Jump to content
Football Manager Balkan | Forum

Taktičko Nadmudrivanje - 2.03. Mladost vs Iskustvo


Necinho™
 Share

Recommended Posts

TAKTIČKO NADMUDRIVANJE - OD PRVE SVESKE DO PISANJA ISTORIJE

 

2.03. Mladost vs Iskustvo

 

http://www.dodaj.rs/f/2y/5P/L84eOmx/tn-960x224.png

 

U novom delu Taktičkog Nadmudrivanja ćemo obraditi jednu temu u kojoj je glavna tema ono „večito pitanje“ - mladost ili iskustvo.

 

Na jednoj strani poletnost mladih fudbalera a na drugoj prekaljene fudbalske zvezde koje u svojim nogama imaju više velikih utakmica nego pojedinci odgledanih fudbalskih mečeva.

 

Stavićemo na tas jedanaestoricu najboljih mladih igrača (kategorija do 23 godine) a potom i najboljih iskusnih igrača (igrači sa 30 ili više godine). Zatim ćemo izanalizirati svaki deo terena u oba tima (golman, odbrana, sredina i napad) i odlučiti koji tim je kvalitetniji a samim tim i da li je bolje imati u timu mladiće ili fudbalsku „gospodu“.

 

Tim mladosti:

 

Joe Hart - Manchester City

--------------------------------------------

Gregory van der Wiel - AFC Ajax

Diego Renan - Cruzeiro

Neven Subotic - Borussia Dortmund

Micah Richards - Man City

--------------------------------------------

Willian - Shakhtar Donetsk

Thomas Muller - Bayern Munchen

Gareth Bale - Tottenham Hotspur

Lionel Messi - Barcelona

--------------------------------------------

Pedro - Barcelona

Romelo Lukaku - Anderlecht

 

Tim iskustva:

 

Gianluigi Buffon - Juventus

--------------------------------------------

Maicon - FC Internazionale

Ashley Cole - Chelsea

John Terry - Chelsea

Carles Puyol - Barcelona

--------------------------------------------

Xavi Hernandez - Barcelona

Andrea Pirlo - A.C. Milan

Steven Gerrard - FC Liverpool

Frank Lampard - Chelsea

--------------------------------------------

Ronaldinho - A.C. Milan

Thiery Henry - New York Red Bull

 

Uporedna analiza:

 

Golmani

 

Joe Hart (Manchester City) vs Gianluigi Buffon (Juventus)

 

http://www.dodaj.rs/f/2c/Sf/RjdX6II/joe-hart.png vs http://www.dodaj.rs/f/2Y/zZ/4HJjvP52/buffon.png

 

Okršaj dva sjajna golmana. Počnimo od Bufona. On je već uveliko dokazan golman, prvi golman SP 2006. u Nemačkoj, bio je na vrhu sveta, igrao finale Lige Šampiona a što je najmerodavnije, izuzetan je golman. Mnogo puta je svoje timove dizao iz mrtvih odbrana koje samo on (a možda ni on) ne zna kako je odbranio. Takav refleks se retko viđa na fudbalskim terenima. Ipak, ni njegovi ostali atributi nimalo ne kaskaju za refleksom.

 

Džo Hart je veliki engleski talenat među stativama posle dužeg vremena. Od SP 2002. godine i penzionisanja Simana, Englezi su se mučili na toj poziciji. Veoma je nadaren, jako je mlad i standardan je golman u Mančester Sitiju. Brani odlično a njegove parade ostavljanju bez daha. Pred njim je duga karijera i sigurno je da ćemo ga još dugo gledati na vrhunskom nivou.

 

Pobednik - Iskustvo

 

Odbrana

 

Gregory van der Wiel, Diego Renan, Neven Subotic, Micah Richards

vs

Maicon, Ashley Cole, John Terry, Carles Puyol

 

http://www.dodaj.rs/f/3/Sj/4SrQU0CS/van-der-wiel.pnghttp://www.dodaj.rs/f/3H/gq/4T5SWMpH/diego-renan.pnghttp://www.dodaj.rs/f/3S/dz/4nArDHnk/subotic.pnghttp://www.dodaj.rs/f/Q/Fz/cIO4cGn/micah-richards.png

 

Na prvi pogled odmah vidimo po imenima ko je kvalitetniji. Ipak, prva četvorica su izuzetno talentovani i nikako nisu za potcenjivanje. Neven Subotić je jedan od najtraženijih igrača u poslednjih godinu dana i prethodne sezone je odigrao svaki minut u svakoj od 34 utakmice u Bundesligi za dortmundsku Borusiju. Gregori van der Vil je svima poznat kao vrlo interesantan igrač i sa velikom budućnošću. On je tako mlad već igrao finale SP-a.

 

http://www.dodaj.rs/f/1/zQ/1ClPYkLt/maicon.pnghttp://www.dodaj.rs/f/3b/pj/2ikV8Tlb/ashley-cole.pnghttp://www.dodaj.rs/f/3t/CJ/GRjVcNI/terry.pnghttp://www.dodaj.rs/f/44/Rq/3kgFsTFr/puyol.png

 

Ipak, nesumnjivo je da su njihove starije kolege bolje. Prvo zbog onoga što mladići nemaju - iskustva. Zajedno imaju 6 finala Lige Šampiona. Već dugi niz godina predstavljaju ono najbolje na svojoj poziciji. Čvrsti, jaki i fizički i psihički. Okretni i brzi, sve u jednom.

 

Pobednik - Iskustvo

 

Sredina

 

Willian, Thomas Muller, Gareth Bale, Lionel Messi

vs

Frank Lampard, Steven Gerrard, Xavi Hernandez, Andrea Pirlo

 

http://www.dodaj.rs/f/D/tx/3teRGh9B/willian.pnghttp://www.dodaj.rs/f/y/BH/ISSbb6F/thomas-muller.pnghttp://www.dodaj.rs/f/2B/W1/1IBxUEVJ/bale.pnghttp://www.dodaj.rs/f/5/8C/1wzEb9bD/messi.png

 

Možda i najujednačeniji deo terena. Znamo da su imena starijih momaka mnogo veća i da su već odavno dokazana. Ipak, Tomas Miler, zvezda SP2010 i motor nemačke reprezentacije. Gazio je odbrambene igrače. Sjajna brzina i tehnika, um i pregled i taj raskoš je morao izaći na videlo. Geret Bejl je svoje pokazao ove jeseni u dresu Totenhema. „Šiša“ protivnike po toj levoj strani kao da se niko na njoj ni ne nalazi. Vrhunski igrač koji je eksplodirao u pravom trenutku za svoj tim. O Lionelu Mesiju ne bih trošio reči.

 

http://www.dodaj.rs/f/25/Hs/4CxbS0Z7/lampard.pnghttp://www.dodaj.rs/f/44/x7/HlNvxyS/gerrard.pnghttp://www.dodaj.rs/f/3q/G7/2Kl0pPKn/xavi.pnghttp://www.dodaj.rs/f/19/j7/tDEEwwx/pirlo.png

 

Prva dvojica su već godinama unazad nosioci veznog reda Gordog Albiona. Legende svojih timova koji imaju toliko vrlina da se ljudima zavrti u glavi a broj mečeva u najjačim takmičenjima raste iz dana u dan. Ćavi je u ovogodišnjem izboru za igrača godine, španski „sef“ sa neverovatnim pregledom terena, a da ne pominjemo da je sezonama unazad igrač sa najvećim procentom uspešnih pasova. Sve je rečeno time. Andrea Pirlo je igrač koji svakom timu može da pomogne, bilo to u ofanzivi ili defanzivi.

 

Pobednik - Nerešeno

 

Napad

 

Pedro, Romelo Lukaku

vs

Ronaldinho, Thiery Henry

 

http://www.dodaj.rs/f/n/hn/1v6t4ggC/pedro.pnghttp://www.dodaj.rs/f/d/lr/12DvA07f/lukaku.png

 

Pedro je već uveliko ušao u Barselonin sistem. Sjajan igrač, još jedan biser iz “La Masije”. Sigurno je da će izrasti u veliku igračinu. Ima sve što mu je potrebno da postane majstor ove igre. Iako je on to već uveliko mnogima. Što se tiče Lukakua, on je igrač koji dogodine postaje punoletan a već ga pola Evrope juri. Igrač stila Didijea Drogbe, robustan i ogromne snage. Izuzetan je u duelu i sigurno je da će ostaviti trag u fudbalu.

 

http://www.dodaj.rs/f/1t/LB/2RCCto9K/ronaldinho.pnghttp://www.dodaj.rs/f/3L/tH/2nRxXJHo/henry.png

 

Ipak, na red su došli oni koji su sve svoje veštine pokazali i oduševili čitavu planetu. Ronaldinjo je sve svoje već rekao i čini se da je na zalasku. Ali ume da nas s vremena na vreme zasmeje i pokaže čari fudbala. Tjeri Anri je mnogima u lošem sećanju iz baraž utakmice sa Ircima. To mu moramo oprostiti jer je on istinski majstor fudbala. Toliko toga je učinio za Arsenal i Barselonu. Njegova pretrčavanja i pojedini čudni driblinzi se i dan-danas prepričavaju.

 

Pobednik: Iskustvo

 

Ukupni pobednik je Iskustvo. Ipak, mladost je ono što sledi a vi odlučite šta je za vas bolje.

 

Autor i copyright: Nebojša Marković, Taktičko Nadmudrivanje 2010

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Mladići FTW jer su jeftiniji, a željni borbe + sjajan je osjećaj napraviti neki dobar rezultat samo sa domaćim dečkima koje si ti stvorio i forsirao. :)  Naravno ekipa ne može bez jednog do dva lidera koji imaju 27+ godina. :) Jer ne mogu ti mladići iznjet cijelu sezonu sami pošto se brže umaraju. :)

 

 

I sad na tekstić. Lijepe usporedbe, dobar tekst. Bravo necinho, samo ti nevaljaju neke slike(loša kvaliteta). :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Mladići FTW jer su jeftiniji, a željni borbe + sjajan je osjećaj napraviti neki dobar rezultat samo sa domaćim dečkima koje si ti stvorio i forsirao. :)  Naravno ekipa ne može bez jednog do dva lidera koji imaju 27+ godina. :) Jer ne mogu ti mladići iznjet cijelu sezonu sami pošto se brže umaraju. :)

 

 

I sad na tekstić. Lijepe usporedbe, dobar tekst. Bravo necinho, samo ti nevaljaju neke slike(loša kvaliteta). :thumbup:

 

Prvi deo teksta i ja vise volim da radim. Mnogo je sladje...

 

A ovo za slike, to sam na brzaka sa Ventusom radio, nalazio mu neke slike na brzaka da mi uradi. Mada mi i nisu one najbitnije. To da bude lepse :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




logo dark full small.png

×
×
  • Create New...

Important Information

Na sledećim linkovima se možete upoznati sa | Pravilima korišćenja - Terms of Use | | Politikom privatnosti - Privacy Policy |