Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Vaša omiljena taktička postava i zašto?


Dino151
 Share

Recommended Posts

Aha, bilo koja possession based taktika ne bi trebala imati uključene kontra napade, osim ukoliko nije ekstrem tipa Barcelone koja to opet koristi u svrhu posjeda. Kako loptu drže u prosjeku blizu 70% vremena, kontra im dođe kao osigurač, ali samo u utakmicama protiv jačih ekipa. Protiv Reala pamtim par takvih napada, bukvalno u Borussijinom stilu su istrčavali kontra napad kako bi što prije došli u povoljan rezultat, da bi čuvali loptu što duže, a u slučaju nekog pacerskog gola ili kontre protivnika se ne bi našli u rezultatskom zaostatku. Svjesno su iskakali povremeno iz svog modusa igre kako bi brzo stvarli šanse, nešto što je totalno suprotno njihovim uvjerenjima. Vjerujem da je tu i psihologija odigrala dosta, ali i nepostojanje adekvatnog plana u slučaju rezultatskog zaostatka. Znaju da će se protivnik povući, a onda mogu igrati samo ispred njih i čekati eventualni pad koncentracije.

 

Dosta kompleksna priča, ali za neka FM shvatanja gdje većina gradi posjed taktike kroz control strategiju ta counter kućica zna biti dosta često kontraproduktivna, jer control postavlja igrače dosta agresivnije, nego što to radi counter (strategija namijenjena za takve napade), a onda kada se tome doda još i kućica često protivnik kontrira tvoju kontru, jer ekipa i sa neoznačenim kontra napadima će u prilikama za nju trčati kontru, samo što će sa označenim više igrača ići naprijed, a kako control je već sama po sebi poprilično agresivna zaključak je jasno izvesti. Poprilično jednostavan alogoriam je ta counter attacking kućica, prostom matematikom se da objasniti, ali rijetko ko zna za njega.

Dakle, umjesto mirne utakmice gdje ljuljaš protivnika imaš često frenetičan tempo, igru ispred oba gola i brzi gubitak posjeda, stvari koje sa control strategijom nikako ne želiš.

Link to comment
Share on other sites

Sporija igra je drugim riječima smirena izgradnja napada, kontrola i igra na posjed. To u startu isključuje kontra napade, nije džaba po defaultu na Control bez kvačice na kontrama. Uostalom, kakav je to oblik kontre koji se sporo razvija, potpuna kontradikcija.

Link to comment
Share on other sites

Ne razvija se niti jedna kontra sporo, jer je tokom kontra napada tempo postavljen na maksimum. Pitanje je samo želi li se odvojiti dobar dio utakmice za pokušaj i izvedbu kontra napada kod jedne taktike bazirane na posjedu, sporijem tempu i odlaganju završnice.

 

Po meni najveći promašaj ove godine u kreatoru je isključivanje kontra napad kvačice kod attacking strategije, to još nikako nisam uspio shvatiti.

Link to comment
Share on other sites

Znao sam točno što ćeš napisati i na što sam ciljao.

Control strategijom sam, jasno, htio uspostaviti kontrolu, ali sigurnom igrom. Kako na manageru to obično znači oduzimanje lopte i dodavanje prvom do sebe, moj nabijeni, zgusnuti, agresivni vezni red nije imao neku svrhu osim oduzimanja lopte, nekreativnog dodavanja i gubljenja lopte. Zato sam uključio tu kvačicu da se iskoristi svaka mogućnost direktnog dodavanja AMC-u ili povučenijem napadaču.

Fergie, kontre koje sam provodio su se sastojale iz 2-3 dubinska pasa, pa tu brzina ne igra veliku ulogu.

Kompromisi su nekad neophodni da bi se ostvarila neka zamisao.

Link to comment
Share on other sites

Bit će onda da nisi dobro posložio uloge kroz ekipu. I Barcelona igra vrlo usko u 4-1-2-1-2 formaciji samo što svako toliko prebace težište igre uz aut liniju. Ili nemaš širinu i pas opcije ili ti je vezni red previše defanzivan i neinventivan pa nude alibi dodavanja i dobru protekciju, jer ne možeš stvoriti šanse kroz kratke, progresivne pasove, ali istovremeno si slobodan da napadaš brzo kontrama bez opasnosti od protivničke tranzicije.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Formacija koju preferiram i s kojom sam postigao najviše golova je 4-3-3http://prntscr.com/2c4c33 .Naravno za ovu formaciju su potrebna 2 jaka krila koja se zabijaju u fazi napada u sredinu.1 playmaker koji mora biti odličan, i 2 srednja vezna koja i nemoraju biti nešto.Bočni igrači igraju važnnu ulogu jel ako nisu dobri onda bolje ne igrati sa 4 igrača iza nego sa 3. (3-5-2) Sljedeća formacija je koju preferiram,znači ako nemam dobre bokove je naravno 3-5-2.http://prntscr.com/2c4c86.To može biti s 3 CB, 2 DM, LM RM, AM, I 2 CF, sve zavisi o kadru igrača s kojima raspolažem. Ako nemam dobre špic igrače onda spustim jednog CF na mijesto AM i automatski ova formacija prelazi u 3-6-1 .http://prntscr.com/2c4cf6

Edited by Artist Brano
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |