Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Derbi della Capitale - Roma vs Lazio


Vrag
 Share

Recommended Posts

Derby della Capitale

 

AS Roma vs SS Lazio

 

http://www.dodaj.rs/f/2e/Xl/5HD9aih/roma.pnghttp://www.dodaj.rs/f/1K/ts/oNa3idb/lazio.png

 

Derbi delа kаpitаle je trаdicionаlno ime fudbаlskog mečа između rimskih klubovа Rome i Lаcijа.

Susreti ovih timovа poznаti su po rаsističkim ispаdimа. Pošto rimski Jevreji uglаvnom nаvijаju zа Romu, česte su provokаcije nаvijаčа Lаcijа nа verskoj osnovi; tokom rimskog derbijа 1998. godine, lаcijаli su podigli trаnspаrent nа kojem je pisаlo „Aušvic je vаš grаd, rerne su vаši domovi“. Crni igrаči Rome su tаkođe često nа meti nаvijаčа Lаcijа. Nа jednom trаnspаrentu lаcijаli su Romu nаzvаli „timom crnаcа koje vode Jevreji“; Lаciov zvаnični stаv je dа je protiv ovаkvih ispаdа huligаnа, koji čine mаli deo nаvijаčа ovog klubа.

Ovo rivаlstvo ne sаmo dа je jedno od nаjjаčih rivаlstаvа dvа klubа u Itаliji, već i u svetu. Prepune tribine, incidenti, nаsilje i rаsistički trаnspаrenti kаrаkteristični su zа ove mečeve. Zа vreme jedne od derbi utаkmicа tokom sezone 1979/80 ubijen je Vičenco Pаpаreli, nаvijаč Lаcijа. Pаpаrelijа je jedаn nаvijаč Rome pogodio bаkljom u glаvu. Po svemu ovome da se zaključiti da u utakmicama ovih timova vredi ona uzrečica "Više od igre".

 

Kvaliteti timova:

 

Golmani:

 

Obe ekipe imaju izuzetno iskusnog i tehnicki potkovanog prvog golmana.  Prvi golman Rome je prekaljeni Brazilac Roberto Doni, dok je na drugoj strani iskusni Muslera. Ta dva golmana su verovatno pribliznog kvaliteta, no Roma odnosi pobedu zbog boljeg rezervnog golmana. Drugi cuvar mreze kod Vucice je odlicni Lobont dok je Muslerin zamenik medju stativama nedovoljno poznati Berni te stoga pobedu odnosi Roma.

 

http://www.dodaj.rs/f/3r/lU/RrPW13D/ssasa.png

 

Pobenik: AS Roma

 

Obrana:

 

U obrani pobedu odnosi iskusna defanzivna linija Vucice, pre svega zbog velike kvalitete stoperskog para Mexes - Burdisso, dok je njihova zamena sjajni Brazilac Juan. Mexes je status legende u Rimu stekao odigravsi preko 200 utakmica za ekipu Rome, dok je 29-godisnji Argentinac zavidnu reputaciju zaradio braneci boje milanskog Intera. U ekipi Rome na levom beku igra bivsi igrac Liverpoola John Arne Risse, dok je uz desnu aut liniju pozicioniran Casseti. Kod Lacija su ove sezone na stoperskim pozicijama najstandardniji su Biava i Dias, dok po bokovima igraju Lichtsteiner i Garrido.

 

http://www.dodaj.rs/f/L/oF/1Hrp9Jdr/mexes.jpg

 

Pobednik: AS Roma

 

Sredina:

 

U veznom redu apsolutnu pobedu odnosi ekipa Rome zbog velike nadmoci u odnosu na gradskog rivala. Posto obe ekipe igraju sa 5 igraca u sredini terena moze se reci da je Roma jaca na svim pozicijama u veznom redu. Dva standarda centralna veznjaka su Pizzaro i buducui kapiten Rome Danielle de Rossi. Po krilima igraju najbolji crnogorski igrac, Mirko Vucinic i sjajni Francuz Jeremy Menez koji je sjajnim igrama u crvenom dresu zasluzio poziv u A selekciju nacionalnog tima svoje zemlje. Na poziciji ofanzivnog veznjaka igra Perrita dok ga vrlo cesto menja i najveca legenda ovog kluba Francesko Totti. Glavne pokretacke snage veznog reda Lacija su dva centralna veznjaka, Matuzalem i Ledesma, a kvalitetom ne zaostaje ni odlicni Floccari. Ispostavlja se da su najveci problem Lacija krila i da zbog toga gube duel u sredini terena.

 

http://www.dodaj.rs/f/1b/4p/3uXfiRo7/vucinic-de-rossi.jpg

 

Pobednik: AS Roma

 

Napad:

 

U ovom delu terena su ekipe najizednaceniju i tesnu pobedu odnose "svetlo-plavi". Obe ekipe forsiraju igru sa jednim isturenim centarforom, te je on kod Lacija sjajni Mauro Zarate, dok su njegove zamene iskusni lisci Rocchi i Australac Bresciano. Kod Rome je najcesce istureni napadac Totti, a menja ga Marko Borijelo dok na mesto spica moze stati i Mirko Vucinic.

 

http://www.dodaj.rs/f/24/10j/3P219oWZ/zarate.jpg

 

Pobednik: SS Lazio

 

 

ZAKLJUCAK:

 

U ovom trenutku rimski rivali imaju gotovo identicne timove, no ipak iskustvo donosi prevagu na stranu "Vucice" koja je mnogo bolja u obrambenim delovima terena, dok su ove dve ekipe u ofanzivnim delovima gotovo identicne kvalitete. Treba istaci da dueli ovih timova uvek obiluju tenzijama, zarom i borbom te da su uvek vredni za pogledati, sto zbog kvaliteta koji obe ekipe poseduju, sto zbog velikog rivaliteta koji se ne svodi samo na fudbalski teren nego ga stvaraju i navijaci.

 

 

http://www.dodaj.rs/f/2W/NB/3KXUYAue/5/txt-team.png

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |