Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Svako veliko rivalstvo započinje uspjehom.


dex6®​
 Share

Recommended Posts

Svako veliko rivalstvo započinje uspjehom. Iako sam tjekom duge igrače karijere bio guran u mnoga rivalstva, nisam se previše obazirao na njih. Iskreno, kada pogledam iza sebe ne pamtim nijedno posebno rivalstvo. Od cijele karijere najradije se sjetim jednog velikog igrača, jednog jedinog Iana Rusha. No ovdje nije stvar u tome. U dijelu života koji je uslijedio nakon igračke karijere bilo je lijepih partnerstava, ali kada obnašaš dužnost managera ne možeš se osloniti na partnera i uvijek si ti onaj koji je najviše pod povečalom. Pritisak je enorman. Između ostalog to i je jedan od razloga što sam sa samo 50 godina odlučio povući iz tog posla. Još jednom, nije stvar ni o pritisku koji se nadvija nad glavom svakog managera, a pogotovo managera jednog od najuspješnijih klubova u povijesti. Tko bi rekao da se danas, sa svojih 60 godina, nalazim na prekretnici svog života? Čovjek bi pomislio da ću već naviknuti na sve i da će neka stvar postati rutina. Pogotovo jer sam proživljavao puno toga. U igračkoj karijeri sam sakupio preko 100 nastupa za reprezentaciju Škotske, sa voljenim klubom osvojio sve što se može osvojiti i kao igrač i kao manager. Također, jedini sam čovjek koji je osvojio naslov u Premiershipu a da nisam vodio United, Chelsea ili Arsenal. Vidio sam i doživio puno toga, ali nisam očekivao da će mi se gotovo cijeli život vrtjeti oko jednog jedinog dana. To je taj 15.04.1989., dan kada se sve promijenilo. Slike ljudkog stampeda urezane u pamčenje me još i dan danas progone. Iz poštovanja prema obiteljima 96 žrtava i ogromnog poštovanja prema klubu nisam više mentalno bio sposoban pomoći klubu. 22 godine nakon tog nemilog događaja dobijam ponudu spasiti sezonu nakon najlošijeg starta u zadnjih nekoliko godina. Iako mi je još uvijek užasno teško sjetiti se svega, odlučio sam ostati i dulje od kraja sezone.

Zasigurno vas zanima razlog. On je stvarno jednostavan. Zašto je Sir Alex Ferguson toliko ostao na klupi Uniteda? Isti je razlog zašto i ja sada ostajem na klupi. Nemogu pogledati na vječnu tablicu engleske prve lige i vidjeti da United ima 19 naslova, tj. jedan više od nas. Ono što me prije 20 godina maknula sa klupe, danas me vraća na nju. Poštovanje prema žrtvama i prema klubu. Navijači na zaslužuju biti ismijavani od strane Vragova, a to ću uskoro i dokazati. Kada je najbolja prilika izjednačiti se na vječnoj ljestvici? Upravo sezona u kojoj nemamo obaveza u Europskim natjecanjima i kada je uprava maksimalno iza kluba.

Sada je 6. mjesec 2011. i vrijeme je da se igrači spreme za pohod. Ovo ne smije biti sezona u kojoj će oni biti samo igrači ili plačenici, ovo je sezona u kojoj će igrači biti ratnici i pokazati kako se boriti za svoj klub. Nikad više nego prije nam neće trebati domaći dečki koji će natopiti dres znojem i ostatak momčadi povesti u marš ka pobjedi u svakoj utakmici. Jer ove sezone je svaka utakmica presudna u našem pohodu ka vrhu. Čeka nas trnovit put, a kako će se sve završiti samo nebo zna.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 23
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

http://www2.pictures.zimbio.com/gi/Kenny+Dalglish+Manchester+United+v+Liverpool+fzTscc4gz8Nl.jpg

 

Došla je i nova sezona, sezona iz koje se mnogo očekuje. Zbog toga sam se odmah uhvatio u koštac sa brojnim ptoblemima i stvarima koje je bitno poboljšati. Većinu problema uglavnom mogu svesti na par kategorija: treneri i trening, roster i transferi te taktika i formacija. Kako se osmijeh neće sam pojaviti na licu, potrebno je i djelovati, a ne samo razmišljati.

 

http://images.icnetwork.co.uk/upl/liverpoolecho/may2009/0/7/kenny-dalglish-holds-off-the-liverpool-echo-s-tony-barrett-in-training-at-melwood-_300-993022782.jpg

 

Prvo što mi je bilo u planu bilo je novo osoblje. Naime, nije problem bio u starom, problem je bio u tome što je postojećeg osoblja bilo premalo. Mislim da sam oformio najbolji tim koji sam mogao s obzirom na tržište. Mislim da ću konstantno pratiti tržište ne bi li slučajno neki trener prve klase tražio posao. Nisam želio bilo kakve suradnike, svaki od njih mora biti odlučan(Determination), držati do reda(Level of Discipline) i mora znati nabrijati igrače da budu što bolji(Motivating).

Najbliži suradnik se nije mijenjao, to je još uvijek moj sunarodnjak Steve Clark. Osim što će me ponekad mijenjati na pressicama i što će me savjetovati u mnogim stvarima, zadužen je za obrambene segmente treninga. Što se njegove kvalitete tiče, on savršeno zna prenjeti svoje znanje o obrani na igrače(Defending), a što je također bitno, zna im usaditi i taktičke zamisli(Tactical Coaching).

U klubu je ostao i Španjolac Rodolfo Borrell. Kao i Steve Clark, Borrell je trener koji se nalazi negdje na prijelazu iz druge u prve klasu i mislim da može jako puno pridonjeti tehničkom dijelu treninga. Za njega je bitno da jako dobro zna igeačima izbrusiti tehniku(Tehnique) i da ih mentalno pripremi za utakmicu(Mental).

Još jedan starosjedioc je i Kevin Keen. Kevin je zadužen za dio zbog kojeg se nogomet i igra, za pucanje i zabijanje golova. Tehnički dio treninga odrađuje jako kvalitetno, ali također mu puno pomaže njegovo znanje o napadačkom dijelu igre koje prenosi na naše igrače(Attacking).

John Achterberg je zbog svog iznimnog znanja o vratarskim vještinama(Goalkeeping) zadržao svoj posao.

Prvi u nizu trenera koji su se pridružili našem klubu je Elio Carravetta. O njemu stvarno ne smijem trošiti riječi. Izniman stručnjak za tjelesnu spremu(Fitness) igrača. Boljeg teško da možete pronaći.

Carrvetta će surađivati sa Giano Nicolom Bisciottiem, nešto starijim(samim time i iskusnijim) stručnjakom. Ali to nije važno, njih dvojica svaki znaju gotovo sve o struci, a kada su zajedno samo im je nebo granica.

John Owens je do sada novac zarađivao brušenjem mladih nada Liverpoola. U proteklih pola godine koliko sam ovdje zapazio sam njegov vrijedan rad i na moje inzistiranje pridružio se prvom timu. Vrlo dobro poznavanje napadačkih vještina, kao i prepoznavanje taktičkih zamisli, čine ga savršenim kandidatom za brušenje napadačkog dijela tima.

Baš kao i John, nakon poučavanja mladih snaga treniranju prvog tima se pridružio i Mark Morris. Iako je jako dobar u treniranju vratara, on će biti potrčko trenera koji je zadužen za brušenje taktičkih zamisli kako bi ga rasteretio.

Kao trener koji će voditi vratare doveden je Steve Sutton.

Krug trenera zatvara Dave Watson. On je nadređen Marku Morrisu i prema tome tu je za taktički dio treninga.

 

Slijedeće što nam slijedi je postavljanje režima treninga koji bi trebao omogućiti da naši igrači što prije dosegnu optimalnu razinu, a nakon toga se moramo baciti na izradu taktika da se igrači što prije uigraju kako ja želim, a tek na poslijetku kada izanaliziramo taktike možemo pričati o eventualnim dolascima ili odlascima.

Link to comment
Share on other sites

Valjda znas da determination, motivation i lvl of discipline takodjer odredjuje koliko ce neki trener imati 'zvjezdica'.

Lijepo pises, povremeno cu da bacim pogled i mozda po koji komentar.

Link to comment
Share on other sites

Naravno da znam, mislim da sam to napisao odmah ispod druge slike.  :thumbup:

Nadam se da vam se sviđa ovakav način pisanja u kojem objašnjavam praktički svaki svoj korak. Ako se sve dobro pokaže, ovo bi možda mogao postati neki tutorial u obliku priče.  hmm

Link to comment
Share on other sites

Search mi ga vjerojatno nije izbacio. Vjerojatno zato šta sam gledo samo "Realistic Targets", a Liverpool nije više neka velesila pa da svi hoće doć.

Ja ga na Demu doveo u Ajax  lol

L'pool ima preko 8000 reputaciju, sto garantuje da mozes 90% trenera dovesti, samo treba pronjuskati, a pronjuskaj po Cruzeiru, stvarno imaju odlicno osoblje  :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

http://www1.pictures.zimbio.com/gi/Kenny+Dalglish+Liverpool+FC+Training

Nakon što sam oko sebe okupio stručni štab i nakon što su raspodjelili posao, bilo je vrijeme da nastavimo sa poslom. Zajedno sa ostalim trenerima sam igrače podijelio u neke skupine i napravio režim rada za svaku skupinu posebno. Odlučili smo vidjeti kakvim će se prvotni režim pokazati, a nakon toga prema potrebi i korigirati.

 

http://assets.lfcimages.com/uploads/reina1242_%287%29.jpg

width=450 height=206http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/ScreenShot007-8.jpg[/img]

Trening vratara je specifičan za Liverpool. Što zbog mogućih propusta u

 

obrani, što zbog visoko postavljene obrane od vratara želim da bude tzv. "Sweeper Keeper" ilitiga čistač. Upravo zato želimo forsirati aerobni dio treinga zbog same brzine vratara, a nakon toga i taktički trening kako bi vratari što kvalitetnije predviđali igru. Također mi je jako bitno da u nedostatku kvalitetnih riješenja prema naprijed moji igrači loptu u svakom trenutku mogu vratiti vrataru. Zbog toga je izraženo i treniranje sa loptom. U jednom trenutku ću pojačati i napadački dio treninga kako bi vratar poboljšao i taj segment igre, prvenstveno dodavanja.

 

width=312 height=300http://www.kopsource.com/wp-content/postimages/carragher-training.jpg[/img]

width=450 height=206http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/ScreenShot006-6.jpg[/img]

 

width=450 height=208http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/ScreenShot010-9.jpg[/img]

Stopere smo podijelili u dvije kategorije. Bitne razlike između tih igrača su brzina i mogućnost igranja sa loptom. Sami režimi se razlikuju u nekoliko sitnih segmenata. I jedni i drugi puno rade na obrani, taktičkom pristupu i fizičkom dijelu, ali ofenzivnije orijentirani stoperi više vremena provode brušeći napadački dio igre, a također puno vremena provode na aerobnom treningu kako bi dobili na brzini i agilnosti da razviju mogućnost iznošenja lopte iz obrane kroz sredinu. Oni kojima lopta i nije najbolji prijatelj svoje areobne nedostatke pokrivaju fizičkom snagom, a umjesto napadačkog dijela se više baziraju na obrambeni i taktički dio treninga.

 

http://www.fifa.com/mm/photo/worldfootball/clubfootball/01/35/13/65/1351365_f

width=450 height=209http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/ScreenShot008-7.jpg[/img]

 

width=450 height=209http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/ScreenShot002-14.jpg[/img]

Što se tiče bočnih igrača, moram reći da su njihovi rasporedi poprilično slični stoperskim rasporedima. Također razlikujemo ofenzivnije i defenzivnije igrače, a napadačke nedostatke defanzivnici nadoknađuju surovom snagom. Velika razlika između samih stopera i bočnih igrača je ta što bočnim igračima ipak treba više napadačkih sposobnosti zbog sudjelovanja u igri, a također im je potrebniji aeroban trening zbog stalnog visokog tempa i stalnog kretanja naprijed-nazad.

 

http://static.guim.co.uk/sys-

width=450 height=206http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/ScreenShot009-7.jpg[/img]

 

width=450 height=213http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/ScreenShot005-7.jpg[/img]

 

width=450 height=207http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/ScreenShot001-13.jpg[/img]

Dio treninga koji se odnosi na središnje vezne igrače podijelili smo na tri dijela: defenzivne vezne, univerzalne vezne i ofenzivne vezne igrače. Iz priloženih grafikona se vidi da je i ovaj dio na sličan kalup kao i za obrambene igrače. Defenzivniji igrač će i dalje više raditi na snazi dok će ofenzivniji biti više okrenut motoričnosti. Kada ovako bacim pogled na sva tri režima pojedinačno, lako vidim nakanu na koju smo išli prilikom izrade ovih režima.

 

http://assets.lfcimages.com/uploads/downing263_4e245ec23d859254109358.jpg

width=450 height=210http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/ScreenShot011-6.jpg[/img]

Mislim da ovim režimom iz krilnih igrača želimo izvući sve one osobine koje su tipične za krilne igrače, a to su: motoričnost, dribling/kontrola lopte, ubačaji u kazneni prostor i donekle udarci prema vratima. Kako napadački dio treninga ne pokriva samo ubačaje, nego između ostalog i dodavanja, to će nam jako pomoći u trenucima kada ćemo poželjeti sačuvati posjed lopte i kontrolirati igru.

 

http://203.115.194.64/archives/2011/3/17/football_latest/s_55carroll.jpg

width=450 height=207http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/ScreenShot004-10.jpg[/img]http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/ScreenShot003-

Napadače smo podijelili u dvije skupine, prema ukupnoj visini nekako podjednake. Jednu skupinu čini samo Andy Carrol, a drugu svi ostali naši napadači koji su svi odreda puno niži, a samim time i motoričniji od Andya. Naš klub su oduvijek krasile kombinacije takozvanih Target Mana i Poachera, ali ja ovaj režim nekako ne bih nazvao Target Man, već Complete Forward režim jer najviše volim napadače tipa Drogbe ili Torresa koji su visoki, jake tjelesne građe i usput još poprilično brzi, tzv. leteće tvrđave. Poacheri se više ponašaju kao zvrkovi i traže prostor svuda po terenu, dok Carroll svojom masom sam sebi prostor stvara uglavnom svojom masom, a kada se cijela momčad povuće na dovoljno prema protivničkom golu, njegova visina u kaznenom prostoru zna biti presudna.

Link to comment
Share on other sites

Baš me zanima kako će ti izgledati taktika, također sam navijač Liverpoola i vodim ga u ovom FMu i muku mučim sa taktikom tj. sa tandemom Caroll & Suarez. Nikako da oba počnu zabijati, a ne namjeravam dovoditi drugog napadača umjesto Big Andya jer od njega i Luisa želim napraviti ubojiti tandem kao što su ga nekada činili Toshack & Keegan odnosno poznati kao "Batman & Robin" iz 70-ih.

 

Sretno, pratim te.  :D

Link to comment
Share on other sites

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/10/01/article-2043756-0E2BBF9E00000578-345_634x456.jpg

 

Nakon što smo riješili način treninga došlo je vrijeme da se pozabavimo analiziranjem igrača i traženje optimalne taktike u koju bi se uklopili igrači. Iako je uprava velikodušna, smatram da je momčad doista kvalitetna i da nam nije potrebno previše pojačanja.

Nakon dužeg razmišljanja, uzevši u obzir polivalentnost gotovo svih naših igrača došli smo do zaključka da će naš širok kadar najbolje doći do izražaja ako tijekom sezone budemo kombinirali što više taktika da bi bili nepredvidljivi. Kako je kvaliteta ipak bitnija od kvantitete, odlučili smo se za 3 taktike koje su dovoljno dobre da postignemo rezultat, a opet dovoljno različite da možemo igrati na više načina i protiv različitih protivnika.

Krenimo od neke vrste najstandardnije taktike.

width=220 height=300http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/ScreenShot013-4.jpg[/img]

Prva taktika je tipična engleska. Formacija 4-4-2 uz brza duga dodavanja prema naprijed. Tu smo dodali i neka obilježja koja je ova momčad njegovala proteklih godina. Visoka obrana uz jak pressing, bez previše slobode u samoj igri pojedinca.

Glavno oružje ove taktike trebao bi biti tandem Suarez-Carroll popraćen snajperistom Downingom koji će ubacivati na Carrolla i quarterbackom Adamom koji bi trebao slati uporabljive lopte na Suareza. Tajna oružja trebali bi biti bočni igrači koji će stvarati višak na strani, a pravo iznenađenje bi trebao biti Daniel Agger(Sebastian Coates) koji će u napadu dobiti ulogu povućenog playmakera. Učestalost ove taktike je upitna zbog toga što u momčadi imam jednog jedinog pravog target mana, a to robusni Andy Carroll.

 

width=218 height=300http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/ScreenShot012-5.jpg[/img]

Povlačenjem jednog napadača u vezni red dobivamo ovu formaciju. Na prvi pogled je sama taktika gotovo identična prvoj, ali... Rola napadača ovisi o tome tko će igrati na toj poziciji, baš kao i AML i AMC role. Ovaj slučaj je zamišljen za Carrolla u samom vrhu napada, iza njega za kreativca kojeg bi trebali dovesti zadnjih dana i Suareza na lijevom krilu. Ovisno o situaciji, Suarez se može premjestiti iza Carrolla ili čak na Carrollovo mjesto, Downing može dodati širinu na lijevom krilu, a trenutno ozlijeđeni Gerrard se može sjajno uklopiti na isturenu poziciju u veznom redu. Veliki pressing i dalje krasi igru Liverpoola, ali ovoga puta se igra bazira na kraćim dodavanjima i većem posjedu lopte. Ofenzivni bočni igrači i dalje putuju prema naprijed, a Agger i dalje ima sve ovlasti da i sam povuće loptu prema protivničkom golu.

 

width=217 height=300http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/ScreenShot014-5.jpg[/img]

Prebacivanjem napadača u vezni red dobivamo moju najdražu formaciju. 2-3-2-3 ili "trokut" formacija se bazira na tome da svaki igrač u svakom trenutku ima najmanje 2 slobodna igrača kojima može dodati loptu. Ovdje je lako moguća i jedna promjena u samoj formaciji, a to je guranje ofenzivnog veznog igrača u napad kako bi Carrollu stvorili uvjete koji su mu poznati. Ovdje više nego igdje dolazi do izražaja moja želja za dominacijom i posjedom lopte, znate onu dobru staru "Protivnik nemože zabiti ako nema loptu". Uz već standardan pressing i ofenzinvne bokove, ova taktika se oslanja na izrazito velik posjed i individualne mogućnosti pojedinaca. Ovdje veliku ulogu u ofenzivnom dijelu igre igra i Pepe Reina koji će diktirati napadom sve dok se ne ukaže rupa u protivničkim redovima.

Link to comment
Share on other sites

http://farm4.static.flickr.com/3236/5716100958_2505f59af8.jpg

 

Treneri su došli, treninzi su postavljeni, taktike spremne za rad. Preostaje nam jedino riješiti igraču križaljku. Ono što sam smatrao najbitnijim je da igrače dovedem što prije kako bi imali dovoljno vremena prilagoditi upoznati se sa novim suigračima. Također nastavljam sa politikom dovođenja mlađih igrača koji imaju iskustvo igranja na Otoku.

 

http://s2.11x2.com/media/12/news/860000/863123_0.jpg

Čvrsto vjerujem da je Reina odlaskom Van der Saara bez konkurencije najbolji čuvar mreže u ligi. Njegova prva zamjena bi trebao biti vrlo dobar Brazilac Doni, a ulogu trećeg vratara igra Brad Jones. Potreba za pojačanjima? Moje subjektivno mišljenje je da je ovo najbolja vratarska trojka lige i da tu nema potrebe za promjenama.

 

http://2.bp.blogspot.com/-nJDx76AiUtw/TiV-G0sP92I/AAAAAAAAAQI/2VKPFs8Mup0/s1600/MartinKelly_2525500.jpg

U obrani također jako dobro stojimo. Počevši s lijeva na desno, lijevim bokom dominira Jose Enrique, dečko koji zaslužuje igrati u prvih 11 Španjolske reprezentacije, ali ga poziv uporno izbjegava. Njegova zamjena je iskusni Fabio Aurelio koji čeka svoj drugi naslov u ligi petice. Stoperi su najzanimljiviij dio momčadi. Udaran trojac bi se trebao sastojati od bezvremenskog dokapetana Carraghera, karizmatičnog Aggera i terminatora Škrtela. Prva zamjena je najbolji mladi igrač Copa Americe Sebastian Coates. Poziciju desnog bočnog zauzeo je Glen Johnson, jedan od najkompletnijih ljudi na toj poziciji i standardan reprezentativac Engleske. Njegova zamjena je također engleski reprezentaticac, a to je domaći dečko Martin Kelly. Čini se da računam samo na 7 braniča i da mi fali pojačanje na stoperskoj poziciji pošto su Carraghera uhvatile godine. Ali to nije tako. Bočni igrači su mi vrhunski, dok su stoperi ipak malo manje vrhunski. Agger je među najboljima u ligi, ali nije tolio razvikan, Škrtel je konstantno solidan, a od Coatesa očekujem velike stvari već u ovoj sezoni. U mojim planovima je i Danny Wilson, tako da ne želim gušiti njegov razvoj dovođenjem još jednog stopera. Prema potrebi će se prvoj momčadi priključivati Jack Robinson i John Flanagan.

 

http://www.cleansheetsallround.co.uk/wp-content/uploads/Jonjo-Shelvey-Twitter-Picture-2011-300x225.jpg

Iako je vezni red oduvijek bio brojčano najjači dio Liverpoola i iako su se klubu nedavno priključili Henderson, Adam i Downing, procijenio sam da će upravo ovdje biti potrebno pojačati stvari. Osigurać igre je sve bolji Lucas Leiva, a jedini igrač u prvom timu koji mu je sličan je Jay Spearing. Uz njega će sredinu začiniti pridošlice Charlie Adam i Jordan Henderson. Tu je naravno i hodajuća legenda Steven Gerrard, ali on je teže ozlijeđen i trebat će mu vremena da se vrati u momčad. Ne smijem zaboraviti ni veliku nadu Jonja Shelveya. Lijevim krilom će uglavnom letjeti Stewart Downing, a pomagat će mu Luis Suarez i Craig Bellamy. Desno krilo je još nejasna pozicija, pošto će se na njemu vrtjeti Kuyt, Maxi i Henderson. Iako imam popriličan broj veznih igrača, problem je u tome što su Kuyt, Bellamy i Suarez zapravo napadači, a meni i dalje fale polušpica i krilo koji mogu sami riješiti utakmicu. Zato je već 23.6. potpis na trogodišnji ugovor stavio donedavni igrač QPR-a, Adel Taarabt. Neki ga nazivaju novim Zidaneom, a popunit će rupu između napadača i Lucasa/Adama. Samo da poslije u klub je stigao još jedan igrač. Giovanni dos Santos, nekada velika nada Barcelone koje se Totenham odlučio riješiti za siću. Potrošili smo 13M€ na 2 igrača koja bi u budućnosti trebali biti nosioci naše igre. U teoriji se to čini kao odličan potez, a vrijeme će pokazati kakav je zapravo.

 

http://results-bet.com/images/will-andy-carroll-break-his-liverpool-duck_bpc-l_0.jpg

Napad se možda i čini najtanjim dijelom momčadi. Razmišljao sam o klasičnom target manu, na pamet mi je padao Nikica Jelavić. Ipak sam odlučio da su zvijezde Carroll i Suarez udaran tandem, a da im veliki radnik Kuyt i polivalentni Bellamy mogu biti odlične zamjene. Također, novopridošli igrači se znaju snaći u samom vrhu napada ako to zatreba. Kao veliki problem se vuće činjenica da je Andy Carroll jedini igrač koji igra samo u napadu. Toga sam apsolutno svjestan i odlučio sam da je to za sada dobro. Ipak ove godine ne igramo Europu i ritam utakmica nije toliko žestok da nam treba još jedan igrač.


Zaključno, sve pozicije su dobro pokrivene. Na svaku poziciju mogu postaviti igrače različitog tipa igre. Moram reći da sam jako zadovoljan kadrom, kao i obavljenim poslom u ovom razdoblju. Zadržao sam postojeći igrači kadar, odlazaka nije bilo, a pojačao sam samo ključne pozicije.

Link to comment
Share on other sites

http://l.yimg.com/i/util/anysize/376,http%3A%2F%2Fa323.yahoofs.com%2Fymg%2Fearly_doors__6%2Fearly_doors-784853779-1294649573.jpg%3FymlzFYEDvOc_IL4j?v=2

 

Vračam se, zove me nazad rijeka Mersey, što teče ovdje u meniiii. Prerađeni stihovi ove pjesme imaju svoju simboliku. Naime, vračam se sa priprema gdje smo svi bili u izolaciji, morao sam igračima pokazati da nema privilegiranijih među jednakima i trebalo je biti maksimalno skoncentriran na rad. Ipak su ovo moje prve pripreme u Liverpoolu nakon dugo godina i imao sam priliku posložiti sve kockice onako kako meni paše.

 

[hs width=300 height=120]http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/ScreenShot019-3.jpg[/hs]

 

Na samim pripremnim utakmicama se mogla vidjeti moja glavna filozofija. Iako sam uglavnom zabijao po 2 ili 3 gola na utakmici, ipak mi je najbitnije obraniti gol. To se vidjelo i u rezultatima. Već smo ušli u niz od 7 utakmica bez poraza. Istina je da samo na kraju od Veleza i Santosa primili po 2 gola, ali to ću najradije pripisati umoru igrača. Posao sa priprema naravno da nije gotov. Postavio sam velike zahtijeve što se tiče taktika tako da će se one intenzivno trenirati još jedno vrijeme. 

Ne mogu reći da sam pronašao prvi tim jer planiram puno rotirati, ali kao i svaki manager imam igrače koje ću koristit više i igrače koje ću koristiti manje. Puno toga se očekuje najveće klubske zvijezde, Luisa Suareza. Nakon njega nadam se da će prošlosezonsku formu zadržati Lucas Leiva, kao i Pepe Reina i Daniel Agger. Velika su očekivanja i od oporavljenog Andya Carrolla koji tek treba opravdati svoju cijenu i pokazati da je spreman na sportski život. Tu si i pridošlice Downing, Adam, Henderson, Enrique, Taarabt i Dos Santos. Igrama u bivšim klubovima su zavrijedili poziv Liverpoola, a sada je vrijeme da igrama u Liverpoolu dokažu kako su vrijedni tog poziva.

U međuvremenu je izbačen i raspored Premiershipa za ovu sezonu.

 

[hs width=150 height=300]http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/ScreenShot020-3.jpg[/hs]

 

Sezonu otvaramo protiv slabašnog, ali uvijek neugodnog Wigana da bi već u drugom kolu ukrstili mačeve sa Totenhamom koji nam je prošle sezone ukrao Europu. 20 dana nakon toga slijedi veliki derbi protiv Manchester Citya koji i dalje nemilosrdno troši. Najveći problem predstavljaju 3 utakmice zaredom protiv klubova velike četvorke i upravo je to razlog zašto ovakav raspored smatram nepovoljnim. Tri užasno teške utakmice u kratkom roku mogu značiti naše dizanje u nebesa, ali isto tako mogu značiti i naš veliki pad. Radije bih da svako malo igramo tešku utakmicu jer će se ovako igrači puno istrošiti, a dugo vremena neće imati velikih izazova. Nadajmo se da će sreća biti na našoj strani. 

Link to comment
Share on other sites

http://static.guim.co.uk/sys-images/Football/Pix/pictures/2011/1/10/1294691576114/Kenny-Dalglish-007.jpg

Prošao je i mjesec Rujan, prvi puni mjesec koji je prožet službenim utakmicama.

Sezonu smo otvorili na Anfieldu protiv Wigana. U najboljem svijetlu predstavio se svojim debitantskim pogodkom Charlie Adam, a u utakmici obilježenoj našom dominacijom golgetersku sezonu najavio je Andy Carroll.

Kao uvertira u prvi derbi sezone poslužila nam je utakmica Carling Kupa protiv Southenda. Uvjetno rečena "druga" postava je cijelu utakmicu držala loptu i dominirala, ali se kao glavni problem pokala zatvorenost domaćina i nedostatak stvaranja dovoljno kvalitetnih prilika. Utakmicu je presudio pogodak povratnika Craiga Bellamya.

Došao je i dan za prvi derbi, dan u kojem smo ugostili Totenham. Ovdje sam odlučio isprobati L280 taktiku i pogodio sam u sridu.

[hs width=300 height=300]http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/fm%202008/liverpool/ScreenShot003.jpg[/hs]

Iako je završilo samo 1:0 bez neke posebne timske akcije, (Henderson je primio loptu na centru, oslobodio se Modrića, zabio se u šesneasterac u poentirao) moram reći da je protivnik ostao demoliran, bez šanse, bez udarca u okvir gola.

Nakon velike pobijede euforiča atmosfera nas je odvela na Craven Cottage. Naše preveliko samopouzdanje iskoristio je Fulham i nanio nam prvi poraz u sezoni. Nismo odigrali toliko loše, bili smo podjednaki sa protivnicima, ali velika dekoncentracija što Reine, što napadača dovela nas je do velikog poraza.

Nakon prvog poraza slijedio je i uvod u prvi pravi veliki derbi, a to je bio put prema Blackburnu. Domaćini su poveli u najgorem mogućem trenutku, ali smo uz ponešto sreće uspjeli preokrenuti rezultat i doći do pobijede "na mišiće". Ostaje dojam da već dvije utakmice zaredom ne igramo kako treba, a već slijedeće kolo dolazi nam najbogatiji klub svijeta.

U pripremi utakmice rado sam se prisječao posljednje utakmice protiv Citya kada je briljirao Andy Carroll. Iako se trenutno naš najbolji igrač ozlijedio već u 17. minuti, na krilima najskupljeg Engleza u povijesti došli smo do još jedne velike pobijede u velikom derbiju.

 

[hs width=300 height=300]http://i289.photobucket.com/albums/ll224/dex6/fm%202008/liverpool/ScreenShot006.jpg[/hs]

 

Do kraja mjeseca još jednom su priliku dobili igrači koji se nisu previše naigrali. Kako su odigrali protiv Blackpoola dovoljno govori podatak da smo došli na rub ispadanja sa zaostatkom od čak 2 gola. Utakmicu je okrenuo fantastični talisman Steven Gerrard, a točku na i postavio je Andy Carroll.

Na kraju sam se imao priliku susresti sa svojim prethodnikom na klupi Liverpoola. Lijepo nas je ugostio, a novopridošlice Dos Santos i Downing su Royevim postrojbama održali pravu malu lekciju nogometa.

 

Link to comment
Share on other sites

Kratki rezime: Obećo osvajanje lige, osvojio Carling Cup, odmah ispo iz FA kupa, završio 3. u ligi.

I šečer na kraju, završio na burzi, a save overwritean. Tako da ovdje ide lokot. Pošto mi se nešto piše očekujte ponešto u skorije vrijeme.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |