Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Taktičko Nadmudrivanje - 2.08. Dennis Bergkamp


Necinho™
 Share

Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - OD PRVE SVESKE DO PISANJA ISTORIJE

 

2.08. Dennis Bergkamp

 

http://www.dodaj.rs/f/2y/5P/L84eOmx/tn-960x224.png

 

Današnja tema je nekadašnji fudbaler Arsenala i živa legenda istog kluba, nekadašnji holandski reprezentativac - Denis Bergkamp. Za dvadeset godina svoje vrhunske karijere igrao je u tri kluba, Ajaksu gde je i ponikao, milanskom Interu i najzad, jedanaest godina je proveo u londonskim Tobdžijama.

 

Kada razmišljamo o idealnom igraču, svi zamišljamo igrača koji je vrhunski fudbalski umetnik ukombinovan sa elengancijom i nonšalantnošću. Holanđanin je po nekima igrač koji je bio veoma talentovan kao napadač, a po drugima sjajan plejmejker i može se reći da je on bio igrač između ta dva.

 

width=450 height=220http://www.arsenal.com/assets/_files/images/jul_08/gun__1216118291_bergkamp_dennis.jpg[/img]

 

Bergkamp je bio igrač sa urođenim talentom kao i mentalnim i tehničkim veštinama. Te njegove sposobnosti su bile sjajne i on je bio kao rođen za igrača broj deset, tj. sa „desetkom“ na leđima. Imao je neverovatnu veštinu za pronalaženje „rupa“ u protivničkim odbranama. Njegova elegancija i uspravno držanje su bili uzor mnogima u to vreme. Bio je i fizički vrlo jak igrač što mu je bilo jako potrebno za igranje u ligi kakva je Premijer liga.

 

Njegova igra bi se mogla nazvati perfektnom simfonijom pokreta i dodira, bez ikakvih pravljenja drangulija i gubljenja vremena na terenu. Krajnja lepota je bila u njegovoj dubokoj praktičnosti svih njegovih veština i majstorija koja je u igri tima bila iskorišćena za neku svrhu.

 

Odlična intuicija za kretanje saigrača kao i kada odigrati „iz prve“ a kada zadržati loptu, dan-danas su vrlo traženi i takvi igrači su svakome potrebni. Ono što ga je takođe činilo posebnim i što timu može samo da koristi su njegova razumevanja svih aspekata fizike fudbala, efekat šuteva iz daljine ili dodirivanje lopte različitim delovima stopala, njegovo prilagođavanje trenju lopte na različitim površinama i različitim vremenskim uslovima.

 

width=293 height=300http://3.bp.blogspot.com/_t2jpRi0-Z_A/TMosjHiEQYI/AAAAAAAAB_c/2Ktssp5FVvw/s1600/Dennis2.jpg[/img]

 

Kada gledate njegove snimke, možete uočiti mnogo toga, al najkraće rečeno, igrač kakav je bio Denis Bergkamp je genije kakav se ne rađa svaki dan. Taj osećaj za loptu, prostor ili njuh za gol, to je ono što ga je činilo velikim. Njegova opuštenost u driblanju i povrh svega, njegovo gospodstvo na terenu, samo ga još više potvrđuju kao sjajnog fudbalera.

 

Imao je skoro besprekornu tehniku. Njegov prijem lopte je bilo kao milovanje deteta. Ali njegova veština se nije tu završavala. Bio je sposoban da jednim dodirom lopte „izbaci“ iz igre protivničke igrače, tako čineći ih bespomoćnim.

 

Na terenu je uvek bio smiren, verovatno zato što je bio neverovatno samopouzdan i siguran u svoje sposobnosti i umeće. Denis Bergkamp je bio izuzetno koristan igrač, bilo to na polju individualnosti ili taktičkih zamisli trenera. Za njega ništa nije bilo nemoguće i sve trenerske želje je ispunjavao od šale.

 

Autor i copyright: Nebojša Marković, Taktičko Nadmudrivanje 2011

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |