Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Fudbal na fjordovima - SK Brann Bergen


Paul
 Share

Recommended Posts

*** Prvih 9 sezona sam vec odigrao, veci dao od toga ne mogu da vidim meceve, ni ostale podatke, osim tabela, transfera i fixtures-a, tako da ce prvih desetak update-ova biti osvrt na te sezone, a kada opis karijere bude sustigao karijeru u igri, onda cu krenuti opsirnije da pisem.

 

 

Kada sam zapocinjao sejv, jedina misao prilikom odabira kluba mi je bila da uzmem ekipu u kojoj sada igra neki igrac kojeg sam kao klinac obozavao. Dok sam gledao spisak liga, setio sam se Erika Bakea, koji je fudbalskoj javnosti poznat po sezonama u kojima je nastupao za Lids Junajted, u vreme kad je Lids bio jak premijerligas i ozbiljna ekipa cak i u evro okvirima. Izabrao sam SK Brann iz Bergena, ne znajuci da Bake vise ni ne igra tu, vec u Sogndalu, ali sta je tu je, resio sam da nastavim, na svu srecu.

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/71/Brann_logo.svg/254px-Brann_logo.svg.png

 

Bran je dakle, profesionalan klub iz Bergena, grada na jugozapadu Norveske, drugog po velicini i broju stanovnika iza Osla. Osnovan je 1908. godine i do sada ima osvojene tri titule prvaka Norveske (1962, 1963, 2007) i sest trofeja u Kupu Norveske, poslednji osvojen 2004. godine. Igramo na Bran Stadionu, koji prima 17300 gledalaca. Klub ima i organizovanu navijacku grupu, Bataljonen, ili Bataljon na srpskom. Najbitniji igraci koji se mogu smatrati ikonama kluba su Kato Guntvajt, Torstajn Helstad, Paul Sarner, i Seji Olofinjana.

 

http://fotball.adressa.no/multimedia/archive/00061/Brann_Stadion_61355d.jpg

 

Proslu sezonu tim je zavrsio na razocaravajucem 13. mestu, takoreci, jedva je opstao u ligi, ali su moji ciljevi bili visi od borbe za opstanak, tj. ciljao sam bar plasman u evropu u prvoj sezoni...

 

 

Toliko za sada, ovo neka bude cisto mali uvod u ono sto cete moci da pratite u narednom periodu, a od sledeceg update-a stavljam rezultate, transfere i tabele, uz komentare svega toga.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 40
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Brann_logo.svg

 

 

PRVA SEZONA

 

~ Transferi ~

 

Kada sam se upoznao sa igrackim kadrom koji posedujem, odmah sam shvatio da ce mi za neke ozbiljnije rezultate biti potrebna pojacanja, a novca za kupovinu nije bilo previse, tako da sam resio da se otarasim igraca sa jakim ugovorom, na koje nisam racunao, i da dovedem, za standarde norveske lige kvalitetne igrace koji su ostali bez ugovora.

 

Klub su pojacali:

 

Iliasu Shilla - stoper iz Gane, visok, jak, dosao posto je napustio ruski Saturn.

Joseph Enakarhire - takodje, stoper, doveden kao backup za prvu sezonu, ali se brzo izborio za mesto u prvom timu.

Mohamed Sesay - mladi zadnji vezni iz Sijera Leonea, od koga sam ocekivao mnogo u buducnosti, ali ce se ispostaviti da sam omanuo.

Santiago Solari - Bog, legenda, svi sve znate o njemu.

Wellington Monteiro - iskusni igrac sredine terena, kompletan igrac.

Wason Renteria - spic, bivsi igrac Porta, za norvesku ligu majstor, da li i za nesto vise?

Vladimir Yurchenko - igrac kog sam strasno zgotivio na ovom FM-u, videcete i zasto. Dosao posle Saturna, kao i Shilla, igra po desnoj strani, a moze i spica.

Alexander Hassum - jedini za koga sam dao pare, 240k. Doveden iz Honefossa, igra beka, mlad i perspektivan.

 

Klub su napustili:

 

Diego Gustavino - ofanzivni vezista, otisao u Flamengo, na pozajmicu uz obestecenje od 70k.

Zsolt Korcsmar - madjarski stoper, prekobrojni stranac, otisao u Derbi na pozajmicu, uz 50k.

Hassan El Fakiri - previse mator za moje vizije, prilicno poznat bek, otisao u Randers za 250k.

Hakon Opdal - drugi golman, sa prevelikom platom. Otisao u Grojter Firt za 150k.

Bjarne Haugsdal - kompletno nebitan lik, desni bek, jedino vredno spomena je da je otisao u Zvezdu posle par sezona, i to je to.

 

Sve u svemu, prelazni rok je izgledao ovako:

 

http://www.dodaj.rs/f/3Y/Z2/3NjjG96P/trans.jpg

 

~ Rezultati ~

 

Sezona je bila delimicno uspesna, u prvenstvu je moglo i bolje da pocetak nije bio ocajan, i da Haugesund, sa media prediction 13. nije imao ludu sezonu. Previse neresenih meceva me je skupo kostalo na kraju, osvojeno je trece mesto, izborena Evropa, sto je i bio primarni cilj.

 

width=400 height=320http://www.dodaj.rs/f/2J/j4/2hiMqVb0/fix.jpg[/img] width=400 height=320http://www.dodaj.rs/f/3N/ym/1RWsdHzK/tabela.jpg[/img]

 

U Kupu su stvari isle mnogo bolje, osvojen je prvi trofej, prvo su pala 2 nebitna tima, a zatim redom Odd Grenland, Bryne, Lov - Ham, Molde, i u finalu, Sogndal.

 

width=400 height=320http://www.dodaj.rs/f/1o/Rb/43ipc2dR/kupfix.jpg[/img]

 

Toliko sto se prve sezone tice, pregurao sam je nekako, sledeci update ce biti o drugoj sezoni, sutra verovatno, da sabijem sto pre ovo sto mi treba da sustignem igru, pa cu onda polako i opsirnije.

Link to comment
Share on other sites

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Brann_logo.svg

 

 

DRUGA SEZONA

 

~ Transferi ~

 

U drugoj sezoni nisam bio previse aktivan po pitanju kupovine, doveden je samo jedan igrac, ali je rec o jako poznatom imenu, i kvalitetnom spicu. Novi igrac Brana postao je Havijer Cevanton, nekadasnji napadac Lecea, Monaka i Sevilje. Klub su napustili oni koje sam prosle sezone hteo da prodam, ali tada nisam uspeo vec su bili na pozajmicama.

 

Dosli:

Javier Chevanton - iz Lecea kao slobodan igrac

 

Otisli:

Diego Gustavino - u Partizan za 2 miliona evra;

Bjarte Haugsdal - u Od Grenland za 300 hiljada;

Zsolt Korcsmar - u Rodu za 325 hiljada;

Carl-Eric Torp - otisao na dve pozajmice: u Sturm i Sion, oba puta za 50 hiljada evra.

 

http://www.dodaj.rs/f/a/Hg/3hc3Oen6/transferi.jpg

 

 

~ Rezultati ~

 

Prvo takmicenje u kom smo ucestvovali je norveski super kup, u kom smo obezbedili ucesce osvajanjem kupa prosle godine. Za trofej smo igrali protiv Haugesunda, proslogodisnjeg iznenadnog osvajaca lige. Dobili smo ih na penale, 2:2 je bilo u regularnom delu meca, a golove su postigli omladinci, Kitipong Pluemjai i Jonas Groner.

 

width=400 height=320http://www.dodaj.rs/f/3L/8p/2Ibhsi5b/superkup.jpg[/img]

 

U prvenstvu su nam takodje cvetale ruze, osvojena je titula, sa 5 poena prednosti ispred drugoplasiranog Rozenborga. Prvenstvo mi je inace bilo glavno takmicenje ove godine, ono sto sam jurio najvise, kako bih igrao Ligu Sampiona dogodine, i uspeo sam u tome.

 

width=400 height=320http://www.dodaj.rs/f/2k/2m/1oE02S6W/tabelaliga.jpg[/img]  width=400 height=320http://www.dodaj.rs/f/3v/26/3qJmEX01/fixliga.jpg[/img]

 

U kupu smo brzo ispali, posle nabijanja amatera i poluprofesionalaca, vec u 4. kolu smo naleteli na Valerengu, koja nas je tukla 3:0, tako da nisam uspeo da odbranim kup, ili da uzmem eventualnu duplu krunu. Na kraju je trofej uzeo Rozenborg.

 

width=400 height=320http://www.dodaj.rs/f/b/H7/42t9YCjh/kupfix.jpg[/img]

 

U Evropi smo igrali Ligu Evrope, krenuli smo od treceg kola kvalifikacija, gde je rival bio danski Nordsjaelland. Prvi mec smo kao gosti izgubili sa 1:0, ali je u revansu sjajni Vladimir Jurcenko dao 4 gola, i tako odveo Bran dalje, u 4. kolo kvalifikacija gde nas je cekao Blekburn, i gde sam mislio da se nas evropski put zavrsava. Oba meca smo uspeli da odigramo 0:0, pa su se na nasem stadionu sutirali penali, i uspeli smo da prodjemo dalje, u grupnu fazu. Zreb nam je dodelio Palermo, Getafe i Dnipro. Naravno, nije bilo realno da se nadam prolasku dalje, ali sam postavio za cilj 3. mesto. Pocetak je bio ocajan, prva 4 meca sam izgubio, ali sam u poslednja 2 kola pobedio Dnipro i Getafe, imao 6 bodova, i podelio 3. mesto sa Ukrajincima.

 

width=400 height=320http://www.dodaj.rs/f/3e/m4/R0GfO1e/lefix.jpg[/img]  width=400 height=320http://www.dodaj.rs/f/H/hi/3XAfoHZm/letabla.jpg[/img]

 

Dakle, prilicno uspesna druga sezona, titula, LS sledece godine, polako se talenti omladinske skole (pre svega Groner i Haugen) pretvaraju od talenata u standarne prvotimce, i tako... I da, bacite slobodno neki komentar, necu vam nista :)

Link to comment
Share on other sites

Dobar prelazni rok, ja nikako da uvalim onog Urugvajca, ja ga stavim za 250 hiljade, nece ga ni rodjena majka. Rezultati takodje dobri, samo cepaj, nadam se da ces i posle opisivanja vec odigranih sezona da nastavis da igras i pises, ja ovaj sejv sa Branom igram dok ne izadje '12. :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Moju punu podrsku imas u davanju sanse svojim omladincima!!  :thumbup:  :thumbup:

To mi je extra, naravno ne po svaku cenu...  :)

 

Moze neki ss igraca koji su izasli iz tvoje skole, kao i vodecih u timu?

Link to comment
Share on other sites

Chevanton  ::love:: Odlicno si igrao u Ligi sto ti se vratilo titulom,steta za kup,ali zato za Evropu  :respekt: Iskusno si izbacio Blekburn u grupi mozda si mogao da uzmes jos koji bod ali bice bolje sledece godine u LS  :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Moju punu podrsku imas u davanju sanse svojim omladincima!!  :thumbup:  :thumbup:

To mi je extra, naravno ne po svaku cenu...  :)

 

Moze neki ss igraca koji su izasli iz tvoje skole, kao i vodecih u timu?

 

Bice ss-ovi Gronera i Haugena u sledecem update-u.

 

Ostalima hvala na paznji, nastavite da pratite :)

Link to comment
Share on other sites

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Brann_logo.svg

 

TRECA SEZONA

 

~ Transferi ~

 

Ove godine je bilo potrebno dovesti ozbiljnija pojacanja, kako bi se ostvario uspeh u Evropi, a za uspeh sam smatrao plasman u grupnu fazu Lige Sampiona. Dovedena su 3 talenta, i 4 proverena iskusna igraca, a otisli nebitni omladinci, neki na free neki na pozajmice, uz samo jedan pravi odlazni transfer.

 

Dosli:

Dino Spehar - ofanzivni vezista Osijeka, talentovan, dosao za 700k.

Manuel Mbunga - napadac iz Angole, doveden iz Petro Atletika za 60k, inace je regen.

Oumar Zoko - desno krilo iz Obale Slonovace, takodje regen, takodje dosao za 60k.

Javi Lopez - takodje igra desno krilo, doveden posto mu je istekao ugovor sa Malagom.

Martin Vingaard - iskusni plejmejker, dosao kao slobodan igrac, iz Kopenhagena.

Xavier Margairaz - veznjak, igrao za Osasunu ranije, dosao iz Ciriha kao slobodan igrac.

Asier Del Horno - najzvucnije pojacanje, bivsi igrac Celsija i Valensije, takodje dosao kao slobodan igrac.

 

Otisli:

Joseph Enakarhire - u Zvezdu za 675k. Bilo mi zao kad je otisao, ali trebale su mi pare, a i godine su ga stizale, i hteo sam da pomognem Zvezdi malo, imao sam i neku ponudu od 800k, ali nema veze.

Kittiphong Pluemjai - na pozajmicu u Haugesund za 80k.

Wellington Monteiro - istekao ugovor, a nisam bio zainteresovan za produzetak, tako da je otisao u Kolo Kolo kao slobodan.

I tri kompletno nebitna igraca, svi na free.

 

http://www.dodaj.rs/t/1W/sJ/2gphVq0D/transferi.jpg

 

~ Rezultati ~

 

Opet pocinjemo sa SuperKupom, ovoga puta rival je bio Rozenborg, ponovo smo slavili, ovoga puta sa 2:1, oba gola je dao desni bek Severson.

 

http://www.dodaj.rs/t/30/RL/228o5W4/superkup.jpg

 

U prvenstvu debakl. Izgubio par jako bitnih meceva protiv jako nebitnih ekipa, na kraju cetvrto mesto, sa 2 boda manje od 2. Inace, zbog raspleta situacije, ove sezone nisam uspeo da izborim evropu, jer prvak ide u LS, a 2,3, i osvajac kupa u LE. Takvo stanje stvari je stvorilo dilemu da li uopste da nastavljam sa igrom, ali sam ipak, na srecu nastavio.

 

http://www.dodaj.rs/t/2c/3A/2nrVEnYy/tabelatl.jpg  http://www.dodaj.rs/t/25/yW/3oYOt33f/fixtl.jpg

 

U kupu jos gore, ispao sam u drugom kolu, pobedio me Start rezultatom 3:2. Kup mi je od tada minorno takmicenje, koje ostavljam asistentu da odigra.

 

http://www.dodaj.rs/t/24/MS/4qXdFv6K/kup.jpg

 

I ono najzanimljivije, Evropa. Poceli smo u drugom kolu kvalifikacija za LS, izvukli smo Inter iz Bakua, i lagano ih ispratili sa 6:0 ukupnim rezultatom. Sledio je dvomec sa Levadijom, i tu sam se brinuo zbog moguceg iznenadjenja, jer mrzim kad igram sa bivsim sovjetima, ali i oni su dobili svoje, ispali su istim rezultatom kao i Baku. Odlucujuce utakmice smo igrali protiv Bazela. Nisam bio previse optimistican sto se ovog duela tice, ali sam ih nabio sa 3:0 u Svici i tako resio pitanje prolaska u LS. U revansu su mi pred kraj tekme dali 2 gola, i dobili me sa 2:0, ali vise od toga nisu mogli.

Zreb je doneo izuzetno tesku grupu: Arsenal, Juventus, i Spartak iz Moskve. Ja sam samim ulaskom u LS bio zadovoljan, ali sam resio da probam da izborim trece mesto i tako prezimim u Evropi. Prvi mec sam igrao sa Spartakom kod kuce, i bilo je nereseno, 1:1. Zatim, cudo u Torinu, i pobeda od 1:0 nad Juventusom. Arsenal me je tukao sa 4:0 i 2:1, u 5. mecu sam ponovo remizirao sa Spartakom, i ponovo 1:1, a na kraju me je i Juve nabio sa 3:0 kod mene, tako da sam sa 5 bodova zauzeo zeljeno trece mesto, iza A'nala i Juvea, a ispred Spartaka.

 

http://www.dodaj.rs/t/1P/100/GkqOhb8/lsfix.jpg  http://www.dodaj.rs/t/1G/hB/4d8Q5VYw/lstabla.jpg

 

Sve u svemu, delimicno uspesna sezona. Propast u ligi i kupu, uspeh u Evropi, finansije sve bolje i bolje u tim trenucima, dovedeni igraci koji su mesavina mladosti i iskustva. Bolji dani tek slede, pratite i komentarisite... :)

Link to comment
Share on other sites

Nema smisla komentirati kad si sam sve objasnio u reportu. Samo mi reci je ti mali Špehar odma ušo u postavu il se prvo kalio? I ako smijem zavirit u budućnost, kakav se pokazo?

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |