Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Taktičko Nadmudrivanje - 2.06. Uloga psihologije u svlačionici


Necinho™
 Share

Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - OD PRVE SVESKE DO PISANJA ISTORIJE

 

2.06. Uloga psihologije u svlačionici

 

http://www.dodaj.rs/f/2y/5P/L84eOmx/tn-960x224.png

 

Psihologija jeste nauka ali tone znači da nije povezana sa fudbalom. Činjenica je da jeste povezana sa fudbalom i to vrlo blisko. Ona proučava čovekovu dušu, i jeste, ali dobro poznavanje svojih igrača kao osoba može biti i presudno u stvaranju rezultata.

 

Za trenera bi trebalo da od izuzetne važnosti bude unutrašnjost njegovih igrača. Poznavanjem svojih igrača, trener zna kako da se postavi prema pojedincu, kako da ga motiviše. Zna na koji način da posrnulog igrača „vrati u život“.

 

Mnogi problemi nastaju međusobnim nepoznavanjem i nepoverenjem. Bilo je mnogo, ne samo u svetu fudbala, loše protumačenih izjava i tu nastaju prvi problemi. Trener i igrač se ne poznaju makar malo da bi eventualno neki savet ili kritiku igrač mogao da protumači kao dobronamernu. I to se često dešava. Igrač je mlada zvezda u naglom usponu, glava mu je u oblacima i postaje sujetan. Dolazi do konflikta sa trenerom i atmosfera se u timu automatski kvari.

 

Ovakve situacije se ne moraju odnositi na pojedince već i na čitav tim. To mogu biti slaba motivisanost i nizanje loših rezultata, svađe između trenera i nekolicine igrača, bilo to zbog neke loše protumačene izjave ili male minutaže, a opet, tu su i svađe između samih igrača.

 

Pođimo od slabe motivisanosti i nizanja loših rezultata. U tim momentima samopouzdanje celokupne ekipe je u padu, ostaju bez one sigurnosti na terenu i fudbalske drskosti. Tada je tim itekako ranjiv jer nije u svom izdanju. Prave se glupe greške, ponekad i komične i sve je to rezultat te nesigurnosti. Tada trener mora da „lupi šakom o sto“. Potrebno je da stvari postavi na svoje mesto. Tim mora da se probudi a to može samo ako trener ume da motiviše, da timu prenese energiju kojom će se vratiti želja za igrom, a samim tim i igra. Naravno, na kraju su i rezultati. To se naravno ne može lako objasniti šta konkretno treba da trener uradi. Ipak, to su sigurno dobar razgovor u svlačionici, energija i harizma koja će povratiti tim na pravu stazu.

 

Svađe između trenera i nekolicine igrača se uglavnom dešavaju kada se trener „zameri“ istima ne pružajući im šansu da na utakmicama dokažu šta znaju. Ta mala minutaža mnogima smeta i to je normalno. Igrači žele i skoro da zahtevaju da igraju. Problem nastaje kada igrač ostane bez strpljenja da čeka šansu sa klupe i neretki su slučajevi neprimerenih izjava u javnosti na račun trenera jer ne dobijaju priliku. Dosta igrača tu pogreši, ali su tu i situacije kada trener bez razloga ne daje priliku nekom dobrom igraču. Ipak, on to radi na svoju odgovornost i on je trener. Ovakvi problemi se mogu rešiti samo konkretnim razgovorom zavađenih strana i pre svega iskrenim kako bi se otkrio uzrok nastajanja problema.

 

Svađe između samih igrača su, opet, česti slučajevi. Naročito su izraženi u velikim timovima. Tu su uglavnom igrači koji primaju enormne plate i koji su izuzetno sujetni. Imaju neke svoje „bubice“ i stalno se dure. Nesloga u timu među igračima se verovatno i najviše primećuje u igri ekipe. U današnje vreme se svađaju zbog seksualnih afera, neke izgovorene i beznačajne reči ili zato što jednostavno „saigrač neće da mu doda loptu“. Dešava se da se na treningu ili čak i utakmici potuku, ispljuju i verbalno i bukvalno i šta sve još ne. Sigurno je da je ovakav problem najteže rešiti a na terenu se međusobno neslaganje vrlo primećuje i veoma utiče na igru i atmosferu u ostatku tima jer ostali trpe zbog pojedinaca. Neki treneri te probleme rešavaju ostavljanjem igrača po strani, ne pružajući im šansu da utiču na igru drugih i rezultate samog tima. To je zasigurno najbolje rešenje jer se tako ne daje prilika dvojici igrača da lošom igrom kvare igru tima i svojim ponašanjem da kvare atmosferu ostatku ekipe.

 

Uticaj psihologije itekako je velik u današnje vreme jer se u fudbalu dešavaju najrazličitije stvari i psihologiju kao nauku treba u mnogo situacija primeniti i tako stvoriti korist svima, od pojedinaca preko grupa pa do celog kluba.

 

Autor i copyright: Nebojša Marković, Taktičko Nadmudrivanje 2010

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |