Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[TUT]Tehnika


Sale92
 Share

Recommended Posts

OPŠTE ZNAČENJE TEHNIKE

 


http://www.freeuploadimages.org/images/t74hub8hsctm0rfb1u7.jpg


Tehnika je reč grčkog porekla, pojam koji u svojim jezicima izvorno koriste svi civilizovani narodi sveta. Uzevši uopšteno, pod tehnikom se podrazumeva veština ili spretnost, obavljanja nekog posla.. U svim sportskim igrama, pa i u fudbalskoj, rezultati se postižu pomocu kretanja. U fudbalu postoji mnoštvo oblika i vrsta kretanja.    U širokim prostorima razvoja fudbalske igre, tehnici fudbala, pripalo je prvo medu prvim mestima. Dugo vremena tehnika je, u krugu znacajnih komponenti u fudbalskoj igri, izrazito dominirala. Što je fudbal više evoluirao i što su taktika i fizicka kondicija postajale sve znacajnije, tehnika se sve više potvrdivala. Umešno vladanje tehnikom fudbala postaje jedan od najprioritetnijih uslova svestrane pripreme i harmonicnog razvoja fudbalera. Tehnika fudbala obuhvata mnoštvo raznovrsnih pokreta sa i bez lopte, koji se u igri, zbog prirode i bogatstva igre, na raznovrsne nacine ispoljavaju. Jednostavnost i racionalnost, sloboda i lakoca, brzina i elegancija, sigurnost i efikasnost, neizostavne su karakteristike svakog uspešnog tehnickog izvodenja u fudbalu. Zahvaljujuci besprekornoj tehnickoj spremi, mnogi fudbaleri, i pored skromnih fizickih predispozicija, ostvaruju znacajne rezultate, i obrnuto - mnogi fudbaleri, koji su tehnicki neobrazovani, i pored izrazitih fizickih sposobnosti, ostvaruju loše rezultate... Izvodenje pojedinih u tehnickom smislu savršenijih pokreta u fudbalu zavisi od bezbroj specificnih okolnosti pod kojima se igra odvija (lopta miruje - igrac miruje; lopta miruje - igrac se krece; lopta se krece - igrac miruje;

i lopta se krece - igrac se krece).


width=450 height=337http://www.freeuploadimages.org/images/94ca6yybz4gs5ltcjjdk.jpg[/img]


PODELA TEHNIKE FUDBALA

 

  Pod podelom elemenata fudbala podrazumeva se razlaganje elemenata tehnike fudbala na osnovne, bitne i sastavne delove, pri cemu se vodi racuna o najširim nacelima prirode fudbalske igre. Prema karakteru i aktivnostima igraca u fudbalskoj igri, razlikuju se:

 

1. Tehnika kretanja bez lopte

 

 

 

2. Tehnika kontrolisanja lopte


http://www.freeuploadimages.org/images/j4b4nc7ukggmhp7xln16.jpg


 

Prema propisanim pravilima ucešca igraca u fudbalskoj igri izdvojila se:

 

1. Tehnika igraca u polju

 

 

 

2. Tehnika golmana

 

  Tehnika kretanja bez lopte i tehnika kontrolisanja odnosno vladanja loptom, naravno sa svojim specificnim zahtevima, karakteristika je i igraca u polju i - golmana. Tehnika kretanja bez lopte u najširem smislu obuhvata: hodanje, trcanje, skakanje, zaustavljanje i okretanje. Tehnika kontrolisanja, odnosno vladanja loptom, u najširem smislu obuhvata: udarce, primanja, vodenja, driblovanja (varanja), oduzimanja, izvodenja "auta" i tehniku kretanja golmana. Pokreti golmana sa loptom sastoje se iz: hvatanja, obaranja, odbijanja, boksovanja, izbacivanja rukama i degažiranja. Ovako generalno sistematizovana tehnika fudbala podleže daljoj podsistematizaciji, pri cemu mnoštvo pojavnih oblika, varijanti i podvarijanti, svedoce o neprevazidenom bogatstvu fudbalske u odnosu na tehnike svih ostalih sportskih igara.


 

KARAKTERISTIKE TEHNIKE U FUDBALU

 


width=300 height=450http://www.freeuploadimages.org/images/ishj39h7kaljb27lyhkl.jpg[/img]


Fudbalsku tehniku smo podelili na šest poglavlja (stanica), onako kako mi radimo na otvorenoj zabavnoj školi fudbala. Ovo naravno nije klasična podela,  jer pojedina poglavlja u fudbalskoj sistematizaciji su u stvari, deo jedne celine. U organizaciji naših škola bitan faktor su vremre i prostor, te upravo iz tog razloga smatramo da je ovakva podela najracionalnija, najekonomičnija, a za decu najinteresantnija. Za uspešno provođenje programa sigurno je da lideri i treneri snose odgovornost. Naš zadatak je da im priručnikom olakšamo rad, pokažemo širok izbor vežbi, igara i metoda ze rad. Stanice fudbala smo podelili:

 

 


Primanje,dodavanje i vođenje lopte

Udarci

Specifični udarci i udarci glavom

Dribling i finte

Završnice i tehnika golmana

Fudbalska igra,sa i bez zadataka

 

        Pored ovih stanica pojedine stanice igara imaju u sebi zastupljene fudbalske elemente, npr. komunikacija i saradnja; nogotenis i nogokosarka; ravnoteza i stabilnost; preciznost, itd. U organizaciji škole, poglavlje br. 6-Fudbalska igra, sa i bez zadataka, obavezno razdvojiti na dve stanice, gde će centralna stanica (br.12), biti posvecena isključivo fudbalskoj igri, a jednu od ostalih stanica iskoristiti za fudbalske igre sa zadacima. Osnovna metoda za obučavanje tehnike kod uzrasta (8-10) je metod igre u kombinaciji sa sintetičkom metodom,dok kod starijeg uzrasta (10-12), uz ove dve mozemo koristiti analitički i kombinovani metod.

 

 

 

U sirokim prostorima razvoja fudbalske igre, TEHNICI FUDBALA, pripalo je prvo među prvim mestima. Dugo vremena tehnika je, u krugu znacajnih komponenti u fudbalskoj igri, izrazito dominirala. Što je fudbal vise evoluirao i sto su taktika i fizicka kondicija postajale sve znajcajnije, tehnika se, kao svojevrsna osnovna vrednost, sve vise potvrđivala. Dakle, kada je fudbal izasao iz okvira samo puke igre i uvrstio se u deo navika i kulture zivljenja velikog broja ljudi, i fudbalska tehnika postaje složenija sve vise zahteva ozbiljan, naučnoistraživački i multidisciplinarni pristup. Umesno vladanje tehnikom fudbala postaje jedan od najprioritetnijih uslova svestrane pripreme i harmonicnog razvoja fudbalera... Tehnika fudbala obuhvata mnoštvo raznovrsnih pokreta sa i bez lopte, koji se u igri, zbog prirode i bogatstva igre, na raznovrsne nacine ispoljavaju.


http://www.freeuploadimages.org/images/ck11ouju05j5btqvqulv.jpg


1.1 Primanje lopte

 


Činjenica, da se lopta, osim rukama (igraci u polju), može dodati svim delovima tela, na poseban način ilusrtuje raznovrsnost izvođenja ovog tehničkog elementa fudbala. Vrednost tehničkih sposobnosti fudbalera, najčešće se meri upravo po sposobnosti "mekog", lakog i racionalnog prijema lopte. Uglavnom, u fudbalu se lopte uspešno primaju na principima "klopke" i amortizacije.


 

Primanje lopte:

 

 

1. Glavom

 

2. Grudima

 

3. Nogom

 

4. Unutrašnjom stranom stopala

 

5. Spoljnom stranom stopala

 

6. "đonom"

 

7. Sredinom stopala

 

8. Natkolenicom

 

 

        U prvom slučaju, reč je o prijemu lopte koja iz vazduha pod raznim uglovima, pada na tlo, koja se neposredno posle pada I odskoka poklapa nogama I tako se stavlja pod kontrolu.

 

U drugom slučaju, reč je o lopti koja se I kotrlja I dolazi iz vazduha, a koja se pokretima tela, prvo u suprotnom, a onda u istom pravcu leta lopte - amortizuje. I upravo, na osnovu načina I delova tela kojima se lopta primi, razlikuje se: primanje kotrljajucih lopti, primanje poluvisokih I visokih lopti u vazduhu, odnosno primanje visokih lopti unutrašnjom stranom stopala, spoljnom stranom stopala, (niskih I visokih) "đonom", sredinom stopala, natkolenicom, grudima, glavom…

 


width=450 height=347http://www.freeuploadimages.org/images/4ux8z0n4y4yrzbqyvq.jpg[/img]


       

1.2 Vođenje lopte

 

 

Glavom

Nogom:

Unutrašjnom stranom stopala

Sredinom stopala

Spoljnom stranom stopala   

 

 

Kada se, zbog nastupajućih zahteva dinamike igre, očekivalo da vođenje kao tehnički element izgubi u značaju, u praksi se dešava sasvim suprotan slučaj. Vođenje postaje sve značajnije sredstvo fudbalske igre, ukoliko se naravno svrsishodno i racionalno koristi. Uslov pravilnog izvođenja mnogih elemenata tehnike fudbala, upravo je prethodno besprekorno vođenje lopte. U vođenju ima i primesa udaraca, primanja, driblinga, oduzimanja... Reklo bi se da se vrhunska tehnika igrača ne moze ostvariti bez vrhunskih sposobnosti vođenja lopte. Lopta se moze voditi unutrašnjom stranom stopala, sredinom stopala, spoljnom stranom stopala, a u nekim slučajevima čak i –glavom.

 

1.3 Vođenje unutrašnjom stranom stopala

 

 

Ovakav način vođenja primenjuje se u laganom kretanju, kada se u blizini nalaze protivnički igrači. Takođe se primenjuje i u blizini protivničkog gola, pri brzim i kratkim promenama pravca kretanja, kao i u „bočnom“ vođenju, kada se lopta zadržava u svom posedu, a protivnik se zadržava na suprotnom boku. Ovakvim načinom, lopta se može voditi pravolinijski i u kružnoj putanji, pri čemu se za vođenje upotrebljava unutrašnji deo stapala jedne noge. Međutim, lopta se može voditi i u izlomljenoj, cik - cak putanji, kada se naizmenično vrši vođenje unutrašnjom stranom stopala jedne i druge noge. Pritom se vrši slični pokreti, kao i prilikom izvođenja udaraca unutrašnjom stranom stopala. U cik - cak kretanju lopta se zahvata po spoljnoj površini, iznad sredine i posle svakog udarca menja se pravac kretanja. Za vreme odnošenja lopte jednom nogom, težina tela je prenesena na drugu nogu, a trup je malo nagnut unapred.


http://www.freeuploadimages.org/images/2m182b7wzuulkr5kuye.jpg


Autori teksta: Aleksić Veljko i Aleksandar Janković


 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |