Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Vratimo se na Sjever .....


acm_kaka22
 Share

Recommended Posts

Svaki put kad čujem ovu pjesmu vrati mi se želja za Dinamom, te izazovu da ga odvedem gdje pripada, među najboljim europskim klubovima. I ne mislim tako lako odustati.

Povijest kluba svi dobro znate, a tko ne zna ima Google, Wikipediju i te stvarčice. Ja ne mislim glumiti enciklopediju, jer to i nisam.

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/archive/e/eb/20110428101848!Dinamo-zagreb-logo.png

 

Zašto sam se, ponovo, odlučio ovo pisati? E pa odgovor leži u mojoj velikoj ljubavi prema Dinamo. Jednostavno, postajem na neki način tužan kada gledam ostale karijere Dinama te poslovanje Dinama kada igram sa nekim drugim timom. Stranci, stranci i samo stranci. To je pomalo jadno. Kada igram sa Dinamom uvijek želim imati što manje stranaca, a i kada ih dovodim to bude tek pokokoji Brazilac te igrači sa porstora bivše Juge (osim srpskih i makedonskih igrača). Od trenutnih stranaca u Dinamu kod mene sigurno mjesto imaju tek Cufre, Ibanez, Tonel, Sammir te Bećiraj.

Zadatci koje sam si zadao i nisu nešto preteški:

  • igrati ću sa svojom taktikom koja još nije usavršena tako da neće biti velike dominacije, ali jednostavno volim 'domaće'
  • ne dozvoliti ostalima hrvastkim klubovima domaće trofeje
  • u Ligi prvaka igrati grupnu fazu što je češće moguće
  • donijeti Hrvatskoj još jedno mjesto u Ligi prvaka
  • zabaviti se


Eto, umjesto silne povijesti ja sam se odlučio za ovakav uvod.

Slijedeći report je planiran, ako Bog da, nakon izvlačenja skupina Lige prvaka.


 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/archive/e/eb/20110428101848!Dinamo-zagreb-logo.png

 

Do sada sam uvijek koristio taktike sa neta koje bi malo preradio te furiozno osvajao naslove. Ali, to mi više nije zanimljivo te sam sada krenuo u stvaranje svoje taktike. Formacija koju sam odabrao je 4-4-2 koju sam, uz 4-2-3-1, najčešće koristio otkada znam za FM. Iako na SS-u vidite da igram defanzivo u utakmicama dominiram što će te vidjeti u utakmicama protiv jednog engleskog kluba. Ali, iako se čini dosta učinkovito, defanziva nije moj stil, te ću i dalje pokušavati razviti ofenzivu taktiku, ali za sada ova ima prednost.

 

Što se tiče transfera imamo 3 ulazna i 6 izlaznih, od čega 5 posudbi i jedan raskid ugovora. Budući da sam odlučio igrati sa updateom sa najnovojim transferima skinuo sam jedan editor data file sa FM-Basea, ali tamo valjda znaju samo za pridošlice Dinama te su Skender i Brezovec još uvijek članovi ''modrih''. Sa Skenderom sam, kako je već rečeno, raskinuo ugovor, a Brezovec odlazi na posudbu u Saint Etienne. Na posudbe su još otišli Palić (Slaven Belupo), Mesarić (Split), Calello (Sparta Prag) te Krstanović koji mi se ne uklapa u igru (Cercle Brugge).

Nova imena u svlačionici Dinama u mladi francuski napadač Ahmed Soukouna koji će se ispostaviti kao nepotreban, zatim, po meni, veliki talent u zadnjoj liniji, Cibalijin Dario Rugašević te kao šlag na tortu Mate Bilić koji će ipak biti zamjena za Fatosa Bećiraja u sjajnoj simbiozi Target Man - Poacher, Bećiraja i Kramarića.

 

To bi na kraju trebalo izgledati ovako:

Vratari: 12. Filip Lončarić, 30. Ivan Kelava

Obrana: 3. Luis Ibanez, 13. Walid Atta, 14. Šime Vrsaljko, 15. Dario Rugašević, 19. Tomislav Barbarić, 22. Igor Bišćan, 24. Domagoj Vida, 25. Leandro Cufre, 26. Dino Škvorc, 28. Tonel

Vezni red: 6. Arijan Ademi, 7. Jerko Leko, 10. Sammir, 11. Ivan Tomečak, 16. Milan Badelj, 20. Mehmed Alishpahić, 77. Pedro Morales

Napad: 9. Andrej Kramarić, 17. Jakub Sylvestr, 18. Mate Bilić, 21. Fatos Bećiraj, 55. Ante Rukavina


U sezonu sam ušao sa 4 prijateljske utakmice protiv, uglavnom, nizozemskih protivnika. U ta 4 susreta uigravao sam taktiku koju sam planirao koristiti u natjecateljskim utakmicama. Kao prva zamisao nije bila igra sa 4 igrača u liniji u veznome redu te defanzivna igra. Počeo sam sa malo povučenim Lekom kao Anchor Man-om te ofenzivno, vrlo široko te s brzim ritmom. To je nije pokazao dobrim te Leko vraćen malo naprijed, a i suzili smo igru te malo usporiti tempo. Postavili smo se defanzvnije sa igrama na kontre, ali već u prvoj utakmici sa novom taktikom protiv jakoga protivnika smo dominirali te se igra uglavnom odvijala na protivničkoj polovici. Na pripremama su se posebno iskazali Jakub Sylvestr te Edgar Nava, 16-godišnji meksički/američki lijevi vezni.


Krenimo prvo sa europskim iskušenjima.

Prvi protivnik bio je prvak Estonije, Levadia. Prva utakmica igrana je u gostima, u Tallinnu. Bili smo vidno bolji sa pregršt udaraca na gol, ali falila je realizacija. U vodstvo nas je doveo estonski branič Kull, svojim autogolom, a koliko-toliko miran uzvrat donio nam je Bećiraj u 31. minuti. Do kraja je to bilo mučenje sa dosta dobrom igrom, ali lopta nije htjela u mrežu. Ali, estoni vratar nije mogao imati dobru večer i u Maksimiru. Štoviše ubilježio je samo 2 obrane, ali i to ga dovodi na dobru realizaciju od 40% budući da je u okvir gola išlo samo 5 lopti. Počelo je opet autogolom, ovaj put ''precizan'' je bio Riis, a svoju do sada najbolju večer imao je Sammir sa 2 pogotka. Još je jednoga dodao Kramarić. Na kraju je završilo 4:0.

Da stvarno nešto ne valja u taktici osjetili smo na gostovanju u Genku u 3. pretkolu. Domačini su nam napunili mrežu sa 4 komada, a poraz je ublažio Leko svojom bombom sa jedno 35 metara na asistenciju Vrsaljka iz auta. Kada pogledamo statistiku možemo samo reći da, za razliku od Genka, nisamo iskoristili svoje šanse jer u udarcima na gol bili smo uvjerljivo bolji (14-5). Katastrofalnu večer imao je Ivan Kelava koji nije uspio obraniti niti jednu loptu. U drugoj utakmici ista priča. Još jednom uvjerljivo bolji, ali rezultat se poslije 56. minute više nije micao te je ostalo 1:1. Šteta jer bili smo bolji, ali ne ide u realizaciji te ćemo to morati popraviti.


Kada smo saznali protivnika u zadnjem pretkolu Europske Lige mislili smo da je tu kraj. Izvukli smo engleskog premerligaša Birmingham. To nas je još više natjeralo na ono što smo morali učiniti, mešto mijenjati u taktici. I onda smo došli na ono što se gore vidjeli. Defanzivnom, ali dominirajuće. U prvoj utakmici pravi malo podvig. Napunili smo mrežu Engleza sa 3 komada. Preuzeli smo posjed lopte u svoje noge, dominirali cijelim susretom, a Kelava je skinuo dva zicera nogometašima Birminghama. Malo nam je pomogao i crveni karton Michela u 9. minuti, ali na kraju ostaje samo upečatljiv dojam kojime je Dinamo bio na pragu ulaska u Europsku ligu. Drugom utakmicom sam također zadovoljan iako je završila bez golova. Posebno me veseli činjenica od 22 udarca na protivnički gol te ponovna dominacija što se tiče posjeda lopte.

Što se tiče grupa, mislim da bi ispadanje u ovoj fazni i ne igranje europsko proljeća bilo razočaravajuće za nas.


O superkupu se nema što previše pričati. Utakmica koju smo odigrali dobro budući da smo skoro svih 90 minuta odigrali sa igračem manje. Crveni karton doobio je Tonel, Hajduk je dominirao cijelom utakmicom, ali uspjeli smo odnijeti pobjedu golom Sammira iz jedanaesterca.



 

Ajmo komentari  yoKAVA

 

Komentari poželjni  :thumbup:

 

[admin]Nemoj dablpostovati, prvo upozorenje![/admin]

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/archive/e/eb/20110428101848!Dinamo-zagreb-logo.png

 

Sezona 2010./2011.

 

I tako smo došli do kraja jedne, po meni, vrlo promjenjive, ali isto tako uspješne sezone. Vrlo važno je da sam već u prvoj sezoni ispunio jedan od zadanih ciljeva. I to onaj najlakši - ne dozvoliti ostalima hrvastkim klubovima domaće trofeje. Cijela sezone je bila vrlo dinamitna, puna uspona i padova. Na kraju je, već osvojenom superkupu, dodana i dvostruka kruna.


U HNL-u sve je počelo prema planu. U prvome kolu gostovali smo u Varaždinu i s lakoćom dobili 4:1. Jedna sasvim normalna utakmica sa očekivanim rezultatom. Ali, nakon poraza od Genka na red je došao Karlovac i novi poraz. Na Maksimiru smo izgubili 2:1. Tada je uslijedila ona, već nekoliko puta spminjana, promjena taktike te je sve krenulo na bolje. U slijedećih 14 utakmica upisali smo 10 pobjeda i 4 remija te se sasvim izjednačili sa Hajdukom. U trenutku kada smo ih trebali i prestići dogodila su se 2 poraza, prvo u Splitu na ''Vječitom derbiju'', a onda i na Gradskom vrtu u Osijeku. Nakon toga opet smo napravili seriju od 4 pobjede sve do remija sa Lokosima te poraza od Splita. Zatim padaju Slaven Belupo i Inter, a nako toga je uslijedilo razbijanje Hajduka 3:0. Kada se činilo da rutinski treba završiti sezonu, odmah nakon Hajduka uslijedio je još jedan poraz od Osijeka nakon kojega se Hajduk izjednačio sa mnom na vrhu tablice, a Osijek je prijetio sa samo bodom manje. U predposlijednjem kolu sve su 3 ekipe ubilježile 3 boda te je poslijednje, 30. kolu bilo vrlo šokantno. Nakon što je Hajduk izgubio na gostovanju kod Zagreba 3:2, u šokantnoj završnici dolazim do pobjede protiv Rijeke. U zadnjih 10 minuta primili smo 2 gola, ali ipak uspjeli doći do pobjede 4:3. Osijek je ostao na 3. mjestu zbog remija u zadnjem kolu, a sam ja u kojem slučaju igrao nerješeno, a Osijek pobjedio naslov bi otišao u Gradnski vrh.

Ovako, došla je i moja druga titula otkada sam trener Dinama.

Utakmice - Dream Team - Young Player of the Year - Player of the Year - Top Goalscorer


Što se tiče kup utakmica mislim da se tu nema što pretjerano pričati. Nakon početka i bez problema riješenoga Karlovca uslijedili su Hrvastki Dragovooljac te Radnik iz Sesveta protiv kojih nije bilo težih problema. Možda se utakmica u Sigetu čini da je teško dobivena, ali imali smo kontrolu tokom svih 90 minuta se s razlogom prošli dalje. U polufinalu nas je čekao Hajduk. Kod kuće jedva izvlačimo 1:1, da bi na Poljudu slavili sa minimalnih 1:0 golom Rukavine. Protiv Intera u finalu nje bilo većih problema (3:0, 0:0) te smo u drugoj utakmici izašli sa mladom ekipom.


Sada je vrijeme za jedno kontinentalno natjecanje kojega sam tvorac upravo ja. Radi se o regionalnim ligama koje ću kroz nekoliko dana predstaviti u PDF-u Cro Research. Ali, nije to sada tema.

U grupnoj fazi u kojoj se natječu po 3 ekipe dvokružno izvukli smo Kayserispor i Hapoel Tel Aviv. Protiv oba protivnika ubilježili smo po pobjedu i remi. Hapoel 4:2 i 1:1, a Kayserispor 1:1 i 5:2. Posebno je zanimljiva bila ova zadnja utakmica protiv turske ekipe. U 80. minuti gubili smo 2:1, ali u slijedećih nekoliko zabijamo 4 gola te dolazimo do visoke pobjede. U osminifinala nismo imali sreće sa ždrijebom te smo izgubili od Galatasaraya 2:1.


Nakon prolaska Birminghama u grupnoj fazi smo dobili Metalurgs (Latvija), Club Brugge (Belgija) i Panathinaikos (Grčka). Na početku je na Maksimir došao Metalurgs. U utakmici u kojoj smo potpuno dominirali Sammir, Badelj i Bećiraj su zabili golove za 3:0, početak kakav smo priželjkivali. Nakon remija protiv Club Bruggea, uslijedilo je demoliranje Panathinaikosa u Ateni. Kao što vidite mrežu im je načeo Bećiraj u 3. minuti, a nakon 2 autogola Kantéa u 87. minuti je zabio Ante Rukavina. Ipak, u Zagrebu nam Kanté nije pomogao te su Grci pobjedili 3:1. Koliko toliko mirnoću u svlačionicu donijeli smo još jednom pobjedom protiv Latvijaca 4:0, a prolaz i prvo mjesto u skupini su osiguranu remijem sa Club Bruggeom 2:2.

Protivnik u 1/16 finala bio je nizozemski Twente. Na Makismiru se igrala prva utakmica koja je po tijeku meča naslućivala pobjedu Nizozemaca. Ipak, jedini gol je pao u 81. minuti se kada nakon kornera lopta odbija do Ibaneza na rubu 16-erca koji snažnim udarcem šalje loptu u sporotne ražlje. Pobjeda od 1:0 nije bila očekivana. U drugom dijelu ovoga dvomeča Twente je krenuo furiozno te je do 20. minute već vodio 2:0, ali Fatos Bećiraj svojim golom u 31. odvodi Dinamo među 16 najboljih gdje nas čeka Atletico Madrid.

Za razliku od Twentea, Španjolci su na Maksimiru iskristili svoju nadmoć uzrokovanu crvenim kartonom Cufrea u 3. minuti te došli do pobjede 2:0. Oba gola zabio je Diego Forlan. Na Vicente Caldernu Fatos Bećiraj nam je u 24. minuti donio nadu za prolazak, ali već 2 minute kasnije Forlan izjednačuje iz penala. Gol Rukavine u 46. minuti za pobjedu 2:1 ipak nije bio dovoljan za prolaz.



Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |