Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Uvod u Editor [Tutorijal]


prodo
 Share

Recommended Posts

Nakon pokretanja editora prva stvar koju moramo napraviti je učitati originalnu bazu igre, a to se radi na način da idete pod File u lijevom gornjem kutu i birate Load Database...

 

Najprije ćemo objasniti dio Settings koji je vrlo bitno pravilno postaviti prije bilo kakvog rada sa editorom. Currency, Language i Display Mode se nema što posebno objašnjavati i to postavite prema vlastitim preferencijama.

 

Maximum Records For Search morate postaviti na Unlimited da vam se nebi događalo kod filtriranja velikog broja podataka da vam editor zbog tog ograničenja slučajno preskoči neki podatak.

 

Compress Editor Data Files ćete označiti ako želite da vam editor sprema napravljenu bazu u formatu .dbc tj. da vam smanji veličinu baze u MB-ima ako baza sadrži veliki broj promjena. Ako ne označite tu opciju editor će vam spremati bazu u formatu .xml koji će davati veću bazu u MB-ima ali to vam je kod izrade baza više manje svejedno jer će se ne znam kakve baze, sa velikim brojem promjena, maksimalno kretati do par MB veličine što je danas zanemariva brojka.

 

Save Backup File ćete označiti ako želite da vam editor sprema backup zadnje valjane baze koji bi služio za povratak na staro u slučaju da nešto zeznete kod baze na kojoj trenutno radite. Taj file će imati nastavak .bak i po završetku izrade baze ga možete slobodno obrisati iz foldera.

 

http://i.imgur.com/eCnuA.jpg

 

Kada smo sve dobro postavili onda ćemo napraviti jednu promjenu na bazi tj. prebacit ćemo igrača u drugi klub (taj postupak je objašnjen u tutorijalu "Transfer Update"). Nakon što smo to uradili promjena je zabilježena u dijelu Menu pod File-Details gdje pod Changes piše 1 što se odnosi na jednu promjenu na originalnoj bazi. U dijelu File-Details također možete unijeti i opis baze u dio Description te ime autora u dio Author.

 

http://i.imgur.com/wfnUV.jpg

 

Zatim ćemo spremiti napravljenu bazu pod nazivom "baza1". To radimo na način da ponovo idemo pod dio File i biramo Save Editor Data As... i u sljedećem prozoru koji se otvori unosimo ime baze.

 

http://i.imgur.com/y3Zpq.jpg

 

Sada ćemo izaći iz editora i pokazati gdje je spremljena napravljena baza i kako je ponovo učitati da bi nastavili raditi na njoj. Baza se nalazi u folderu My Documents-Sports Interactive-Football Manager 2012-editor data. Iz toga foldera možete slobodno uzeti napravljenu bazu, kopirati je, brisati ili podijeliti s drugima.

 

http://i.imgur.com/WWW6t.jpg

 

Zatim ponovo palimo editor, učitavamo originalnu bazu kao na početku tutorijala i zatim idemo pod File i biramo Load Editor Data... gdje biramo bazu1. Sada je baza učitana i nastavljamo raditi promjene na bazi i nakon završetka posla je spremamo na način da biramo File i Save Editor Data. Nakon toga dobijamo ovakvu poruku.

 

http://i.imgur.com/do3HX.jpg

 

Na isti način ponavljajući sve korake do sada napravit ćemo i bazu sa nazivom "baza2" gdje ćemo opet imati samo 1 promjenu ali će u pitanju biti jedan drugi igrač.

 

Sada ćemo spojiti ove dvije baze u jednu da bi skupili obje promjene u istoj bazi. Palimo editor, Load Database, Load Editor Data-baza1.

 

http://i.imgur.com/oZOg2.jpg

 

Zatim idemo na File i biramo opciju Merge Editor Data (Database Changes Only)... i u idućemu prozoru biramo baza2.

 

http://i.imgur.com/MAuCU.jpg

 

Na kraju idemo pod File gdje biramo Save Editor Data As... i upisujemo naziv baza1+baza2 čime dobivamo bazu koja sadrži 2 promjene (po jednu iz baze1 i iz baze2) što je vidljivo ako odemo na File-Details i pogledamo database changes koje sad iznose 2.

 

http://i.imgur.com/lDAI8.jpg

 

Opcija Merge Editor Data će biti iznimno korisna kod rada u timu u kojem ćete podijeliti zadatak na način da će netko napraviti određeni dio, a netko drugi ostalo i po završetku ćete to spojiti u jedinstvenu bazu i tako uštedjeti na vremenu.

Edited by prodo
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |