Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[Tut] Player Roles


Madridista
 Share

Recommended Posts

PLAYER ROLES


U ovom tutorijalu će biti objašnjene sve role igrača te koji su atributi potrebni za neke role kako bi igrač što bolje ispunio zahtjeve.


GOLMANI


Goalkeeper

Naravno da je prva i glavna zadaća branjenje, a ova rola je za klasičnog golmana koji ne igra puno s loptom i nema kompliciranja; čim dobije loptu od suigrača šalje je dalje te ukoliko nema slobodnog igrača lopta se izbija daleko od gola. FM15 donosi mogućnost da golman loptu daje braničima (Distribute to defenders), da je izbija preko centra, ili na krila i slično.
Potrebni atributi:
Aerial Ability, Command of Area, Communication, Handling, One on Ones, Reflexes, Bravery, Composure, Concentration, Decisions, Positioning i Agility


Sweeper Keeper

Golman s ovom rolom će imati dva zadatka, naravno, braniti gol te biti 'čistač' van 16 metara. On će ukoliko dođe do kontra-napada u kojima lopta zaobilazi njegovog braniča izaći iz 16 metara i očistiti je. Sa Defend duty će biti oprezan, ali će ipak izlaziti i čistiti lopte koje su prošle iza zadnje linije. Sa Support duty će biti na vrhu 16-erca i činiti isto, a sa Attack duty će vrlo rado izaći s loptom van 16-erca i sudjelovati u izgradnji napada (točnije nuditi će dodatnu opciju braničima). Dobro ga je koristiti kod igranja s visokom obranom.

Potrebni atributi:
Uz klasične golmanske potrebe zahtjeva: First Touch, Rushing Out, Anticipation, Creativity, Acceleration, Pace


SREDNJI BRANIČI


Sweeper
Sweeper ili takozvani 'čistač' je igrač koji stoji iza linije obrane i čisti svaku loptu koja prođe iza leđa njegovih suigrača u obrani. Njegova agilnost i čitanje igre pomaže da popravi greške u obrani. On nikada ne ide u napad te je dostupan samo u Defend duty. Koristi se kod veoma defenzivne taktike. Također, Sweeper rijetko i nikako ne markira igrače sa 'man mark' već to radi zonski.

Potrebni atributi:

Heading, Marking, Passing, Tackling, Anticipation, Composure, Concentration, Decisions, Positioning, Acceleration, Balance i Jumping


Libero
Libero ima istu funkciju kao 'čistač' što se tiče obranbenog dijela, ali on ponekad, kada je u posjedu lopte izlazi naprijed u vezni red te praktički postaje defanzivni vezni. Dobro ga je koristiti kod formacija gdje nemate DM igrača te bi taj prostor uzimao upravo libero. Dostupan je u Support i Attack duty, a razlike su samo u tome što će kod Attack puno češće i više izlaziti prema naprijed.

Potrebni atributi:

Dribbling, Heading, Marking, Passing, Tackling, Anticipation, Composure, Concentration, Creativity, Decisions, Positioning, Teamwork, Acceleration, Balance, Jumping


Central Defender

Glavni zadatak ovog braniča je da zaustavi napade protivnika i riješiti se lopte u opasnim situacijama. Međutim, on mora imati i dobru pribranost i tehniku kako bi pomogao svojim suigračima zadržati posjed lopte ukoliko je riječ o takvoj postavci. Sa Defend duty će biti uz svog partnera u obrani i zaustavljati napade, sa Stopper duty će prije nego protivnik dođe do 16-erca nastojati osvojiti loptu, a kod Cover duty će biti malo iza obrane i služiti kao osigurač ukoliko lopta prođe iza leđa suigrača.

Potrebni atributi:

Heading, Marking, Tackling, Composure, Concentration, Decisions, Determination, Positioning, Jumping, Strength, Bravery


Ball-playing Defender

Kao i svakom braniču, i njemu je zadatak zaustaviti napade, ali on ima zadatak da poveže obranu s napadom te pokušati pokrenuti kontra-napade. Vrlo je koristan u taktici gdje se igra na posjed te ukoliko nemate DM igrača kako bi povezao obranu i vezni red. Duty kod BPD-a su jednake kao i kod Central defendera.

Potrebni atributi:

Heading, Marking, Passing, Tackling, Technique, Composure, Concentration, Creativity, Decisions, Determination, Positioning, Jumping, Strength, Bravery


Limited Defender
Branič koji će sve situacije rješavati na najsigurniji mogući način te se neće libiti izbiti loptu daleko od gola bez ikakvog rizika. Dobro ga je koristiti ukoliko protivnik ima jakog napadača. Međutim, ukoliko imate ovakvog igrača u momčadi, vrlo je moguće da će vam se posjed smanjiti jer on će nerijetko izbiti loptu daleko od gola koja neće biti ciljana prema vašem igraču.

Potrebni atributi:

Marking, Tackling, Determination, Positioning, Jumping, Strength, Bravery, Aggresion


BEKOVI


Full Back
Ovakav tip igrača je ključan u modernom nogometu jer će on uz sve obranbene zadatke koristiti svoju brzinu i prodornost uz liniju kako bi podupirao napad. Također uvijek treba biti spreman na pomaganje u napadu kada to ekipa treba. Sa Defend duty će ostati u liniji obrane i dodavati klasične lopte u vezni red ili napad, sa Support duty će podupirati vezni red sa dodatnom širinom. Sa Attack duty će pokušavati što više pomoći u napadu radeći overlap odnosno prelazak u zadnju trećinu terena.

Potrebni atributi:

Marking, Tackling, Anticipation, Concentration, Positioning, Teamwork, Work Rate, Acceleration, Pace, Stamina, Dribbling, Passing


Limited Full Back

Zna svoje zadatke, a to je da zaustavlja protivničke napade preko linije. Vrlo rijetko ide u napad te tako ostaje većinu vremena na svojoj polovici. Može biti samo u Defend duty. Dobro ga je koristiti ukoliko protivnik ima prodorna krila kako bi što bolje zaustavili prodore sa vanjskih pozicija.

Potrebni atributi:

Marking, Tackling, Anticipation, Concentration, Positioning, Teamwork, Work Rate, Acceleration, Stamina


Wing Back

Ovakav tip igrača mora vršiti jednako obranbene i napadačke zadatke. U napadu mora biti spreman na duel s protivnikom, u veznom redu da drži posjed lopte te u obrani da oduzima lopte i pomaže u obrani svog gola. Sa Defend duty će ostajati iza centra, ali će ipak ubacivati lopte, sa Support duty će davati lopte u prostor ili kroz sredinu. Sa Attack duty će morati ići u duele sa protivnicima i više driblati kako bi osvojio prostor u napadu za centriranje ili dodavanje.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Marking, Tackling, Decisions, Off The Ball, Positioning, Teamwork, Work Rate, Acceleration, Stamina


Complete Wing Back

Igrač koji voli napadati, i dok je u stanju preuzeti brigu o svojim obranbenim dužnostima, njegova prirodna sklonost je da utječe na igru pred golom protivnika, odnosno u zadnjom trećini terena. S obzirom na to, ima mogućnost igranja samo u Attack duty.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Marking, Tackling, Decisions, Flair, Positioning, Teamwork, Work Rate, Acceleration, Stamina


Inverted Wing Back

Vrsta igrača koju najčešće viđamo u Južnoj Americi. Naime, bek koji će, umjesto da stoji uz liniju, ulaziti u sredinu i kroz sredinu osvajati prostor te će na sebe privući protivničke braniče ili će se sam naći u poziciji za udarac. U obrani će funkcionirati kao i ostali bekovi, no u napadu će više igrati u sredini i otvarati prostor za suigrače oko njega. Kada napada, često djeluje kao središnji vezni te se ova uloga dobro kombinira ukoliko igrate sa klasičnim krilima (Wingers).

Potrebni atributi:

Dribbling, Passing, Long Shots, Marking, Tackling, Off The Ball, Decisions, Work Rate, Stamina


DEFENZIVNI VEZNI


Anchor Man
Njegov zadatak je da stoji u prostoru između obrane i veznog reda, biti će kao presretač koji će osvajati lopte i dodavati prvom igraču do sebe. On se neće micati s svog mjesta jedino kod situacije kada zatvara protivnika. Često okarakteriziran kao "nosač vode" iako je njegov značaj neupitno puno, puno veći od toga.

Potrebni atributi:

Heading, Marking, Tackling, Anticipation, Concentration, Decisions, Determination, Positioning, Work Rate, Strength


Defensive Midfielder

Zadatak kod ovog veznjaka jest da zaustavlja protivničke napade u linije veznog reda te zatvaranje igrača što je prije moguće i naravno da kada je lopta u njegovom posjedu što prije prosljedi do kreativnijeg igrača. Sa Defend duty će stajati malo iza linije veznog reda i krasti lopte protivnika, a kod Support duty će izaći malo naprijed kako bi pokušao što prije zaustaviti napad. Kada je lopta u posjedu njegove momčadi, povlači se malo iza veznog reda kako bi osigurao dodatnu opciju za dodavanje, a često zna zadržati loptu kako bi se obrana i napad posložili.

Potrebni atributi:

Marking, Tackling, Concentration, Decisions, Positioning, Teamwork, Work Rate, Acceleration, Stamina, Strength, Concetraction


Deep-lying Playmaker
Ovaj igrač će također stajati između obrane i veznog reda, ali će uz zadatke oduzimanja lopti imati i zadatak da šalje lopte igračima koji su u napadu te samim time razigrava momčad iz malo dublje pozicije. U Defend duty će se orijentirati na obranbeni dio zadatka i rijetko će gledati da kreće prema naprijed ,dok će kod Support duty će nositi loptu dalje od obrane te će dodavati lopte napadačima ili pucati iz daljine. Također nije preporučljivo da ga se koristi kao jedinog DM-a već uz njega treba imati pravog defanzivnog veznog (Defensive midfielder, Anchor man...)

Potrebni atributi:

Passing, Tackling, Technique, Composure, Creativity, Decisions, Positioning, Teamwork, Strenght, Marking, First touch


Regista

Tip igrača kakvog danas dosta često viđamo u svijetu nogometa. Nešto agresivniji tip povučenog playmakera ili u FM riječniku Deep-lying playmakera. Imat će dosta slobode za kontrolu tempa i igre, ali sa malo povučenije pozicije i ukoliko vršite presing na protivnika može biti jako koristan kako bi što lakše i brže došli do lopte. Ipak, jednako dobro će se snalaziti u ulozi drugog razigravača i ponekad će vrlo lijepo uposliti suigrače i staviti ih u prilike za pogodak.

Potrebni atributi:

First touch, Tackling, Passing, Tehnique, Composure, Decision, Off the ball, Positioning, Teamwork


Half Back

Igrač koji je na ovoj roli najčešće će se nalaziti između veznog reda i obrane dok je lopta u posjedu protivnika. Kada vaša momčad kontrolira loptu on će se povući nešto više prema natrag za razliku od klasičnog defenzivnog veznog te će u tom slučaju braniči izaći malo naprijed, a igrač na Half back roli koristit će za što bolje čuvanje lopte i nuditi opciju prema natrag. Što se defenzivnih zadataka ovakvog igrača tiče, ponuditi će opciju za brže oduzimanje lopte i vraćanje posjeda u svoju ekipu. Igrač može biti samo na Defend duty.

Potrebni atributi:

Marking, Passing, Tackling, Anticipation, Composure, Concentration, Decisions, Positioning, Teamwork, Acceleration, Stamina, Strength


SREDNJI VEZNI IGRAČI


Central Midfielder
On je igrač koji će se pomagati u obrani, vezi i napadu, pa mu je radi toga potrebno mnogo izdržljivosti kako bi mogao sve to odraditi kvalitetno. Kod Defend duty će igrati ispred obrane i dodavati kratke lopte bez puno rizika, kod Support duty će se držati linije veznog reda i dodavati lopte igračima ispred njega i sa strana, a kod Attack duty će pokušati doći do 16-erca i proigrati nekoga kako bi što lakše zabili gol (vrlo često će koristiti dribling u ovom duty)

Potrebni atributi:

First Touch, Passing, Decisions, Determination, Positioning, Teamwork, Work Rate, Stamina, Creativity, Marking, Long shots, Off the ball


Ball Winning Midfielder
Ovaj igrač će stajati na sredini terena i prekidati napade protivnika te uzeti lopte. Međutim, on također treba imati i tehniku, jer ,ukoliko vaša ekipa treba posjed lopte on mora znati prenijeti sve to. Sa Defend duty će uzimati lopte na sredini terena i dodjeliti ih najbližem kreativnom igraču, a kod Support duty će uzimati lopte i pokušati sam stvoriti šansu za kontra-napade. Dobro ga je koristit ako želite vršiti pritisak na vezni red protivnika.

Potrebni atributi:
Marking, Tackling, Aggression, Bravery, Determination, Positioning, Teamwork, Work Rate, Strength, Passing


Box-to-Box Midfielder
On ima više zadataka, kao što su obranbeni i napadački. Vrlo često će se ubacivati u napad iz "sjene" te ukoliko mu se dodaju dobre lopte, nerijetko će se naći u dobroj poziciji za postizanje pogodaka. Ako ovaj igrač ima visok Work rate i Stamina onda će on biti odličan. Također će svojim kretnjama otvarati prostor za suigrače tako što će odvlačiti protivničke igrače.

Potrebni atributi:

Dribbling, Finishing, First Touch, Heading, Long Shots, Marking, Passing, Technique, Anticipation, Bravery, Decisions, Determination, Off The Ball, Positioning, Work Rate, Acceleration, Stamina, Strength


Roaming Playmaker

Ova rola može se dodijeliti igračima na poziciji CM ili DM, a moći će je kvalitetno odraditi samo svestrani veznjaci koji mogu odraditi posao koji inače odrađuju DLP i AP. Roaming playmaker je srce momčadi, igrajući prema naprijed, ali isto tako dobro pokriva prema nazad kada je lopta kod protivnika. S obzirom da se uvijek nudi suigračima, odlične fizičke predispozicije su neminovne za ovu ulogu. Zadatak mu je pokupiti loptu od braniča i krenuti prema naprijed, a često će vrijeme provoditi kod protivničkog 16-erca gdje će tražiti priliku za asistiranje ili udarac.

Potrebni atributi:

Dribbling, Long Shots, Passing, Technique, Anticipation, Creativity, Decisions, Off The Ball, Positioning, Balance, Stamina, Strength

 

Segundo Volante

Vrlo slična uloga igrača kao što ju ima već poznati Box-to-Box vezni igrač, osim što se ovaj možete koristiti na poziciji defanzivnog veznog. Za razliku od njemu sličnog BTB, Segundo Volante će se više fokusirati na napadački dio nego li na onaj obrambeni.

Potrebni atributi:

Dribbling, Finishing, First Touch, Heading, Long Shots, Marking, Passing, Technique, Anticipation, Bravery, Decisions, Determination, Off The Ball, Positioning, Work Rate, Acceleration, Stamina, Strength

 

Carrilero

Vrlo koristan igrač koji se super možete kombinirati u bilo kojem veznom redu, bez obzira na uloge njegovih suigrača. Glavni zadatak mu je biti spojnica između defanzivnih i ofenzivnih veznih igrača pa će se tako vrlo često nalaziti izmeđi linija i nuditi suigračima kao opcija za dodavanje, što je i jedna od razlika između njega i Box-to-Box veznjaka, kojeg imamo po cijelom terenu.

Potrebni atributi:

Tehnique, Tackling, Passing, Work Rate, Positioning, Decisions, Anticipation, Strenght, Stamina, Natural Fitness, Acceleration

 

Mezzala

Mezzala je tip igrača koji će se kretati jako puno prema aut-liniji, nalaziti će se u međuprostoru i svoje obrambene dužnosti će obavljati malo bliže protivničkom golu unatoč tome što i nema ogromne odgovornosti kada je lopta u posjedu protivnika. Može se koristiti na Support i Attack duty, pa će tako na Support više nastojati balansirati odgovornost između veznog reda i napadačkog dijela, dok će sa Attack ulogom puno više sudjelovati u napadu i suigračima ostavljati posao u veznom redu.

Potrebni atributi:

Tackling, Passing, Long Shots, First touch, Finishing, Dribbling, Work Rate, Vision, Off the ball, Flair, Concentration, Composure, Bravery, Determination, Anticipation, Strenght, Stamina, Acceleration, Natural fitness


OFANZIVNI VEZNI IGRAČI


Attacking Midfielder

Nalazi se između veznog reda i napadača pa neće moći ulaziti u prostor iz dubine kao što to radi Central midfielder na attack duty. Potrebni su mu odlični tehnički atributi i mentalne vještine, a primarni mu je zadatak stvoriti priliku za sebe ili suigrača u zadnjoj trećini. Sa Support duty će pomoći i veznom redu kada se brane, a kod Attack će nešto manje igrati obranu, a u napadu će više koristiti dribling kako bi se probio u 16-erca i zatim zabio ili asistirao.

Potrebni atributi:

First Touch, Long Shots, Passing, Technique, Creativity, Decisions, Flair, Teamwork, Work Rate, Balance


Advanced Playmaker
Ovo će biti igrač koji će vam svaku priliku pokušati da učini korisnom svojim dobrim dodavanjima. Uvijek će se otvarati kako bi bio dostupan svojim suigračima te će se kretati između protivnčkih linija. Najbolje ga je koristiti u napadačkoj taktici jer će tada još više dodavati lopte u prostor i stvarati šanse za napadače. Sa Support duty će stvarati rupe u obrani svojim kretanjem i čekati loptu koju će prosljediti za napadače, a kod Attack duty će više trčati s loptom i tražiti prostor gdje bi mogao podvaliti loptu. Može igrati i na poziciji MC.

Potrebni atributi:
First Touch, Passing, Technique, Creativity, Decisions, Flair, Teamwork, Work rate, Stamina, Off the ball, Dribbling, Acceleration

Trequartista

Igrač koji je vrlo sličan klasičnom playmakeru, samo je razlika u tome što dosta manje radi u obrani. Također će tražiti slobodan prostor dok vaša momčad nije u posjedu lopte kako bi, kada se lopta oduzme, bio u najboljoj poziciji za primiti loptu i sjuriti se prema protivničkom golu (ozbiljna prijetnja protivničkom vrataru ukoliko krene naprijed, a nerijetko će i asistirati). Trequartista se može nazvati i jednom vrstom napadača koji igra na poziciji ofanzivnog veznog kako bi bio potpora Advanced forwardu ili Poacheru. Dostupan je samo u Attack duty.

Potrebni atributi:

Finishing, First Touch, Passing, Technique, Anticipation, Composure, Creativity, Flair, Off the Ball, Agility


Enganche

On je glavni kreator u momčadi, igrač koji spaja vezni red sa napadom, a djeluje iza napadača. On je playmaker koji se drži jedne pozicije na terenu i služi kao pivot, a suigrači većinom kruže oko njega. Suprotno je od igrača na roli Trequartiste koji se kreće sa mjesta kako bi stvorio prostor za suigrača. Ukoliko imate veoma tehnički dobrog igrača (passing, dribbling, first touch...) koji nema visok Work rate, onda je ovo odlična rola za njega.

Potrebni atributi:

Finishing, First Touch, Passing, Technique, Anticipation, Composure, Creativity, Flair, Off The Ball


Shadow Striker

Igrač koji se u momčadi ponaša kao najveća prijetnja za protivnički gol. Obično stoji na poziciji deep-lying forwarda, a koristi agresivnost kako bi napadača stavio u poziciju za postizanje pogotka, a kada lopta nije u posjedu njegove momčadi radi pritisak na protivničke braniče kako bi što prije oduzeo loptu, odnosno natjerao protivnika na panično izbijanje lopte. Jednostavno rečeno, "napadač iz sjenke": asistira, zabija i sve to sa pozicije ofanzivnog veznog.

Potrebni atributi:

Finishing, First Touch, Passing, Tackling, Technique, Anticipation, Composure, Flair, Off The Ball, Work Rate, Agility, Stamina


KRILNI IGRAČI


Wide Midfielder
Igrač će biti orijentiran i na napad i na obranu, ali sve to sa strana. On će najčešće koristiti svoju eksplozivnost kako bi probio sa strane i pokušao prijetiti iz svake situacije. Dobro je njega koristiti ako koristite 4-4-2 Diamond formaciju jer tada ima veliki učinak. Kod Defend duty će ostajati na centru, igrati više obranu i ubacivati lopte iz dubine. Sa Support duty će također stajati na centru, ali će češće davati lopte kroz sredinu i kroz rupe u obrani, ali će i dalje ići na ubacivanja sa strane, te kod Attack duty gdje će što brže pokušati proći protivnika i doći u priliku za ubačaj.

Potrebni atributi:

Crossing, Passing, Tackling, Anticipation, Decisions, Determination, Off the Ball, Teamwork, Work Rate, Stamina


Winger
Ovaj igrač će pokušati svoj čuvara preći svojim driblingom i tehnikom uz aut liniju kada ekipa ide u napad, ali će također biti spreman ući u sredinu i pucati ili dodati. Ako igrate kratka dodavanja, tada će češće ulaziti u sredinu i onda dodavati. Sa Support duty će pokušati što prije preći svog čuvara i ubaciti loptu iz dubine, dok će sa Attack duty će više ići prema naprijed i ulaziti u 16-erac.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Technique, Decisions, Flair, Off the Ball, Acceleration, Agility, Balance, Pace


Defensive Winger
U vašoj bi ekipi ovaj dobro došao ako vršite pritisak, jer bi on vršio pritisak gotovo uvijek kada Full backovi imaju loptu i pokušao je što prije oduzeti i otvoriti svoj napad. Ostali zadaci su mu isti kao i kod standardnog Wingera. Sa Support duty će uzimati lopte od Full backova, krenuti naprijed i ubacivati iz dubine, dok će sa Attack duty uzimati lopte i činiti što i Winger. Također će više raditi u obrani od Wingera.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Marking, Tackling, Technique, Decisions, Teamwork, Work Rate, Pace, Stamina


Inside Forward
On će sa krilne pozicije ulaziti u sredinu s loptom i pokušati probiti što bliže golu i činiti ono najbolje, što bi značilo asistirati ili pucati po golu. Sa Support duty će ulaziti u sredinu dijagonalno i pokušati podvaliti lopte ili pucati iz daljine, a kod Attack duty će ulaziti u sredinu direktno sa tri opcije, pucanje, dodavanje ili ubacivanje, sve zavisi od situacije u kojoj se nađe. Vrlo često će dolaziti do prolaska bekova iza leđa kada se otvori dodatni prostor njegovim ulaskom u sredinu.

Potrebni atributi:
Dribbling, Passing, Decisions, Flair, Off the Ball, Teamwork, Acceleration, Pace, Long shots, Tehnique, Crossing, Creativity, Dribbling


Wide Target Man

On je glavna točka na terenu ukoliko vaši igrači izbijaju lopte daleko naprijed, kao i kod dodavanja dugih lopti. Najbolje ge ja koristiti protiv fizički slabijih i manjih protivničkih bekova, a njegov zadatak je zadržati loptu i čekati suigrača kojem će je udijeliti. Kod Support duty će primati loptu uz liniju i čekati da se otvori prostor u sredinu ta njegovog suigrača kojem de dodati loptu u prostor.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Heading, Technique, Decisions, Flair, Off The Ball, Acceleration, Agility, Balance, Jumping, Pace, Strength


Raumdeuter

Nova rola za krilne igrače koja dolazi iz njemačkog jezika, a prijevod na engleski bio bi "space investigator" (nemoguće prevesti na hrvatski, glupo zvuči), te se najčešće povezuje sa Thomasom Mullerom koji je praktički sinonim za ovu rolu. Krilni igrač koji vrlo često sudjeluje u razradi akcije, ali isto tako većinu vremena provodi tražeći slobodan prostor između linija protivničke momčadi kako bi se našao u prilici gdje ga protivnici ne čuvaju. Teško ga je čuvati jer često napušta svoju zadanu poziciju, a jedna od mana mu je nesudjelovanje u obrani.

Potrebni atributi:

Finishing, First Touch, Anticipation, Composure, Decisions, Off The Ball


Wide Playmaker

Ukoliko u momčadi imate tehnički potkovanog krilnog igrača sa dobrim dodavanjima (passing), onda je ovo prava rola za njega. Igrač koji će ulaziti u sredinu sa vanjskih pozicija te tražiti priliku za podvaljivanje lopti i asistiranje, a također će biti glavni izvor kreativnosti u momčadi, točnije djelovati će kao i playmaker, ali ulaskom sa krilne pozicije. Sa Support duty će ulaziti u sredinu i stajati na poziciji Central midfieldera, dok će kod Attack duty biti na poziciji ofanzivnog veznog te ponekad radi toga neće se stići vratiti u obranu na vrijeme.

Potrebni atributi:

Passing, Technique, Anticipation, Creativity, Decisions

 

Inverted Winger

Uloga ovog igrača gotovo je jednaka onoj koju ima Inside forward, osim što ovog igrača koristimo na krilnim pozicija na sredini terena te će imati nešto više odgovornosti u fazi obrane. Također je dostupan u Support i Attack ulogama gdje je razlika samo u realizaciji, gdje je pitanje hoće li se igrač više odlučivati na dodavanje i proigravanje suigrača ili na solo prodore koji završavaju udarcem.

Potrebni atributi:

Tehnique, Passing, Long shots, Firts touch, Dribbling, Crossing, Decisions, Off the ball, Vision, Composure, Pace, Acceleration


NAPADAČI


Deep-lying Forward
Njegov glavni zadatak je da poveže vezni red sa napadom što je moguće efikasnije. On će dolaziti iz dubine po loptu te će stati na nju i čekati za podršku suigrača kojima će predati loptu (vrlo često to završi asistencijom). Dobro ga je koristiti ako imate dva napadača u formaciji ili kod formacije u kojoj koristite Inside forwarde. Kod Support duty će više otvarati prostor za njegove suigrače, dok će sa Attack duty gledati da sam sebi otvori prostor za primanje lopti i dribling prema golu

Potrebni atrbuti:
Dribbling, First Touch, Passing, Technique, Creativity, Decisions, Off the Ball, Teamwork, Balance, Strength, Finishing, Anticipation, Composure


Advanced Forward

Zadatak ovog igrača je da zabija i asistira svojim suigračima. Njegov sekundarni zadatak je da dolazi po loptu u sredinu kako bi stvorio dodatni prostor sa strane koje će poslije njemu suigračima vratiti asistencijom ako bude prilike. Dostupan je samo u Attack duty. Najlakše ga je opisati kao klasični napadač, radi sve po malo.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Finishing, Heading, Anticipation, Composure, Flair, Off the Ball, Work Rate, Pace


Target Man
Ovaj igrač že svojom snagom i fizičkom spremom pokušavati stvarati prostor za njegovog napadačkog partnera ili polušpicu. On će odvlačiti druge igrače i stvarati rupe u obrane koje bi njegovi suigrači trebali iskoristiti. Sa Support duty će dolaziti na mjesto Attacking midfieldera i svojom snagom otvoriti prostor za suigrača ili jednostavnim dodavanjem izbaciti nekog od protivnika, a sa Attack duty će stvoriti liniju i smetati protivničkim braničima kako nebi mogli dobro reagirati u obrani.

Potrebni atributi:

First Touch, Heading, Aggression, Bravery, Determination, Teamwork, Work Rate, Jumping, Strength, Finishing, Anticipation, Composure, Creativity


Poacher
Ovo je igrač koji ne treba biti pretjerano jak, ali treba imati 'osjećaj za gol' kako bi u pravi trenutak utrčao iza leđa protivničke obrane i postigao gol. On će uvijek biti na ofsajd liniji i čekati pravu priliku za utrčavanje. On ponekad može i asistirati.

Potrebni atributi:

Dribbling, Finishing, First Touch, Anticipation, Composure, Off The Ball, Acceleration, Agility, Balance, Pace


Complete Forward
Igrač ovog tipa mora imati sve ključne atribute Deep lying forwarda, poachera i target mana. On će se priviknuti na tip igre kakav vi igrate i on treba biti savršen igrač kako bi igrao ovu rolu. Biti će odlično koristiti ovo ako imate igrača koji će sve to moći pokriti. Sa Support duty će gledati da ide protiv obrane protivnika, pucati iz daljine, gurati lopte u prostor ili ubacivati, a kod Attack duty će biti na liniji obrane i čekati priliku koju će iskoristiti on ili će namjestiti suigraču.

Potrebni atributi:

Dribbling, Finishing, First Touch, Heading, Long Shots, Passing, Technique, Anticipation, Composure, Creativity, Decisions, Determination, Off The Ball, Teamwork, Acceleration, Agility, Balance, Jumping, Pace, Strength


Defensive Forward
Igrač poput ovog je sve više i više važan u nogometu. Njegova glavna zadaća je da vrši pritisak na obranu protivnika tako što će pritiskati igrača koji ima loptu tako da obrana nema puno vremena s loptom. U napadu on stvari izvršava što je moguće jednostavnije i stvara prilike svojim suigračima. Sa Support duty će ostati malo nazad i stvarati pritisak na defenzivne vezne, a kod Attack duty će pritiskati obranu.

Potrebni atributi:

Marking, Tackling, Teamwork, Work Rate, Stamina, Strength, Firts touch, Passing, Finifisng, Composure, Anticipation, Off the ball


False Nine

Vrlo je sličan klasičnom ofanzivnom veznjaku ili playmakeru, a često se nalazi sam u poziciji srednjeg napadača, a dolazi duboko čak do pozicije attacking midfieldera. Njegove kretnje će praviti probleme za braniče, jer ga oni mogu pratiti i ostaviti prostor iza sebe, odnosno ne pratiti ga dobro i ostaviti ga samog u situaciji koju on riješava na najbolji mogući način - kažnjavanjem protivnika pogotkom.

Potrebni atributi:

First Touch, Long Shots, Passing, Creativity, Off The Ball, Teamwork, Work Rate, Strength

Edited by Madridista
  • Like 21
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 2 months later...
  • 3 weeks later...
  • 5 months later...
  • 5 months later...

Dodane su nove role za FM15: Inverted Wing Back, Roaming Playmaker, Wide Playmaker, Raumdeuter!

 

Napomena: Potrebni atributi za nove role u FM15 nisu točni kao u igri te su stavljeni po procjeni, a biti će editiran post i dodani svi potrebni atributi po izlasku same igre (7.11.)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |