Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Kako Napraviti Dobar Trening Rezim? (Custom Training Schedules)


The Special One
 Share

Recommended Posts

http://www4.pictures.zimbio.com/gi/Benfica+Training+Press+Conference+0_rPKi-DIWjl.jpg

 

1. Uvod

 

Dobar trening je jako bitan za napredak ekipe. Nije sve u taktici i dovodjenju dobrih igraca, ali nije sve ni u treningu. Sve to zavisi jedno od drugog. Naravno, uvek mozete potraziti po forumima i skinuti neciji trening, taktiku, shortlist-u ili vec nesto drugo. Za one koji zele da budu "sam svoj majstor" i da sami osete sve cari FM-a i naprave svoje treninge, pokusacu da u ovom tekstu objasnim na sto bolji nacin pravljenje rezima treninga.

 

 

 

2. Faktori koji uticu na razoj igraca

 

Postoji vise faktora koji na ovo uticu:

1. Atributi igraca: determination i work rate

2. Player personality ( na profilu igraca odaberite jezicak "information" i tu mozete videti opis njegove licnosti -> http://i.imgur.com/r5ONP.jpg )

3. Moral igraca

4. Razlika izmedju CA i PA (odnosno koliko jos taj igrac moze da napreduje da bi dosao do svog vrhunca)

5. Sam trening sistem

6. Iskustvo steceno kroz igranje utakmica

 

 

 

 

3. Trening sistem

 

Pod trening sistemom podrazumevam sledece:

1. Trening rezim (schedule)

2. Trenere

3. Workload (intenzitet treninga)

 

3.1 Training schedules (rezimi)

 

 

 

http://i.imgur.com/aVVza.jpg

 

 

Trening rezim je sastavljen od vise trenaznih kategorija koje postavljate na zeljeni intenzitet koji odredjuje koliko intenzivno ce se trenirati ta kategorija odnosno atributi igraca koje ta kategorija pogadja. Svaka kategorija trenira posebne grupe atributa i za svaku kategoriju je zaduzen odredjeni trener.

Kategorije su:

 

Strength (mentalne i fizicke ocene) utice na: work rate, jumping, natural fitness, stamina i strength

 

Aerobic (fizicke ocene) utice na: acceleration, agility, balance i pace

 

Shot stopping (golmanske i mentalne ocene) utice na: one on ones, reflexes, composure, concentration, positioning

 

Handling (golmanske i mentalne ocene) utice na: aerial ability, handling, kicking, throwing

 

Tactics (mentalne i golmanske ocene) utice na: anticipation, composure, concetration, decisions, team work | command of area, communication, rushing out

 

Ball contorl (tehnicke i psihicke ocene) utice na: dribbling, first touch, heading, technique, flair

 

Defending (tehnicke i psihicke ocene) utice na: marking, tackling, positioning

 

Attacking (tehnicke i psihicke ocene) utice na: crossing, passing, creativity, off the ball

 

Shooting (tehnicke ocene) utice na: finishing i long shots

 

Sta koji atribut (ocena) znaci mozete naci ovde.

 

*****Mentalni atributi se inace jako tesko menjaju, i to ne klasicnim treningom nego kroz iskustvo, tutoring, pricanje sa igracem, kritikovaje, motivaciju itd.. A neki ni tada! Atributi kao excentricity, rushing out, tendency to punch, agressivity, bravery, flair, work rate, team work i natural fitness se ne mogu povecavati ovakvim treningom. Ekcentricnost se nikako ne moze menjati! Determination se npr moze povecati samo kroz tutoring i motivaciju igraca kroz razgovore sa njim (ovako se moze i work rate povecati). Agressivity se smanjuje ako se igrac kritikuje nakon dobijenog crvenog kartona.

 

3.2 Treneri

 

 

 

http://i.imgur.com/isvoV.jpg

 

Svaki trener ima odredjeni rejting za svaku od navedenih kategorija. Sto je rejting trenera veci to su vece mogucnosti za napredak vasih igraca. Takodje jako su bitni i uslovi treniranja. Ukoliko imate 2 ili vise trenera zaduzenih za istu kategoriju, rejting te kategorije ce biti najveci rejting od trenera zaduzenih za tu kategoriju, odnosno treneri sa slabijim rejtingom nece kvariti trening vec ce samo smanjivati opterecenost trenera (podelice zadatke). Opterecenost trenera zavisi od broja igraca u kategoriji koju on trenira.

 

Postoje 3 kategorije atributa trenera koje uticu na trening: primarne, sekundarne i pozadinske.

 

Primarne

Determination, Level of discipline i motivating - ove 3 uticu na rejting trenera za kategorije (ulaze u racunanje trening rejtinga trenera)

 

Sekundardne

Za erobic

 

Primarna: fitness

 

Za strength

 

primarna: fitness

 

Za shot stopping

 

primarna: goalkeepers

 

Za handling

 

primarna: goalkeepers

 

Za tactics

 

primarna: tactical

 

Za ball control

 

primarna: technical

sekundarna: mental

 

Za attacking

 

primarna: attacking

sekundarna: tactical

 

Za defending

 

primarna: defending

sekundarna: tactical

 

Za shooting

 

primarna: technical

sekundarna: attacking

 

Pozadinske

Man Management i Working with youngster - ove 2 odredjuju koliko je trener dobar pri radu sa mladjima odnosno prvotimcima. Za youth trenere, naravno, bitnija je ova druga osobina, mada za trenere koji su u prvom timu (NE FIRST TEAM COACHES) moze biti bitna i WWY jer sa dobrim radom sa omladincima i treneri iz prvog tima mogu raditi sa podmlatkom.

 

 

3.3 Intenzitet treninga (workload)

 

 

 

http://i.imgur.com/NVwFD.jpg

 

Sto je intenzivni rad igraca na treninzima to ce igraci biti vise umoreni nakon treninga. Ali isto tako ne sme se staviti prelak trening rezim jer onda igraci nece napredovati, cak sta vise njihovi atributi ce opadati! Ali sa druge strane prejak trening rezim moze dovesti do povreda igraca! S toga, treba biti oprezan i pronaci odredjeni balans koji odgovara i napretku igraca ali i njihovoj odmornosti. Medjutim, nije za sve igrace odredjeni intezitet podjednako tezak. To zavisi od njihove licnosti (koliki su profesionalci i koliko su ambiciozni) kao i njihove snage odnosno izdrzljivosti.

 

 

 

 

4. Pravljenje trening rezima (schedules)

 

Na pocetku, svi igraci su podeljeni u 4 trening rezima: Goalkeepers, defenders, midlefielders i forwards (conditioning je uglavnom za igrace koji se oporavljaju od povrede). Medjutim, ova 4 rezima nisu dovoljna ukoliko zelite da izvucete maksimum od svojih igraca, vec morate napraviti odredjene rezime za odredjene pozicije.

 

Prvo na osnovu svoje formacije i taktie (koje ste prethodno prilagodili svojim igracima) odredite koliko vam je potrebno rezima, odnosno koliko razlicitih pozicija imate. Naprimer:

 

 

 

http://i.imgur.com/UiRkk.jpg

 

Za ovu taktiku sa slike, bilo bi mi potrebno 8 razlicitih trening rezima: poachers, wingers, advanced playmakers, ball winning midlefielders, anchor men, wing backs, ball playing defenders, covering defenders, goalkeeper. Takodje, treba uzeti u obzir i rezerve ukoliko one igraju na drugacijim pozicijama od ove glavne formacije (npr izmena za AP je Box to box, ili za WB je Full Back, za Poachera je AF npr), onda treba i za te igrace napraviti trening rezime. Takodje obratite paznju na duty igraca, jer nije fokusiranje na iste atribute kod wingera sa support i kod wingera sa attack duznoscu.

 

 

 

http://i.imgur.com/i7pmj.jpg

 

Kada ste izracunali koji vam sve rezimi trebaju, pocnite sa pravljenjem istih na sledeci nacin: Iz padajuceg menija sa naizvom vaseg kluba idite na "Training", a tamo u donjem levom uglu na jezicak "Schedules". Kada vam se otvori taj jezicak, bice vam prikazani trenutni trening rezimi,a pri dnu ekrana imate opciju "New schedules". Kada kliknete na nju imate opciju da birate izmedju full time schedule i part time schedule (part time je za semi-prof i amaterske timove). Izaberite Full time schedule a zatim unesite ime tog rezima (po poziciji za koju se odnosi). Kada ste to uradili, u levom delu pojavio vam se vas novi trening rezim sa slajderima za intenzitet kategorija na 0. Mozete poceti sa podesavanjem inteziteta odredjenih kategorija.

 

4.1 Kako najbolje podesiti nove rezime?

 

Rezimi zavise od pozicije za koju su pravljeni. Svaka pozicija ima svoje najbitnije atribute ciji spisak mozete naci na sledeci nacin:

Odete u deo predvidjen za taktiku. Postavite sve kako zelite (pozicije, role, duznosti...) a zatim idite na jezicak Player Instructions. Otvorice vam se ovakav prozor:

 

 

 

http://i.imgur.com/fjZtN.jpg

 

Do atributa bitnih za svaku poziciju pojedinacno mozete doci na 2 nacina:

 

1. Sa leve strane u gornjem uglu imate dva padajuca menija, jedan za poziciju igraca drugi za njegovu duznost. Kada odaberete oba, sa leve strane dole ce vam se pojaviti spisak svih atributa igraca, a samo oni bitni za tu selektovanu poziciju ce biti markirani (budite sigurni da ste u delu ATTRIBUTES a ne instructions.

 

2. Jednostavno sa desne strane kliknite na igraca cije ocene zelite da vidite i one ce vam biti prikazane.

 

Sada kada imate te ocene, mozete i znati koliko je koja trening kategorija potrebna za tu poziciju. Naprimer, ovde za poachera mozemo videti da ocene iz kategorije defending (marking, tackling, positioning) nisu markirane, pa mozemo zakjuciti da su one nebitne za razliku od neke druge kategorije. Medjutim da se ne biste mucili dacu vam spisak sa pozicijama i kako treba namestiti trening rezim za njih. Pa da krenemo...

 

Najpre napravite kopije default kategorija (GK,def, mid, for) jer cete njih modifikovati i tako dobiti specificne kategorije..

Napomena: Kada kazem "oslabiti malo" ili "mozete po zelji oslabiti" to znaci da tu kategoriju oslabite onoliko koliko je potrebno da se nakon pojacavanja drugih kategrorija generalni intezitet dovede u balans..

 

Golmani

 

Za default golmana, default gk kategoriju treba modifikovati na sledeci nacin: Ball control moze biti nesto oslabljen u korist shot stoppinga, handlinga i tacticsa, ali za sweeper golmana ball contorol se ne sme previse spustati jer SK kao bitnu osobinu ima First Touch koji se trenira upravo u kategoriji ball control. Takodje, za Sweeper golmane treba malo pojacati Aerobics zbog njhove potrebe za brzinom (acceleration i pace).

 

 

Centralni bekovi

 

Ovde default defenders kategoriju treba modifikovati na sledeci nacin: oslabite attacking i shooting u korist tactics-a i defending-a, mada attacking ne skidajte previse jer CD zahteva dobar pas koji se trenira u attacking kategoriji (narocito za ball playing defenders). Strength ne biste trebali mnogo menjati jer je za CD bitan Jumping kao i Strength, dok je Stamina manje potrebna ukoliko je CD na PI stavljeno da manje zatvaraju (closing down-own area) jer ce se onda manje kretati i samim tim manje umarati. Ball contorol mozete malo oslabiti ali ne preporucujem preslab ball control jer je Heading bitan atribut CD. Ako koristite visu zadnju liniju onda vam je aerobics nesto potrebniji pa ga pojacajte radi veceg treniranja brzine. Ukoliko igrate sa ball-playing-defenders, attacking i ball control pojacajte jer je za bpd bitan pas, tehnika, kreativnost...dok im mozete oslabiti strength..Stoperima je neophodnija agresivnost i hrabrost pa im mozete pojacati strength..Dok covering CD imaju vecu potrebu za atributima iz kategorija aerobics i tactics usled prirode njihovog posla a to je da ispravljaju eventualne greske stopera, tj da ih pokrivaju kako sam naizv kaze.

 

 

Bekovi

 

Ovde je potrebno modifikovati default def. rezim na sledeci nacin: oslabite shooting (dosta) u korist aerobics-a koji je potreban usled potrebe za brzinom. Ukoliko su vam bekovi nesto ofanzivniji (FB-A \ WB-S,A) onda mozete da oslabite defending a da povecate ball control i attacking usled njihove ofaznivnije igre i potrebama za tim atributima. Medjutim ukoliko su oni defanzivno nastrojeni, onda oslabite ball contorl i attacking a pojacajte defending. Skok (jumping) i strength su manje bitni za bekove bilo da su WB ili FB pa se strength moze malo oslabiti, ali ne previse jer je njima potreban rad na stamini usled dosta kretanja...

 

 

Defanzivni vezni

 

Ovde treba modifikovati def.midl. rezim na sledeci nacin: oslabite shooting, pojacajte strength, tactics i defending zbog potrebe za snagom, stalozenscu,koncentracijom itd.. Takodje, mozete pomalo oslabiti aerobic, ball control i attacking (attacking je bitan za pas igru i kreativnost kod deep-lying platmakera pa budite oprezni sa tim). S toga mozete napraviti poseban rezim za a-man, a poseban za dlp (pojacavate ball contorl i attacking, a smanjujete strength, defending i shooting).

 

 

Attacking Midlefielders

 

Ovde modifikujte def.mid rezim na sledeci nacin: oslabite defending (dosta) u korist aerobics-a, tactics-a, attacking-a i shooting-a.. Takodje mozete malo popustiti strenth. Ball contorl po defaultu je dobor namesten..

 

 

WM i Winger

 

Ovde modifikujete def.mid na sledeci nacin: za wingere sa attack duznoscu skroz oslabite defending, malo oslabite i strength a pojacajte aerobics i ball control, takodje tactics i attacking su jako bitni pa i njih pojacajte. Ukoliko su vam wingeri dobili savet da seku unutra, onda im pojacajte i shooting. Ako imate defensive wingers njima oslabite ball contorol, attacking i shooting, a pojacajte strength. Za wide midlefielders je slicno kao i za wingere u zavisnosti od njihove duznosti (att, supp, def).

 

 

Napadaci

 

Ovde imate vise rezima u zavisnosti koje tipove napadaca imate.. Za Target man-a def.for. rezim modifikujte ovako: oslabite aerobics a pojacajte strength, pojacajte malo defending ako T-man vam ide man marking ili mark tightly. Ball control je manje bitan za TM ali ne i nebitan zbog potrebe za first touch-om i headingom pa ga nemojte mnogo slabiti. Shooting je manje bitan zbog prirode posla koju obavlja TM, pa se moze oslabiti ako TM ima support duty. Za defensive forwars attacking i ball control trebate oslabiti u korist strength-a i defending-a, shooting je mnogo bitniji za napadace sa attack duznoscu. Za deep-lying forwards sa support duznoscu shooting mozete oslabiti u korist ball control i tactics-a, ali ukoliko je DLF sa attack duznoscu onda slabljenja shooting-a trebaju biti manja. Za poacher-a, strength i defendinng mogu biti oslabljeni u korist aerobics-a, ball control-a, attacking-a i shooting-a. Za Advanced Forwards rezim je slican kao poacher-ima, samo sto je attacking bitniji zbog njihove potrebe za kreativnoscu! Complete Forwards zahtevaju dovoljno visok nivo strenth-a, aerobics-a, tactics-a, ball control-a i shooting-a, ali sve to u okvirima gde workload nece biti previsok.

 

 

Eto to su vam uopsteni saveti, takodje pogledajte kakvo je stanje bitnih ocena za njegovu poziciju kod vaseg igraca. Dosta korisno moze da bude i treniranje omiljenih poteza (ppm) i individual training gde mozete fokusirati igraca na odredjeni atribut.

 

Upamtite da svaki rezim ne sme biti ni prejak ni preslab, pa s toga tamo gde ne pise "smanjite mnogo" nemojte se zalecati i smanjivati skroz jer mozda bas u toj kategoriji ima neka bitna osobina za vaseg igraca.

 

 

Nadam se da sam vam lepo ovo objasnio i naravno pomogao nekima. Sva pitanja, komentare, pohvale i zamerke, ostavite u komentarima.

Edited by The Special One
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Odlicno! Samo da dodam jos nesto. Atributi kao exccentrity(fulao sam u spelingu, ne zamjerite), rushing out, tendency to punch, aggressivity, bravery, flair, work rate, team work i natural fitness se ne mogu puno povecati. Npr ekscentricnost se ne moze uopste mjenjati.

I jos nesto da dodam. Pored determinationa i work rate-a, jos dva atributa igraju ulogu u razvijanju igraca. Oba su skrivena i kroz FM se ne mogu vidjeti. To su profesionalizam i ambicija. Ambition je ustvari i najvazniji atribut kada se mladi igrac razvija.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je ovo extra,sve pohvale BRAOMALI

 

P.S. Oćeš u TXT? :)

 

Hvala druze :) Aj na pp da mi objasnis kako da udjem i sta da radim tamo :D

 

Odlicno! Samo da dodam jos nesto. Atributi kao exccentrity(fulao sam u spelingu, ne zamjerite), rushing out, tendency to punch, aggressivity, bravery, flair, work rate, team work i natural fitness se ne mogu puno povecati. Npr ekscentricnost se ne moze uopste mjenjati.

I jos nesto da dodam. Pored determinationa i work rate-a, jos dva atributa igraju ulogu u razvijanju igraca. Oba su skrivena i kroz FM se ne mogu vidjeti. To su profesionalizam i ambicija. Ambition je ustvari i najvazniji atribut kada se mladi igrac razvija.

 

Da, da vecina mentalnih atributa se ne moze trenirati vec se povecava kroz iskustvo, kazne za lose partije, tutoring..itd.. Kao sto se i ocene za prekide ne mogu trenirati ovako vec kroz individual trainings..

A ova dva sam podrazumevao pod personality, ali dobro je naglasiti.

I naravno, drago mi je sto ti se svidja ;)

Link to comment
Share on other sites

Ajde spusti malo loptu! Nije me decko UBACIO u tim, on mi je poslao pp i rekao "Ako hoces u txt tim, napisi prijavu ovde pa da vidimo dal ce te prihvatiti".. Nije on meni rekao "Hoces da te ubacim u tim?"..

A drugo i on i ja smo stariji od tebe i treba da pazis kako se obracas, osnovna kultura... Trece ne spamuj mi rad o treninzima, za ovo postoje pp..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Imate PP. Koristite tu opciju. Dino je moderator i postujte to. Toliko na tu temu, bez spama da ne bi bilo nagradnih bodova.

U vezi onih atributa sto sam naveo, nije toliko stvar u godinama koliko se oni ne mogu mjenjati kroz trening kao ostali atributi. 3-4 prema gore je najvise sto sam vidio, i to za work rate. Aggress. I Bravery tesko mogu ici gore vise od dva. Determination se nikako kroz trening ne moze povecati, nego kroz tutoring i ako igraca kroz PInteraction motivisete poslje lose utakmice. Takodjer na taj nacin se i work rate moze povecati. Aggressivity se smanji ako nakon crvenog kartona kritikujete igrace.

Jesam enciklopedija :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |