Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

World derbies project - Old Firm


Madridista
 Share

Recommended Posts

OLD FIRM

 

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2010/10/26/article-1323822-0BBFF7A4000005DC-904_468x357.jpg

 

Old Firm je naziv za nogometnu utakmicu između Celtica i Rangersa, najjačih nogometnih klubova u Škotskoj, obojica dolaze iz Glasgowa. Njihova prva utakmica doseže do 1888. god.Značajnost Old Firma je u tome što je to jedini pravi susret u Škotskoj ligi jer ostali klubovi ih gotovo da i ne mogu pratiti. Zbog toga se sve češće govori o preseljenju klubova Celtica i Rangersa u engleski Premiership. Vjeruje se da bi oba kluba od toga imali više koristi jer bi im na utakmice zasigurno dolazilo mnogo više navijača nego sada. Također bi se i sponzori više lijepili za njih,a sa sponzorima bi bilo i više izravnih prijenosa na TV-u. No to ima i svojih naličja, jer se mnogi malo manje uspješni klubovi u engleskom Premiershipu boje za jaku konkurenciju koja im prijeti iz Škotske, a može im i ukrasti mjesto koje ih vodi do europskih natjecanja poput kupa UEFA-e. Također priključenje spomenutih klubova engleskom Premiershipu nije dozvoljeno bez dozvole škotske nogometne federacije i bez dozvole europske nogometne federacije (UEFA).Kako god bilo «Old Firm» će zauvijek biti glavna tema škotskog nogometa još dugo, dugo vrijeme, jer je sigurno da je taj njihov susret i više nego jako zanimljiv.

 

H2H usporedba:

http://i.imgur.com/Nj4sf.jpg


TAKTIČKA ANALIZA

 

Glasgow Celtic

 

Ekipa

http://i.imgur.com/BSKoa.png

 

Team Instruction

http://i.imgur.com/2IOED.png

 

Kao što se vidi iz priloženog igra sa na kontra-napade,ali nemojte dati da vas zavaraju kratka dodavanja.Tu je riječ o tome da će se protivnika pritisnuti kako bi se lopta uzelo što je prij moguće i kako bi se mogao sklopiti brzi kontra-napad.Kod uzimanja lopti igrači će paziti na faule kako nebi bilo žutih i crvenih kartona.

 

Player Instructions

 

 

Klasični golman,rijetko će izlaziti izvan 16 metara za razliku od 'Sweeper Keeper' golmana.Glavni mu je zadatak kao i svim golmanima braniti mrežu gola.

 

 

Lijevi bek koji će u napad ići iz razloga da podupire vezni red i manje će ubacivati lopti,ali ipak ima popriličnu veliku slobodnu na terenu dok je s loptom u nogama pa će ponekad i pokušati driblati po liniji kako bi što brže prešli na protivničku polovicu.

 

 

Gotovo ista stvar kao i za Juareza,samo što će ovaj igrač dodavati više kratkih dodavanja jer nije dobar sa istim,a sve ostalo mu je isto.

 

 

Ovaj igrač je takozvani 'razigravač' u obrani koji će pokušati povezati obranu i vezni red kako bi lakše napadači dolazili u prilike.Mentalitet mu je obranbeni sa jako malo kreativnosti gdje treba samo točne pasove dodavati bez rizika.

 

 

Igrač koji će najviše čuvati leđa Rogneu dok je on ispred njega jer ukoliko dođe do presiječene lopte i krene kontra-napad upravo će ovaj igrač to ispravljati.Njegova dodavanja su uvijek kratka i mentalitet mu je u potpunosti obranbeni.

 

 

Klasični krilni igrač koji će protrčavati po liniji i ubacivati lopte u 5-erac koje bi napadači trebali pospremiti u gol.Iako mu je mentalitet na 'Normal' on će jako puno ići u napad.

 

 

Gotovo isti slučaj kao i prošli igrač,klasični krilni igrač,sve isto pa nemam što reći ovdje.

 

 

Ovo je igrač koji će kontrolirati igru kakvu on želi jer je 'playmaker' i razigravati će ekipu.Kao i što mora,on će dosta lopti slati kroz sredinu prema napadačima ili će iste slati na krila koja će odrađivati svoj dio posla.

 

 

Uz igrača kao što je Ledley on nema što raditi na sredini terena pa će on puno više ići u napad,točnije na poziciju ofenzivnog veznog.Vrlo je napadačkog mentaliteta i ima poprilično puno slodobe s loptom tako da će dolaziti u duele i driblinge.

 

 

Bangura je u ovoj priči igrač koji će za sobom odvlačiti protivničke braniče i otvarati prostor kolegi u napadu kako bi lakše zabio gol.Vrlo će često dolaziti u sredinu po loptu i također time stvarao prostor i rupe u obrani.

 

 

Uz jednog TM-a,ovaj igrač nema puno posla,treba samo kada dobije loptu krenuti prema golu i zabiti.Ako Bangura svoj posao obavi kako treba onda neće biti velikih problema za Hoopera i stvar je riješena.Vrlo napadčki mentalitet kao što i treba biti sa jako kratkim dodavanjima.

 

 

Glasgow Rangers

 

Ekipa

http://i.imgur.com/zvzhS.png

 

Team Instructions

http://i.imgur.com/OBAqp.png

 

Ovdje je riječ o fluidnoj igri,iako se igra vrlo disciplinirano,znači nema puno slobode na terenu,ali u tome je kvaka.Igrati će se jedna tečna igra,bez puno zadržavanja lopte,a braniti će se zonski uz poprilično duboku obranu i kratka dodavanja.

 

Player Instructions

 

Klasični golman,rijetko će izlaziti izvan 16 metara za razliku od 'Sweeper Keeper' golmana.Glavni mu je zadatak kao i svim golmanima braniti mrežu gola.

 

 

U ovoj napadačkoj taktici će ovaj igrač jako puno vremena provoditi na sredini terena,naravno kada je riječ o njihovom napadu kako bi svojim suigračima dao dodatnu opciju kod stvaranja napada.Vrlo malo udaraca iz daljine i poprilično kratka dodavanja.

 

Vrlo sličan igrač,tj. isti zadatak ima,samo što će u ovom slučaju biti još kraća dodavanja,a sve ostalo je gotovo isto.

 

 

Igrač u ovom slučaju će čuvati leđa Bartleyu i spriječavati će lopte koje idu kroz sredinu kako nebi došle do napadača koji u tom slučaju nebi imao tećak posao.Jako defenzivan mentalitet igrača,ali ipak ne u potpunosti kratki pasovi.

 

 

Došao je red na Bartleya koji će spajati obranu i napad tako što će ići prema naprijed s loptom i dodavat lopte kroz sredinu u napad ili vezni red.Za razliku od Broadfoota,ovaj će imati dosta napadački mentalitet,ali je zato tu sljedeći igrač da to nadopuni.

 

 

Edu je tip igrača koji će popuniti rupu u obrani koju će ostaviti Bartley zbog njegovog zadatka.Vrlo defenzivan mentalitet i jako mala sloboda na terenu sa veoma kratkim dodavanjima kako nebi došlo do kobnih grešaka koji mogu koštati gola.

 

 

Dva krilna veznjaka imaju jako napadački mentalitet te će svojim brzim i prodornim napadima preko krila pokušati slomiti protivnika.U ovom slučaju će Fleck imati slobodu da zapuca iz daljine upravo zbog te specijalnosti.

 

 

Jako slični igrači on i Fleck,ovaj je jako brz i to će iskoristiti na najbolji način.Imaju isti zadatak tako da ovdje nemam više što reći pa idemo dalje.

 

 

Ovaj igrač će biti 'razigravač',ali ne na Attack Duty već Support upravo zbog krilnih veznjaka.Uvijek će biti dostupan svojim suigračima kako bi mogli lakše naći opciju ukoliko stanu bez istih.

 

 

Kako nebi sav posao pao na Davisa i ovaj igrač ima Duty Support pa će se lakše otvarati opcije za njihove suigrače i lakše će dolaziti do prilika za gol jer će se time otvarati dodatne opcije i rupe u obrani kretnjom ovih igrača.Kao i svaki veznjak,i ovaj će dodavati puno lopti kroz sredinu.

 

 

Nisam mu htio staviti Poacher jer se i neigra mnogo na ofsajd zamke pa će ovaj igrač biti klasični napadač,dolaziti će dosta po loptu u sredinu i stvarati dodatni prostor za sebe i za suigrače.Gotovo će uvijek će stajati na protivničkoj polovici kako bi lakše mogao postići gol ukoliko se otvori prilika za kontra-napad.

 

 


Slike

 

http://www.ebsoccer.com/imgs/Travel/United/old-firm-fans-090408.jpg

 

http://theoriginalwinger.com/wp-content/uploads/2010/04/firm.jpg

 

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/03/03/article-1362498-0D718E89000005DC-783_634x462.jpg

Edited by Madridista
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |