Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[Analiza taktike] Igrajte Barceloninim putem


Madridista
 Share

Recommended Posts

http://img153.imageshack.us/img153/7255/grbca.jpg

Pratio sam nekoliko utakmica i gledao mnoštvo videa u vezi igre koju igra Barcelona pa ću sve to podijeliti sa vama.

 

UVOD

Mnogo ljudi i trenera pokušavaju usvojiti to kako igra Barcelona,ali skoro nitko nije uspio to protumačiti u točnosti.Nije ni čudno što tako puno nogometnih trenera pokušava nametnuti svojoj ekipi da igra dobro kao Barcelona.Oni spoje sve što se nogometnim fanovima sviđa,točnije što oni vole gledati,a većina voli gledati Barceloninu odličnu igru baziranu na posjed lopte.

 

Jako jednostavna analiza Barceloninog stila igre obuhvaća sljedeće:

-Posjed lopte

-Visoka obranbena linija

-Intezivni pritisak bez lopte

-Kretnje igrača bez lopte i stvaranje prostora za druge

-Bekovi s više slobode

-Odlična kontrola lopte,tehnika nad loptom

 

Sada ću malo opširnije prolazit kroz svaki ovaj navedeni aspekt igre i objasnit što bi to značilo najbolje što mogu.


Posjed lopte

Držanje lopte u nogometu znači puno stvari koje su korisne.Prva i najvažnija je da to može biti napadačka prijetnja.Ukoliko Vi držite loptu u svojim nogama,jednostavno kružite okolo,protivnik će postati frustriran i počet će napadat bez ikakvih mjera te će vam na nekim mjestima ostaviti rupe u obrani kroz koje ćete stvoriti prilike.Ali ova posjed igra može značiti i obranbeni stil igre.Naravno,ako se branite dubinski i stvarate jedan zid od obrane to je prepoznatljivo kao obranbeni stil.

 

Drugi aspekt ove igre na posjed lopte dozvoljava vam da kontrolirate tempo po vašoj želji.Ako imate posjed lopte kroz utakmicu,vi automatski možete upravljati tempom igre,hoće li to biti brzi,spori ili bilo što drugo.Ako treba početi igru ispočetka za novi napad,vratite loptu golmanu i ponovo krećete,u malo sporijem tempu.Biti taj koji kontrolira bilo što u životu daje vam dodatnu snagu,autoritet.

 

Za igrati ovakvu igru treba imati dobru kondiciju kao i biti fizički spreman na to.Mnogi nogometni treneri govore mladima da dodaju loptu i kreću se,tako da lopta kruži uokolo.Ova vrsta igre može umoriti protivnika ukoliko se vi dodajete s jedne strane na drugu,a on trči puno.Što duže držite tako loptu,protivnik postaje sve umorniji i frustiraniji.U stvarnom životu to nagoni igrače da više uklizuju,oštrije startove na igrače vrše,baš zato što su frustrirani.Držanje protivnika bez lopte i da on nemože kontrolirat tempo je pozitivno za vas.


Visoka obranbena linija te intezivni pritisak bez lopte

Igranje s visokom obranom i intezivno stiskati bez lopte ide jedno s drugim.Oni gledaju da stisnu protvnika,postižući time da on radi mnogo grešaka.Barcelona ne želi trčati bez lopte po terenu.Oni imaju nekoliko igrača koji su tehnički jako dobro potkovani i time žele kontrolirati nogomet.

 

Ukoliko igrate visoku obranu,odmah to donosi i brže uzimanje lopte,a također vam daje brže odluke kod situacija dobrih za postizanje gola.Naravno,u svemu se riskira pa tako i u ovom stilu igre.Naime,ako protivnik u svojim redovima ima bržeg napadača jako se teško nositi s njima.Tada stvarate sami prostor protivničkom napadaču,a uz to,ako ima odlične krtnje bez lopte stvarat će vam ozbiljne probleme.

 

Kao što sam naveo da možete imati problema s brzim napadačima,sada ću dati jedan primjer kakav golman je kod te igre potreban.Golman kojeg mnogi zovu "Sweeper keeper" je golman koji čisti lopte koje pređu iznad ili sa strane igrača koji su u obrani,pa ukoliko nemate golmana s dobrim izlaskom na vrijeme,dobrom brzinom te odlukom trebate imati igrača "Čistača" koji stoji iza obrane i čisti lopte koje prođu iza leđa linije.Naime,Barcelona tu koristi golmana Victora Valdesa koji sve ove atribute potrebne obuhvaća te ne trebaju imati igrača iz linije obrane.

 

 

Kada Barcelona nema loptu u svojim nogama,cijela ekipa,ponajviše napadači,počinju intezivno stiskati protinika.Njihov cilj je uzeti loptu u što manjem razmaku vremena kako nebi puno trošili energije.Oni izlaze na protivničku polovicu što igru čini stisnutijom i guščom.Jedini nedostatak kod ovog pritiska je ukoliko igrač igra brze,kratke pasove između vašim igrača te ako ima brzog napadača koji će primiti loptu iz obrane i postići gol.Jedna mala pogreška protivnika i vi imate loptu nazad i počinjete svoju igru ispočetka.

 

[hs width=300 height=300]http://img507.imageshack.us/img507/3096/narrowpressing.jpg[/hs]

Intezivni pritisak na protivnika,zbijanje i zguščavanje igre


Kratko dodavanje

Za igrati ovakvu igru također je potrebo kratko dodavanje.Morate biti jako oprezni kod ovoga jer ne smijete davati svojoj ekipi puno pritiska.Bolje je reći suigračima da se skoncentriraju na kratka dodavanja,ali ima dopustiti opcije ukoliko se nađu pod protiskom.Barcelona je sretna što ima toliko igrača što su tehnički potkovani te se ti igrači osjećaju udobno i bez ikakvih problema prihvaćaju svaku loptu pod noge.Iako su pod pritiskom oni rijetko daju loptu bezveze - a kralj ovoga je bio Zinedine Zidane koji je igrao za njihove rivale iz Madrida.Barcelona drži posjed tako što igrači bez lopte stvaraju prostor suigračima,a to je ključ ove igre.

 

Kratki pasovi mogu povećati vaš posjed lopte.Ali ako igrate protiv nekog protivnika iz niže lige može biti problema.Ukoliko vaš protivnik stisne vaše takozvane 'playmakere' oni neće imati opcije te će morati izbiti loptu.I za to postoji rješenje,Barcelona ga koristi te baš iz tog razloga oni stisnu protivnika te on nemože djelovati kako treba.

 

Još jedan prilog tog kratkog dodavanje je u videu prikazan(dole) u kojemu se vidi kako Barcelona nekoliko kornera izvodi također preko kratkih dodavanja što im opet omogućava da krenu s igrom na kakvu su navikli.Kao i kod kornera tako i kod 'goal kickova'.Golman se više fokusira na dodavanja u zadnju liniju te opet igraju igru s posjedom lopte,bez dugih dodavanja.

 


Kretnje bez lopte

Priložit ću video u kojem će se vidjeti kako igrači Barcelone kretnjama bez lopte otvaraju prostor za igrače koji su loptom u nogama kako bi lakše dolazili do prostora.

U puno slučajeva ovakvo kretanje bez lopte je jako korisno u nogometu.Kretnje bez lopte je Barcelonina psihološka nadmoć koju koriste u svojim taktikama.Kada npr. Messi ide prema protivničkim braničima njegovi suigrači protrče između njih i sve to poremete kako bi on dobio na prostoru za udarac ili dodavanje.

 

Ovo utrčavanje je jako učinkovito ukoliko se vaš protivnik brani "čovjek na čovjeka".Tada će oni morati napustit svoja mjesta i ići za svojim igračem te ćete otvoriti mjesto za svog suigrača.


Bekovi s više slobode

Ako malo više popratite kretnje Dania Alvesa možete primjetiti da on učestalo ide u napad preko krila i stvara puno prostora sa strana kako bi ubacio loptu ili čak dodao povratne ili slične lopte.Također često dobiva loptu u golmana je tada opet otvara prostor za igrače u sredini.Još jedan važan ključ ovih igrača se kada njihova ekipa pritiska protivnika,oni također to rade i guraju protivnička krila prema nazad kako bi otvorili put svojim suigračima.

Evo upravo ću to prikazati preko animacije.

[hs width=300 height=300]http://fmtacticalnewspaper.fmcrowd.com/files/2011/10/Movement-of-Wing-backs1.gif[/hs]

Nadam se da sve shvaćate preko ove slike pa nema potrebe dodatno objašnjavati.


Tehničke sposobnosti

Barcelona,kako već mnogi znaju ima jako dobre igrače s velikim tehničkim sposobnostima.Pa eto da izdvojimo Xavija i Iniestu koji su razigravači njihove igre.Oni su sposobni da dodaju kratke precizne ili čak duge pasove koji mnoge fasciniraju.Nemože se baš puno klubova pohvaliti s takvim tipovima igrača.Evo za kraj još nešto,ukoliko bi željeli prenijeti ovo na vaš tim u stvarnom životu,jednostavno je teško jer trebate imati takve igrače.

 

Ovo vam može pomoći u u FM12 ukoliko bi je prenijeli.Nije teško i može se jako dobro iskoristiti i nadam se da je pomoglo i da je korisno.  :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Ja cu da te nagrdim, mislim necu te nagrditi, nego ide pozitivna kritika  :D

Vidim da je ovo u FM sektoru za vodice i taktiku. Ali nema niti jednog SS sa FM12. Mogao si ljudima da pod svaku stavku ubacis jedan-dva SS kako bi to otprilike trebalo da izgleda. To je jedina zamjerka, ostalo je na mjestu  :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Ja cu da te nagrdim, mislim necu te nagrditi, nego ide pozitivna kritika  :D

Vidim da je ovo u FM sektoru za vodice i taktiku. Ali nema niti jednog SS sa FM12. Mogao si ljudima da pod svaku stavku ubacis jedan-dva SS kako bi to otprilike trebalo da izgleda. To je jedina zamjerka, ostalo je na mjestu  :thumbup:

 

Ne,ne LingLing sve je odlično....I znam što hočeš reći,ali napravit ću taktiku u FM-u jer ću ovu ubacit u nju...Probat ću što bolje sve prenijet :) Shvaćaš štp hoću reći?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |