Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Takticko nadmudrivanje - Sastavni deo modernog fudbala


Necinho™
 Share

Recommended Posts

  • Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

 

V deo

- Odbrana -

 

Odbrambena linija diktira startnu poziciju vaše odbrane. Neki timovi će igrati sa visokim linijama tražeći dobru vezu između odbrane i napada. Drugi će igrati sa duboko postavljenom odbranom glumeći zid ispred gola i davajući što manje prostora protivničkim napadačima iza sebe. Sada ćemo objasniti koje su prednosti i mane igrajući sa visokom i dubokom odbranom.

 

Postavljanje odbrambene linije može biti vrlo važno u postavljanju vaše taktike, možda ćete želeti da vašu odbranu napravite teško prolaznom i „parkirate autobus“ ispred gola ili ako pak želite da ponovo osvojite loptu, igrajte agresivno i brzo u odbrani kako biste što pre preneli loptu u fazu napada.

 

Igranje sa dubokom linijom može biti korisno kada želite da stojite čvrsto pred velikim, jakim napadačkim ekipama. Ostavljanje svojih odbrambenih igrača da „sede“ pred golom sa malo prostora iza njih za protivničke napadače ostavlja i svoj rizik, prolaskom protivnika, stvara se odlična prilika za protivnika pa zbog toga vaša duboka odbrana mora biti uigrana. Korisno protiv brzih napadača je da se odbrambeni igrači vašeg tima moraju brzo postaviti kako treba i, ako je to potrebno, „ući“ u napadača, umesto da ga vaš igrač „čeka“ i potom bude u zaostatku kada mu protivnik pobegne u stranu.

 

Dobro organizovana duboka linija, koja je teška za probijanje, može biti korisna ako želite da neutrališete i frustrirate protivnika. Držanje lopte u posedu možda i neće biti najbolja taktička opcija za vaš tim. U odbrani, mnogo važniji faktor, pri igranju sa dubokom odbranom,  jeste pozicioniranje vaših pulena a ne napadanje i želja za posedom lopte i bez prave prilike za vaš tim.

 

Prednosti duboke linije odbrane je najbolje demonstrirano u Interovom porazu (1:0) u revanš meču polufinala Lige Šampiona. Iako je poražen, Murinjo je stigao do konačnog cilja, u tom slučaju finala, frustrirajući i ostavljajući bez rešenja „vanzemaljce“ iz Katalonije. Duboko postavljena odbrana nije ostavljala prostora Mesiju i kompaniji da eventualno utrče ili proture loptu, dok su Lusio i Samjuel čvrstinom u skoku neutralisali ionako slabu skok igru Barselone.

 

Duboka odbrana takođe može biti korisna pri kreiranju praznog prostora vaš tim. Kada je odbrana duboka, napred ostaje dosta prostora za vezni red i napadače, ili samo napadače u zavisnosti kako i sa koliko igrača se branite. Takođe možete ostaviti dosta prostora prevlačenjem napadača bliže golu protivnika time privučivši eventualno i dva igrača protivničke ekipe ostavljajući veznom redu ili bočnim igračima dosta prostora za kreiranje napada ili kontra-napada, u zavisnosti od situacije.

 

Igranje sa dubokom odbranom takođe može dovesti do pritiska na vašu zadnju liniju i ako nemate dobro pokriven prostor između veznog i zadnjeg reda, taj pritisak može biti stvarno opasan. Da biste igrali sa dubokom postavkom odbrane, morate imati strogo disciplinovanu odbranu koja može da odoli raznolikim napadima protivnika tokom celog meča.

 

Ukoliko želite da se protivniku ostavi što manje prostora, visoke linije odbrane mogu da sažmu prostor na sredini terena kao i uz dobro uvežbane ofsajd zamke „otera“ protivničke napadače što dalje od gola.

 

To je istaknuto u igri Barselone ove i prethodnih par godina, ali ukorenjeno u igri Total Fudbala holandske škole tokom 70-ih. Igrajući visoko u polju, podrazumevalo je da kada Holandija nije imala loptu u posedu, protivnici su bili stisnuti na malom prostoru što je pomagalo i olakšavalo posao i lakše preuzimanje lopte „lalama“. Time su štedeli vreme a ofsajd zamkama onemogućavali protivnika da se malo više približe golu i probaju da ga ugroze.

 

Dobro pozicioniranje i inteligencija su ključni atributi za izlazak igrača napred pri postavljanju ofsajd zamki, ali ukoliko je protivnik sposoban (a odbrana bar malo neskoncentrisana) on će možda i uspeti da pobegne vašoj odbrani i to je rizik koji nosi igranje ofsajd zamki.

 

Igranje sa visokom odbranom može pomoći da se odbrana priključi organizovanju napada, ili ako pak vezni ili napadački igrači izgube loptu,  da je brzo vrate u vaš posed. Ali bitno je imati jake i brze odbrambene igrače koji će pokriti bilo šta što bi možda moglo da ugrozi vašeg golmana. Mada, i sa dobrim „sweeper-keeper“-om to se može neutralisati.

Mnogi menadžeri će govoriti o građenju njihove taktike pre svega na odbrani i zadnjoj liniji, i da će dobra odbrana biti osnov za eventualni uspeh.

Duboko postavljena obrana

http://visual.merriam-webster.com/images/sports-games/ball-sports/soccer/player-positions.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3a/780px-Long-through.PNG/250px-780px-Long-through.PNG

 

P.S. Izvinite na suvom tekstu, nisam nasao neke pogodne slike.

Link to comment
Share on other sites

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

VI deo

 

- Kako sačuvati vođstvo -

 

Odlučio sam se da u novom nastavku bude nešto što mnoge muči, što svi žele da reše, što mnoge nervira i što mnogi ne znaju kako da reše i zbog toga sam se odlučio (i potrudio) da odradim jedan tekst koji će mnogima biti koristan i zanimljiv.

 

Mnogi korisnici serijala Football Manager su ubeđeni u „teorije zavere“ i spremni da se zakunu da je cilj ove igrice i SI-ja da vas jednostavno zaustavi u vašim namerama da ostvarite rezultate u imaginarnom svetu fudbala i, još jednostavnje, iznervira. Glavne primedbe na koje se nailazi su kako mnogo golova „pada“ u poslednjim momentima igre. Evo nekoliko jednostavnih promena koje biste trebali uvrstiti kada igrate mečeve „na nož“, kada se tresete od nervoze i grickate nokte.

 

Ne razumete zašto gubite u poslednjim minutima?

 

Dobra ideja za rešavanje ovog problema je da jednostavno uđete u analizu utakmice u kojoj ste primali golove i vidite gde ste ih primali. Videćete da li golove primate sa krila, iz sredine terena preko razornih udaraca ili pak preko skok. Videvši gde i kako primate golove, skoncentrišite se na poboljšanje tog dela igre i to će vam znatno pomoći u igri tokom celog meča, a ne samo poslednjih desetak minuta.

 

http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2009/10/01/1024681/partizan-cuka-2.jpg

 

Kao što to svaki dobar tim radi, poslednjih deset minuta se sastoji od „direktnog“ fudbala, pokušavajući da što veći akcenat stavite na pritisak na protivnika, umeren a ne preteran, i pravljenje grešaka protivnika. Bacanje lopte na sve strane u cilju da se (konačno) dočeka pobednik duela, uglavnom je loša ideja. Kada gubite i jurite rezultat, eventualno preokret, prebacite sve instrukcije do maksimuma, od filozofije pa nadalje. To će vam pomoći da stignete do jednog ili čak tri boda, a ukoliko ipak izgubite, ne očajavajte, bolje je i tri gola pa da pokušate nego jedan a da ne odstupate od svoje igre. To je nešto što takođe radi kompjuter kada gubi i vaš tim, kao i vi, mora biti spreman da se suoči sa time.

 

Kako se borite sa pritiskom?

 

Protivnik će kroz meč konstantno menjati strategiju, reagujući na promene stvorene izmenama i promenama na pozicijama smanjiti šansu da novi igrač na terenu pobegne vašoj odbrani i postigne pogodak. Protivničke instrukcije mogu da pomognu u smanjenju „snadbevanja“ napadača ili praviti ih teškim za njih. Protivnik će možda preći u 4-2-4 i u tom slučaju koristite mogućnosti koje su vam „dodatni“ (polu-špicevi, krila) napadači stavili na raspolaganje. Sposobnost da se prilagodite vam može dosta pomoći u stvaranju uspeha na duže staze, a ne samo na jednom meču.

 

http://www.danas.rs/upload/images/news/2009/5/4/2106f_ocp_w222_h443.jpg

 

Filozofija

 

Igrajući sa defanzivnijim stilom i povučenijom postavkom, može popuniti sve rupe u vašoj odbrani ali ćete morati da se suprotstavljate većim brojem napada protivnika. Ovo će vam pomoći da održite vše igrače fokusiranim da „dovrše“ utakmicu, ali ukoliko ovo budete koristili na veći deo utakmice, to može izazvati preveliki pritisak na vašu odbranu i često pravljenje glupih grešaka. Filozofije kao što su control, defensive i counter pomoći će vašoj odbrani da zadrži svoj „oblik“ i pokušavaće da se pridruže u fazi napada i „žrtvuju“ se odbrane.

Touchline instructions

 

http://img02.picoodle.com/img/img02/7/3/6/f_donim_93b8d3e.jpg

 

Na terenu ćete često videti igrače koji se kreću ka korner zastavicama sa loptom, bez pravih prodora u poslednjim minutima. To je zato što ekipe čuvaju rezultat i sa loptom u svom posedu, protivnik ne može doći do njihovog gola. Očuvanje lopte (retain possession) u posedu je u tim trenucima jako bitno. Takođe, možete izabrati i igranje loptom „do noge“ (pass to feet). Ovo je jako pogodno kada su dobri uslovi, ali kada je teren blatnjav i „težak“ lopta neće putovati kao što to čini inače, a umesto vođenja lopte, možete videti padanja, osnovne greške. Možete koristiti i instrukciju hassle opponents kako biste pokušali da smanjite posed lopte protivnika i time izbegnete situacije opasne po vaš gol.

Nadam se da sam vam pomogao, svima vama koji primate isuviše golova u zadnjim minutima. Takvi golovi će se uvek dešavati, to je fudbalska činjenica da sa malo sreće možete oći do velikih bodova i golova u poslednjim sekundama, ali ćete ovim sigurno smanjiti broj takvih golova.

Link to comment
Share on other sites

E samo da kazem da editujete prvi post i tu ubaci sve tekstove za sad, preglednije izgleda, inace vec sam u nekoliko navrata reko da je odlicno.

 

P.S. Necinho ako ti oces da odradis u jednom delu jednog trenera poslacu ti na PM, ako bas neznas puno o njuma mogu i ja da uradim taj deo.

Link to comment
Share on other sites

Izvinite za dva posta zaredom, ali moram ovo da saopstim.

 

Znaci za sve one koje zanima, neka mi na PM posalju neke od aktuelnih tema koje bi voleli da razradim. Voleo bih da budete aktivni i da mi posaljete sto vise tema, jer ni sam ne znam o cemu da pisem. Slobodno dajte i svoja misljenja, predloge, ali pre svega teme za pisanje. Sve sto vas zanima i sto zelite da saznate, od formacija, taktika pa do delova igre, sta god.

 

P.S. Iskljucite iz ovoga fudbalske trenere, to je za Analizu trenerskih zamisli

 

BOKICIC

Link to comment
Share on other sites

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

VII deo

- Štoperi: Stub odbrane -

 

Ne možete izgubiti ukoliko ne primate golove. Takođe, možete reći da ne možete ni da pobedite ukoliko ih ne postižete, ali jedan bod može da napravi veliku razliku u odnosu na dobijanje tri boda vašeg protivnika. Koji elementi vaše ekipe i taktike prave dobru odbranu? Prave je pre svega, dobri štoperi.

 

Pre svega to su tackling, strength kao i heading ako želite da i u vazduhu bude broj 1.Ali bez inteligencije, svi ovi atributi postaju beskorisni i neupotrebljivi. Inteligencija i dobar mozak čine vašeg igrača sigurnim u ono što radi i da čini dobre poteze, da se dobro kreće i postavlja na terenu ali i da se dobro postave kada neko drugi pogreši i uspešno to pokriju.

 

Concentration, anticipation i decisions su bitne stavke kod ovih igrača jer je logično da vi ne želite da dozvolite protivničkim napadačima da imaju puno prostora, da se neometano kreću po svim delovima terena. Ali, igrači sa visokom inteligencijom će se postaviti efektno, retko kada će praviti bespotrebne prekršaje i praviti rupe u odbrani. Mnogi tvrde da je tackling mnogo bitnija stavka za zadnje vezne nego štopere, ali to je stvar ukusa i navike, tako da to ostavljamo vama.

 

http://i.telegraph.co.uk/telegraph/multimedia/archive/01410/gerard-pique_1410461c.jpg

 

Dobre taktike su građene na balansu. Vrlo retko ćete naći dva štopera koji su potpuno isti ili podjednaki u svim delovima igre i zato je dobro kada želite da ukomponujete dvojicu različitih štopera. Time će jedan drugog popunjavati (ako je jedan spor, drugi je brz, ako je jedan nizak, drugi je visok i to će nadoknaditi). Tako će vaš par štopera moći da se nosi sa svima ravnopravno.

 

U reprezentaciji Engleske, na primer, igraju Džon Teri i Rio Ferdinand. Teri je odličan u skoku, komanduje njegovim „područjem“ i donosi brze i korektne odluke. Ali on nije dosta brz. Rio je atletski građen i brz i u stanju da igra mnogo bolje na distribuiranju lopte. Obojica se dopunjuju. Prikrivaju mane jedan drugome i iskazuju njihove vrline u igri. Time, oni se kao tako različiti mogu suprotstaviti različitim stilovima igre.

 

Stopper/Cover v Defend/Defend

 

Sposobnosti vaših odbrambenih igrača će diktirati zadatke sa kojima su oni spremni da se nose. Engleska postavka sa Stopper-om i Cover-om, iskazuje talente Terija i Ferdinanda. Teri će se “boriti” sa napadačima, izbacivati loptu napred i ići u snažne duele ne dopuštavši nikome da prođe pored njega. Rio će, nekako, biti više mobilan, koristiće njegovu brzinu da dođe do lopte.

Ova kombinacija (Stopper/Cover) može biti jako korisna ako igrate sa ekipama koje su jače, kao na primer kada sa Villarealom igrate protiv Barcelone ili Real Madrida. Definitivno je da će Stopper igrati dosta dublje u ovakvim parovima.

 

http://static.guim.co.uk/sys-images/Football/Pix/pictures/2008/06/03/FerdinandTerry1.jpg

 

Postavka sa defend/defend štoperima je mnogo jednostavnija. Ako imate dvojicu odbrambenih igrača koji prave dobre odluke u važnim trenucima i ako im je team work visok, oni će svoj posao odraditi dobro, od biranja momenta kada da izađu ispred napadača protivnika, kada da ga pokriju, kada da uklizaju i drugo. Kada vaši igrači ne poseduju tehničke osobine da izvršavaju specifične zadatke, mnogo će bolje igrati kada je fudbal “jednostavan”.

 

Vreme je da izaberete kakvog ćete igrača da odaberete.

 

http://i.telegraph.co.uk/telegraph/multimedia/archive/01381/nemanja_vidic_1381575c.jpg

 

Central defender je više “tradicionalan” igrač u odnosu na moderan fudbal. Pokušavaće da zaustavi napadače i oduzme mu loptu što je pre moguće, ali će i davati sve od sebe da sačuva loptu u posedu svog tima. Takođe, on možda i ne mora da bude preterano dobar u nekom posebnom elementu igre (gledajući ocene).

 

Ball-playing defender je sličan Ferdinandovom tipu igrača koji će više želeti da se napad započne iz odbrane. Ponovo, ovo ukazuje na značaj donošenja odluka i pribranosti jer igrač mora znati kada da iznese loptu, kada da je se oslobodi i da ne sme dozvoliti sebi da je izgubi, tj. prepusti protivniku.

 

Limited defender radi jedan posao. Osvaja loptu i ne dozvoljava da mu se dogodi neka glupost (da je bespotrebno izgubi...) i iskoristiće snagu da zadrži loptu. Mora biti visok, snažan i imati osećaj za postavljanje na terenu da bi bio dobar kao limited defender.

 

Nadam se da sam vam dosta olakšao odabir vaših štopera, da ste nešto naučili, kao što ja (nadam se) jesam i da sada znate koje štopere da odaberete u vašem timu.

Link to comment
Share on other sites

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - SASTAVNI DEO MODERNOG FUDBALA

VIII deo

 

- Mentalni sklop: Bitna stavka modernog fudbala -

Sve češće slušamo kako je jako bitno biti psihički jak, kako se ne sme biti slab u glavi i da je to često i presudna stvar. U modernom fudbalu to jeste jako bitno i poprima sve veću važnost jer najbolji igrači, u najjačim ligama imaju po 40-ak utakmica najmanje, a one u Evropi i preko 60 što je stvarno jako puno.

 

Eto na primer, u Engleskoj, Premijer liga ima 38 mečeva, oko 5 mečeva u FA kupu, Carling Cup manje-više isto tako, ako na to dodamo Evropu sa najmanje 6 utakmica, dobijamo skoro 55 mečeva, što je jako puno. Igračima je potreban odmor i kraće sezone, pogotovo kada se igraju kontinentalna ili svetska prvenstva.

 

Zbog svega toga, igrač mora biti mentalno jak i stabilan. Postoje igrači sa jakim karakterom, koji su mentalno nestabilni i slično. Kako je fudbal timska igra, svih 11 na terenu moraju da igraju kako bi se ostvario rezultat. Tako i svi igrači moraju biti psihički jaki, jer jedan nestabilan igrač može da dovede ceo tim do lošeg rezultata posle eventualnog kiksa.

 

http://www.rankopedia.com/CandidatePix/51692.gif

 

Mislim da i trener može imati dosta uticaja na mentalno stanje (samopouzdanje, samouverenost i dr.) nekog fudbalera, kako sa pozitivne, tako i sa negativne strane. Jer, postoje igrači koji nemaju dovoljno samopuzdanja, koji ne veruju u sebi ili tim u kom igraju. Ali trener treba da zna kako da to kanališe i probudi u igraču ono što mu je potrebno, ali i što je potrebno celoj ekipi.

 

Kada igrač nije samouveren i kada nema samopuzdanja, to se jasno vidi. Vidi se po njegovim pokretima na terenu, po igri, po tome što je neko bio dobar šuter a onda nema „herca“ da šutne iz „svoje“ pozicije. Opet, taj igrač se lošije kreće, nema volju, želju i htenje, izgleda smušeno i to kvari sliku o igraču a nekada i o timu. To nekome izgleda kao da trener nema autoriteta da ga disciplinuje, da mu mnogo dopušta iako to nije uvek slučaj. Zbog toga je potrebno da taj trener (ne mora uvek trener, ali kako pričamo o Taktičkom nadmudrivanju, trener je glavni primer) zna da ga podigne, da ga digne „iz mrtvih“, da mu ukaže na greške i ozbiljno porazgovara sa njim. Jer ne čini trenera dobrim samo to kakvu je taktiku sastavio i kako je uklopio sve igrače u celinu, već i ono van terena. Bitno je da on ume da podigne ekipu posle teškog ili nenadanog poraza. To dokazuje koliko je trener veliki.

 

http://snv.hr/images/pages/big-921.jpg

 

Konkretan primer imamo u finalnom meču čuvenog finala Lige Šampiona iz 2005. godine. Meč između Milana i Liverpula je bio na pragu najdosadnijeg i najnezanimljivijeg finala posle prvih 45 minuta. Tri gola, loša igra Engleza, narodski rečeno - bili su „uništeni“. Ali! Ostaje velika tajna šta je u tih petnaestak minuta rekao Benitez, šta je on to uradio da se njegov tim digne iz mrtvih, da se u tako velikom meču, u kome je toliki ulog, oni vrate od 0:3 i posle penala se i okite titulom. To dokazuje koliko je ta generacija Liverpula bila velika i koliko je velik u stvari Rafa Benitez. Opet, bilo je tu i grešaka italijanskog kluba jer su se znatno opustili posle prvog dela igre, jer su mislili da je gotovo. Igrali su po onoj našoj krilatici „lako ćemo“ pa im se, kao i nama, obilo o glavu.

 

Treneri moraju, na neki način (ne bukvalno), biti i psiholozi. Da mogu da procene kako je igraču, šta ga muči i u čemu je problem. Da znaju kako da reše taj problem i kako da probude u njemu „zver“ kako bi taj igrač počeo da igra onako kako zna, da igra srcem i da „gazi“ sve na terenu.

 

http://static.guim.co.uk/sys-images/Football/Pix/pictures/2010/2/23/1266959765014/Jose-Mourinho-001.jpg

 

To je poenta ove priče, jer uvek će biti neko drugačiji od drugih. Uvek će biti neko ko će na neki način kočiti ostale, i trener mora da vidi o čemu se radi i da proba rešiti problem. To je možda samo jedan igrač, ali to puno znači njemu, kao i drugima jer će i taj igrač podići druge još više u vis i imaće poverenja u trenera. A kada ekipa ima poverenja u trenera, onda nema trzavica u ekipi, oseti se na terenu da igrači sve sprovode u delo i da im samopuzdanje biva veće. I to nas opet vraća na početak zašto je mentalna snaga pojedinca i tima jako bitno u modernom fudbalu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |