne sluteci da ce narednih 48h izmijeniti moj, a i zivot svakog fana United-a na planeti. Na kraju utakmice, Sir Alex me je pozvao da dodjem kod njega. Pitao me je uobicajna pitanja o zivotu i porodici, sve dok me nije sokirao izjavom da mu je sledeci mec sa Barsom, poslednji mec i rekao mi da ostanem u gradu jos nekoliko sedmica. Meni je to saopstio prvom, sa razlogom...

     

    Samo sam iscekivao kako ce ta vijest procuriti, i sokira svakog kome je United u srcu. Cak sam pomisljao da je to sve bila sala, ali tog 1.6.2011. vijest je objavljena u gotovo svim svjetskim medijima, sokirajuci sve navijace United-a...

     

    http://img256.imageshack.us/img256/6465/retirementw.jpg

    • Like 3

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |