Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Kako napisati dobar story?


Ivan_992
 Share

Recommended Posts

Vjerujem da su mnogi od vas razmišljali o pisanju storya, ali ste na kraju odustali jer ste mislili da druge ne zanimaju vaši rezultati, da priča neće biti zanimljiva ili da ćete brzo ostati bez ideje. U ovom tekstu ću pokušati svima pomoći sa nekoliko savjeta u vezi sa pisanjem storya, te nadam se potaknuti nove članove naše zajednice da krenu pisati storye ili karijere.

 

1. Budite drugačiji

Prva i najvažnija stvar kod pisanja storya je inspiracija. Ukoliko nemate inspiracije možete pisati karijeru ili se javljati u temi "Kako vam ide?", jer bez inspiracije nema dobrog storya. Isto tako ukoliko pišete priču identičnu nekoj koja je već objavljena nećete moći privuči čitatelje jer ne žele istu priču čitati sa 2 različita kluba.

 

2. Oblik priče

Odmah na početku morate odabrati kako će vaš story izgledati. Hoćete li kroz story pratiti fiktivni život vašeg managera, nekog od igrača u klubu koji vodite, možete pisati i "novinske" izvještaje, a možete i smisliti sami nešto novo.

Nemojte misliti da vašu priču nitko neće čitati ukoliko ne pišete istim stilom kao ostali.

 

3. Igra

Ovo je ono bez čega nema storya. Vaša igra u FM-u. Odaberite klub s kojim možete izdržati dosta dugo kako bi i story bio što duži. Nije problem ni ako mijenjate klubove u vašoj karijeri, to samo daje dodatnu draž vašem storyu.

 

4. Sadržaj

Sadržaj priče je ono što će privuči čitatelje vašoj priči. Morate biti kreativni i napraviti stvari drugačije, a ne objavljivati kao samo puke statistike o utakmici, jer je to najmanje bitna stvar u priči. Koga još zanimaju brojke poput broja prekršaja na utakmici, žutih i crvenih kartona, posjeda lopte i slično?

Uključite stvari koje mislite da su potrebne - najnovije vijesti o ozlijedama igrača u klubu, svoje misli, novinske članke, intervjue i sa ostalim menadžerima, ...

Pazite i na sitne detalje u priči, jer i oni mogu ići vama u korist.

 

5. Izgled priče

Izgled je ono što čitatelji primjete i prije nego pročitaju prve riječi vašeg storya. S toga je vrlo važno napraviti dobar prvi post jer mnogi ljudi odustanu od čitanja storya ukoliko im se prvi post ne sviđa.

Fontovi i boje su važni u vezi izgleda. Probajte koristiti fontove drugačije od drugih i učiniti ih privlačnima čitateljima. Koristite odgovarajuće boje - one koje se dobro vide na pozadini forumskog skina.

Dosljednost je također nešto što treba uzeti u obzir s izgledom. Trebali biste pronaći odgovarajući izgled i koristiti ga u cijeloj priči, a ne mijenjati svaki puta kada ažurirate story.

Korištenje grafike i slika je od velike važnosti. Služe često kao najbolji način za odvajanje velikih komada teksta, a ukoliko pišete story kao novinska izvješća neophodno je da imate i zaglavlje i podnožje izvještaja, te nekoliko SS-ova iz FM-a.

 

 

Nadam se da sam s ovim postom pomogao nekome od vas i potaknuo ga na pisanje storya i da ćemo uskoro vidjeti još dosta kvalitetnih i zanimljivih priča.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Popular Days

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |