Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Taktičko Nadmudrivanje - 2.11. Ključ trojice napadača


Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - OD PRVE SVESKE DO PISANJA ISTORIJE

 

2.11. Ključ trojice napadača

 

http://www.dodaj.rs/f/2y/5P/L84eOmx/tn-960x224.png

 

Mnogi se danas pitaju kako uklopiti tri napadača a da odbrana ne trpi već da se postižu rezultati. Danas pričamo upravo o tome - kako i zašto igrati sa tri napadača i zašto nije ključ u njihovim rukama.

 

Ono što je u samom startu jasno i što smo mnogo puta pominjali jeste da kada biramo neki sistem, neku formaciju, taktiku - šta god, to moramo prilagoditi timu koji imamo i kvalitetima igrača. Naravno, pravila ne postoje pa tako nema pravila ni kako igrati sa tri napadača. Međutim, u današnjem fudbalu ekipe koje igraju sa špica uglavnom igraju sa jednim centralnim napadačem i dvojicom bočnih, široko postavljenih ili sa dvojicom isturenih u odnosu na trećeg napadača.

 

Za obe opcije potrebno je neko određeno vreme i znanje da se uigraju ali igranje sa trojicom podjednako isturenih igrača je zaista prava inteligencija.

 

Kako god postavili trojicu napadača, svaki vam može doneti nešto određeno. Pa tako brzi napadači mogu doneti utrčavanja iza odbrane jureći loptu poslatu u prostor, bila ona preko protivničke odbrane ili između njihovih igrača. Opet, imamo one igrače sa „njuhom“ koji znaju kada treba da krenu ka lopti ili da se oslobađaju igrača „na leđima“ kao i odvlačenje istog ostavljajući prostor veznim igračima ili nekom drugom napadaču. Kretanje na loptu u prostor ili otvaranje saigraču su jednostavno stvari koje napadači moraju uvek koristiti, koja god da je postavka.

 

Imati trojicu napadača u isto vreme treneru daje dosta opcija. Posebno, ukoliko je više varijanti uvežbano. Trener može odabrati varijantu ubacivanja bočnih napadača iza leđa odbrane (primer Barselone), može se odlučiti za opciju izvlačenja jednog od napadača kao i promene mesta na terenu u toku akcije ekipe. Uvek se može napraviti neka nova kombinacija, nešto novo što može da zbuni rivale, pojedine cake i sitnice ali i individualni kvaliteti igrača.

 

width=450 height=253http://cdn.performance.fourfourtwo.com/contentimages/articles/playing-with-three-attackers.jpg?width=620&height=350[/img]

 

Posle svega ovoga, ključ tročlanog napada nije u napadačima. Naravno, neophodan je njihov kvalitet i sposobnost ali presudna stavka leži u dvojici veznih igrača koji „sede“ na sredini. I njih dvojica prave taj „luksuz“ timu u kvalitetnim napadima. Svakako da ne možemo uvek koristiti obojicu u napadačkim akcijama. I da bi tim dobio raznolikost tu su bekovi. Ukoliko bekovi krenu ofanzivnije, veznjaci koji su ključ tročlanog napada ostaju na sredini, ali kada jedan od bekova ostaje nazad, jedan od dvojice „sedećih“ veznih kreće napred. Time tim ostaje izbalansiran pogotovo ukoliko želite da u svakom trenutku imate po petoricu igrača u obe faze igre - napadačkim i odbrambenim zadacima.

 

Igranje sa trojicom napadača nije u tome da njih trojica sami pobede protivnika. Mnogi misle da ako neko igra sa tri napadača mora da pobedi. Ali to su glupe predrasude. Poenta igranja sa tri špica je u dobijanju prilika da se ugrozi gol rivala. Podjednaka, pa možda čak i veća uloga u tome je u veznom redu koji deli lopte. Da li će se napadač za šansu izboriti utrčavanjam iza leđa, oslobađanjem igrača istrčavanjem ispred ili kako god već mnogo zavisi od veznog reda i igrača koji u tom trenutku „drži“ loptu u nogama. Mogu sva trojica napadača da trče do mile volje, da pretrče i preko deset-dvanaest kilometara, ali ukoliko nema kvalitetne lopte iz veznog reda - sve pada u vodu. Zato se kaže kada „veza“ igra loše da je napad odsečen. Dok god tim igra timski i kvalitetno sarađuje, on može da napravi rezultate. Koliko god da ste dobar napadač, morate da imate dobru „pozadinu“ - kvalitetan vezni red.

 

Uvek postoje „one“ situacije. Momenti kada timu jednostavno ne ide u datoj postavci. Tada je bitno držati se tri stvari: ne menjati stvari prerano, tajming i jednostavnost. Jasno je da kada vam ne ide morate da napravite neku izmenu i poboljšate igru ekipe.

 

Zato ne smemo menjati sve prerano. Ukoliko timu ne ide u prvih 25-30 minuta, ne možemo odjednom praviti neke velike izmene i u igri, i u igračkom kadru. Time ne bismo samo sebi, već bismo i igračima priznali da smo stvari postavili pogrešno u startu što samo negativno može da utiče na psihu igrača.

 

Tajming je uvek važan. U raznim fudbalskim segmentima je bitan (tajming za centaršut, pas, šut, utrčavanje...) ali i ovde podjednako. Pravi momenat za menjanje stvari i ubacivanje igrača je između 60. i 70. minuta. Tada je tempo obično malo sporiji, nema više svežih igrača i zato uvođenje igrača može dosta da pomogne. On će tih 20-30 minuta odigrati punom snagom, odmoran, za razliku od protivničkih igrača. On je ta sveža krv koja treba da nešto promeni.

 

Na kraju, tu je jednostavnost. Posebno ukoliko uvodite napadača u igru, najbolje je sve ostaviti jednostavno. Treneri uglavnom kada uvode igrača govore samo da uđe i napravi poboljšanje u igri. Dodatne tehničke informacije i previše zadataka može samo da optereti igrača koji neće doneti nikakav napredak u igri.

 

Autor i copyright: Nebojša Marković, Taktičko Nadmudrivanje 2011

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |