Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Taktičko Nadmudrivanje - 2.07. Daniel Alves da Silva


Necinho™
 Share

Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - OD PRVE SVESKE DO PISANJA ISTORIJE

 

2.07. Daniel Alves da Silva

 

http://www.dodaj.rs/f/2y/5P/L84eOmx/tn-960x224.png

 

Nekada je u fudbalu bilo prosto nemoguće videti beka koji je ofanzivan kao krilo, videti beka koji trči „za trojicu“ i koji ipak sve svoje zadatke uspešno završava i u defanzivi. Ipak, modernizacija fudbala je učinila svoje. Najbolji igrač čiji je opis baš ovakav zasigurno je Dani Alveš, desni „bek“ Barselone.

 

Mnogi govore da je ovaj Brazilac sve samo ne bek. Donekle i jesu u pravu. Njegovi zadaci u ofanzivi su veliki a često je u situaciji da postigne pogodak ili asistira saigraču.

 

Dani Alveš je klasičan predstavnik brazilske škole bekova, ofanzivnih da se više ne nazivaju klasičnim već krilnim bekovima. On je još jedan od Brazilaca posle Kafua, Roberta Karlosa i Maikona. Ono što je karakteristično za igru ovog momka je da on na poziciji desnog beka igra toliko visoko da izgleda kao vezni igrač. Čak i kada njegov tim gubi loptu, on često ostaje tako visoko. On u igri ima dosta slobode a najveći broj paseva odigrava na sredini desnog boka protivnikove polovine što je nekada bilo nezamislivo.

 

width=234 height=300http://www1.pictures.gi.zimbio.com/Barcelona+v+Mallorca+Copa+del+Rey+J81vIsUhANXl.jpg[/img]

 

Ono što njega čini jedinstvenim je da ubedljivo najveći procenat svojih paseva odigrava u završnoj trećini terena nego bilo ko drugi. To predstavlja glavni podatak koji potvrđuje našu današnju temu. Čak je najmanji broj paseva odigran u prvoj trećini terena, tj. početnoj. Danija Alveša krase njegove fizičke predispozicije jer je u stanju da pretrči više nego iko. Njegove tehničke sposobnosti možda i nisu na nekom visokom nivou ali fizička snaga, izdržljivost i brzina to sjajno pokrivaju.

 

Taktički detalji koje Alveš sjajno izvodi i koji „izluđuju“ protivničke odbrane su njegova poznata ubacivanja iza leđa protivničke odbrane. Sjajno uvežbana akcija sa veznim redom, bio to Inijesta, Ćavi ili Buskets, dodavanja lopte iz sredine ka desnom boku u prostor, između levog beka i levog štopera protivničke ekipe koje Alveš svojom brzinom „kupi“ stalno dolaze do izražaja. On se tako ubacuje iz defanzivu u ofanzivu velikom brzinom i dobivši pas u prostor, dobija dosta mesta za nastavak akcije ili eventualni završetak iste koje se često krunišu sjajnim centaršutevima.

 

Još jedna od prednosti ove sjajno uvežbane akcije je ta da je pri prolasku iza levog protivničkog beka, Dani Alveš u punoj brzini i da ga je zato jako teško zaustaviti. U momentu kada se lopta upućuje iz veznog reda, Alveš nije ofanzivno nastrojen i postavljen na terenu i zato niko od odbrane rivala ne računa na njega i njegova ubacivanja. Mada, to sve može biti i do pada koncentracije protivnika ili lošeg skautinga protivnika jer ova uvežbana varijanta može biti kobna za njih.

 

width=450 height=292http://www.championsleague.es/wp-content/uploads/2010/02/dani-alves1.jpg[/img]

 

Ovo se takođe može nazvati Alvešovom „šunjalicom“. Dok je lopta u veznom redu Barselone, protivnička odbrana je okrenuta ka desno jer osmatra položaj igrača sa loptom tj. položaj Ćavija, Inijeste ili Busketsa. Za to vreme, Alveš sa njihove leve strane utrčava u punom trku i oni ga ne mogu dobro videti. Najlakše rešavanje ovog problema je striktna markacija na Danija Alveša prilikom Barsinih ofanivnih akcija jer je on uvek opasan i kada se najmanje nadate.

 

Njegova utrčavanja su posebno korisna kada dobija dugu loptu u prostor koja preskače čitavu odbranu protivnika a kako Dani loptu dobija iz sredine ka boku, u stanju je da trči i da u „vidu“ ima i kretanje lopte dok to ne bi bio slučaj da loptu dobija od igrača koji je iza njega.

 

Ipak, mnogi misle da je Alveš slab u defanzivi zbog njegove stalne prisutnosti u napadima. To nije slučaj pogotovo uočavajući njegovo stalno napredovanje u defanzivnim zadacima tokom poslednjih godina. Ono što Brazilac najviše donosi Kataloncima u defanzivi su njegove sposobnosti da stalno pritiska. Non-stop je na „leđima“ protivničkom igraču. Najčešći primer je prijem lopte protivnika. Kada protivnički igrač prima loptu, Alvešu je okrenut leđima a on mu ne dozvoljava ni da pošteno primi loptu a već mu „diše za vratom“ i pritiska ga unazad tj. ostavlja ga okrenutog leđima i svojim pritiskom ga udaljava od gola Viktora Valdesa.

 

Ovo su neki od razloga zašto je Alveš jedan od najvećih i najboljih desnih bekova na svetu i koje su prednosti u njegovoj igri.

 

Autor i copyright: Nebojša Marković, Taktičko Nadmudrivanje 2011

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |