Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

[TUT]Full Backs


juanes
 Share

Recommended Posts

Full Backs

http://www4.pictures.gi.zimbio.com/AC+Milan+v+Juventus+FC+Serie+A+XkULZoImjIHl.jpg

U modernom nogometu bekovi su postali jedni od glavnih igrača i pokretača igre na terenu.

Bekovi imaju više prostora kada igraju protiv ekipa koje su bazirane na sredinu terena. Popularizacijom 4-3-3/4-5-1 bekovi sve više zamjenjuju ulogu krila. U daljnjem tekstu pokazat ću vam neke od bitinih atributa za dobrog beka.

Atributi koji izgrađuju kvalitetnog beka

Crossing

Bek je kroz nekoliko godina preuzeo posao krila. Uloga mu je da se probija po strani i tako pravi igrača više na terenu i dobrim okomitim ulaskom proslijedi pas ili centaršut. Kao što se od AMC-a očekiva da krene u napad, tako se i od beka očekiva da probija po strani i pravi širinu na terenu.

Tackling

Naravno da je očigledno da od obrambenih igrača želite da budu potkovani za obrambene zadatke. Tu veliku ulogu ima "tackling", ukoliko igrač ima 17-20 ovaj atribut možete biti sigurni da neče često praviti faule klizečim startom. Također da bi igrač znao dobro uklizati mora imati i dobre sljedeđe atribute: concentration, composure i decision.

Passing

http://www.dodaj.rs/f/1E/QK/2i4KyAmZ/fmbalkan-tut-bekovi.png

Kao što možete vidjeti sa "ploče", bek mora tražiti opcije za pas po cijelom terenu i omogučavati brzu tranciziju obrana-napad. Ali također treba znati i stati na loptu te sačekati da se poslože igrači i započeti nanovo sa akcijom.

Dribbling

Dobar bek mora biti na "ti" s loptom, jer neče u svakoj prilici imati otvoren prostor za pas, nego če morati probijati sam po strani i dalje igru prenijeti u napad, tj. u protivnički šesnaesterac. Ali u tim situacijama morate biti i oprezni jer ukoliko izgubi loptu sigurno slijedi brza kontra protivnika.

Anticipation, Concetracion, Positioning i Decision

Uvijek gledajte da vam svi igrači pa tako i bekovi imaju razvijene psihičke, tj. mentalne osobine. Menađeri često forsiraju svoje bekove u ofanzivnim zadacima, ali slabo pozicijoniranje i odlučnost dovodi do manjka koncentracije u napadu i iz tih situacija često slijedi kazna u obliku gola protivnika.

Jer igram menađer evo godinu i pol i vidio sam toliko golova radi pogrešaka beka, a ostali igrači ostanu nepomični na sredini terena i samo čekaju da lopta uđe u "naš" gol.

Acceleration i Pace

Brzina je ključ uspjeha, jer s njome možete jednim pokretom pobječi vašem čuvaru. Bitna je i za izgranju kontri i polukontri. Ukoliko vaš bek ima dobre atribute accelerationa i paca-e onda si u trenutnu dobivanja lopte može gurnuti loptu u for i tako uči u šesnaesterac i stvoriti šansu za gol. Jedan od takvih vam je Daniel Alves.

Stamina

Očekujete da vaš bek trči gore-dole po krilu i tako postaje neka vrsta box-to-box igrača. Bekovi če trčati više od ostalih tako da oni moraju biti fit u svakoj situaciji te kao takvi moraju izdržati svih 90 minuta na terenu. Staminna kao atibut koristit će im da čitavu utakmicu odradne na visokom nivou.


http://www.dodaj.rs/f/2W/NB/3KXUYAue/txt-team.png


Preveo i prilagodio : juanes

Napisao : Thomas Levin

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |