Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Taktičko Nadmudrivanje - 2.09. Fudbalski inovatori


Necinho™
 Share

Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - OD PRVE SVESKE DO PISANJA ISTORIJE

 

2.09. Fudbalski inovatori

 

http://www.dodaj.rs/f/2y/5P/L84eOmx/tn-960x224.png

 

Fudbal je u ovoj modernoj eri po mnogima postao jednoličan i često dosadan. Ističu da nema nikakvih novina u njemu. Zbog toga ćemo danas razraditi temu koja će nas podsetiti na momente tri velike fudbalske inovacije. Izdvojili smo dva najzanimljivija koji su u mnogome promenile fudbal a to su italijanski „catenaccio“ (katenačo) i holandski „totaal voetbal“ (total fudbal).

 

Počnimo od katenača. Katenačo je stil igranja fudbala čiji je glavni cilj postići makar jedan gol više od protivnika. Njegovi počeci su vezani za šezdesete godine XX veka i fudbalski klub Inter iz Milana. Prava formacija tima koji igra katenačo uopšte ne postoji. Ova formacija uključuje libera, igrača koji je najdefanzivniji na terenu izuzimajući golmana. Formacija u ovoj taktici je najmanje bitna ali najčešće formacije korišćene tokom šezdesetih godina, kada je i nastao katenačo, su bile 1-3-3-3 ili 1-4-4-1. Danas su to uglavnom 5-4-1 ili 4-5-1. Opet, formacija ništa ne mora značiti u igri nekog tima.

 

width=450 height=270http://4.bp.blogspot.com/_TYtL3iq-5_8/S7c4WVlBPgI/AAAAAAAAE_4/DyD-XAenUrA/s1600/oranje.jpg[/img]

 

Rekli smo već da je ovo jako defanzivna taktika čiji je cilj pobediti 1-0 ako treba, samo da se pobedi. Takođe, jedna od inovacija koju je donela ova taktika je uvođenje libera koji do tada u fudbalu, praktično, i nije postojao. Taktika se odlikuje branjenjem sopstvenog gola bilo kojim brojem igrača da je potreban, čak i sa svih deset. Filozofija katenača je da „ako ne možeš da primiš gol, ne možeš ni da izgubiš.“ Katenačo je iznedrio i mnoga velika imena upravo na poziciji libera kao što su Bili Kostakurta, Paolo Maldini i Franko Barezi.

 

Naravno, ni slučajno se ne smeju zaboraviti kontra-napadi. Oni su osmišljeni upravo u tom periodu. Kako je poznato da lopta putuje brže od igrača, kontra-napad je bio osmišljen kako bi se što pre stiglo do gola protivnika koji se na terenu „otvorio“. Kontra-napadi se i dan-današnji itekako koriste i usavršavaju do perfekcije. Osim kontra-napada, jako je bitno bilo to da od velike gužve ispred gola, protivnici nisu znali šta da rade. Iz tog razloga se može reći da je Murinjova taktika u Interu bila neka vrsta modernog katenača koja se posebno isticala protiv ekipa koje su tehnički superiornije od milanskog kluba.

 

Iz ovoga zaključujemo da je katenačo znatno doprineo razvitku i „šarenilu“ fudbala. Takođe, libero i kontra-napadi su bili „uvedeni“ i usavršavani u periodu nastanka katenača.

 

Prelazimo na drugi segment - Total fudbal. Ovakav pogled na fudbal je izmišljen tokom sedamdesetih godina prošlog veka od strane Rinusa Mikelsa, poznatog trenera Ajaksa i selektora Holandije koji je ova dva tima dovodio svojim pogledima na fudbal do najvećih uspeha. Totalni fudbal je veoma zahtevan i osmišljen je kao sušta suprotnost italijanskom katenaču.

 

Glavna vizija totalnog fudbala je da nijedan igrač nije vezan ni za jednu poziciju na terenu tj. da nema preciziranih odbrambenih, veznih ili napadačkih igrača. Uzmimo za primer holandsku nacionalnu selekciju iz ’74 i ’78 kada su bili zaredom vicešampioni sveta. Svaki igrač se kretao po celom terenu i kako bi jedan „odbrambeni“ igrač krenuo napred, jedan bi se vraćao da pokrije tu poziciju.

 

http://www.ekudos.nl/user/image/22982/huge/Johan-Cruijff-wk2010-spanje-totaalvoetbal.jpg?1279628939

 

Ono što takođe odlikuje ovakav fudbal je izuzetno visoko postavljena odbrana, ako se to može nazvati klasičnom odbranom, nešto slično odbrani Barselone u današnje vreme. Stajali su na centru skoro po čitav meč. Igrači za ovu formaciju moraju biti svi do jednog odlično tehnički potkovani, mudri i odgovorni, takođe, fizička sprema ne sme da izostaje. Mnogo trčanja i menjanje pozicija na terenu čak i dok se protivnik uopšte ne pomera su odlike koje se povezuju sa ovakvim fudbalom. Tim izmenama pozicija tzv. štoperi su često bili u situacijama da daju golove, baš kao i svaki od ostalih igrača na terenu pa su zbog toga oni morali da budu i tehnički valjani igrači iako po vokaciji, njihova pozicija to ne traži.

 

Total fudbal može biti uspešan samo ako je mentalitet ekipe pozitivan jer bez verovanja u ovaj način igranja fudbala, ne može se iskoristiti maksimum i prednosti koje nosi totalni fudbal. Takođe, ne sme se taktika baciti u senku jer ona igra veliku ulogu. U timu mora da bude reda iako to na terenu tako ne izgleda. Igrač mora da se prilagođava kretanju ostalih saigrača. Verovatno sada niko ne bi uspeo da bude toliko uspešan sa ovakvim fudbalom, pre svega zbog sasvim drugačijeg igranja ove igre nego tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

 

Mnogi holandski treneri su preneli ovaj fudbal i na druge klubove. Johan Krojf je usadio ovaj stil igre Barseloni dok je bio njen trener, a takav stil igre je i danas plodonosan za Katalonce. Ipak, Barselona se prilagodila današnjem fudbalu što je i logično i ne igraju toliko fluidno koliko Holanđani u svom zlatnom periodu.

 

Sigurno je da su ova dva fudbalska stila u mnogo čemu doprineli razvoju fudbala na viši nivo i uneli nešto sasvim novo za taj period u kome su nastali.

 

Autor i copyright: Nebojša Marković, Taktičko Nadmudrivanje 2011

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Koje ekipe danas koriste „catenaccio“ ?

 

Pa Zeka ti je rekao ali moze i ovako. Kao katenaco od onda, on je potpuno izumreo ali je u modernom fudbalu prisutan u nekim delovima. To je ja mislim receno u tekstu za Murinjovu igru sa Interom prosle sezone a najbolje se videlo u dvomecu sa Barsom. Malo ostavljenog prostora, sjajna pomeranja u odbrani a uzasno brzi kontra-napadi koje je Inter i iskoristio tada na najbolji moguci nacin :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |