Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[TUT]Kako zadrzati velikog igraca u maloj ekipi?!


Bob0
 Share

Recommended Posts

Mislim da svi imamo ovakvih problema. Vodite malu ekipu, a napokon ste doveli pravo pojacanje, ili mladog talenta koji ce za sezonu ili dvije prerasti vasu ekipu, jako napredovati, i naravno, porast ce mu ambicije...

 

Taman kad ste odgojili igraca, koji je sad kljucni igrac vase ekipe, on vas sokira izjavom da zeli ici, da je ostvario sve sto moze s klubom, i suocite se sa strahom da gubite vaseg ljubimca. Naravno, sigurno cete zaraditi, ali onda opet morate kupiti mladu nadu, pa opet sve ispocetka.

 

Varijanta 1.:

 

Da vas ljubimac, ne bi izrazio zelju da ide, najbolje je da poradite na tome da zavoli i vas kao menadzera, i svoj klub u kojem igra. Za to treba vremena, i strpljenja. Najbolje je je da svako malo pohvalite ovog igraca, nakon utakmice, kad dobro odigra, pohvalite ga, na taj nacin jacate odnose s njim. Opet, ne smijete pretjerivati, jer za neku formu od 7-7-8-8-7 ne mozete reci da ste 'delighted' bego 'pleased', ali za formu od npr 8-8-9-8 morate reci da ste 'delighted'

 

Nakon ovih pohvala, igrac ce izjaviti da mu je drago sto ste prepoznali njegov trud, i da ce se truditi da bude cak i bolji.

 

Nakon nekog vremena, u 'favorite personel' igraca, pojavit ce se vase ime, sto je od izuzetnog znacaja, jer ste sad vi, kao menadzer, i igrac, povezani. Naravno, nastavite, i pohvalite njegovu formu svako par utakmica, ali opet, samo ako zasluzuje.

 

S druge strane, uspjeh vaseg kluba, omogucit ce da vasem igracu omiljeni klub postane upravo klub kojeg vodite, i u kome igra, sto znaci otprilike 99% sansi da igrac nece ni iz kluba, ni od vas gotovo nikada, osim ako ga stavite na transfer listu.

 

Ovo je svakako nabolji i najpogodniji nacin da sacuvate igraca, medjutim, ako niste vec postigli to da je vasem igracu omiljeni klub vas klub kojeg vodite, a ni vas ne voli bas previse, onda se moraju potegnuti drugacije, malo radikalnije mjere:

 

Varijanta 2.

 

Dakle, vas ljubimac opet hoce da ide, a vi ipak ne zelite da ga prodate, postoji samo jedan nacin da to i ucinite.

 

Kad ste ga stavili na transfer listu, i u opisu igraca pod 'transfer' pise 'transfer listed by request', nemojte mu stavljati tamo u 'set transfer status' da je 'not needed by the club', nego ostavite status koji vec ima. Cak mozete i povecati status, sa npr. 'important first team player' na 'indispensible by the club'. To znaci da ni klub ni vi ne zelite prodati igraca, ali on zeli da ide, sto ce poslati poruku klubovima zainteresovanim za njega da je ipak malo teze doci do tog igraca.

 

Drugi korak je da cijenu koju trazite za igraca, podignete i 5 puta vecu nego sto njegova cijena i jeste. Npr. on vrijedi 5M, a vi stavite da trazite 25M. I ovo je nacin da odbijete klubove, znaci on hoce da ide, nama se ne prodaje, ali ako vec zelite da ga kupite, onda je cijena visoka.

 

U transfer opisu igraca cete onda vidjeti da je na tranfer listi po svom zahtjevu, klub ga ne zeli prodati, a cijena je 5 puta veca od njegove cijene na trzistu. Vidjet cete i da ima zainteresovanih, al nece nuditi, osim ako ga bas jako zele, pa ce ponuditi tako visoku sumu.

Igrac ce stojati na transfer listi mjesec ili dva, takodje, ostavite ga u prvoj ekipi, neka igra, i nakon nekog vremena, sam ce izraziti zelju da ipak ostane u klubu. Naravno, dopustite mu, i imate svog igraca ponovo.

 

I naravno, zadnje, ali ne manje bitno, ukoliko vas igrac sjano igra, nije na transfer listi, i ne zeli ici, ali ima zainteresovanih, odmah stavite cijenu koju trazite 5-6 puta vecu od njegove stvarne cijene, i stavite da nije na prodaju, tako da se klubovi nece usuditi da ponude za njega. Jer, ako vec ponude, a vi odbijete, postoji sansa da se igrac naljuti jer ga niste pustili u jaci klub, pa ce poslije toga sam traziti da ga prodate.

 

Nadam se da ce vam ovi savjeti malo pomoci oko cuvanja dobrih igraca u malim klubovima, jer ja to stalno radim, sa dosta uspjeha.

 

BY FM-BALKAN & TEKSTOPISCI

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |