Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Tehnika i taktika - Pozicije


Mata132
 Share

Recommended Posts

Na kojoj god poziciji igrali, postoje različite tehnike koje treba svladati: igra na crti, ukoliko se vratar; vrijeme za ulazak u duel, ako ste branič; točno dodavanje, ukoliko ste vezni igrač, oslobađanje od čuvara, ukoliko ste napadač. Ovdje su neke od glavnih tehnika za učenje.


Vratari

 

http://www.planetworldcup.com/LEGENDS/yashin.jpg

 

Najbolji vratari su izuzetno spretni i imaju mačje reflekse. Vrataru je glavna zadaća spriječiti ulazak lopte u mrežu. Kada branite, smijete se koristiti bilo kojim djelom djela, ali glavno oruđe su ruke.

 

Kada hvatate visoku loptu, složite ruke u oblik slova V, ispružite i raširite prste, a palci se gotovo moraju dodirivati. Laktovi moraju biti lagano svinuti kako bi smanjili snagu udarca.

Vratar se uvijek mora truditi izvinuti u zrak kako bi uhvatio visoku loptu, najbolje ju je boksati iz kaznenog prostora koristeći obje šake stisnute skupa. Za udarce u visini prsa postavite se u liniji lopte i smirite je tijelom,  a ruke držite raskriljene oko lopte.  Za udarce izvan dosega ruke trebate se ispružiti u zrak i dlanovima odbiti loptu i usmjeriti je iznad grede ili pored vratnice.

 

http://www2.pictures.zimbio.com/gi/Petr+Cech+Chelsea+Training+Press+Conference+dXDn3XLdCzJl.jpg

 

Vratar mora naređivati obrambenim igračima sigurno i pouzdano. Braničima je ključno znati kada ostaviti loptu da je uhvati vratar, kada je dodati unazad ili kada je ispucati van. Svaki uzvik prema braničima mora biti jasan i glasan.

 

Kao vratar važno je cijelo vrijeme biti usredotočen na igru i uvijek se postaviti između lopte i vrata. Ako napadač juriša ravno prema golu, važno je “zatvoriti kut“. To znači postepeno se kretati prema lopti i tako smanjiti napadačevu mogućnost ciljanja okvira.

 

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRQ88a_EqUqbkKBhVwfc0oi27nAZXBlhM2cWUCLopm6CeCy634aAg&t=1

 


 

Obrana

 

 

Posao braniča je zaustaviti suparničkog napadača, preuzeti kontrolu nad loptom i započeti napad vlastite momčadi. To je uloga koja zahtijeva koordinaciju kao i snaga i odlučnost.

 

Pokriti igrača znači stajati u blizini suparničkog igrača kako bi ga spriječili da doda loptu, puca na vrata ili primi loptu. Kada pokrivate igrača, važno je stajati između njega i vrata. Napadač će se pokušati osloboditi, pa je važno  držati oko ne samo na lopti već i na napadaču i kako bi znali kamo će krenuti.

 

Postoje dva načina obrane – duel igra i klizeći start. U duel igri udarite loptu trenutak prije nego će je suparnički igrač dodati. Koristeći tjelesnu težinu, unutarnjim stranom stopala probajte doći što bliže sredini lopte. Trebate ostati stajati na nogama kako bi preuzeli kontrolu nad loptom nakon što pobijedite u duelu.

 

 

Danas su klizeći startovi rijetki jer uz sebe nose visok rizik. U djeliću sekunde ako učinite grešku klizeći start se pretvara u prekršaj koji se može kazniti i crvenim kartonom. Klizeći start je neuspješan ako se uz loptu pokosi i suparnički igrač po nogama.

 


 

Sredina terena

 

 

Veliki vezni igrači često su poznati kao “generali“ zbog velikog utjecaja na svaku razinu igre. Vezni igrači mogu sudjelovati i u obrani kao i u napadu, imaju slobodu kretanja prema nazad i prema naprijed kad god je to potrebno.

 

Kontrolirati loptu u jednom pokretu koristeći nogu, bedra ili prsa vjerojatno je najvažnija osnovna nogometna vještina. Ova vještina daje veznom igraču nekoliko dodatnih sekundi te on može odlučiti koji će mu biti sljedeći potez i tada dodati točnu loptu.

 

Znati kada dodati kratku loptu do suigrača blizu vas ili kada dodati dugu loptu prema naprijed vještine su veznog igrača. Duga ili visoka lopta može se odigrati tako da se uzme kratak zalet prema lopti i udari pod određenim kutom. Kako bi postigli željenu visinu udarca, nagnite se lagano unazad kad ćete udariti loptu i udarite je donjim unutarnjim dijelom kopačke.

 

Kratko dodavanje do suigrača izvodi se unutarnjom stranom kopačke. Druga noga treba biti u blizini i pogled na loptu. Udarite po sredini lopte kako bi ona išla po zemlji. Lopta će ići prema naprijed, u idealnim okolnostima treba je dodati ispred suigrača.

 

http://www.acasports.co.uk/images/products/full/large_passing_arc.jpg

 

Kada driblate, gledajte u loptu i kontrolirajte je kako bi u bilo kojem trenutku mogli promijeniti smjer kretanja. Držite loptu ispred sebe laganim udarcima unutarnjom ili vanjskom stranom kopačke. Kada se susretnete sa suparničkim igračem, gurnite loptu u jednom smjeru, i kada igrač krene u tom smjeru, loptu udarite u suprotnom smjeru kako bi ga prošli ne ometani.

 


 

Napad

 

http://4.bp.blogspot.com/_uY-ernaUPIc/SpOzimQwdpI/AAAAAAAAAPk/uqwT3Xv3SYo/s320/Cristiano-Ronaldo.JPG

 

Osim što treba dobro igrati glavom i nogom, dobar strijelac mora naučiti kada se naći na pravom mjestu u pravo vrijeme. On mora predvidjeti kamo će lopta biti dodana i potrčati u pravo vrijeme kako bi se oslobodio suparničke obrane.

 

Za razliku od igranja glavom u obrani, napadač udara loptu prema dolje jer je cilj pospremiti loptu u mrežu. Znači da morate visoko skočiti ne samo da budete iznad suparničke obrane već i da budete glavom iznad lopte. Usmjerite udarac glavom što bliže gol-crti kako bi je vratar teže uhvatio. Kao i u slučaju igre glavom u obrani lopta se udara čelom i važno je krenuti na loptu sa puno samopouzdanja, a ne samo skočiti u zrak i čekati da dođe do vas.

 

Veliki napadači će se uspjeti osloboditi svog čuvara bez obzira na to koliko ih dobro čuvali. Kako bi uspjeli u tome, važno je promijeniti smjer i brzo se zaustaviti kako bi zbunili suparničkog braniča.

 

Tekst sam sastavio uz tekstove iz knjige Nogomet - Najbolja igra na svijetu (znaći prepisao iz knjige).

Nadam se da nisam fulao podforum  :D

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |