Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Story jednog neiskusnog lika..


Hes
 Share

Recommended Posts

Prvi puta pišem bilo šta vezano za moje igranje FM-a, ne igram ga dugo, nisam neki igrač ali sam se ipak odlučio probati nešto. Nadam se da ćete pisati svoje komentare, kritike i savjete, a ako bude dobro da će te i pratiti.

:)

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Posljednji puta igrači Arsenala podigli su pobjednički pehar jos prije šest godina. Jako dugih šest godina ako pitate navijače Topdžija.

 

http://www.dodaj.rs/f/2z/dA/4HvL4Ikl/1-viera-fa-cup.png

 

 

Godinu dana ranije Arsenal je bio posljednji puta na tronu Engleske kao osvajač Premiershipa.

 

"...Svi navijači Arsenala, navijali oni za Arsenal oduvijek ili odnedavno postavljaju sasvim logično pitanje: "Šta se, dovraga, dešava!?" Bar stotinu puta smo spomenuli kako je FC Arsenal klub sa ogromnim sportsko-nogometnim naslijeđem, klub sa izuzetnom i bogatom tradicijom, treći najuspješniji klub svih vremena u Engleskoj (mnogo uspješniji od gradskih rivala Chelsea i Tottenhama, koji nemaju skupa titula kao Arsenal), ali, Arsenal je klub koji u posljednjih 6-7 godina uopće ne zna kako to izgleda kad se podigne neki trofej, pa makar on bio i Carling kup..."

 

Međutim izgleda da u Arsenalu dolazi do drastičnih promjena, nakon par bezuspješnih godina u novu sezonu se ulazi s velikim ambicijama, većim nego ranijih sezona.

Uprava je odlučila, Arsenal se mora vratiti u sami vrh engleskog nogometa. Za to su naravno potrebne promjene u odnosu na te prijašnje godine, a upravo to su i najavili vlasnici Arsenala. Pojavile su se razne priče i špekulacije u medijima..

 

http://www.dodaj.rs/f/14/kI/1n93VvOw/2-arsene.png

http://www.dodaj.rs/f/Q/pq/SYObVBu/3.png

 

http://www.dodaj.rs/f/2V/Fu/35gXi5Ji/44.png

Edited by Hes
Link to comment
Share on other sites

Arsenal slavi 125 godina postojanja..

 

http://www.youtube.com/watch?v=uEJJ6QGDQx0

 

 

.. ali u fokusu su trenutno neke druge stvari. Arsenal je bez titule već 6 godina, a vlasnici najavljuju promjene i povratak u vrh.

Iako se o tome puno govorilo, kako je vrijeme 'Profesora' na klupi Arsenala isteklo, ipak je vijest odjeknula kao bomba. Nakon 15 godina na klupi, ikona kluba, Arsene Wenger napušta Topdžije!

 

Jedni tuguju zbog odlaska ovog velikana, taj čovjek je transformirao klub, donio je toliko uspjeha Arsenalu, toliko titula, kad se samo sjete te šampionske 2003/04 sezone i osvojenog Premiershipa bez ijednog poraza..

 

http://www.dodaj.rs/f/3u/6K/3bI7L1MM/1/5.jpg

 

Drugi pak govore kako je to dobro, kako je bilo vrijeme da se Wengeru kaze 'Hvala' za sve sto je napravio, te da je to bio jedini pravi potez uprave da se krene naprijed..

 

 

Mediji pokušavaju odgonetnuti ko će biti nasljednik velikog Arsena. Većina navijača priželjkuje Davida Moyesa.

 

http://www.dodaj.rs/f/2X/q0/1ceBp6Zy/davidmoyes1.jpg

 

 

Ali uslijedio je šok .. dešava se nešto što zaista niko nije očekivao .. na kormilo dolazi potpuni anonimac.

 

http://www.dodaj.rs/f/1s/12Y/3U8eSxTr/helic-new-managerreal1.jpg

 

Ovako mlad, nepoznat manager bez ikakvog iskustva treba da nas vrati na vrh? - pitali su se navijači Arsenala i padali u još veći očaj već unaprijed otpisujući predstojeću sezonu..

Edited by Hes
Link to comment
Share on other sites

Na danas održanoj press konferenciji, pred brojnim znatiželjnim novinarima predstavio se novi manager, Besim Helić. Prisutni pripadnici sedme sile postavljali su raznorazna pitanja novom momku o kojem se ama baš ništa nije znalo..

 

http://www.dodaj.rs/f/n/M4/Y6yaSQj/1/8.jpg

 

 

Bio je smiren, pun samopouzdanja, znajući ono što želi reći.

 

"Da, ovo je klub o kojemu sanjate kada se odlučite za ovaj posao, ali ja nisam tu da sanjarim. Stojim čvrsto na zemlji znajući da me čeka mnogo, mnogo posla, znajući da su navijači gladni pobjeda i titula na koje čekaju vec dugo godina."

 

"Osjećam veliki pritisak, nije mala stvar naslijediti takvu veličinu kakav je Wenger. Ipak, vjerujem kako pritisak moze biti i dobra stvar. Preda mnom je puno posla i dokazivanja ali siguran sam kako ću uspjeti, siguran sam kako su pred nama mnoge velike stvari.. Želimo pobjeđivati, želimo igrati svaki puta maximalno i davati sve od sebe, gristi i napadati nebitno o kojem se protivniku radi.. Ambicija je velika, ja ne zelim dostići Arsenea, ja želim biti bolji od njega i voditi ovaj klub putevima slave!"

 

Upitan za igrački kadar Arsenala kratko je prokomentarisao i dao do znanja šta kani učiniti..

 

"Upoznat sam dobro sa igračima u Arsenalu, ovog ljeta stiglo je već par novih igrača i mislim da se s ovakvim squadom moze krenuti u borbu s najvećima. Svako će dobiti priliku da pokaže šta zna i da li je dovoljno dobar nositi dres Topnika. Što se tiče transfera, želim dovoditi samo prave igrače, za koje mislim da ce doprinjeti uspjehu i ostvarivanju naših ciljeva."

 

Helić je odgovorio na još par pitanja, te se presica brzo završila na kraju samouvjereno rekavši:

"Za danas je dovoljno, biće vremena da me bolje upoznate, nakon što se djelima pokažem.."

 

http://www.dodaj.rs/f/1x/2c/3nj6W4wx/doradjenot.jpg

 

 

Ciljevi od strane uprave su jasni:

- Borba za titulu Premiershipa.

- Četvrtfinale Lige Prvaka

- Finale FA Cupa

 

Helić je ostavio pozitivan dojam nakon prve press konferencije gdje se predstavio kao novi manager Arsenala. Međutim, mnogo je skeptika koji tvrde kako je ovaj mladić jednostavno 'zelen' i da nije dorastao ovako velikom zadatku..

 

http://www.youtube.com/watch?v=iOwybu4IhR0

Edited by Hes
Link to comment
Share on other sites

http://www.dodaj.rs/f/40/yF/16e1dfzD/transfers.jpg

 

 

Ovog ljeta u Arsenalu je došlo do vecih promjena što se igračkog kadra tiče.

 

U sapunici koja se mjesecima provlačila kroz medije, Cesc Fabregas, kapiten i jedan od najboljih igrača Arsenala, napustio je Topnike. Iako je tvrdio kako je sretan u Arsenalu, kako zeli nositi kapitensku vrpcu i tako voditi klub ka titulama, ljubav prema klubu u kojem je ponikao bila je prevelika. U Barcelonu je prešao za 30M.

http://www.dodaj.rs/f/1X/4P/1IMXPNor/1/fabregas-ode.jpg

 

Još jedan jako bitan i kvalitetan igrač napustio je Emirates. Riječ je o Samiru Nasriju koji je prešao u Manchester City u transferu vrijednom 24M.

Gael Clichy, 26-ogodišnjak je pušten za sitniš od 7M takođe u Manchester City, a Emanuel Eboue je otisao put Turske i Galatasaraya za 3M.

 

Prije dolaska Besima na klupu Arsenala, u klub je stiglo par igrača, od kojih se očekuje da donesu potrebnu kvalitetu..

 

http://www.dodaj.rs/f/1J/HG/2k8dKBQM/podlog5in1af.jpg

 

Alex Oxlade-Chamberlain, 18-ogodišnji mladić stigao je iz Southamptona za 12M. Jako perspektivno desno krilo koji moze postati prava zvijer. Park Chu-Young je potpisan nakon sto je napustio posrnulog francuskog diva, Monaco.

Mikel Arteta došao je iz Evertona za 10M i trebao bi donijeti iskustvo i stabilnost na sredini terena, zatim lijevi bek Fenerebahcea Andre Santos za 6.8M, a stoper njemačkog Werdera iz Bremena, 198 cm visoki Per Mertesacker plaćen je 8M.

Reprezentativac Obale Bjelokosti, do ovog ljeta član Lillea, Gervinho došao je za 10M. Stigao je jos i Carl Jenkinson iz Charltona za 1M, 19-ogodišnji mladic koji igra na pozicijama desnog beka i stopera.

 

Helić nije želio puno mijenjati roster, vjerujući kako je postojeći sasvim dobar, te da je potrebno tek par pravih pojačanja da bi se ušlo u utrku s najvećima.

Bez sumnje Arsenalu nikada nije falilo potencijala, ali falilo je 'ono' nesto sto imaju velike ekipe i pravi pobjednici..

 

http://www.dodaj.rs/f/3i/Zo/338BbWeM/sime-stigo.jpg

 

 

Prvo pojačanje za kojim je novi manager potegao bio je Dinamov Šime Vrsaljko, plaćen 2.6M.

Veliki potencijal, poslužiti ce kao backup na poziciji desnog beka gdje je siguran prvotimac Bacary Sagna. Šime ce povremeno dobijati priliku te se tako razvijati.

 

Pitanje koje se pojavilo bilo je da li ce Helic nastaviti politiku Wengera i dovođenje mladih, nedokazanih igrača koji ruku na srce ne mogu samo svojim potencijalom i svojom željom ispuniti na početku visoko zacrtane ciljeve..

Edited by Hes
Link to comment
Share on other sites

http://www.dodaj.rs/f/40/yF/16e1dfzD/1/transfers.jpg

 

Nakon dolaska Vrsaljka i pitanja da li ce nastaviti Wengerovu politiku dovođenja mladih igrača, Helic je to demantovao s dva transfera koja su uslijedila. Došla su dva nova igrača na koje je Helic potrošio većinu svog transfer budgeta.

 

http://www.dodaj.rs/f/3v/12r/1IfSKTcI/cristian-ansaldi-of-rubi.jpg

 

Prvi je bio Cristian Ansaldi, 24-ogodišnji lijevi bek iz Rubina iz Kazana. Izgleda kako Helić nema povjerenja u Santosa koji je dosao ovog ljeta i mladog Gibbsa koji su trenutno na toj poziciji, te se odlučio na pojačanje. Ansaldi je plaćen 12M. Pomalo čudan transfer s obzirom da je ovaj igrač većini nepoznat. Mediji navode kako su Arsenal i Inter bili u utrci za ovim momkom, te da je Helic bio brzi i odlucniji, te Cristian postaje novi član Topnika.

 

 

Drugi igrač bio je ujedno i najskuplje pojačanje.

Hulk, zvijer iz Portugala plaćen je 22.5M te predstavlja najveci transfer u historiji Arsenala.

 

"Uvjeren sam kako smo napravili jako dobar posao dovođenjem Hulka. Bilo nam je potrebno jedno pravo pojačanje u fazi napada, a Hulk je upravo ono sto sam trazio".

 

"Explozivan igrac koji svojim potezom, prodorom ili sutem moze napraviti razliku na terenu i rijesiti utakmicu.. Biće vrlo važan motor nase ekipe, jedan od nosilaca igre. Očekujem od njega velike stvari." - rekao je Helic na predstavljanju ovog momka.

 

http://www.dodaj.rs/f/1W/gM/VqDWgRY/hulk.jpg

 

"Jako sam sretan sto sam došao u tako veliki klub kao sto je Arsenal. Razgovarao sam s Helicem i uvjerio me kako je dolazak ovdje prava stvar za moju daljnju karijeru. Nisam ga mogao odbiti.."

 

"Porto je bio prelijepo razdoblje mog zivota.. ali vrijeme je da krenem dalje. Zelim igrat na jos jednom visem nivou kakav je Premiership. Trudit cu se i raditi maximalno, zelim pokazati svoju kvalitetu i nametnuti se manageru."

 

Prethodno najveci transfer bio je onaj Arshavina 2009. koji je došao iz Zenita za 15M.

Jedini igrač koji je napustio ekipu bio je Vito Manonne, 4. golman ekipe za kojeg je Helić smatrao da nema što traziti ovdje. Takođe još par mladih otišlo je na posudbu..

 

http://www.dodaj.rs/f/3R/Ut/MZ8iwqy/1/friendly.jpg

 

Pripreme su odrađene solidno, odigrano je par prijateljskih utakmica u kojim su zabilježene pobjede osim u utakmici protiv Colorada. Međutim, Helić je imao razloga da bude pomalo nezadovoljan viđenim, mnogi golovi su postizani u posljednjim minutama utakmice, te takva igra i nije baš ulijevala samopouzdanje. I dalje su se igrači prilagođavali na sistem i filozofiju igre novog managera. Za nadati je se kako će se ekipa još uigrati prije početka sezone, te da ce dobro startati. Posljednju utakmicu priprema obiljezila je povreda Robina van Persie-a, koji neće biti spreman za početak sezone, 13.8 kada počinje Premiership.

 

http://www.dodaj.rs/f/3X/IQ/EQPHEyr/udari-se-rvp.png

 

 

U prvom kolu Arsenal gostuje kod Aston Ville.

Edited by Hes
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

http://www.dodaj.rs/f/1X/rA/1TdYWVzD/helictomakemanagerialdeb.jpg

 

.. i to kakav!

Mediji su davali blagu prednost Arsenalu učio dvoboja prvog kola Premiershipa na Villa Parku.

Izveo je Helić ekipu u sastavu: Szcezsny - Sagna - Ansaldi - Vermaelen - Koscielny - Song - Arteta - Gervinho - Hulk - Walcott - Chamakh.

 

Nije bilo tu RvP-a koji je lakše ozlijeđen, ali njegov nedostatak se nije nimalo osjetio.

Krenule su Topdžije žestoko, odmah preuzevši inicijativu, pokazajući veliku želju za pobjedom odmah na početku.

Već u 17. minuti Arsenal dolazi do vodstva. Sjajna lopta Chamakha u prostor namijenjena Gervinhu, koji bjezi odbrani Ville te prvo pogađa stativu ali na sreću lopta mu se odbija pravo u noge, te bez problema to posprema iza leđa već savladanog Shay Givena. Topdžije se tu nisu namjeravali zaustaviti, te su krenuli još žešće želeći iskoristiti zbunjenost i izgubljenost protivnika. Tako je i bilo. Samo 4 minute kasnije, Hulk sjajno ubacuje loptu, Gervinho na pravom mjestu i bez problema ponovo matira Givena sa nekih 5-6 metara. Da su igrači Ville totalno izgubljeni pokazalo se samo dvije minute kasnije, kada Jermaine Jenas faulira Gervinha u kaznenom prostoru a sudija pokazuje na najstrožiju kaznu. Reprezentativac Obale Slonovače dobija priliku da u svom debiju za Arsenal postigne hat-trick, te je i koristi.

 

http://www.dodaj.rs/f/2t/iX/3sIh6lHW/gervinho-sco.jpg

 

23. je minuta a semafor je na jako tihom Villa Parku pokazivo 0-3 za goste.

Arsenal je nastavio da dominira. U 30. minuti Walcott sjajno prolazi, oslobađa se svog čuvara te pogađa prečku.

6 minuta kasnije Chamakh odlično šutira, Given to brani, odnosno samo odbija do Walcotta koji se našao na pravom mjestu i pogađa.

To je bio rezultat s kojim se otišlo na odmor, odmor koji su igrači Ville jedva dočekali.

U nastavku Arsenal je usporio igru, znajući kako su ostvarili sto su htjeli. Slavlje je pokvario neoprezan start Ansaldija koji startuje nad Bentom te sudija Jones pokazuje direktan crveni karton, možda malo i preoštro..

 

http://www.dodaj.rs/f/1N/Rr/mCiRczu/rezultatizgud.jpg

(klikom na sliku dobijate Split View utakmice)

 

Debi kakav zasigurno ni Helić nije očekivao!

 

 

Sada slijedi dvomeč sa Udineseom gdje će se Arsenal boriti za ulazak u grupnu fazu Lige Prvaka.

Edited by Hes
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |