Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Taktičko Nadmudrivanje - 2.05. Fizička sprema


Necinho™
 Share

Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - OD PRVE SVESKE DO PISANJA ISTORIJE

 

2.05. Fizička sprema

 

http://www.dodaj.rs/f/2y/5P/L84eOmx/tn-960x224.png

 

U modernom fudbalu, opšte je poznato i izuzetno bitno imati dobro fizički pripremljenu ekipu. U današnjoj temi, raspravljaćemo o važnosti fizičke pripreme i bitnim elementima koji je čine.

 

Današnji fudbal je izuzetno težak, naporan i potrebno je dosta snage igrati ga na vrhunskom nivou. Vidimo i da ne postoji nijedan vrhunski fudbaler bez neke određene fizičke snage. Ona je izuzetno važna jer je fudbal dosta brži i sa mnogo više kretanja nego ranije. Mnogi igrači se baš zbog slabe pripremljenosti ne mogu izboriti za mesta u svojim prvim timovima.

 

Uzmimo za primer, naravno, one najbolje evropske timove. Oni maltene imaju svoju male kondicione timove, tj. skup od nekoliko vrhunskih kondicionih trenera koji brinu samo o jednoj stvari: da njihovi igrači budu pripremljeni na najvišem nivou kako bi bili apsolutno spremni za iskušenja koja ih očekuju u narednoj sezoni. Fizička sprema je itekako bitna i zbog toga što su fudbalske sezone sve duže, pogotovo timovima iz razvijenih fudbalskih nacija.

 

http://www.melrosejewelers.com/rolex-watch-blog/wp-content/uploads/2009/05/cristiano-ronaldo-3-31-08-300x239.jpg

 

Mnogi kondicioni treneri u jačim evropskim timovima vode treninge svojih timova samostalno, naravno na onim treninzima za koje su predviđene vežbe vezane za poboljšanje fizičke pripremljenosti. Posebno samostalno vođenje treninga imaju u pripremnim periodima kada je ključ pripreme ekipe, pre nego što se uđe u novi taktičarski ciklus. Ipak, ima trenera koji ne prepuštaju stvari slučaju, pa i prisustvuju tim treninzima i posmatraju igrače sa strane kako bi utvrdili njihove fizičke mogućnosti.

 

Prethodnih godina, na ceni su igrači sa izuzetnom pripremljenošću i snagom. To su tipovi igrača kao što je Didije Drogba. Takvi igrači, pogotovo ako su defanzivniji u odnosu na naš primer, mogu itekako da pomognu. Oni mogu da trče „od jutra do sutra“, da zatvaraju prilaze protivniku a i izuzetno su jaki i teško ih je pobediti u duelu. Zbog toga mnogi, praktično, jure ove tipove igrača.

 

width=200 height=300http://comps.fotosearch.com/comp/PHT/PHT164/soccer-player-running_~PAA164000043.jpg[/img]

 

Kondicioni treneri prave svoje planove za pripremu igrača za narednu sezonu, gledajući ih tokom cele godine i trenirajući ih. Time, oni su upoznati sa predispozicijama svojih igrača i na osnovu toga spremaju planove rada za naredne periode kako bi bili maksimalno spremni za ispunjenje svojih obaveza – pripremanje igrača u segmentu fizičke pripremljenosti.

 

Jedna od stavki koja je jako bitna za fizičku pripremu su igrači koji su se tek oporavili od neke teže povrede. Oni moraju raditi po drugačijem planu od ostatka ekipe kako bi se dobro i na zdrav način pripremili. Na primer, ukoliko se igrač tek oporavio od povrede kakva je slomljena noga, on ne može odmah da uđe u pun trenažni proces. Prvo bi morao da ojača mišiće noge koja mu je bila slomljena jer su njegove kosti tek zarasle. Posle toga bi morao da polako ulazi u trenažni proces a posle određenog perioda se stupa u pun proces rada sa ostatkom ekipe.

 

width=232 height=300http://italiansoccerseriea.com/images/92912-88346/totti_running1.jpg[/img]

 

Fizička priprema ne podrazumeva samo klasične vežbe trčanja. Naravno, u velikoj meri su prisutne vežbe najobičnijeg trčanja i to na duže staze, ali veliku ulogu igraju i vežbe poput kratkih sprinteva sa vučom tegova vezanih za stomak, trčanje na mestima (terenima) sa nagibom jer je za izvršenje tih vežbi potrebna snaga veća od snage koja se prosečno troši na terenu ili pri prosečnom trčanju a opet jačaju mišići nogu i skočnih zglobova.

 

Na fizičku pripremu se obraća veoma puno pažnje i ona igra veliku ulogu u modernom i profesionalnom fudbalu.

 

Autor i copyright: Nebojša Marković, Taktičko Nadmudrivanje 2010

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |