Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Kreiranje Ligaškog Sistema [Tutorijal]


Recommended Posts

ma ajde nisam bas potpuni pocetnik.

znaci slozio jesam lige (1., 2., 3., 4., 5.) i normalno sve kod njih kak ide. s time da sam metnuo tu 6-u ligu koja je inactive da osiguram protocnost i iz pete lige. kup, superkup, liga kup to je jednostavno uz malo volje slozit.

e sad metnuo jesam i secondary division (te kao regionalne lige kaj bi se igrale prije ovih obicnih liga). kolko vidim da se slozit npr. posebno liga kvarnera, liga dalmacije. a pokusavam slozit ligu dalmacije da ima npr 2-3 divizije (prva, druga, treca), pa onda kvarnerska 2 divizije.

a uz to bi ostavio 5 liga (maknuo onu sestu inactivnu) i da recimo iz nje ispada 2 kluba, a ulazi 2 kluba koja su najbolje plasirana kluba u toj dalmatinskoj i kvarnerskoj ligi, a vec nisu u sustavu tih 5 glavnih liga. (znaci hajduk je osvojio tu dal ligu, split je drugi....a gosk je peti u toj ligi no kako ne nastupa u ni jednoj od tih pet glavnih liga onda on ide u petu ligu). no to ako nije moguce moze i bez toga. naravno ja bi metnuo malo vise tih regionalnih liga no ako u ovom primjeru se to moze onda i ostale ne bi smjele bit problem. (ako je poznat brazilski sistem natjecanja na isti nacin bi htio da funkcionira i ovdje to)

 

hvala :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

jep uspio sam :) ono drugo kaj sam mislio da se zadnja liga popunjava preko tih regionalnih mislim da nije moguce napravit (kolko mi je poznato ni u brazilskoj ligi nisu uspjeli to rijesit u igrici). dodatno bi zakompliciralo stvar pa je bolje odvojeno to dvoje gledat a preko lower divisiona ionako se protocnost svih klubova moze metnut.

 

ukratko ako nije nekom poznato rijec je o drugim ligama (ne nizim vec odvojenim). najpoznatiji primjer je (a i ako se ne varam jedini koji imaju aktualan takav sistem natjecanja) brazil. shema je posto je brazil ogromna drzava onda su se u pocetku igrala drzavna natjecanja (brazil je federacija sastavljena od 26 drzava + glavni grad). te je tek kasnije osnovana zajednicka liga no i dalje su ostala ta drzavna natjecanja kao prestizno natjecanje. (povijesnu vrijednost ima ne popunjavaju se kontinentalna natjecanja preko njih nego eventualno kup i najniza liga).

 

malo se namucio posto me zezalo pa mi je javljalo greske nekakve pri pokretanju igre (nation rules su uvijek bili u redu). no mislim da je bila greska u datumu kojeg sam postavio (posto sam metnuo da se te lige igraju prije pa poslije njih da 'glavne' lige idu) - da sam dao premalo vremenskog roka za odigravanje odredenog broja utakmica pa je javljao gresku. a i sad nisam u potpunosti siguran dal se to moze bez parent division rjesavat no metnuo sam preko toga (posto to radim na editoru 2011 to se preko advanced mora-kolko vidim 2013 ima parent kao opciju tako da se i to da). i uspio pokrenut ligu sad ju vrtim i nema problema nikakvih.

delao bi to u 2013 kojeg imam al je editor prespor (za razliku 2011). pa sam odlucio da isprobam prvo kako to funkcionira ovako i eto :)

 

ako kome treba pomoc oko tih secondary mogu sad i ja prenijet nauceno znanje :)

Link to comment
Share on other sites

U 2013 možeš raditi samo za FM 2013, a tu možete pitati bilo koga ko je radio neke lige koje ne postoje, pogotovo niže lige, počevši od mene :D

 

U editoru za 2012 imaš ako se ne varam također parent competition pa ako igraš "jogurt" ili "narodnu" verziju, a kompjuter te ne spriječava "nabavi" FM 2012 ako baš želiš maksimalno tu ideju sprovesti u djelo.

Inače sve pohvale za trud.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ma jasno mi je da na 2013 mogu samo za 2013. al sam samo htio preslikat taj brazilski sistem. pa eto skuzio kak se moze. sad nije problem to ni na 2013. ciljao sam na to da se u 2013 to sve pretpostavljam moze u obicnom editoru. bez uporabe advanced editora (posto postoji opcija parent).

jos ima stvari koje nazalost editor nam ne omogucava napraviti ali ok.

 

a za nize lige nije problem (ok nisam se igrao sa onim zupanijskim ligama pa da se pazi da svaki klub u svoju zupaniju padne a ne proizvoljno - no ako nekog zanima da se vjerujem i to bez problema rijesit).

 

ma imam 2013 samo je sporije pa mi se nije u njemu dalo zezat sa svime time. ovak brze provjerim sve na 2011.

 

 

edit

 

dal se moze playoff namjestiti da se igra dvokruzno? npr. ako 4 kluba igra playoff (ligaski sistem) igrat ce po defaultu 3 utakmice samo. u editoru postoji opcija za kup sistem da se igraju dve tekme no na ligaski sistem ne postoji to. u advenced editoru nisam vidio da postoji ta opcija.

Edited by tomi.tomislav
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

ako si naučio princip kreiranja lakših liga onda upali editor-load database-add nation rules-add lower divisions and cups to existing structure-nation u.s.a.-finish

nakon toga biraj rules i sa padajućeg izbornika convert to advanced rules. kad si to napravio imaš sa strane sistem kako je urađen mls. onda uzmeš vremena, gledaš i učiš šta je šta. nije baš jednostavno ali jbg nije ni sistem mls-a jednostavan. ovako možeš pogledat svaku ligu koja te zanima

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |