Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Dodavanje Nacije [Tutorijal]


prodo
 Share

Recommended Posts

S obzirom da je opcija Add kod dodavanja nacije onemogućena, ovim tutorijalom ćemo pokazati način kako bez obzira na to ograničenje "dodati" zamišljenu naciju u FM. Također ćemo objasniti i koje sve podatke moramo ispuniti da bi ta nacija bila u potpunosti funkcionalna u igri.

 

Mi zapravo nećemo doslovno dodati novu naciju nego ćemo pronaći "izumrlu" naciju koju ćemo preraditi za naše potrebe. Najprije u Filter nacija postavimo pretragu po kriteriju Reputation, parametar 1.

 

http://i.imgur.com/eqIke.jpg

 

To nam nudi listu izumrlih nacija od kojih biramo Ireland.

 

http://i.imgur.com/yfUib.jpg

 

Zašto baš tu? Ako pogledate iduću sliku vidjet ćete da je puno ime te nacije Ireland (Pre-1922) tj. tu se radi o Irskoj kao cjelovitoj državi koja je postojala do 1922. Ovu naciju biramo iz razloga što kod dosta bivših igrača, koji su danas staffovi, imate dio International Debut Against i tu zna stajati Yugoslavia, West Germany i sl. Da smo npr. uzeli West Germany i krenuli od nje raditi npr. Kosovo, nekome od poznatih bivših igrača bi stajalo da je imao debi protiv Kosova neke davne godine. Također dosta tih izumrlih nacija je obrađeno u različitim grafičkim packovima pa da i tu nebi došlo do nekih preklapanja uzimamo Ireland. Nju biramo iz razloga što nema više živućih igrača koji bi mogli imati tu državu pod dijelom International Debut Against i ne vjerujem da ima neka današnja država koja bi u Historyu mogla imati neke međusobne utakmice sa tom Irskom.

 

http://i.imgur.com/v2Crm.jpg

 

Sada krećemo na samo mijenjanje podataka. U ovom ću primjeru raditi Dalmaciju kao naciju. Znači mijenjamo Name, Short Name, Nationality Name i sl. prema potrebama. Također dodajemo glavni grad, regiju u kojoj se nalazi, valutu, stadion i sl. Ali najvažniji dio da bi ta nacija zaživjela je dodavanje kontinenta. Da bi omogućili mijenjanje kontinenta pojedinoj državi pogledajte tutorijal "Dodavanje Novih Opcija u Editoru (xml uređivanje)". Također trebate promijeniti reputaciju i moj vam je savjet da pronađete neku živuću naciju sličnih karakteristika i od nje prepišete približnu reputaciju. Naravno možete namjestiti i posjećenost utakmica reprezentacije ako želite.

 

http://i.imgur.com/TyO7I.jpg

 

Prelazimo na dio Information gdje je najvažnije namjestiti godine potrebne za dobivanje državljanstva, razvijenost države, označiti da je država Fifa Full Member, namjestiti godine pridruživanja nogometnim organizacijama i Fifa Ranking Points (također možete prepisati od neke slične države).

 

http://i.imgur.com/0nCKv.jpg

 

Ukoliko planirate praviti i ligaški sistem novostvorene države morate namjestiti i EURO Coefficients koji će određivati broj sudionika u EURO natjecanjima iz vaše lige (također savjet da prepišete od slične države - ja sam uzeo koeficijente Hrvatske).

 

http://i.imgur.com/f7Dh7.jpg

 

Kada smo kreirali samu državu sada moramo prebaciti sve što sadrži ta novostvorena država. Najprije ćemo filtrirati regije po kriteriju Nation, parametar Croatia. Dobit ćemo sljedeći popis.

 

http://i.imgur.com/UgScM.jpg

 

Od svih tih regija u naciju Dalmaciju će naravno spadati regija Dalmatia pa ćemo nju i prebaciti. Odabiremo Dalmatia. Klik na Edit i samo Nation promijenimo u Dalmatia.

 

http://i.imgur.com/wQlWd.jpg

 

Idući korak je prebacivanje gradova. Najprije ćemo filtrirati sve gradove po kriteriju Local Region, parametar Dalmatia.

 

http://i.imgur.com/bUFKj.jpg

 

Dobit ćemo sljedeći popis koji ćemo označiti na način da kliknemo na prvi grad na listi, pritisnemo shift i kliknemo na zadnji grad na listi. Taj postupak će označiti sve što se nalazi između prvog i zadnjeg grada (u ovom slučaju sve).

 

http://i.imgur.com/TlPrl.jpg

 

Zatim kliknemo na Edit i samo naciju promijenimo u Dalmatia.

 

http://i.imgur.com/MNno0.jpg

 

Idući i najopširniji dio je prebacivanje igrača. Prije prebacivanja igrača opet pogled na tutorijal "Dodavanje Novih Opcija u Editoru (xml uređivanje)" i pronađite kako istodobno mijenjati Second Nationality kod više igrača. Kada ste to napravili morate smisliti način na koji ćete filtrirati igrače koji će dobiti to novo državljanstvo. Osobno najviše koristim složeni filter pomoću gradova, a u ovom primjeru ću filtrirati igrače koji su rođeni u Splitu, Dubrovniku i Makarskoj.

 

http://i.imgur.com/O57a7.jpg

 

Kada vam editor izbaci filtrirane igrače morate ih poredati po nacionalnosti na način da kliknete gore pri vrhu na dio Nation i na taj ih način sortirate silazno ili uzlazno. Kada ste ih sortirali označavate ih i sređujete naciju po naciju. U ovom primjeru prvo biram one igrače koji imaju BIH nacionalnost. Označavate ih isto na način da kliknete na prvog željenog igrača na listi, pritisnete shift i kliknete na zadnjeg željenog igrača na listi. Nakon toga kliknete na Edit u donjem desnom kutu.

 

http://i.imgur.com/1zaUa.jpg

 

Nakon toga pod Nation im postavite Dalmatia, a njihovu prethodnu naciju prebacite pod Second Nations na način da kliknete na Add pa odaberete BIH (to ćete napraviti ako želite da zadrže i nacionalnost koju su prije imali).

 

http://i.imgur.com/PdyZp.jpg

 

U idućem koraku isto ćemo napraviti sa igračima sa tog područja koji imaju srpsku nacionalnost. Ovaj postupak ponavljate dok ne prebacite sve željene igrače, naciju po naciju.

 

http://i.imgur.com/Sbbto.jpg

 

Kada ste završili sve navedene korake ukoliko želite možete krenuti sa dodavanjem ligaškog sistema novokreirane zemlje što ćete učiniti na način da ćete odabrati Add Nation Rules i zatim Dalmatia, a postupak dodavanja ligaškog sistema je opisan u tutorijalu "Kreiranje Ligaškog sistema". Naravno možete stati i prije ovog koraka i na taj način dobiti samo reprezentaciju nove nacije dok će klubovi iz te države i igrači igrati u već postojećim ligama.

 

http://i.imgur.com/hOne8.jpg

Edited by prodo
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

možeš. to nije opcija nego postupak označavanja i uvik je isti bez obzira jel za grad, državu, ljude, klubove, foldere, slike, word dokumente, sve živo. shift+klik na 1. na listi pa shift+klik na zadnjeg na listi. onda edit. pa nation-stavi koju oćeš

 

ali zašto to radit kad ih svejedno moraš pojedinačno ubacivat u ligu? a kad ih ubaciš u ligu prominiš nation lige i to automatski promini i nation svih klubova koji su dodani pod tu ligu :bo:

Link to comment
Share on other sites

kad hocete da oznacite sve stavke(igrace, klubove, gradove...) u listi samo oznacite bilo kojeg i kliknete CTRL+A i bice oznaceni svi. pogledajte u google imate precice tastature sa CTRL i sa SHIFT kao sto je prodo rekao. mnogo pomazu u svakodnevnom radu na racunaru

 

izvinjavam se na spamu

Edited by krlenjuska
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |