Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Lale jurisaju ka vrhu!


NemanjaNs
 Share

Recommended Posts

F.K VOJVODINA

 

http://i55.tinypic.com/i22j36.jpg

 

Priča Fudbalskog kluba “Vojvodina“ započinje u proleće 1914… Dok se svet spremao za rat romantičarski zaneseni novosadski učenici Srpske pravoslavne gimnazije, jureći za loptom na poljančetu kod „Četiri krajcare“ (na kraju sadašnje Šumadijske ulice) odlučili su da osnuju fudbalsko društvo kao pandam FK „NAK“ i FK „UTK“ koji su, pre svega, okupljali mađarsku, pomađarenojevrejsku i nemačku omladinu.

 

Elem, rat je (u)činio svoje… Godinu nakon njegovog završetka, vojvodinaši su ponovo počeli da se okupljaju u Ljubojevićevoj kafani i štrikerskoj radionici Save Šijakova, čiji je sin Milenko postao prvi sekretar, Živko Bajazetov izabran za prvog predsenika kluba.

 

S obzirom na to da je većina prvotimaca studirala u glavnom gradu Čehoslovačke, praška Slavija je postala pokrovitelj našeg kluba koji je u znak zahvalnosti preuzeo crveno-belu boju dresa.

 

Želeći da ojača, da se uključi u redovno takmičenje Vojvodina se fuzionisala sa FK „Omladinac“, koji je u svojim redovima okupljao uglavnom trgovačku omladinu, pa je novi klub dobio ime Omladinski sport klub Vojvodina.

 

Svedoka početaka klupskih bitisanja na ovom fudbalskom podneblju, razumljivo, više nema. Ostale su uspomene, retke požutele fotografije i generacije koje su nastavile započeto obezbedivši dostojno mesto svom timu u istoriji ovdašnjeg i evropskog fudbala.

Rojile su se godine…

 

Sve je krenulo sa „zlatnom generacijom“ predvođenom Vujadinom Boškovim i Zdravkom Rajkovim, prvim Vošinim posleratnim reprezentativcima, koja je fabuloznim igrama razbila mit o „velikoj četvorki“ jugoslovenskog fudbala…

 

Sve ostalo je istorija…

 

 

STADION KARADJORDJE

 

http://i53.tinypic.com/4pw0no.jpg [/img]

 

Tadašnji predsednik kluba, ugledni novosađanin, inženjer Daka Popović uradio je projekat stadiona koji su zajedničkim snagama izgradili Juda Makabi, klub koji je okupljao novosadsku jevrejsku omladinu i Vojvodina.

Zemljište na kome je građen stadion iznajmljeno je od tadašnjih gradskih vlasti, a finansijska sredstva koja su bila potrebna za materijal i radove prikupljana su kroz dobrovoljne priloge simpatizera i članova oba kluba kao i druge akcije kao što su bila gostovanja američkih kabaretskih trupa „Plava ptica“ i „Luizijana“. Ipak najveći donator bio je sam Daka Popović koji je poklonio građevinski materijal u vrednosti 24000 dinara od koga su izgrađeni tribina i svlačionice.Novoizgrađeni stadion kod tadašnje električne centrale, svečano je otvoren na Vidovdan 28. juna 1924. i dobio ime " Karadjordje ".

 

1931. pokrivena je tribina i proširen kapacitet, pa je mogla da primi 500 gledalaca, a celo igralište je ograđeno.

 

Za vreme Drugog svetskog rata sagrađena je kuća na južnoj strani stadiona u kojoj se i danas nalaze svlačionice i prostorije za službena lica.

 

Novčanim sredstvima koje je klub inkasirao od transfera Silvestera Takača, 1967. kupljeni su reflektori koji su prvi put obasjali travu „Karađorđa“ na istorijskoj utakmici četvrtfinala Kupa šampiona protiv Seltika kada je i postignut rekord stadiona u broju gledalaca, 35000.Delimične rekonstrukcije ovog objekta rađene su u nekoliko prilika.

 

Završetak izgradnje severne tribine 1991. potom 2004. izgradnja tartan atletske staze i napokon 2009. sagrađena je nova jugoistočna tribina sa najmodernijim semaforom koji je prvi put upotrebljen na Evropskom atletskom prvenstvu za juniore iste godine.

 

Današnji kapacitet stadiona podrazumeva 12303 sedeća mesta, dok je generalnim urbanističkim planom predviđena trajna rekonstrukcija „Karađorđa“  koja predviđa izgradnju nove istočne i južne tribine, kompletno pokrivanje gledališta sa oko 19500 sedišta.

 

Zahvaljujući pre svih inicijativi predsednika kluba, Ratka Butorovića, grad Novi Sad finansirao je nabavku novih  reflektora marke „Phillips“ jačine 1700 luksa, pa time naš stadion od leta 2011. ispunjava sve uslove koje propisuje UEFA za odigravanje utakmica u zvaničnim evropskim takmičenjima.

 

 

FIRMA 1989

 

http://i56.tinypic.com/jru34j.jpg

 

FIRMA je organizovana grupa , koja u svoje redove prima samo istinski prave navijače Vojvodine , koji će svoju ljubav i odanost iskazati bodrenjem kluba u gostima i kod kuće.

 

Firma je jedna od najmodernijih i najaktivnijih grupa na ovim prostorima u stalnom usponu i sa značajnom ulogom u životu kluba kroz učešće svojih članova u radu Skupštine kluba.

 

Kroz godine svoga postojanja FIRMA je od male grupe mladih ljudi koja se odlučila za svoj samostalni put odvajajući se od RED FIRM-a postala respektabilna navijačka grupa sa preko 2000 aktivnih članova .Iz godine u godinu sa mnogo ljubavi, novih ideja, duhovitih koreografija pa i humanitarnih akcija ona okuplja i animira mladu novosadsku populaciju u cilju omasovljenja, neguje ljubav prema svom gradu, patriotizam i stil života karakterističan novom vremenu.

Da je, bez ikakve sumnje, postigla jedan od ciljeva za koji se zalaže, a to je omasovljenje navijačkog korpusa FK „Vojvodine“, govori podatak o prisustvu 7000 Novosađana na utakmici Finala kupa 11. 05. 2011.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 24
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

PRIPREME I TRANSFERI

 

Sto se tice transfera F.K Vojvodina nije prodala ni jednog igraca ali je zato dovela 5 igraca.Prvi igrac koga je F.K Vojvodina dovela bio je iskusni napadac Vladmir Yurchenko koji je bio bez kluba.Sledeci igrac bio je Babic Marko hrvatski igrac na poziciji levog krila takodje veoma iskusan 29 godisnji igrac.Potom Miric Marko iz F.K Spartak Zlatibor Vode za 1.4 m koji igra na poziciji desnog krila.Potom Drpic Dino takodje hrvatski igrac koji je bio bez kluba a igra na poziciji odbrambenog igraca.I na kraju Reljic Stevan koji je dosao iz F.K Crvene Zvezde za 275 k a igra na poziciji levog beka.

 

Vladimir Yurchenko

 

http://i55.tinypic.com/207ssc8.jpg

 

 

Marko Babic

 

width=375 height=300

http://i51.tinypic.com/nd3kw6.jpg[/img]

 

 

Marko Miric

 

width=375 height=300

http://i55.tinypic.com/qx79md.jpg[/img]

 

 

Dino Drpic

 

width=375 height=300

http://i56.tinypic.com/2zqx3f5.jpg[/img]

 

 

Stevan Reljic

 

width=375 height=300

http://i52.tinypic.com/wvv0ud.jpg[/img]

 

 

PRIPREME

 

Sto se tice priprema igrali smo sasvim dobro kao sto je i ocekivano sa nase strane.Imali smo dve pobede a igrali smo protiv slabijeg a i protiv rivala nasih snaga.U prvoj utakmici pobedili smo sa 3:0 a u drugoj 2:1.Vladmir Yurchenko postigao je 1 gol i to u 1 pripremnoj utakmici.

 

F.K Vojvodina - F.K Vihren

 

width=375 height=300

http://i56.tinypic.com/hwhl4i.jpg[/img]

 

 

F.K Vojvodina - F.K Slavia Sofia

 

width=375 height=300

http://i53.tinypic.com/au897d.jpg[/img]

Link to comment
Share on other sites

POLUSEZONA

 

Sto se tice ove polusezone F.K Vojvodina igrala je toplo hladno to jest imala je i jako dobrih a i jako losih utakmica.Zavrsila je na 12.mestu.Najvece razocaranje bila je povreda Vladmira Yurchenka od koga se najvise ocekivalo.On je na pocetku sezonu slomio nogu.Nisam mogao odma da dovedem napadaca koji bi ga zamenio tako da sam ovu polusezonu zavrsio sa napadacima koji nisu mogli da postignu dosta golova.Sto se tice Lav Kupa tu smo ispali u cetvrt finalu i to od ekipe F.K Borac sa 2-0.

 

 

TABELA

 

Kao sto i vidite F.K Vojvodina zavrsila je na 12.mestu.

 

http://i51.tinypic.com/35l9b2e.jpg

 

 

LAV KUP

 

Kao sto i vidite F.K Vojvodina ispala je od F.K Borca u cetvrt finalu

 

width=375 height=300

http://i56.tinypic.com/2gv4uw7.jpg[/img]

 

 

TRANSFERI

 

Kao sto sam i rekao F.K Vojvodini bili su potrebni napadaci.Tako sam i odma doveo 29 godisnjeg Cristiana iz Brazila kao i 24 godisnjeg kamerunca Titija.Takodje F.K Vojvodina trebala je popuniti i odbranu posto je Miroslav Vulicevic otisao iz kluba.Na to mesto doveo sam mladog Petra Planica a doveo sam i 23 godisnjeg Danijela Gasica na poziciji odbrambenog igraca. Takodje doveo sam i Sasu Marjanovica iz F.K Jagodine na poziciji srednjaka.Iz kluba su otisli mnogi igraci.Na pozajmicu je otisao i Milko Novakovic u Debrecen.

 

width=375 height=300

http://i53.tinypic.com/qpqpdz.jpg[/img]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |