Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[TUT]Libero


juanes
 Share

Recommended Posts

Libero

 

Što je to libero?

Libero je igrač koji je najdefanzivniji igrač na terenu, ne računajući, naravno, golmana. On se u modernom fudbalu sve manje pojavljuje i sve je manje ekipa koje imaju takvog igrača na terenu.

 

Prosto rečeno, libero nema neki preterano zahtevan ili komplikovan zadatak. On jednostavno, stoji iza štopera i bekova, nema obavezu da stoji uz protivničke napadače već da ispravlja greške štopera i bekova i „čisti“ lopte što dalje od gola. Zbog toga ga neki nazivaju „čistačem“. I on se stvarno može tako nazivati. On nema obavezu da kada „pokupi“ loptu, započinje napad svog tima.

 

http://www.bettersoccercoaching.com/images/BSC224sweeper.gif

 

Upravo zbog toga se libero sve manje koristi u modernom fudbalu. Znamo da se danas lopta, kada se osvoji u zadnjoj liniji čuva i iznosi na protivničku polovinu postepeno. Nekada su to bile duge lopte, često napamet igrane, ali danas vidimo dosta kratkih pasova na malom prostoru iz zadnjih linija tima ka onim napred.

 

Libero je zato, dosta ograničen igrač. Ne mora da bude inteligentan tip igrača, ne mora da trči puno koliko da prati igru i on tu podseća na golmana jer sve vidi bolje od ostalih pošto nema nekakvih zadataka kada lopta nije pred golom njegovog tima. Takođe, osim što mora da prati igru, mora da bude odlučan i da ne srlja jer iza njega skoro nikada nema nijednog saigrača osim, naravno, golmana.

 

Takođe je poznata, ona čuvena „teraj na stranu“. To se koristilo za libera ali se i dan-danas često koristi u sličnim situacijama za, uglavnom, štopere. Poenta je bila da kada libero osvoji loptu, samo odlaže na bok, bilo to ka bekovima ili krilima, manje je bitno. Strane su uvek prodornije i manje „zastupljene“ pa je i opasnost manja nego da se lopta vraća nazad u sredinu.

 

http://www.soccer-training-guide.com/images/sweeper-in-soccer.jpg

 

Inače, naziv libero je postao od italijanske reči, što znači slobodan i ta reč, sigurno najbolje opisuje takvog tipa igrača. Ipak, on je danas jako slabo zastupljen, a najviše je korišćen tokom 60-ih godina u italijanskom katenaču što je i logično s obzirom da se libero najčešće (i skoro uvek) koristi u defanzivnim taktikama i formacijama a jako retko u onim ofanzivnijim.

 

Neke od osnovnih sposobnosti, koje nismo nabrojali, a bitne su za libera su smirenost, odlučnost, dobro kontrolisanje lopte (igrač mora da zaustavlja protivničke nalete i da loptu prenosi na stranu ili iznosi, u zavisnosti od situacije) a takođe je potrebno da igrač bude izuzetno jak u duelu, kao i dobar u skoku.

 

Formacije u kojima se libero najčešće pojavljuje, ukoliko se pojavljuje, su 5-4-1, 5-3-2 a vrlo retko u formacijama koje u odbrani broje 4 igrača (4-4-2, 4-5-1...). Bitno je i napomenuti da se nikada ne kombinuju dva libera jer je isuviše da dva igrača imaju tako malo zadatak u defanzivi. Mnogima je i taj jedan libero mnogo, pa ga zato i ne koriste.

-Isječak iz TN`10 XV dio-

 

Beckenbauer:

Baresi:


Prelazimo na FM

 

Koji atributi bi trebali krasiti dobrog Libera?

To bi trebali biti svi oni koji čine dobrog centarhalfa, jer su upravo oni krucijalni da dobre partije jednog libera, a to su:

Heading

Marking

Tackling

Balance

Jumping

Anticipation

Positioning

Concentration

Composure

Decisions

Iznad su navedeni svi atributi koji bi trebali krasiti dobroga centarhalfa da bi radio svoj posao, ali u slučaju da napadač prođe centarhalfove tu na scenu stupa libero koji treba pokriti rupe te mu zbog toga treba brzina, tj. acceleration(hrv. ubrzanje).

Brzina u svemu ovome i nije bitna toliko sama po sebi, nego bitna je eksplozivnost i okretnost radi lakšeg pokrivanja terena.

Libero ima i svoju "playmaker" stranu po kojoj se i razlikuje od ostalih obrambenih igrača, da bi bio dobar treba posjedovati sljedeće atribute:

Passing

Dribbling

Creativity

Teamwork.

I na kraju remiziramo. Atributi koji grade pravog i kvalitetnog libera jesu sljedeći:

Dribbling

Heading

Marking

passing

Tackling

Anticipation

Composure

Concentration

Creativity

Decisions

Positioning

Teamwork

Acceleration

Balance

Jumping

 

Ja ne kažem da sve ove ocjene moraj biti barem 15 i iznad. Prihvatljive su i one od 10 pa do 15, sve ispod bi bilo nadovoljno. Ali sve zavisi i kakvog libera želite imati, ako želite nekoga koji će raditi bolje obrambene zadatke, onda možete zanemariti neke napadačke atribute.

Možete birati i libera sa "support" ili "attack" opcijom. Ukoliko želite napadačkog libera onda bi mu trebali dodati i "long shots" u PI, a s tom postavkom će se nalaziti na rubu šesnaesterca za vrijeme napada. Ukoliko mu stavite support kretat će se oko sredine terena za vrijeme napada. Na vama je da izaberete.

Zapamtite da je libero čistać(sweeper), ali isto tako igrač ne mora biti čistač da bi bio libero. Ukoliko imate igrača koji zadovoljava atributima za dobrog libera onda ga stavite na tu poziciju i ne morate strahovati da će vam zadnja linija biti loša.

 

Primjeri dobrog Libera u FM11

 

Za početak sam poslao skaute u par liga i ulovili su mi vjerovali ili ne Pepe iz Real Madrida. Ali nemamo svi toliko novca za izdvojiti, a i ne tražimo svi one najbolje pa tako ajde da nađemo neku alternativu.

Evo par igrača koje sam "iskopao", a solidni su da odigraju na poziciji koju tražimo.

Najjeftiniji kojeg sam našao jeste Mykola Ischenko iz Shaktara za 200K £:

width=450 height=219http://d.imagehost.org/0017/MykolaIschenko.jpg[/img]

Čak i ako mu to nije primarna pozicija, ovaj 27-godišnji DC ima sve što treba imati dobar libero.

 

Najmlađi kojeg sam našao jeste Mário Fernandes(19) iz Gremio-a (Brazil). Međutim, pošto je jedan od najtalentiranijih u Brazilu koštat će vas podosta, oko 10M £:

width=450 height=219http://d.imagehost.org/0091/mariofernandes1.jpg[/img]

 

Evo par poznatih i dobrih igrača koji bi se uklopili u ulogu Libera:

Yaya Toure

Pepe

Alex Song

Daniel Agger

Thiago Silva

Thomas Vermaelen

Branislav Ivanovic

Vincent Kompany

Leon Andreasen

Gary Cahill

Chris Baird

 

Evo lista onih koji nisu baš poznati, a mladi su :

Alderweireld i van Der Wiel iz Ajax-a(21 - 22)

Matías Caruzzo (Arg/Ita) DC iz Boca Juniors-a (25)

Carlos Gerardo Rodríguez iz Pachuca-e (25)

Jucilei iz Corinthians-a (22)

 

Drugi najjeftiniji kojeg sam mogao naći jeste Leonardo Sigali kojeg bi vjerovatno mogli kupiti za nekih 1.8M £:

width=450 height=219http://b.imagehost.org/0318/Sigali1.jpg[/img]

Treći najjeftiniji kojeg sam mogao naći jeste Felipe Baloy kojeg bi vjerovatno mogli kupiti za nekih 4M+£:

width=450 height=219http://b.imagehost.org/0572/baloy1.jpg[/img]

 

Primjeri Catennacio formacije

 

Catenaccio jest primarno defanzivna formacija, stoga vam treba liberto na "support" koji će imati slobodu kretanja samo do sredine terena.

width=370 height=450http://d.imagehost.org/0038/catenaccio2.jpg[/img]

"support" libero postavke:

width=450 height=393http://d.imagehost.org/0221/liberoSupport.jpg[/img]

 

Primjeri Total Football formacije

 

Total Football je brza i dinamična formacija koja traži viskog tempo igre, i u kojoj nitko nema točno određenu zadaču tako da svi imaju odrađenu dozu slobode u kretanju. Tako da vam treba libero na "attack".

width=370 height=450http://d.imagehost.org/0969/TotalFootball.jpg[/img]

"attack" libero postavke:

width=450 height=393http://b.imagehost.org/0095/liberoAttack.jpg[/img]

 

Za kraj ću vam dati jednu shortlistu koju je napravio Shadowalk koja sadrži 40+ igrača koji bi mogli igrati libera.

:download:


http://www.dodaj.rs/f/2W/NB/3KXUYAue/txt-team.png


Na tekstu radili: Necinho i Shadowalk from TAS.

Tekst preveo i prilagodio: juanes

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |