Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

ROLE by Andrey'Blanc


Andrey'Blanc
 Share

Recommended Posts

ROLE

 

http://thewayiplay.files.wordpress.com/2011/10/naki1.png

 

Golman-Goalkepper-Swepper keeper-

 

-Golman koji ce izaći iz svog kaznenog prostora da sudjeluje u igri.Ovo baš kad bi se ja pitao nije sigurna opcija.Najcešce bi koristili u dramaticnim situacijama kada je neophodan brzi protok lopte u kojem će naravno sudjelovati i ovaj igrac.

 

--Defenders--

 

Libero

 

To je specijalna pozicija, koja se sve manje koristi u Europi. Libero najčešće igra iza odbrane kako bi dodao ekstra sigurnost i osigurao mirniji protok lopte u zadnjoj liniji.

 

Igrači na toj poziciji moraju dobro čitati igru, biti pravovremeni u postavljanju i startovima, te sigurno prenijeti loptu do veznih igrača

 

Swepper - Central Defender

 

Na ovoj poziciji igrač igra protiv protivničkih napadaca. On treba biti dobar u skoku i pravovremeno startati.

 

No najvažnije je dobro pokrivanje prostora i čitanje igre, kako bi se moglo prepoznati odakle prijeti najveća opasnost.

 

Stoperi moraju biti koncentrirani svih 90 minuta, jer ako im samo jednom napadač pobjegne može se izgubiti utakmica. Moraju igrati na sigurno,

a ako su imalo nesigurni - bolje je ispucati loptu u korner, aut ili daleko u polje nego filozofirati.

 

Ball playing defender

 

Posao ovog igrača je da zaustavlja protivničke napadače i da izbije loptu kada vreba opasnost po njegov gol.Njihova dužnost je i da razdvoje ubacivanje protivničkih igrača, da izbijaju lopte i da prekidaju kontranapade protivničkih igrača.Sa dužnošću "Defend" , Ball-Playing-Deffender će stajati u liniji sa svojim partnerom i da razdvoji napad napadač , da markira protivničke igrače i da izbija loptu uklanjajući opasnost.

 

Limited defender

 

Posao "Limited Defendera" je takođe da zaustavlja protivničke napadače , kao i ostalo ko kod drugih igrača u odbrani , da izbija loptu na sigurno i slicno.Njegov glavni posao je da uzme loptu, bilo kako , bilo to iz prekida ili iz nečeg drugog , ali je treba samo uzeti i izbiti u njegov napad kako bi uklonio opasnost.Sa dužnošću "Defend" će da stoji sa njegovim odbrambenim partnerom u liniji , da presječe loptu i protivničke napade , da markira protivničkog napadača i da izbija loptu iz golmanskog prostora.

 

--Bekovi--

 

Full back

 

Ti igrači igraju na obje strane odbrane, a njihov posao je spriječiti protivničke proboje po boku i centaršuteve.

 

Oni takođe igraju važnu ulogu u podrčci svom napadu, kada iz drugog plana šalju centaršuteve.

 

Wing back

 

Ofanzivni bočni imaju više napadačkih zadataka od defanzivnih bočnih, iako zapravo igraju na istom mjestu.

Hoce li bočni igrati ofanzivnije ili defanzivnije ovisi o igračevim kapacitetima i taktici.

 

U slucaju da jedan od ofanzivnih bočnih igraca probija stranu, drugi ostaje otraga i pomaže stoperima.

 

--Defensive Midfielders--

 

Anchor man

 

Ukoliko koristite ovu role na DM , onda vam ovaj igrač pruža sljedeće:Anchor man-ova uloga je da stoji između odbrane i sredine , oštri startovi nad igračima , osvajanje lopte i davanje pasova do tehničara u njegovoj ekipi.Njegov ključni posao je da ne ide daleko od svog mjesta , i da je malo više agresivniji , on je moguć samo u poslu odbrane.

 

Deep Lying playmaker

 

Deep Lying Playmaker čuva prostor između odbrane i sredine , i daje pasove , koji mogu da ugroze suparnički tim.Njegov glavni posao je , kao i posao kod ostalih Playmakera da pokreću napad i igru svog tima. Ovaj igrač momentalno treba biti atraktivan , ali i dobar u odbrani. Sa dutyem Defend on će mnogo pažnje posvećivati odbrani i pokušavati blokirati svaki suparnički napad.

 

 

Jedna od najvažnijih pozicija u ekipi, u kojoj je izdržljivost najvažnija karika, jer zadnji vezni igrači moraju najviše pretrčati.

 

Ti igrači moraju kombinirati dobru odbranu i znanje s loptom kako bi mogli stvoriti priliku za gol.

 

Mnogo puta ostane nezabilježen njihov pokušaj pridodavanja napadu, no igrac koji ga cuva mora ga popratiti -

kao što zadnji vezni mora pomoci odbrani i pratiti protivnickog veznog.

 

Cesto se kaže da vezni igraci dobivaju ili gube utakmicu, pa ako momčad ima dobrog zadnjeg veznog može racunati na tri boda.

 

 

--Central Midfielders--

 

Central Midfielder

 

Srednji vezni ima tehničke sposobnosti da igra u napadčkim , običnim i odbrambenim rolama , ali moraju imati jaku izdržljivost i viziju kako odigrati napad.Sa Supportom , ovaj igrač će se držati svoga mjesta u ekipi , i davati lopte po čitavom terenu svojim igračima.

 

Deep Lying Playmaker

 

Ovaj igrač se takođe nalazi između odbrane i sredine , i njegova dužnost je da kreira igru i njegov cilj su passovi do igrača koji su bliži golu na terenu.Poznati i kao najveći radnici u odbrani poslije štopera.

 

Ball Winning Midfielder

 

Kao što samo ime govori , ovo je vezni igrač koji će nastojiti da krade lopte i da vrši pritisak na protivnicima.Kako god ovaj igrač takođe mora imati i tehničke sposobnosti kako bi mogao više zadržavati loptu u svojim nogama , i da baca loptu naprijed igračima sa napadačkim rolama.

 

Box to box midfielder

 

Uvijek će imati taj dinamizam , igra odlično i u odbrani i u napadu.U napadu ovaj igrač će slati loptu napadačima , kako bi ih uposlio i kako bi oni stvarali šanse za gol.U odbrani on će rušiti AMC-e, i pomagati će odbrambenoj liniji.

 

Advanced Playmaker

 

Ovaj igrač može se vidjeti i na sredini , i u napadu , i po krilima.Njegova dužnost je da upošljava svoje saigrače, da šalje lopte u prazne prostore protivničke sredine i odbrane , otvarajući sebi prostora da daje pasove svojim suigračima.Sa dutyem Support ovaj igrač pokušati davati pasove svojim igračima što više , ali će se i povlačiti nazad.

 

--Wingers--

 

Wide Midfielder

 

Kao što i samo ime govori ovaj igrač posjeduje da igra i u odbrambenim i napadačkim situacijama na krilima , napadajući i pokušavajući da uzme loptu protivničkim igračima, kada je to potrebno.Itekako moraju imati eksplozivnost i brzinu, vještine sa loptom , i da bude krilo Van-i-Van , takođe mora blistati i u timskom radu , i u radu po terenu , kako bi zajedno sa svojim suigračima pravili velike probleme protivničkoj ekipi.

 

Winger

 

Sve što je potrebno za ovu poziciju je da igrač ima velike tehničke sposobosti kako bi uspio da navodno "Baci" igrača i prodje pored linije i ubaci , ponekad i uđe u sredinu.Kada tim napada , igrač se drži svoje linije za aut , spreman kada mu lopta treba doći i da prođe pored linije.Sa napadačkom postavom krilo će pokušati da trči kroz odbranu, i da prouzrokuje paniku u protivničkoj ekipi.

 

Defensive Winger

 

Dužnost ove role je da napravi pressing na protivničkim bekovima , osvaja lopte po čitavom terenu , trčati kraj linije i da pokuša dati neki centaršut u sredinu.Sa dutyem Support ovaj igrač će pokušati da krade lopte , prolazi pored njegovog čovjeka, i da ubacuje iz daljine.

 

Inside Forward

 

Pozicija ovog igrača je da se ubacuje u prazan prostor sa krila , da trči direktno u centar protivničke odbrane i radi najbolje kad je igračevo stopalo najjače i da gurne loptu za šut.Ovo kretanje može biti kobno , ukoliko se prouzrokuje kontranapad protivničke ekipe , onda tu protivnički bekovi se slobodno mogu lepršati.

 

--Attacking Midfielders--

 

Attacking Midfielder

 

Njegova pozicija je da se kreće po čitavom terenu , gdje stigne kao obični veznjak , ali on ne može trčati u prostor iz dubine ili pozadine kako hoćete.Potrebne su mu odlične tehničke i mentalne sposobnosti , njegova rola je takođe i da stvara prilike u napadu , prije nego što to protivnička odbrana shvati.

 

Trequartista

 

On se može nalaziti i u napadu , a i u sredini.Kako playmakeru je dužnost da daje lopte po čitavom terenu , tako je i trequartisti da malo manje igra odbrambeno i uvijek gleda svuda za prostor kada tim nema posjed.Kao uvijek , ostatak tima treba ga ostaviti u napadu jer u odbrani i nije baš najbolji.Moguć samo sa napadačkom dužnošću.

 

--Strikers and Forwards--

 

Deep Lying Forward

 

Eh ovaj igrač ima funkciju da stoji uvijek tu negdje između napada i sredine , ni u sredini , a ni u napadu.On je tu na svaku odbijenu loptu prikuca , davanje pasova po krilima , i pomijera loptu nazad u sredinu , povlači se po krilima i kada je njegov potez on je tu uvijek sa svojim partnerom.

 

Advanced Forward

 

Ovome igraču je uloga da korača linijom i da je uvijek na čelu napadačkih poteza.Njegova glavna dužnost je da bude točka napadačkih poteza i njemu treba da i da gol , i da asistira.Njegova sekundarna uloga je da traži izgubljene lopte ili izbijanja iz pozadine , uzme loptu i daje loptu playmakeru.Moguć je samo u napadu.

 

Target Man

 

Target man , kao što i samo ime govori "igrač koji se traži" , naime svaka lopta u napadu je skoro njegova , i ukoliko imate visokog target mena , vjerujte da je i svaka lopta u zraku njegova.On koristi svoju snagu i jačinu kako bi se gurao u protivničkom šesnaestercu.U napadačkoj ulozi ovaj igrač će biti vođa napada i on će skupljati odbrambene igrače na sebe , kako bi otvorio više prostora svojim suigračima.

 

Poacher

 

Ovaj "lovokradioc" će se oslanjati na leđa posljednjeg odbrambenog igrača , tražeći da umori odbranu , i trči na otvorene lopte iz sredine.Takođe on će stajati na liniji sa odbranom protivničkih igrača , i kada malo naprije krenu odbrambeni igrači protivničke ekipe , on potrči naprijed na loptu koju mu daju , i tako izbjegne ofsajd zamku i onda izađe 99% da če dati gol ukoliko imate dobrog poachera sa završnicom.

 

Complete Forward

 

Ovaj igrač treba posjedovati sve tehničke atribute od Deep Lying Forwarda , postizanje golova od poachera , i snagu i jačinu target mana.On treba jednako biti vješt kao i ostali , ne propuštati šanse za sebe , i da bude glavna završnica napada svog tima.Takve napdačka transcendiranja taktičke instrukcije , bi sigurno treba da radi ono što je potrebno za njega.

 

Defensive Forward

 

Ovakav igrač postaje sve više , i više potreban modernoj igri.Njegova glavna uloga je da vrši veliki pritisak na odbranu protivničke ekipe, i uvijek zaustalvlja protivničku odbranu da ide u napad , i onda uzme vrijeme na loptu.U napadačkim postavkama on drži stvari kako trebaju biti , sa napadčkom ulogom , on će vršiti pritisak na protivničke štopere.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |