Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Takticka trilogija by shone666 1. deo [4-4-2]


shone666
 Share

Recommended Posts

Danas cu vam predstaviti prvu od 3 formacije koje ja trenutno koristim u mojoj partiji u kojoj vodim Southampton. Odmah da napomenem da je ovo samo osnova a da bi fine radove i odredjene dodatne individualne instrukcije trebalo da se dodaju na osnovu samih osobina igraca. Kada objasnim osnovu, objasnicu i neke od finijih naredbi koje koristim i zasto to tako radim. Takodje zelim da napomenem da ja ne koristim novi sistem za postavljanje taktika vec to radim u 'Classic' taktikama.

 

Pa da pocnemo! Ova taktika je napravljena za utakmice na domacem terenu u kojim bi moj tim trebalo da bude favorit ( moja procena, ne 'match odds' ) i za utakmice u gostima protiv ekipa realno slabijih od mene. Takodje se moze koristiti i kuci i u gostima ukoliko se proceni da je protivnicka sredina terena slabiji deo tima i da ne bi trebalo da bude sposobna da parira mojoj sredini.

 

Osnovna postavka igraca na terenu je 4-4-2.

 

[hs width=300 height=300]http://img202.imageshack.us/img202/259/formacijat.jpg[/hs]

 

Osnovne instrukcije su sledece,  a cilj je da se kontrolom lopte dodje do pobede, kracim ( ali ne i potpuno kratkim ) pasovima osvaja teren preko krilnih pozicija, i sto vise ogranici posed lopte protivnika.

 

[hs width=300 height=300]http://img524.imageshack.us/img524/4223/timskeinstrukcije.jpg[/hs]

 

Individualne instrukcije :

 

GK - nema tu neke filozifije. Kljucna stvar je da ima komandu 'Defender Collect' kako bi sto manje ipucavao lopte, i kako bi omogucio da se napad organizuje iz zadnje linije.

 

[hs width=300 height=300]http://img829.imageshack.us/img829/9476/68026408.jpg[/hs]

 

Bekovi - Njihov zadatak je da zaustavljaju protivnicka krila i da pruzaju podrsku svojim krilima kada ona krenu napred. Bez prevelikog presinga sa njihove strane kako bi se smanjila mogucnost ispadanja iz igre i malo kreativnosti kako bi pocinjali napad sto prostije a to je kratkim dodavanjem ka krilu ili nekom od centralnih veznih.

 

[hs width=300 height=300]http://img87.imageshack.us/img87/9532/bekovi.jpg[/hs]

 

Stoperi - Podeseni na 'Man Marking', kratke pasove i bez imalo kreativnosti sa njihove strane, njihov primarni zadatak je zaustavljanje protivnickih napada i prosta distribucija lopte do najblizeg saigraca.

 

[hs width=300 height=300]http://img163.imageshack.us/img163/4828/stoperi.jpg[/hs]

 

Defanzivniji vezni (MCrd) - Verovatno najvazniji igrac ove formacije. Trebalo bi da bude sposoban da odradi dosta defanzivnih zadataka, i da zatvori rupu izmedju odbrambene linije i srednje linije koja postoji zbog ne igranja sa klasicnim DMC-om. Takodje treba da loptu prenese od odbrambenih igraca ka nesto kreativnijim saigracima koji imaju vise slobodu u igri od njega.

 

[hs width=300 height=300]http://img823.imageshack.us/img823/3486/defanzivnivezni.jpg[/hs]

 

Vezni (MCl) - Igrac koji usmerava igru i tok napada. Ofanzivniji od svog partnera u srcu terena, ovaj igrac treba da se ponasa onako kako bi zelili da igra vas tim. Kreativnost bi trebala da bude jedna od njegovih boljih osobina.

 

[hs width=300 height=300]http://img62.imageshack.us/img62/4395/vezni.jpg[/hs]

 

Krila - Iako su ovde postavljeni na mesta MRL, njihova glavna uloga bi trebalo da bude napadacka zbog cega imaju zadatak da cesto idu napred sa i bez lopte i da centarsutevima hrane napadace.

 

[hs width=300 height=300]http://img412.imageshack.us/img412/8961/krila.jpg[/hs]

 

Napadaci - Dati gol i to je to.

 

[hs width=300 height=300]http://img151.imageshack.us/img151/2680/napadaci.jpg[/hs]

 

E sad one napomene koje sam pomenuo na pocetku.

 

* Ukoliko hocu ofanzivniju taktiku, postavljam timski mentality na prvi ispod attaking.

* Kako imam jedno odlicno krilo u timu koje igra desnom nogom, ali bolje igra na levoj strani, njemu cesto stavljam 'cut inside' i dosta mu povecam attacking mentality. Kao podrsku njemu, beku koji deluje po njegovoj strani dajem da se uvek prikljucuje napred i tako prave visak na toj strani. Ovo je rezultiralo time da krilo ima dvocifren broj datih golova a tek sam stigao do februara ( treci strelac tima ).

* Ako centralni vezni (onaj ofanzivniji) ima visoku kreativnost, treba mu je i povecati kao individualnu komandu. Ovo vazi za i za krila i za napadace.

* Uvek kada igram kuci imam makar 2 igraca koji imaju slobodu kretanja ( roam from position ). Najcesce je to kombinacija jednog krila i jednog napadaca.

* Uvek moze biti korisno staviti da napadaci menjaju mesta kako bi sprecili striktno markiranje.

* Ako igram protiv jednog napadaca, jednom stoperu dajem zonal marking i malo vise kreativnosti ( obicno onom sa boljim mentalnim atributima ).

 

Ono sto sam primetio kao losiju stranu ove taktike je da posle 75-og minuta, kada stamina padne, a samim tim i koncentracija, dolazi do viska primljenih golova ( uz to i protivnik krene u napad jer obicno vodim u ovom periodu ). Ovo dosta uspesno resavam povlacenjem poslednje linije nazad, usporavanjem igre jos vise i ubacivanjem jednog klasicnog DMC umesto napadaca.

 

Pitanja su uvek dobrodosla, i na sva cu vrlo rado odgovoriti.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Idu bekovi napred cak ponekad i previse za moj ukus. :) Zadnja linija je prilicno visoko postavljena pa nema potrebe da im stoji 'often' na izletima napred jer su vec poprilicno visoko. A i trenutno nemam bas previse brze bekove pa ako budu jurcali previse ima da ispadaju kad protivnik krene u kontru.
Link to comment
Share on other sites

Evo i nekoliko ss-ova sa utakmica.

Ako vas zanima jos nesto samo recite.

[hs width=300 height=300]http://img513.imageshack.us/img513/175/carlisle.jpg[/hs] - sredina tabele.

[hs width=300 height=300]http://img692.imageshack.us/img692/363/huddersfieldk.jpg[/hs] - trenutno 4. na tabeli.

[hs width=300 height=300]http://img508.imageshack.us/img508/2812/plymouth.jpg[/hs] - glavni kandidat za promociju.

[hs width=300 height=300]http://img819.imageshack.us/img819/7814/sheffwed.jpg[/hs] - jedna od najjacih ekipa u ligi1. Trenutno 7.

[hs width=300 height=300]http://img412.imageshack.us/img412/4415/yeovil.jpg[/hs] - najslabija ekipa u ligi.

Link to comment
Share on other sites

Pa da, nije da imam neki posed od 70% ali mislim da se sa ss-ova vidi da moj tim kontrolise utakmicu u vecini slucajeva. Posebno mi se svidja sto protivnika ovom taktikom dosta teram da suta iz daljine i sto je procenat uspesnih pasova dosta veliki za 3 ligu engleske ( 75% i vise ). A nemam nesto bog zna kakve pasere.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Tek neki dan sam video tvoje tri taktike i skinuo sam ih te ih sad pokusava ukomponovati da pasu u mojoj karijeri sa Zvezdom. Taktike su odlicne, dokazao si da si jedan od najboljih takticara na forumu  :cast: :cast:  VAMOSS

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |