Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Made in Holland


Ling^2
 Share

Recommended Posts

April 2014. godine

 

Nakon dvomeca sa Ajaxom, odlucio sam da pocastim momke jos jednim izletom do Amsterdama. Setajuci ulicom sam vidio starog poznanika sjedi kraj ulice i prosi. Jedva sam ga prepoznao. Stajao je tamo u poderanoj majci Liverpoola i sa natpisom 'You'll never walk alone'.

Odvedoh ga do obliznjeg kofi sopa da mi isprica kako je ovako zavrsio. Rekao mi je da vrijedno radi vec 3. godinu, da bi svom klubu slao na kraju svakog mjeseca slao novac. Cak je i kucu prodao i donirao upravi Liverpoola. Rekao mi je da iako Liverpool nije nista osvojio vec dugo, ne zali sve te novce date u klub. Pitah ga zasto daje novac, a on kaze " Da Kenny moze dovesti nekog igraca da je dobar". Kada se sjetim da dam mu samo trazio posao prije par godine. Ah dobro, sam je izabrao put u provaliju.

 

Po povratku u Arnhem sam morao izvlaciti Wilfrieda iz obliznje javne kuce. Sta ce, nije on kriv sto voli tresnje.

 

Eredivisie

 

Nakon jos jednog burnog zavrsetka mjeseca, poceo je zadnji dio ove price. Zadnj mjesec, tj. zadnja dva, ali kako sam ispao iz svega zivog, nemam previse posla u 5. mjesecu. Kako sam zavrsio mjesec, tako sam i poceo, promjenjivom formom:

 

05.04.2014

Stadion: Grolsch Veste

 

12.04.2014

Stadion: Gelredome

 

16.04.2014

Stadion: Gelredome

 

20.04.2014

Stadion: Philips Stadion

 

 

Posto sam imao samo jednu utakmicu u maju, odlucio sam da je ovdje napisem:

 

04.05.2014

Stadion: Gelredome

 

__________________________________________________________________________________________________

Veceras ide jedan veoma opsiran report, koji sumira citavu sezonu, te najbolji igrac sezone u Fokusu. Jedan i jedini, Wilfried Boni. Do tad, ako vas nesto zanima, ili zelite neki SS, slobodno trazite.

Link to comment
Share on other sites

Vitesse

 

Revizija sezone 2013/2014

 

Pocetak zna da bude maglovit

 

Nismo mnogo trosili u odnosu na proslu sezonu, sto zbog cinjenice da nam pojacanja nisu bila potrebna, sto zbog toga da se na marketu nije pojavio niti jedan fudbaler da odgovara mom ukusu. Ili fudbalerka da odgovara Wilfriedovom ukusu.

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/VitesseTransfers_History-4.png

 

Jedini vrijedan pomena iz ove grupe nistkoristi jeste

Ruud Vormer, koji nije nista posebno. Zamjena zamjene. Ostali su premladi da bi cak i usli u bordel. A takvi kod mene nemaju postovanja. Ako ne udjes u bordel, neces ni u prvi tim.

 

Matias Cahias je jedini prvotimac koji je napustio klub. Zao mi je, ali ponasao se kao idiot i jos mi je razbio vrata. To ne prolazi. Solidnih 3.8 miliona sam dobio za njega. Mogao sam i vise, al sam ga se htio rijesiti po kratkom postupku. Inace dobio je 10% od ove prodaje. Trebace mu, jer mu je u Bolonji vjetar odnjeo krov sa kuce.

 

 

Prvi dio sezone:

 

Munjevit! Kako je prosao, ne znam ni sam. Nakon pisanja po klubovima u prijateljskim, dosle su na red utakmice u prvenstvu koje su okoncane ovako:

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/VitesseFixtures_Fixtures-6.png

 

Samo jedan poraz, i to manje-vise nesretan od Shakhtara bio je razlog za optimizam. Grupa u LS je prodjena sa manjim problemima, ali srecom pa su Roma i Shakhtar dijelili bodove kao Amy Winehouse ekstasi svojim kolegama sa estrade.

 

Drugi dio sezone, nikom ne pozeliti:

 

Pa dobro, mozda sam malo pretjerao, bio je i on dosta dobar. Ono sto mi se ne svidja je i vise nego zasluzeni poraz od Barcelone, koja je te godine usla u finale LS. Zanimljiv trenutak u svoj toj prici jeste da je Vurmon Anita prije utakmice zapisao citavu svlacionicu. U razgovoru sa psihologom, isti je zakljucio da Anita pati od Odgovornostikliksa, iliti da se upisa pred velike utakmice. Dobro da znam. Ev' slika:

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/VitesseFixtures_Fixtures-2-2.png

 

Treci dio sezone, vuuhuu, gotovo je:

 

Srecom pa sam bio obezbjedio titulu. Katastrofa. Sta je odlucilo da ovako sezonu privedem kraju, ne znam. Da je manjak igraca, jok, mozda samo manajk kvalitetnih igraca. U drugu ruku, malo ko u Holandiji ima 10 kvalitetnih igraca u timu.

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/VitesseFixtures_Fixtures-3-1.png

 

Aj da ne bude prestrog, moram da kazem da sam u zadnjih 3-4 utakmice igrao prakticno sa junferima.

 

 

Evo i konacna tabela i nesto malo statistike:

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/EredivisieOverview_Stages.png

 

 


 

Kup zvan KNVB Beker

 

 

Long story short ispao sam. Opet. Tacno mi se ne da. Ovaj put Ajax. Slika

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/KNVBBekerOverview_Stages.png

Bar se Wilfried zabavljao u Amsterdamu. Covjek je dobio svoj dio ulice u famoznoj '

Crvenoj ulici'

 

Champions League

 

Ako neko do sad slucajno nije shvatio, ispao sam od Barce. Ali imam dvije utjehe. Prva je da sam povrijedio Messija na 6 mjeseci, a druga je da ih je pobjedio Manchester United u finalu. Ja sam jedan veoma sretan gubitnik. Slika

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/UEFAChampionsLeagueOverview_Stages-1.png

 


 

Ev' jedna nova rubrika koja vam se mnogo svidja, vidim to iz komentara.

U fokusu: Specijal

 

Izmisljeni reporter: Dobro vece gospodine Wilfired.

Wilfried: Ja se zovem Wilfried.

IR:

hehe, dobro, hvala. I ja se zove Izmisljeni. Kakav je zivot u Arnhemu nakon vec 3 godine ?

Wilfried: Ja se zovem Wilfried.

IR: Nisam to pitao gospodine. Dobro, ajmo dalje. Vec 3 godine ste glavni igrac u Vitesseu, kako se osjecate sa tom spoznajom.

Wilfried. Ja dobar. Velika motka.

IR:

hehe, izgleda da imamo problema u komunikaciji. Zadnje pitanje veceras. Kako ste se osjecali poslje poraza od Ajaxa u Amsterdamu ?

Wilfired: Amsterdam ? Ja biti dobar, djevojke stradati. Motka mi je...

IR: IIII... ovdje prekidamo intervju, jer nemamo znak 18+ u eteru.

Wilfried: 30+

bip..bip..bip...

 

Wilfried Boni

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/WilfriedOverview_Attributes-2.png

 

Biografija:

Dosao iz Sparte Prag u Vitesse, gdje je izrastao u lokalnog heroja. 'Jednostavno nezaustavljiv' je epitet koju su mu navijaci, ali i mediji u Holandiji dali. Kada primi loptu, malo koji igrac mu moze oduzeti zbog njegove iznimne snage i okretnosti. Ukupno je postigao tacno 100 golova u svojoj karijeri za Vitesse u svim takmicenjima.

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/WilfriedHistory_CareerStats-3.png

 

Statistika:

Iznimno vazan kotacic u mom timu. Playmaker i targetman u jednom. Radilica samo takva. Koji drugi napadac bi imao skoro 3 oduzete lopte po utakmici ? Sjajnih 81% preciznih dodavanja, sto je jako tesko ako si usamnjeni napadac. Evo kompletna statistika

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/WilfriedStats_PlayingStats-1.png

 

I za kraj ovosezonskog 'U fokusu', slika njegove biografije:

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/WilfriedHistory_Biography-1.png

 


 

Ako budete dobri, mozda vam ostavim veceras transfer mete. Ajde komentari, sta valja, sta ne valja, pisem ovo 2 sata

:)

Link to comment
Share on other sites

TRANSFERI

Dio prvi

 

Transfer mete:

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/KevinStrootmanOverview_Attributes-1.png

Kevin Strootman mi je glavna meta ovog prelaznog perioda. Posto je na transfer listi u Bayern Muinichu, mogu ga dovesti za 4 miliona, sto je za ovakvog igraca stvarno malo. Plus se savrseno uklapa u moju filozofiju dovodjenja domacih igraca za prvi tim. Jedina prepreka u ovom dovodjenju moze biti njegova plata. Ako bude trazio platu preko 150.000 mjesecno, nece biti nista od ovog transfera. Ukoliko dovedem Kevina, klub ce morati napustiti jedan igrac iz veznog reda.

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/BenPootOverview_Attributes-2.png

 

Ben Poot je mlada nada holandskog fudbala. Cetiri zvjezde potencijala koje je dobio nakon dvogodisnjeg skautiranja je dovoljan znak da ga trebam dovesti. Cijena ? Oko dva miliona. Drzao bih ga za treceg, pa cak i drugog napadaca, odmah poslje Wilfrieda. To znaci da bi Carlos Fierro mogao da napusti klub.

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/RobertJanssenOverview_Attributes-1.png

Robert Janssen dolazi iz Utrechta, i vec je najavljivan kao velika zvijezda u buducnosti. Citavu godinu radim na tome da ga dovedem, ali on ni da cuje. Nadam se da ce htjeti da pregovara sa mnom, jer ga klub pusta za samo 2 miliona. Bio bi mi rezerva za desnog beka jedno dvije godine, a onda bih ga prekomandovao u prvi tim. Ukoliko njega dovedem, Guram Kaisha, dugogodisnji kapiten Vitessea bi mogao da napusti klub.

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/AdalbertoDeLucaOverview_Attributes.png

Adalberta cu pokusati da dovedem samo ako prodam Kaishu i kupim Janssena. Bio bi mi treci stoper u klubu i jedini ljevak od stopera. Ono sto mi je falilo citavu polusezonu. Bio bi savrsena zamjena za Cahiasa, koji je toliko znacio ovom timu. Cijena ? Oko 6 miliona.

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/ErikPietersOverview_Attributes.png

Poznato ime iz PSVa i reprezentacije, Erik Pieters je jedan od najboljih lijevih bekova u zemlji. Planirao sam ga dovesti prije dvije godine dok je bio na transfer listi, ali sam umjesto njega doveo Vurmon Anitu. Ali nakon posljednjih dogadjaja sa Anitom, mislim da mi treba bek koji se ne boji igrati protiv velikih klubova. Cijena ? 7 mliona.

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/NickViergeverOverview_Attributes-2.png

Nick Viergevera cu dovesti ako ne uspijem dovesti Pietersa. Mogu ga besplatno dovesti, i on bi mi mogao da pokriva poziciju stopera, lijevog beka, zadnjeg veznog, pa cak i lijevo krlo i desnog bega. Kao sto rekoh, ugovor mu istice na kraju seozne, a meni je potreba lijevi bek. Zasto da ne ?

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/RemcoVosOverview_Attributes-1.png

 

Remco Vos. Najvece ime holandskog fudbala a da je madji od 20 godina. Sjajan potencijal od 5 zvjezdica mi je odmah skrenuo paznju i samo mi govori da ga dovedem sto prije. Cijena ? Sitnih 20 miliona. Ali i pored toga postoji pitanje da li on zeli da dodje. U razgovoru sa njegovim agentom je izjavio da bi radje ostao u Ajaxu jos jednu sezonu.

Link to comment
Share on other sites

Toby je napustio Ajax i presao u neki klub, da li u City cini mi se. 3 problema vezana za Tobija

1. Da li uospte zeli da dodje

2. Vjerovano ima astronomsku platu u CItiju, a ja, iako imam kesa koliko i City, ne zelim preopteretiti wage budget sa igracima. Do 150.000 mjesecno dovodim igrace.

3. Nije Holandjanin :D

 

Svi su dobri ali mi je najbolji Strootman iz Bayerna.

I meni je. Glavna meta ovo ljeto. E sad, da li sam ga doveo ili ne, to ostavljam za sljedeci report koji je preeeeepun iznenadjenja. I naravno, desila se jedna bomba prelaznog roka. Sta mislite kakva je to bomba ?

Link to comment
Share on other sites

Manje od 30 godina. Igra na slicnoj poziciji kao Kaka, isto je iz Juzne Amerike, igrao je do nedavno za jedan klub u Italiji, pa je sad presao u Francusku. Eto, toliko vam mogu reci, e sad, ko pogodi, ima pice od mene :)

Link to comment
Share on other sites

Izvinjavam se sto nije report bio kada sam ga najavljivao, zaspao sam kao zaklan.


 

Transferi

Drugi dio:

 

DOLASCI:

 

E da krenem sa pricom. Krenucu od pocetka.

Kevin Strootman mi je bio najveca zelja ovog prelaznog roka. 4 miliona je stvarno malo za igraca te kvalitete koji je usput i Holandjanin. Bayern je bez problema prihvatio tu cifru, doslo je na red pregovaranje oko plate. Nevjerovatnih 230.000 je trazio njegov agent. Ostao sam u soku. Pregovaranjem sam pokusao to da spustim an 150.000, ali ispod 190.000 mjesecno Kevin nije htio. Morao sam da prekinem pregovore. Na kraju je presao u Bayer Leverkuzen.

 

Ben Poot, mladi Holandjanin koji ima svijetlu buducnost. Slican igrac Wilfriedu - takodje je fizicki mocan. Cijena je bila 1.2 miliona, sto mi nije bio problem.

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/BenPootOverview_Attributes-3.png

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/BenPootHistory_CareerStats.png

 

Robert Janssen nije htio ni da cuje za Vitesse, tako da nisam ni poslao ponudu za njega. Mozda nekad u buducnosti ga dovedem. Tj. sigurno cu da pokusam. Veliki talenat bas tamo gdje meni treba - desni bek.

 

Kako nisam kupio Janssena i prodao Kaishu, tako nisam ni kupio De Lucu. Jednostavno da sam ga doveo, ne bi imao minutazu pokraj 4 bolja stopera od njega.

 

Erik Pieters je trazio 120.000 mjesecnu platu sta ja nisam htio da izdvojim. Da mi oba lijeva beka budu preko 100.000 mjesecno, ne dolazi u obzir.

 

Kao zamjena za lijevog beka, doveden je Viegever. On moze pored lijevog beka igrati i stopera te zadnjeg veznog, ali i pokrivati jos par pozicija. Bio je besplatan, a plata mu je oko 50.000 mjesecno.

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/NickViergeverOverview_Attributes-3.png

 

Remco Vos, slicno kao Janssen, ni da cuje da predje u Vitesse. Odlucio je ostati bar jos godinu dana u Ajaxu. Ne bih zalio 20 miliona za njega ove sezone. Ovako imam osjecaj da cu morati za godinu-dvije bar 30m dati.

 

 


 

ODLASCI

 

Nakon tri godine provedene u klubu, napustio nas je odlicni veznjak Ivo Pekalski. Cijena ? 7.5 miliona kroz sljedece 4 godine. Otisao je u HSV gdje mu se plata utrostrucila.

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/IvoPekalskiOverview_Attributes-1.png

 

Na pozajmnicu je otisao dugogodisnji igrac Vitessea Nick Hofs koji cak ima i nastup za reprezentaciju. Den Haag ima pravo da ga otkupi za 250.000 na kraju sezone.

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/NickHofsOverview_Attributes.png

 


 

 

E sada najavljivana bomba prelaznog roka. I oni koji su prognozirali su pogodili jednu stvar, svoje prste u ovom ima PSG, ali ne na nacin koji su oni mislili. Za 15.25 miliona napustio nas je

Wilfried.

Otisao je (kao sto cete skuziti ako kliknete na ime) u PSG. Zelim mu uspjesan nastavak karijere.

E da kazem svoje razloge. Jedan od njih je upravo povezan sa Ben Pootom sto sam ga doveo. Istog je potencijala kao i Wilfried, ali je Holandjanin. Takodjer, nisam prodao Fierra jer zelim da mu pruzim jednu pravu sansu da se dokaze. Ako se dokaze Fierro ove godine, onda ce ovaj potez biti ispravan. Za domace prvenstvo se ne bojim, ali u LS ce da bude jako tesko.

 

 

Ostali transferi:

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/VitesseTransfers_History-1.png

 

te finansijska situacija u klubu:

 

http://i1225.photobucket.com/albums/ee386/LingLingTheUltimate/VitesseBoardroom_Finances.png

 

Da sam zadovoljan transferima, nisam, ali svi imaju potencijala. Eto, sad me mozete na krst razapeti zbog prodaje najboljih igraca.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |