Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Ah, ta 1991. godina... (...07)


Ruf™
 Share

Ocjena za karijeru je:  

13 members have voted

  1. 1. Ocjena za karijeru je:

    • 5
      6
    • 4
      3
    • 3
      0
    • 2
      1
    • 1
      3


Recommended Posts

http://i50.servimg.com/u/f50/12/80/52/34/crvena14.jpg

 

FK CRVENA ZVEZDA

 

Nogometni klub Crvena zvezda (srpski: Фудбалски клуб Црвена звезда) jedan je od dva najznačajnija nogometna kluba iz Beograda, Srbija.

 

Najveći uspjeh klub postiže 1991. godine osvajajući Kup europskih prvaka (sadašnja Liga prvaka) u Bariju, Italija i Interkontinentalni kup u Tokiju, Japan iste godine. U finalu UEFA kupa 1979. godine gubi od njemačke momčadi Borussia Mönchengladbach.

 

Istraživanja pokazuju da je Crvena zvezda klub s najviše navijača u cijeloj Srbiji, te Republici Srpskoj. Navijači kluba zovu se Delije.

 

Stadion Crvene zvezde najveći je stadion na Balkanu, često nazivan Marakana ili Mala Marakana, po slavnom brazilskom stadionu.

 

Crvena zvezda imala je sporednu ulogu u tragediji nogometne povijesti. Godine 1958. zrakoplov koji je prevozio klub Manchester United s njihovog susreta s Crvenom zvezdom u Beogradu, se srušio ubrzo nakon što je poletio sa zračne luke u Münchenu gdje se punio gorivom. Smrtno je stradalo 8 Unitedovih igrača. Trener Matt Busby i još nekoliko igrača bilo je ozlijeđeno. Nesreća će zauvijek biti upamćena kao münchenska avionska nesreća.

 

Za razliku od ostalih momčadi, redove Crvene zvezde popunjavali su uglavnom igrači iz tadašnjeg tuzemstva, kao što su Dejan Savićević, Vladimir Jugović, Siniša Mihajlović, Dejan Stanković i Dragan Stojković.

 

Najveći suparnik Crvene zvezde je Partizan i utakmice između ova dva kluba su obično veliki nogometni događaji. Susreti su poznati pod nazivom vječiti derbi, a klubovi kao vječiti rivali.

 

Najviše utakmica u dresu Crvene zvezde od raspada SFRJ, je odigrao Ilija Ivić (146), a najviše pogodaka je postigao Mihajlo Pjanović (80).

 

Već 50 godina postoji običaj da se nagrade igrači Crvene zvezde koji su ostavili što veći utisak u klupskoj povijesti. Zasad je naslov "Zvjezdine zvijezde" (srp. "Zvezdine zvezde") dobilo tek pet igrača (na svakih 10 godina postojanja kluba). Pošto od 1990. godine nije proglašena nova zvijezda, uprava kluba je zajedno sa navijačima donijela odluku da proglasi još jednu zvijezdu, te da ukine tradiciju proglašavanja Zvezdinih zvijezda i da osnuje kuću slavnih. Glasovanjem je odlučeno da to ne bude jedan nogometaš, već cijela generacija Crvene Zvezde koja je 1991. godine osvojila Kup europskih prvaka.

 

Zvezdinim zvijezdama su proglašeni:

 

Rajko Mitić

Dragoslav Šekularac

Dragan Džajić

Vladimir Petrović

Dragan Stojković

 

MOJE MISIJE:

- Osvojiti Superligu

- Osvojiti Kup

- Osvojiti Ligu Prvaka

 


 

1. SEZONA

 

TRANSFERI

 

 

SUPERLIGA

 

 

UTAKMICE

 

 

 

[move]KOMENTIRAJTE!!![/move]

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Još jedna kariera i to U FM07...  :respekt: Moram paziti, da ne mešam tvoju i Miloševu.  :D Čestitke za ligu. U kupu vidim, da si i ti naleteo na prokletstvo, zvano penali... Možda stavi  malo više komentara iznad SS-a, vidim, da si imao zanimljivu završnicu prvenstva.

 

:thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Projica ne prodaji za manje od 5 miliona,kod mene je glavni igrac. Ne znam da li si negde od mene video za ovog Rusa Buzetija,ali i ja ga imam u osmoj sezoni samo sto sam ga platio 3 mil. i plata mu je oko 800k godisnje. Lepo si poceo,srecno dalje  :thumbup:

 

Od tebe sam čuo za Projića, a za Roka (ne Rusa ;) ) Buzetija sam saznao iz jednog Alešovog savea.

 

Dobar početak, jel to onaj save za koji si mi pričao jučer  :D  ništa, sretno dalje  VAMOSS

 

Da.

 

Još jedna kariera i to U FM07...  :respekt: Moram paziti, da ne mešam tvoju i Miloševu.  :D Čestitke za ligu. U kupu vidim, da si i ti naleteo na prokletstvo, zvano penali... Možda stavi  malo više komentara iznad SS-a, vidim, da si imao zanimljivu završnicu prvenstva.

 

:thumbup:

 

Biti će komentara, ne brini. Penali su mi slaba točka. Tvoja taktika me spasila - da nije bilo debakla Vojvodine i Borca ne bi bilo ni titule. :respekt:

 

Bravo za klub i tebi i Milosu  ::love:: ...Aj srecno pa ponovi 1991  ::love::

 

Ma glavno da karijera potraje, rezultati će doći sami od sebe - ali već ove godine dijelom jesu. Ajde pa ću probati makar ponoviti 1979. yo WEEEER

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |