Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Kreiranje Kupa i Superkupa [Tutorijal]


prodo
 Share

Recommended Posts

Ovaj tutorijal se nadovezuje na tutorijal "Kreiranje Ligaškog Sistema" i kao pokazni primjer biti će uzet primjer BIH iako BIH u stvarnosti nema superkup.

 

Prvo idemo sa lijeve bočne strane na dio Competitions i potražimo Bosnian Cup. Pošto je kup već dodan u igri nemamo tu što dodavati ni posebno objašnjavati nego evo samo slike kako bi to trebalo izgledati da ste morali dodati kup. Kada dodajete kup sve potrebne podatke uređujete kroz Details i ne smijete ići na Teams i dodavati klubove.

 

http://i.imgur.com/9RMiM.jpg

 

Sada ćemo dodati Bosnian Super Cup s obzirom da ga nema u igri. Ponovo s bočne strane nađemo Competitions i u donjem desnom kutu biramo opciju Add. Što se tiče dodavanja novih natjecanja nastojte reputaciju namjestiti tako što ćete usporediti neko natjecanje sličnog ranga i jačine iz druge zemlje. Također poželjno bi bilo da reputacija kupa bude između reputacije 1. i 2. lige u toj državi, a reputacija superkupa malo veća od reputacije 2. lige i manja nego reputacija kupa. Mjere igrališta također možete prepisati od nekog sličnog natjecanja.

 

http://i.imgur.com/ZIqpJ.jpg

 

Kada smo dodali natjecanje u igru idemo na Nation Rules - BIH i biramo dio Cups i zatim Add. Najprije ćemo dodati kup pa biramo FA Cup.

 

http://i.imgur.com/E2VNG.jpg

 

U idućem koraku ponovo biramo Cup i zatim odabiremo natjecanja koja će davati sudionike kupa i broj klubova iz svakog natjecanja. Zatim idu podešavanja broja zamjena kao i dana igranja.

 

http://i.imgur.com/oXfsK.jpg

 

Sada dobijemo ovakvu sliku gdje bi još trebalo podesiti Seeding Rules gdje bi bilo dobro staviti da se određuje prema reputaciji lige tj. klubovi iz višeg ranga imaju bolji položaj. Također treba namjestiti Match Rules u slučaju neriješenog rezultata. Namjestite je li vrijede produžetci, penali i više golova u gostima. Ovdje ćemo isto korigirati broj klubova iz najniže lige koje ćemo staviti na 34 što daje ukupan broj klubova 80.

 

http://i.imgur.com/vXoj1.jpg

 

Onda idemo na dio Cup Rounds gdje nam je editor već sam dao neki raspored koji ćemo naravno izmješati da naučimo neke stvari. Kolona Matches objašnjava koliko ima utakmica u tom kolu. Kolona Teams Added određuje koliko se novih klubova pridružuje u tom kolu. Legs određuje igra li se na 1 ili 2 utakmice, a Replays hoće li se igrati ponovna utakmica u slučaju neriješenog rezultata (npr. engleski FA Cup).

 

http://i.imgur.com/OX1tv.jpg

 

Po meni vam je najbolje početi uređivati kola od kraja kupa (finala) pa biramo najdonju rundu. Promijenit ćemo datum na sredinu 5. mjeseca i pod Stadium namjestiti da se igra na određenom stadionu (Koševo) i dodati nagradu za osvajača u iznosu od 100000 funti.

 

http://i.imgur.com/XaNet.jpg

 

Za polufinale ćemo namjestiti da se igra na 2 utakmice i unijeti datum druge utakmice.

 

http://i.imgur.com/h8JAO.jpg

 

Isto radimo za četvrtfinale i osminu finala. Za šesnaestinu finala ćemo namjestiti da se pridružuje 16 prvoligaša i da se to kolo igra na 1 utakmicu.

 

http://i.imgur.com/Rm7II.jpg

 

Tu 16-tinu finala ćemo uzeti kao prvo pravo kolo kupa, a sve ono što prethodi će biti kvalifikacije. Ako će se u 16-tini priključiti 16 klubova moramo im pronaći 16 protivnika kroz kvalifikacije pa počinjemo raditi kvalifikacije. Znači u zadnjem kolu kvalifikacija će biti 16 utakmica da bi se dobilo 16 klubova za 1. kolo i igrati će se na 1 utakmicu. U svakom prethodnom kolu mora biti duplo više utakmica. Znači imat ćemo 2 kola kvalifikacija i broj 2 ćemo unijeti pod Number Of Qualifying Rounds i ovako će to na kraju izgledati.

 

http://i.imgur.com/CPOO2.jpg

 

Napomena! Da bi kup normalno funkcionirao mora se pod General broj iz Number Of Teams In Competition složiti sa ukupnim brojem Number Of Teams pokraj imena liga, i sa brojem klubova pod Cup Rounds - Teams Added. Fixture Rules ima isto značenje kao i kod ostalih natjecanja.

 

Sada ćemo dodati Super Cup. Idemo ponovo pod Nation Rules - BIH i biramo dio Cups i zatim Add. U idućem koraku biramo Super Cup. Zatim biramo natjecanja koja će dati sudionike Super Cupa. To će obično biti osvajač prve lige i osvajač kupa.

 

http://i.imgur.com/ssUXJ.jpg

 

To će na kraju izgledati ovako i tu možete podesiti druge opcije poput stadiona, pravila, nagrada ili da se igra na 2 utakmice.

 

http://i.imgur.com/25GAS.jpg

Edited by prodo
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |