Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Takticko nadmudrivanje - Sastavni deo modernog fudbala


Necinho™
 Share

Recommended Posts

  • Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

 

IX deo

 

- Italija: Dom za magove taktike -

 

Svima je poznato da Italijani ne neguju lep i zanimljiv fudbal. Znamo da oni igraju jako dosadno, taktički perfektno, a mnogi vole i da kažu da se služe „anti-fudbalom“. Pa, kada to kažu, i ne greše dušu jer je fudbal jako lepo igra i koja treba da bude uživanje za gledaoce a ne uspavanka u trajanju od 90 minuta. Ali uvek je bilo onih koji svaku igru kvare, pa ne samo u fudbalu ili sportu već i u životu. Sa time se moramo pomiriti a da bismo znali kako dolaze do uspeha na najdosadniji način, moramo ih staviti u „Taktičko nadmudrivanje“.

 

Italijani nikada nisu praktikovali lepotu i nisu koristili čari ove, kako je mnogi nazivaju, čarobne igre. To mnogi ne vole ali kako je to jednostavno tako, bilo bi lepo da vidimo šta oni vide u takvoj igri, šta njima takav fudbal donosi i kako se oni, uopšte, snalaze u njemu.

 

http://quotescommessecalcio.files.wordpress.com/2008/09/400x400_marcellolippinew1.jpg

 

Kao prvo, oni se u njemo snalaze izvanredno. Da nije tako, ne bi igrali tako. To je i logična stvar, kao što Arsenal i Barselona igraju lep fudbal jer se u njemu sjajno snalaze. Takav fudbal jednostavno, pravim ljubiteljima fudbala, ne može da bude zanimljiv, ali su svi svesni da su oni sa takvim fudbalom osvajali Svetsko Prvenstvo četiri puta, da je Milan iz istoimenog grada sedam puta osvajao „ušati“ trofej, najcenjeniji u klupskom fudbalu. To im se nikada ne može osporiti jer nikada ne može biti slučajnost da se toliko trofeja osvoji na taj način. Pa evo, i Inter je od skoro vladar Starog kontinenta.

 

Italijani su takođe poznati po njihovoj taktici „cattenaccio“, kao što su Holanđani bili poznati tokom 70-ih prošlog veka po „Total fudbalu“. Sada možda katenačo i nije toliko zastupljen, ali ga naravno ima i dalje.

 

Italijanski fudbal je, pre svega, dosta tvrd. Ekipe se ne „otvaraju“ pred protivničkim ekipama. Nema puno pametovanja, retko im se potkradaju greške i svaki taktički detalj mora biti uvežban i uigran do savršenstva. Jednostavno je tako. Čak sam imao i prilike, istina u indirektnom razgovoru, da saznam od srpskog reprezentativca, Aleksandra Kolarova kako je u Italiji po pitanju taktike zapravo. Saznao sam da je njima jedino taktika u glavi. Da se svako pomeranje odbrambenih igrača u fazi odbrane mora dovesti do perfekcije, da se ne može i ne sme ostaviti ni najmanja i najbanalnija sitnica neuigranom. Jednostavno im je takav karakter. Ovde bi kada bi videli da igraču to ne ide, samo preskočili i rekli „nema veze“.

 

Postoji čest izraz kada ljudi pričaju o fudbalu da je idealna odbrana „italijanska odbrana“. Debeo razlog za to su dali sami Azuri jer njihove odbrane su na vrhunskom nivou. Četvorica igrača u odbrani su uvek tu. Štoperi jaki, čvrsti, disciplinovani a bekovi dobri u svim fazama igre mada su Italijani više okrenuti defanzivnim zadacima.

 

http://euro2008.football.co.uk/images/news/400x400_RobertoDonadoniNew2.jpg

 

Osim fudbalske igre, oni imaju i mnogo toga korisnog u njihovoj „namazanošću“. Brzi faulovi na sredini terena i seckanje igre, gubljenje vremena, verbalni ratovi su samo neki od njihovi standardnih atributa. Opet imamo primer u vezi ovoga. Najbolji za to je sada već čuveni detalj iz finala Svetskog Prvenstva 2006. godine u kome su glavne uloge tumačili upravo Italijan Materaci i penzionisani Zidan. To je klasičan primer kako protivnika dovesti do ludila, kome pucaju živci i koji pravi grešku. Tim ostaje bez igrača na terenu, ili eventualno dobija žuti karton, ali opet, na psihičkom planu to uništava „žrtvu“.

 

U klasičnoj italijanskoj taktici nema kreativnosti. Sve se svodi na povoljan rezultat. Kreativnost maltene u njihovoj fudbalskoj kulturi ne postoji. Mnogo se obraća pažnja na sitnice i finese kao što su kretanja u kontra-napadima, pozicioniranje pri prekidima gde su oni definitivno neprikosnoveni.

 

Mnogi italijanski timovi igraju sa samo jednim napadačem. To je kod njih sasvim normalno jer im je mnogo bitnije da, za početak, odbrane svoj gol. Lako će se oni snaći u kontrama jer su tu majstori. Polu-špicevi prilaze najisturenijem igraču tako da on uvek ima podršku. Oni se u pojedinim situacijama konstantno brane sa devetoricom igrača ali onda samo jednim potezom, napadača, onog jedinog koji stoji na centru, izbacuju u gol-šansu i time ugrožavaju gol protivnika velikom brzinom. Protivnički tim nema vremena da konsoliduje svoje redove u fazi odbrane i Italijani takvu taktiku koriste već dugi niz godina. Mnogi zbog takvog fudbala ne žele da oni ostvaruju uspehe, ali dovoljno je reći da su 2006. osvojili Svetsko Prvenstvo baš na takav način. To je nešto sa čime se moramo pomiriti.

Link to comment
Share on other sites

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

 

X deo

- 4-3-3: Kako iskoristiti njene prednosti -

 

http://img820.imageshack.us/img820/6990/sistem433.jpg

 

 

Formacija 4-3-3 je nastala od brazilske 4-2-4 i prvi put je upotrebljena 1962. godine na SP u Čileu od strane „karioka“. Postavka ove formacije je sledeća: golman, desni i levi bek, dva štopera, trojica centralnih veznih igrača (srednji je kvarilac igre protivnika) i trojica napadača uključujući centralnog napadača sa dvojicom krila.

 

width=400 height=254http://www.dodaj.rs/f/3t/td/1VEohpTt/4-3-3-postavka.jpg[/img]

- Postavka -

 

Ova formacija je pogodna za timove sa dobrim centralnim veznim igračem koji je sposoban da zadrži svoju poziciju, omete protivničke napade i uspostavi posed lopte u korist svog tima kao i da bude podrška iza druge dvojice centralnih veznih igrača pa čak i napadača. Taj defanzivni centralni vezni bi trebao da bude sposoban i da „čita“ igru protivnika na sredini terena i da sa loptom u nogama ima dobar pregled i puno opcija za predaju lopte.

 

U ovoj formaciji taj centralni vezni igrač, kvarilac igre protivnika, mora biti dovoljno dobar da bi odgovorio zadacima. Njegova uloga može biti jako bitna jer ukoliko on preseče protivnički napad u ranoj fazi otvara se dobra prilika za eventualni kontra-napad. Ipak, ukoliko taj igrač pogreši, uvek imamo rezervnu opciju. Štoperi su uvek iza njega i oni mogu da „prebrišu“ njegovu grešku. Potom, ukoliko protivnik napada sa više od trojice napadača, opet je tu zadnji vezni. On će pomoći odbrambenoj četvorci, stvoriti višak u fazi odbrane i omogućiti lakše osvajanje lopte.

 

width=400 height=254http://www.dodaj.rs/f/1n/10x/2UV1w7Y0/4-3-3-faza-odbrane.jpg[/img]

- Faza odbrane -

 

Jako je bitan i u tranziciji. Mora biti dobar pri dodavanju lopte, njegov pas može biti ključan pri kreiranju brzih kontra-napada jer da bi protivnik savladao naš „bedem“, on mora krenuti u napad sa više igrača nego što inače čini. Time otvara mogućnost našem timu za brze i kvalitetne kontra-napade koji mogu ugroziti gol rivala. Zbog toga u fazi tranzicije lopte, zadnji vezni mora biti jako brz i precizan kako bi poslao upotrebljivu loptu.

 

Timovi koji koriste ovu formaciju uglavnom imaju dvojicu krila koji omogućuju širinu u igri prilikom napada kao i podršku odbrani kada je lopta u posedu protivnika. Krilo treba da u ovoj formaciji bude fizički jak i sjajan u završnici. Oni trebaju da vode napade po bokovima ali i da se pridruže ekipi u defanzivnim zadacima. Zbog toga je fizička sprema jako bitna.

 

Centralni napadač može imati više uloga u ovom sistemu u zavisnosti od mogućnosti tima, kako individualnih tako i timskih, kao i prednosti i slabosti protivničke odbrane. Neki će koristiti tog napadača kao mamca koji će se ubacivati neprekidno između dvojice protivničkih štopera. Time će ostali igrači dobiti na prostoru jer će obojica štopera biti kraj jednog našeg igrača - centralnog špica. Otvara prostor i krilima koji će tada biti sa bekovima u situaciji 1 na 1.

 

width=400 height=254http://www.dodaj.rs/f/2D/Nw/1VbsQd3x/4-3-3-faza-napada.jpg[/img]

- Faza napada -

 

Kada ekipa u formaciji 4-3-3 nema loptu u posedu, ona postaje 4-5-1 pošto se dvojica krila vraćaju nazad u sredinu terena i pomažu trojici centralnih veznih igrača. Ukoliko protivnik igra 4-4-2, naš tim bi sa dobrom postavkom u defanzivi trebao da ima veći broj igrača na sredini. Protivnička četvorka će zato u sredini morati da se brže oslobađa lopte i igra direktno na napadače i time nam ostavljati šansu za dobar posed lopte. Ključ uspešne  formacije 4-3-3 je u tranziciji igre između protivničkog poseda lopte i njenog ponovnog osvajanja od strane našeg tima. Čim osvoji loptu, naš tim mora da stvori odgovarajuću širinu, dubinu i brzinu i onda će ova formacija protiv jačih timova biti sjajna za kontra-napade.

Link to comment
Share on other sites

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

 

XI deo

- 3-5-2: Kako iskoristiti njene prednosti -

 

http://img143.imageshack.us/img143/230/352auvod.jpg

 

 

Formaciju 3-5-2 taktički gledamo kao napadačku i obrambenu formaciju. Formacija se sastoji od tri obrambena igrača, pet igrača sredine i dva napadača. Taktika(a) ispod prikazuje standardnu 3-5-2 formaciju. Tri igrača sredine će generalno igrati u centralnom prostoru, dok će dva bočna igrača imati slobodu kretanja i odgovornosti uz bočne linije.

S obzirom da se obrambena linija sastoji od samo tri igrača, jedan centralni igrač (ili nekada dva) generalno će preuzeti ulogu defanzivnog igrača sredine. Ovaj igrač će se ponašati kao defanzivna barijera između obrambena tri igrača i igrača sredine.

Bočni igrači sredine imaju odgovornost sudjelovanja u napadu preko bokova, dok istovremenu moraju pružati adekvatnu potporu obrambenoj trojici igrača kada je tim u fazi obrane.

 

width=400 height=312http://img84.imageshack.us/img84/1977/352a.jpg[/img]

Taktika(a)

 

U mnogo slučajeva 3-5-2 formacija će se transformirati u 5-3-2 formaciju kada je tim u fazi obrane. Oba bočna igrača moraju prelaziti u defanzivne pozicije otežavajući tako protivniku proboj preko bokova. Traktika (B) prikazuje obrambene pozicije igrača u većini slučajeva. Kao što se primjenjuje bočni igrači obrambenim pozicijama se nalaze u liniji sa preostala tri braniča.

Obrana u globalu se može igrati zonski, čovjek na čovjeka ili kombinirano. S tim da centralni igrač preuzima ulogu korketora (čistača), što je bio slučaj u starijim varijantama.

U novije vrijeme ova formacija se igra u zonskoj obrani sa određenim brojem igrača koji sudjeluju u obrani.

Jedna od slabijih točaka ovog sistema je ostavljanje prostora na bočnim stranama, kada ovi igrači sudjeluju u napadu. S toga velika odgovornost stoji upravo na bočnim igračima. Problem transformacije iz napada u obranu i obrnuto je dosta spor i rizičan. Prema tome uigravanju ovog segmenta treba posvetiti dosta vremena.

 

width=400 height=312http://img204.imageshack.us/img204/2060/352bv.jpg[/img]

Taktika(B)

 

- Sistem obrane 3-5-2 -

 

http://img190.imageshack.us/img190/2392/352sistemobrana.gif

 

    Za početak ćemo proći analizu po linijama sistema. Na slici se vide tri linije: obrambeni igrači, igrači sredine (vezni igrači) i napadači.

        Obrambeni igrači. U obrani imamo dvije vrste igrača:

        1. Čistač (libero) - mora ispravljati (čistiti) pogreške centralnih braniča.

        2. Centralni braniči (stoperi) - koji moraju kontrolirati protivničke napadače koristeći pokrivanje čovjek na čovjeka ili zonsko pokrivanje.

        Čistač (libero): Pozicije čistača je jedna od najvažnijih u ovom sistemu. On mora biti inteligentan, brz i vješt sa loptom. Zato što je posljednji igrač obrane vrlo rijetko ide u napad. Njegov posao je kontrolirati obranu i on je vođa ostaloj dvojici napadača. Ako npr. napad dolazi s desna čistač mora biti pozadina ostalim napadačima u slučaju da netko od njih ispadne iz igre. Mora biti sposoban da izbije loptu  nogom ili glavom u slučaju opasnosti, dodati loptu da otvori prostor napadačima,  zatvarati prilaze golu, kao i surađivati sa vratarom u slučaju prekida. On mora imati sposobnost dobrog razumijevanja igra i biti vođa u obrani. On kontrolira obranu, stojeći uvijek iza dva braniča. Čistač mora biti iskusan, pun samopouzdanja, sa jako razvijenim smislom za igru i sposobnošću da čita i predviđa situacije u igri. Što se tiče fizičkog aspekta mora biti brz i ne prenizak ili previsok (između 170 i 180cm). Što se tiče vještina sa loptom, mora biti znalac u primopredaji lopte, kontroli lopte, pokrivanju prostora i oduzimanju lopte. Komunikacija između obrambenih igrača mora biti bez pogrešaka, jer su u manjem broju nego u npr. obrana 4 - 4 - 2 sustavu.

 

http://img689.imageshack.us/img689/4895/image20843721.gif

Centralni Braniči: Moraju biti viši rastom. Brzina nije toliko važna, koliko je važna odgovornost u igri. Oni ne smiju imati oscilacije u igri. To je zato što je neočekivana stvar ako netko od njih ispadne iz igre ili ga prođe napadač. Oni markiraju suparničke napadače. Sprječavaju protivnika u dodavanju lopti. Njihova pozicija je najjednostavnija u ekipi, a to je da osvoje loptu i dodaju je suigračima. Iako su njihove zadaće ograničene  ovi igrači su vrlo važni u ekipi. Centralni braniči moraju biti sposobni predvidjeti svaki pokret napadača. Fizički moraju biti snažni, sa dobrom brzinom. Što se tiče vještina, moraju biti sposobni za  precizno dodavanje dugih i kratkih lopti, znalci u pokrivanju,  oduzimanju lopti i igri glavom.

      Ova tri obrambena igrača moraju se držati usko, ne u većem razmaku od 10 - 20 metara. Oni formiraju trokut sa vrhom kojeg čini čistač koji je najbliži golu. To znači da razmak između lijevog i desnog braniča ne smije biti veća od 40 metara. Ova tri igrača moraju surađivati skupa tj. pružati potporu jedan drugoga i osiguravati gol od protivničkih napadača.

      U osnovi dva braniča će čuvati protivničke napadače principom čovjek na čovjeka čitavo vrijeme, ostavljajući čistača slobodnog da im pomogne kad god je to potrebno. Zato što su samo tri obrambena igrača, oni ne sudjeluju gotovo nikako u napadu. Samo ako su potpuno sigurni da će postići pogodak ili asistirati suigraču, mogu sudjelovati u napadačkim akcijama. Ovu defanzivnu strategiju koriste samo bolje ekipe sa vrlo pouzdanim obrambenim igračima.

Bočni igrači: Također čuvaju suparničke napadače. Ovi igrači koriste se za iznošenje lopte iz obrane zajedno sa veznim igračima, mijenjajući pozicije zajedno sa njima (ukrštanje).

 

U analizi sam koristio i svoja, a i misljenja drugih.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |