Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Kreiranje Ligaškog Sistema [Tutorijal]


Recommended Posts

Pri kreiranju ligaškog natjecanja najprije idete na Add Nation Rules.

 

http://i.imgur.com/a2reu.jpg

 

Time omogućujete dodavanje liga i kupova unutar odabrane države. Nakon toga otvorit će vam se dijaloški prozor, gdje će vas pitati da li želite dodati nova natjecanja unutar države ili na već kreirana takmičenja dodati određene lige. Za primjer ćemo uzeti Bosnu i Hercegovinu. Sa padajućeg menija odaberete naciju Bosnu i Hercegovinu i opciju Create New Competitions And Rules. Nakon što stisnemo Next u sljedećem dijaloškom okviru, pitat će nas da odredimo dan i mjesec kada će se ažurirati sezona. Takođe određujemo start i kraj sezone, tako što ukucamo datum u Season Start Date i u Season End Date. Obratite pažnju da vam mjesec ažuriranja sezone bude minimalno mjesec dana prije početka nove sezone, ali bez brige jer će vas editor na kraju obavijestiti o eventualnoj grešci.

 

http://i.imgur.com/7DyYx.jpg

 

Kada smo odredili početak i kraj sezone, kao i mjesec ažuriranja možemo početi s ligama. U General opciji nalaze se podopcije kao što su Transfer Windows, Transfer Rules, Discipline Rules i Work Permit Rules. Ukratko to su pravila koja se u ovom slučaju odnose na ligaški sistem Bosne i Hercegovine.

 

Transfer Windows

 

http://i.imgur.com/2HVjQ.jpg

 

Klikom na Add možete dodati period kada se mogu odraditi transferi. Najbolje je da to stavite između dvije polusezone. Takođe ovdje možete odrediti koji tip transfera će se odradititi za taj period. Da li su to standardni transferi, domaći transferi, strani transferi, slobodni transferi ili samo posuđivanje igrača unutar Bosne i Hercegovine. Moj savjet je da stavite standardne transfere, jer ćete odabirom na taj tip transfera moći u tom periodu izvršiti i sve tipove gore navedenih transfera.

 

Transfer Rules

 

http://i.imgur.com/wS6hi.jpg

 

Ovdje određujete sljedeća pravila transfera:

 

Uses Bosman Rules – Klikom na ovu opciju omogućavate igračima da po isteku ugovora slobodno prelaze u drugu ekipu,

Number of days before contract expiry for pre-contacts - Određuje koliko dana prije isteka ugovora će te moći početi pregovore s igračem kojeg želite dovesti bez odštete (obično se uzima 183 dana što iznosi 6 mjeseci),

Free transfers can join at any time – Odabirom ove opcije slobodne igrače možete dovesti i u periodu kad nije prelazni rok,

Players already on loan can join at any time – Igrači koji su već kod vas na posudbi mogu pristupiti vašem klubu u bilo koje vrijeme ako s njima potpišete ugovor,

Youth player min age – Određujete s koliko će godina igrač imati status youth player, a to je najmanje 14 godina,

Youth contract max age – Ovim određujete s koliko maximalno godina može igrač imati status youth ugovora,

Full contract Min age – Ovom opcijom određujete s koliko godina igrač može potpisati profesionalni ugovor,

Takođe postoje i pravila prilikom posuđivanja igrača ali ova gore navedena su jedne od najznačajnijih.

 

Discipline Rules

 

http://i.imgur.com/iqT1x.jpg

 

Ovdje imate podopcije žuti kartoni i crveni kartoni. Kao što vam samo ime kaže određujete koliko će utakmica igrač pauzirati nakon dobivenog crvenog kartona te određenog broja žutih kartona.

 

Work Permit Rules

 

http://i.imgur.com/6MLlf.jpg

 

Kao što vidite opcija koja vam govori o dozvoli za igranje u Bosni. Koliko vremena treba, te koje uslove mora ispunjvati igrač da bi igrao u Bosni sami odlučujete. Kada smo odredili pravila koja su vezana za cjelokupni ligaški sistem, sada možemo preći na dodavanje liga. Kada kliknemo na Divisions, prikazat će nam se nekoliko opcija a jedna od njih je i Add.

 

http://i.imgur.com/OpMmd.jpg

 

Nakon što smo kliknuli na Add otvorio nam se dialoški okvir koji nas pita da li želimo dodati jednu ligu ili ligu sa poddivizijama. Nakon što smo odabrali Single Division i kliknuli na Next, u okviru diološkog okvira ponuđeno nam je padajući meni pod nazivom Competitions i klikom na njega izbacit će nam sve lige koje spadaju u okvir Bosne i Hercegovine.

 

http://i.imgur.com/oWczi.jpg

 

Prvi rang takmičenja je Premier liga, a kao što vidite na slici ona se nalazi na vrhu izbačenih liga sa padajućeg menija.

 

http://i.imgur.com/qAlIe.jpg

 

Kada smo odabrali Premier ligu i kliknuli Next u nastavku imamo nekoliko opcija:

Number of rounds - Ovim određujemo koliko će puta međusobno dvije ekipe igrati u toku jedne sezone. Obično je to dva puta ali ovisi i o broju klubova,

Sub rules - Ovime određujemo koliko zamjena možemo izvršiti u toku utakmice,

Number of promotion places - Ovdje upisujemo broj klubova koji će se plasirati u viši rang, a s obzirom da je ovo prvi stepen takmičenja obično stavite 0,

Number of relegated places - Ovdje upisujemo broj klubova koji će ispasti u niži rang.

 

http://i.imgur.com/5BrqB.jpg

 

Nakon što smo odradili taj dio, idete na Add Competition i Premier liga je dodana u ligaški sistem Bosne i Hercegovine. Kada kliknete na ligu, prikazat ce vam se dosta opcija i podopcija koje ćemo sada objasiti.

 

Competition – Kao što vidite piše Bosnian Premier league,

Contains Sub-Divisions – Ovu opciju ne dirate ukoliko liga nema poddivizije,

Type – Pod ovim opcjama imate League, Groups, League with Split, Inactive Division. U ovom slučaju odabrat ćemo League,

Min Number of teams – Ovjde upisujemo minimalni broj klubova u ligi,

Max Number of teams – Ovjde upisujemo maximalni broj klubova u ligi. (Napomena, u oba slučaja upišite 16, osim ako se ne radi o grupama, al o tom kasnije),

Points for win – Ovom opcijom određujemo koliko će ekipa dobiti bodova za pobjedu,

Fixture Priority – Ovo bi bilo koje utakmice imaju prednost igranja, da li će se prvo odigrati ligaške, kup ili kontinentalne,

Number of promotion – Ovo smo već odredili u dialoškom okviru kada smo dodavali ligu,

Number of relegation – Kao i prethodno tako smo i ovo odredili u dialoškom okviru kad smo dodavali ligu,

B/Reserve teams cannot be promoted – Ovom opcijom onemogućavamo rezervnim ili B timovima da se plasiraju u višu ligu,

League sorting rules – Ovdje određujete pravila na osnovu kojih će se sortirati klubovi u ligi,

Television Money (Per Club) – Određuje koliko će svaki klub iz te lige dobiti novca od tv prava na godišnjoj razini.

 

http://i.imgur.com/UoI83.jpg

 

Start Date - Ovo smo već odredili u dialoškom okviru kada smo dodavali ligu,

End Date - Ovo smo već odredili u dialoškom okviru kada smo dodavali ligu,

Match Day: Day of week i Time – Ovime određujemo dan kada se igra prvenstveno kolo i u koliko sati se igra,

Break period: Start date i End date – Ovime određujemo datum kada počinje i završava pauza između dvije polusezone,

TV Dates – Ovom opcijom odabiremo jednu ili više utakmica koje će biti odabrane iz tekućeg kola i prenosit će se preko TV-a.

 

http://i.imgur.com/bXiaS.jpg

 

Pod Prize Money upisujemo financijske nagrade za ostvaren plasman u prvenstvu.

 

http://i.imgur.com/6KUqD.jpg

 

Fixture Rules:

Ovdje odlučujemo koliki će npr. biti:

- Minimalni broj igrača do 19 godina,

- Minimalan broj igrača do 21 godine,

- Maksimalan broj stranih igrača i sl.

 

http://i.imgur.com/mjiks.jpg

 

Pod Playoffs možemo odrediti koliko će klubova igrati Playoff ili Playout.

 

Nakon što smo sve odradili što se tiče Premier lige sada možemo dodati ostale lige. S obzirom da u Bosni imaju dvije Prve lige, obje ćemo dodati, a vidjet ćete i kako se u ovom slučaju koristi Subdivisions. Ponovo kliknemo na Divisions, prikazat će nam se nekoliko opcija, a jedna od njih je i Add. Nakon što smo kliknuli na Add otvorio nam se dialoški okvir koji nas pita da li želimo dodati jednu ligu ili ligu sa poddivizijama. Nakon što smo odabrali Contain Sub-Divisions i kliknuli na Next, u okviru dialoškog okvira ponuđen nam je padajući meni pod nazivom Competitions i klikom na njega izbacit će nam sve lige koje spadaju u okvir Bosne i Hercegovine.

 

http://i.imgur.com/vqcuC.jpg

 

Ovdje se sada nalazi samo kup i First League. Znači da nam je First League, Parent Competition Prvoj ligi FBiH i Prvoj ligi RS. Nakon što smo odabrali First League i kliknuli Next, u okviru dialoškog okvira ponudit će nam se opcije da dodamo te poddivizije, te ih dodamo. Kada smo odabrali poddivizije i kliknuli Next u nastavku imamo nekoliko opcija istih kao u dodavanju Premier lige. Nakon što smo odradili taj dio, idete na Add Competition i Prva liga FBiH i Prva liga RS su dodane u ligaški sistem Bosne i Hercegovine. Kada kliknete na ligu, prikazat ce vam se dosta opcija i mnoge opcije koje su već objašnjenje kada smo dodavali Premier ligu. Ovdje imaju neke nove te ćemo samo njih objasniti.

 

http://i.imgur.com/mp8hY.jpg

 

Vidjet će te da će se ispod Premier lige nalaziti First League, a ispod nje poddivizije Prva liga FBiH i Prva liga RS. S obzirom da smo u generalnom dijelu kad smo dodavali subdivizije odredili broj klubova, sada nema potrebe za upisivanjem ostalih podataka u subdivizije Prva liga FBiH i Prva liga RS-a, takođe tu se isto mogu upisati broj klubova koji ulazi i ispada ali onda se mora otići na First League dio i tamo gdje piše broj klubova koji ulazi i ispada staviti 0. Ako nećete da vam se svake godine ponavljaju isti klubovi u najnižoj dodanoj ligi (u ovom primjeru prvoj ligi Federacije i RS) napravite sljedeće:

 

Najprije pod Number Of Relegation Places iz First League FBiH stavite broj 4, a pod Number Of Relegation Places iz First League RS stavite broj 2 (broj klubova koji ispadaju u niže lige). Izvor za broj 4 i 2 je wikipedija. Zatim opet idete na Divisions - Add New Division i uvijek u ovom koraku birajte Single Division.

 

http://i.imgur.com/VEBO5.jpg

 

Onda dodajte najnižu ligu koja postoji (u ovom slučaju Lower League). Mislim da će svaka država koju radite imati Lower League u kojoj su sadržani svi ostali klubovi koji nisu uključeni u lige višeg ranga (u ovom slučaju u 1. i 2. ligu).

 

http://i.imgur.com/VNvxI.jpg

 

U idućem koraku su opcije za biranje broja rundi, zamjena i slično ali to vam je nebitno jer dodajemo neaktivnu ligu koja će služiti samo za popunjavanje zadnje aktivne lige pa u ovom koraku sve možete ostaviti kako je.

 

http://i.imgur.com/nGR59.jpg

 

U zadnjoj fazi idete na Bosnian Lower League i promijenite je u Inactive Division kako je prikazano na slici. U ovom koraku možete i staviti kvačicu na Contains Sub-Divisions jer je liga iznad nje također imala sub-divizije pa je logično da je i niže lige imaju. I da to ostavite neoznačeno nebi trebalo biti nikakvih problema ni grešaka.

 

http://i.imgur.com/BlnGt.jpg

 

Nakon što smo sve odradili idemo na testiranje valjanosti, tj. vidjeti da li ima grešaka. To činimo tako što kliknemo na Test Nation Rules.

 

http://i.imgur.com/j2ebH.jpg

Edited by prodo
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Fixture Priority – Ni sam ovo ne kontam a mozete ostaviti na Domestic league – low.

 

Ovo bi bilo koje utakmice imaju prednost igranja, da li ce se prvo odigrati ligaske, kup ili kontinentalne :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 weeks later...

Pokušavam napraviti jednu vrstu lige, ali ne znam je li to moguće.

 

Naime, htio bi od 12 timova u ligi da četiri najbolje od prošle sezone ne igraju prvi dio natjecanja. Preostalih osam igra prvi dio sezone, a najbolje 4 ekipe se kvalificiraju dalje te im se u drugomdijelu natjecanja priključuju one 4 ekipe koje do sada nisu igrale, a zatim se bor4 za naslov (timovima koji su igrali prvi dio sezone rezultati se brišu, te počinju od nule). Timovi koji su u prvom dijelu sezone završio od 5. do 8. mjesta na tablici dalje se bore da ostanu u ligi, ali njihovi se rezultati ne brišu i s takvim bodovima se nastavljaju boriti za ostanak u drugoj polovici sezone.

Link to comment
Share on other sites

mislim da može. to je složeno natjecanje sa više stageova gdje bi nakon odigranog prvog stagea za 2. stage kvalificiralo što po rezultatima prvog, što po prošlogodišnjem plasmanu. pri tome bi trebalo podesiti i brisanje rezultata i prijenos ovisno o stageu. za to treba advanced editor i ne može se običnim editorom. nažalost sa advanced editorom se koliko znam dosad nitko iz researcha nije ispraksirao osim člana krlenjuska pa sačekaj da ti on odgovori ili mu pošalji poruku. mislin da je sada malo u gužvi ali da će ti svejedno pomoć

Link to comment
Share on other sites

advanced editor ?

to je nekakav drugi program ili nešto u ovom editoru koji dođe sa igrom ?

 

EDIT:

jel to ovo

http://community.sigames.com/showthread.php/280558-FM2012-FMUpdates-FM12-Editor-Advanced-Rules-Activation-and-Discussion

 

treba mi to da pokušam napraviti nešto kao košarkaška NLB liga

Edited by Al_Capone
Link to comment
Share on other sites

mislim da ce moci. nisam nikad pravio tako nesto ali mislim da nece biti problem. utorak i sredu sam slobodan pa cu ti probati odraditi to. daj mi spisak klubova i tacna podesavanja za takmicenja. datume i disciplinska pravila, pravila za strance i sl

Link to comment
Share on other sites

ako hoćeš nije problem iako bi ja volio da ti meni kažeš šta je taj advanced editor pa da sam pokušanm jer ima dosta posla

Trebalo bi tako napraviti svih 6 ex-yu liga

Link to comment
Share on other sites

advanced ti je na onom linku što si stavio. teško je da ti čovik kaže šta sve i kako moraš napravit preko poruka jer je vrlo složeno (pogotovo za sistem kakav si zamislio), a to ćeš i sam vidit kad ga instaliraš i uključiš. moj ti je savjet da ti on napravi neki kostur, a onda ti više manje lako ubacuješ pravila neka i mijenjaš broj klubova po potrebi

 

inače priču nastavite preko poruka da ne zatrpavate teme ovdje :thumbup:

Edited by prodo
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 month later...

cilj mi je napraviti novi ligaski sistem (slican kao u brazilu) sa dodatnim regionalnim ligama (secondary league). znaci najnormalnije prva, druga, treca... liga, kup, superkup... ali uz to da se igraju i prvenstva regije (medimurska liga, kvarnerska liga...) no stvar je da bih htio da ih bude vise i da budu neovisne jedna o drugoj (protocnost). koko sam skuzio u editoru je moguce napravit vise njih odvojenih (npr dalmatinska liga posebno, istarska posebno, slavonska posebno...) no nisam uspio nac kako napravit da dalmatinska liga ima i drugu ligu, slavonska pvu pa drugu.... u editoru je moguce napravit ili svaku posebno (samo jedna liga) ili jednu samo napravit na nacin kao prva, druga...liga.

 

te dal je moguce uz to napravit da npr. najbolje plasirani klubovi iz tih regionalnih liga (a koji vec ne nastupaju u prvoj ,drugoj, trecoj, cetvrtoj) zauzimaju mjesta ispalih klubova u toj cetvrtoj ligi (tako da se napravi preko njih protocnost liga, a ne da se strpaju svi klubovi u lower league koja je deaktivirana). tipa u cetvrtoj ligi igra 32 kluba, regionalnih liga ima 8. 8 klubova ispada iz cetvrte lige a 8 najboljeplasiranih iz regionalnih liga (koji nisu vec u tom 'glavnom' sistemu) zauzima njihove pozicije.

 

zanima me jos ono znacenje min i max broj klubova. ako u jednu ligu metnem 16 kluba, prvo su podjeljeni 4 grupe sa 4 kluba, pa dva najbolja iz svake grupe dodju u ligu (8klubova) u kojoj odigraju dvokruzno pa najbolja 4 idu u ligu dalje (a istim sistemom po dva najlosija sacine ligu 8 u kojoj zadnja 4 ispadaju) dal ja pisem i pod min i max 16 posto uvijek zelim da tolki broj klubva mi igra u toj ligi ili sam nekaj krivo skuzio pa to drugacije treba?

 

to sve je za FM 2011 na kojem to radim.

 

hvala :)

Link to comment
Share on other sites

To je relativno jednostavno napraviti, napraviš par liga i svima im staviš parent competition takmičenje koje si napravio (npr.peta liga). Kada sređuješ nation rules staviš da su te lige sve sub-divisions te pete lige i eto.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

nisam nasao to parent competition u editoru (fm 2011)

 

 

al znaci ako zelim vise regionalnih liga (prva, druga dalmatinska...prva, druga slavonska... to sve preko subdivision rjesavam?

i moguce je metnut da klubovi popunjavaju petu ligu a da ovi koji ispadnu ne idu nigdje?

 

cilj mi je slozit 4 lige. i odvojeno uz to takmicanje regionalnih liga koje je neovisno (donekle) o ligama onim ostalim. no da na taj nacin bude povezano ipak.

 

kako promjeniti broj stanovnika drzave? tipa sa 4milje na 7. ne uspjevam nac taj podatak u editoru.

Edited by tomi.tomislav
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |